Logo UAB

Treball de Final de Grau

Codi: 103166 Crèdits: 12
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2503852 Estadística Aplicada OB 4

Professor/a de contacte

Nom:
Lluis Antoni Quer Sardanyons
Correu electrònic:
lluis.quer@uab.cat

Equip docent

Ana Alejandra Cabaña Nigro

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

La normativa de permanència estableix un mínim de 160 ECTS del grau superats per poder matricular-se del Treball de Fi de Grau


Objectius

El Treball de Fi de Grau (TFG) és una assignatura de 12 crèdits (300 hores) de 4t curs. Es tracta de la única assignatura de caràcter obligatori del curs i en la què tot l'alumnat haurà de realitzar un treball d'àmbit acadèmic. Les activitats formatives del TFG són la realització d'un assaig i la preparació de la seva defensa pública. No es requereix que els TFG continguin resultats originals. La realització del TFG inclourà una cerca bibliogràfica, una part experimental en el sentit més ampli (càlculs, treball de camp, recollida de dades, estudi de mercat o altres activitats). L'objectiu principal del Treball de Fi de Grau és que l'alumnat demostri que ha assolit prou maduresa en totes les competències de la titulació.
 
 

 

 


Resultats d'aprenentatge

  1. CM21 (Competència) Utilitzar el programari informàtic de càlcul numèric, simbòlic, de visualització gràfica, d'optimització i d'anàlisi estadística necessari per a aplicar, complementar o exemplificar les anàlisis estadístiques considerades en el TFG.
  2. CM22 (Competència) Planificar l'elaboració d'un treball professional o acadèmic en àmbits relacionats amb l'estadística.
  3. KM20 (Coneixement) Identificar les eines matemàtiques i els models o tècniques estadístiques adequades per a aplicar-los en el desenvolupament del TFG.
  4. SM24 (Habilitat) Seleccionar les fonts i tècniques d'adquisició i gestió de dades adequades per a dur a terme els objectius plantejats en el TFG.
  5. SM25 (Habilitat) Extreure conclusions rellevants per a interpretar els resultats del TFG en el context dels objectius que s'hi plantegen.
  6. SM26 (Habilitat) Demostrar activament una preocupació elevada per la qualitat dels arguments a l'hora de fer públiques les conclusions dels treballs.
  7. SM27 (Habilitat) Utilitzar eficaçment la bibliografia i els recursos electrònics en l'obtenció d'informació.
  8. SM28 (Habilitat) Comunicar per escrit i oralment els resultats al públic expert i al públic afí a l'àrea en què es desenvolupa el TFG.
  9. SM28 (Habilitat) Comunicar per escrit i oralment els resultats al públic expert i al públic afí a l'àrea en què es desenvolupa el TFG.

Continguts

Els TFG poden ser de caire més aviat teòric (algun tema relacionat amb l'estadística que no es treballi en cap de les assignatures del grau) o de caire més pràctic (estudiar en profunditat un problema i/o unes dades concretes). En el primer cas haurà de contenir exemples d'aplicació pràctica dels resultats estudiats. En el segon cas, haurà de contenir una fonamentació teòrica adequada dels resultats que s'utilitzen.

L'alumne i el tutor fixaran el contingut del TFG quan comenci aquesta assignatura. El treball es pot escollir entre els proposats pel professorat del grau o pot ser proposat pel mateix alumne dins d'una línia d'interès de les ofertes pel professorat dels departaments de Matemàtiques o de Sociologia. En els dos casos ha de tenir el vistiplau del coordinador de la titulació.

