Titulació | Tipus | Curs |
---|---|---|
2502445 Veterinària | OB | 4 |
Podeu consultar aquesta informació al final del document.
Per cursar satisfactòriament aquesta assignatura, caldrà tenir presents els coneixements i competències adquirides a l'assignatura de Seguretat Alimentària i Zoonosis, i molt especialment els relatius a l'Anàlisi de Perills i de Punts de Control Crítics (APPCC). També els relatius a microbiologia dels aliments, anatomia del bestiar d'abastament, zoonosis parasitaries i infeccioses, i d'anatomia patològica, per poder identificar causes de pèrdua d’innocuïtat o alteració dels aliments, i els símptomes i les lesions observades durant les tasques d’inspecció als escorxadors.
Al finalitzar l'assignatura l'alumne haurà de:
I. EL VETERINARI DAVANT EL SISTEMA D’AUTOCONTROL I EL CONTROL OFICIAL A LA INDUSTRIA ALIMENTARIA
Conceptes d'higiene, inspecció i control a la indústria alimentària. Evolució històrica. L’autocontrol a la industria alimentària.
El control oficial: competències, funcions i obligacions dels inspectors de les indústries alimentàries. Bases legals.
II. ELS REQUISITS PREVIS A LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA
Aspectes higiènic-sanitaris del disseny i manteniment d'instal·lacions i equips. Ubicació de les indústries. Característiques generals en el disseny de les instal·lacions. Característiques dels materials.
Pla de Control plagues i altres animals indesitjables. La lluita integrada contra Plagues. Dispositius emprats per a la lluita contra plagues.
Pla de control de l'aigua. Definició de la potabilitat. Criteris sanitaris de l'aigua de consum humà. Característiques de les instal·lacions.
Pla de neteja i desinfecció. Aspectes claus a considerar en el disseny de pla: nivell de risc, avaluació de la brutícia, selecció de detergents i desinfectants. Factors que afecten a l'eficàcia dels desinfectants.
Programa de traçabilitat. Beneficis i requisits per a la seva implantació. Importància i aspectes a considerar en el desenvolupament del pla de traçabilitat.
Pla de control d'al·lèrgens i substàncies que provoquen intolerància. Informació requerida en el control de proveïdors i al etiquetatge del producte elaborat. Mesures per evitar contaminacions encreuades: Magatzems, processat i neteja i desinfecció.
Programa de control de proveïdors. Factors a considerar: proveïdors i especificacions dels productes. Descripció i registre de les activitats.
Pla de control del Temperatura: Descripció dels equips utilitzats. Activitat de comprovació i calibratge. Registres d'aliments, equips i ambient.
Pla de formació del Personal manipulador i Capacitació. Aptituds prèvies del personal. Objectiu del pla. Fases a considerar en el seu desenvolupament, implantació i avaluació. Coneixements generals i específics.
Pla de control de subproductes i residus. Aspectes higiènics en l'eliminació dels residus. Classificació, separació, emmagatzematge, retirada. Caracterització dels subproductes i residus.
El Procés d'auditoria de la implantació del sistema APPCC i dels requisits previs. Classificació de les auditories.
Guies de Bones Pràctiques Higièniques. Recomanacions per elaborar una GPCH. Continguts mínims. Reconeixement oficial i procés d'implantació d'una GPCH.
III. HIGIENE I INSPECCIÓ A LES INDÚSTRIES ALIMENTÀRIES
Productes d’origen animal: carn i derivats, llet i derivats, ous i ovoproductes, mel. Adulteracions, alteracions i fraus. Autocontrol i aplicació del sistema APPCC als establiments d’elaboració. Control oficial.
Productes vegetals: Classificació i composició, criteris de frescor, perills sanitaris, alteracions i fraus. Bolets comestibles: micetismes.
La restauració col·lectiva: autocontrol en la elaboració de menjars preparats, transport i emmagatzematge. Aplicació de l’autocontrol i del sistema APPCC. Control oficial.
IV. HIGIENE I INSPECCIÓ DEL PEIX I DELS PRODUCTES DE LA PESCA
Definició i classificació d’espècies de peix i marisc. Criteris d’identificació de les especies comestibles: prevenció del frau i de les intoxicacions. Criteris de qualitat: determinació del grau de frescor. Actuacions del veterinari en el control a llotja. Productes de la pesca derivats: salaons, fumats, conserves i semiconserves. Aplicació del sistema APPCC. Centres de depuració i expedició de marisc.
V. HIGIENE I INSPECCIÓ ALS ESCORXADORS D’ANIMALS D’ABASTAMENT
Funcions del veterinari oficial a l’escorxador: auditoria, inspecció, marcat sanitari i actuació consecutiva als controls.
Escorxadors: aspectes higiènics de la construcció i funcionament. Requisits higiènics de la construcció i funcionament dels escorxadors. Serveis i circuits d'un escorxador. Tipus d'escorxadors. Higiene del personal, dels locals i del material de l'escorxador.
Transport dels animals d'abastament cap a l'escorxador: consideracions en el benestar animal i repercussió en la qualitat de la canal. Identificació individual del bestiar destinat al sacrifici.
Inspecció ante mortem. Tècniques d'inspecció. Criteris i dictamen.
Sacrifici dels ungulats domèstics: mètodes d'atordiment. Aspectes higiènics en els processos de pelat/depilat, evisceració i acabat.