L’extensió del TFG pot ser variable però es recomana entre les quinze i les trenta pàgines. El treball es podrà presentar en català, castellà o anglès. A la primera plana hi figurarà el títol, l'autor i el tutor, el lloc i les dates on es desenvolupa el treball. Després seguirà amb un resum que estarà en la mateixa llengua del text i amb la seva versió en llengua anglesa. Els continguts no originals han d'estar clarament referenciats en la bibliografia que apareixerà al final del text.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
tutories 15 0,6
Tipus: Autònomes      
Consulta bibliogràfica 59 2,36
Realització del treball 225 9

Cada estudiant genera tres materials que anomenem: Projecte, Treball i Presentació. Tots aquests materials s’han de lliurar a al Campus virtual amb el vist i plau del tutor/a en els terminis previstos que es faran públics oportunament.

Projecte

Quan l'estudiant arriba a un acord amb un tutor/a, independentment de com s’ha iniciat l’acord, l’estudiant ha de redactar un Projecte consensuat de treball, amb el vist i plau del tutor, que inclogui (en total una o dues pàgines):

(1) Títol del Treball (en lletra lligada, no en majúscules, màxim 80 caràcters).

(2) Noms de l’estudiant i del tutor/a.

(3) Objectius i plantejament del Treball amb bibliografia.

Aquest document (en pdf) s’ha de lliurar al Campus virtual dins del calendari previst. No entregar a temps el Projecte comporta un canvi automàtic de convocatòria; en cas que l’alumnat implicat estigui matriculat a la convocatòria de febrer, passarà automàticament a la convocatòria de setembre. D’altra banda, es pot canviar a una convocatòria posterior avisant amb temps i només un cop. Si l’alumnat implicat està matriculat a la convocatòria de febrer, el canvi només es podrà fer per la convocatòria de setembre i s’haurà de comunicar, com a molt tard, el 15 de desembre de 2023. En cas de voler canviar de juny a setembre en la convocatòria, s’haurà de comunicar, com a molt tard, el dia 15 de maig de 2024. Finalment, l’alumnat matriculat a la convocatòria de setembre, en cas de no entregar a temps el Projecte, passen a tenir una qualificació de no presentat.




Treball

ElTreball és el document final (també anomenat memòria) que lliurarà l’alumne després de tot el procés. A la primera plana hi figurarà: Títol, Autor/a i Tutor/a, Data i Lloc on es desenvolupa el Treball. Seguirà amb un Resum en la mateixa llengua del text i la versió en llengua anglesa.

A la Introducció/Presentació s'explicarà el plantejament i els objectius del treball, la metodologia i les fonts o materials utilitzats, l'estat previ de la qüestió, els resultats obtinguts i les conclusions a què s'ha arribat.

Els continguts no originals han d'estat clarament citats i la referència s’inclourà en la bibliografia al final del text.


Presentació

La Presentació és el material que l'alumnat prepararà per fer una exposició de 15 minuts sobre el Treball. Es lliurarà al Campus virtual uns dies després de l’entrega del Treball.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Contingut de la memòria 70% 0,5 0,02 CM21, CM22, KM20, SM24, SM25, SM26, SM27, SM28
Debat 10% 0,25 0,01 SM25, SM26, SM28
Presentació 20% 0,25 0,01 SM25, SM26, SM28

L’avaluació dels TFG es produeix en dues fases. Primer, el tutor/a avalua el Treball amb un màxim de 4 punts. En segon lloc, l’alumne realitza la Presentació, que és pública, davant d’un tribunal format per dos membres del professorat, els quals avaluen el Treball i la Presentació. Aquest tribunal atorga una puntuació màxima de 3 punts al Treball i una puntuació màxima de 3 punts a la Presentació. La nota final del TFG és la suma d’aquests dues notes més la nota del tutor/a.


Bibliografia

Paul R. Halmos. Com cal escriure en matemàtiques. Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques. Vol. 21, núm. 1, 2006. Pàg. 53–79.
https://raco.cat/index.php/ButlletiSCM/article/view/221239

 


Programari

El que requereixi el TFG.


Llista d'idiomes

La informació sobre els idiomes d’impartició de la docència es pot consultar a l’apartat de CONTINGUTS de la guia.