Inspecció post mortem. Fases de la inspecció de la canal i vísceres: organització i execució. Marcat sanitari de canals i vísceres. Criteris i dictamen.
Particularitats del sacrifici d'aviram i conills.
Carns no aptes per causes heterogènies: Carns tòxiques, poc nutritives, amb estructura anormal i carns repugnants. Dictamen.
Investigació de les malalties parasitàries a l’escorxador: Mètodes de diagnòstic, criteri sanitari i dictamen.
Control microbiològic i de residus químics de la carn a la fase de carnització. Finalitat i limitacions. Procediment de recollida de mostres i tramesa al laboratori.
Classificació i tractament dels subproductes d'origen animal no aptes pel consum humà.
Sacrifici d'urgència fora de l'escorxador. Criteris i decisió sanitària en la inspecció post mortem.
Inspecció sanitària de la carn procedent dels animals de caça i braus de "lidia". Condicions sanitàries de les sales de tractament. Característiques de la carn. Dictàmens i marcat sanitari.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classes teòriques | 41 | 1,64 | 9, 11, 12, 14, 16, 18, 19 |
Pràctiques a planta pilot | 1 | 0,04 | |
Pràctiques de laboratori | 10 | 0,4 | 7, 14, 16 |
Pràctiques en escorxadors | 15 | 0,6 | 3, 4, 6, 15, 16 |
Seminaris | 8 | 0,32 | 2, 5, 8, 10, 13, 16 |
Tipus: Supervisades | |||
Tutories | 4 | 0,16 | 1 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi autònom | 92 | 3,68 | 2, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 18, 19 |
Preparació de casos | 50 | 2 | 1, 5, 6, 8, 12, 13, 16 |
La metodologia utilitzada per assolir les competències de l’assignatura es basa en les següents activitats:
Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Exàmens | 50 % | 4 | 0,16 | 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 |
Pràctiques d'escorxador | 20 % | 0 | 0 | 3, 4, 5, 6, 9, 11, 13, 15, 16, 17 |
Pràctiques de laboratori | 10 % | 0 | 0 | 2, 5, 6, 7, 8, 10, 13, 14, 16 |
Resolució de casos pràctics | 20 % | 0 | 0 | 1, 5, 6, 8, 12, 13, 16, 17 |
Per superar l’assignatura caldrà assolir les següents fites:
En cas de no assolir alguna d’aquestes fites, l’assignatura es considerarà suspesa.
En cas de que la raó de no superar l’assignatura sigui la no superació d’algun dels dos parcials, la nota que constarà a l’expedient serà la del parcial no superat, o la mitja dels dos si no s’ha superat cap d’ells. En qualsevol d’aquest casos no es consideraran les notes de les altres activitats avaluable per la obtenció de la nota final.
Es considerarà com a "no avaluable" l'estudiant que no hagi participat en activitats d'avaluació que representen com a mínim el 15% de la nota final
En haver superat tots els parcials, per obtenir la nota final s’aplicarà la següent poderació per l’obtenció de la nota final:
En cas de no superar l’assignatura, les notes obtingudes als exàmens parcials no es guardaran per al següent curs, però si que es guardaran les notes corresponents a les altres activitats avaluables, si així ho sol·licita l’estudiant. Això només serà aplicable per activitats realitzades durant el curs inmediatament anterior. En cas que les activitats s'hagin realitzat en cursos anteriors, s'hauran de tornar a repetir, incloses les sortides als escorxadors.
Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única
ANONIMO 2008. Els formatges de Catalunya 2008. Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural. Generalitat de Catalunya
BARTELS, H. 197. Inspecciónveterinaria de la carne. Acribia. Zaragoza
BRYAN, F.L. 1992. Evaluaciones por análisis de peligros en puntos críticos de control. OMS. Ginebra.
DERACHE, J. 1990. Toxicología y seguridad de los alimentos. Omega. Barcelona.
ELEY, R. 1994. Intoxicaciones alimentarias de etiología microbiana. Ed. Acribia. Zaragoza.
EUZEBY, J. 2000. Los parásitos de las carnes. Acribia. Zaragoza.
FERRANDIS-GARCIA APARISI, G. 2014. Seguridad, Higiene y Gestión de la calidad Alimentaria. Sintesis. Madrid.
GONZALEZ VAQUÉ Coordinador. 2015. Lecciones de derecho alimentario: 2015-2016. Thomson Reuters Aranzadi
GRACEY'S. 2015. Meat Hygiene. Eleventh Edition. Edited by Collins D.S., Huey, R.J. Wiley Blackwel . También en recurso electrónico.
I.C.M.S.F. 1991. El sistema de análisis de riesgos y puntos críticos. Su aplicación a las industrias alimentarias. Acribia. Zaragoza.
I.C.M.S.F. 1998. Microorganismos de los alimentos. Características de los patógenos microbianos. Acribia. Zaragoza.
I.C.M.S.F. 2016. Microorganismos de los alimentos: 8. Uso de datos para evaluar el control del proceso y la aceptación del producto. Editorial Acribia.
INFANTE GIL, J. y COSTA DURAO, J. 1990. Atlas de inspección de la carne. Grass Ediciones. Barcelona.
LAWRIE, R.A. 1999. Ciencia de la carne. Acribia. Zaragoza
LÓPEZ GARCÍA, J.L. 1999. Calidad alimentaria: Riesgos y controles en la agroindustria. Mundi-Prensa. Madrid.
MADRID, A. 1982. Tecnología de los subproductos cárnicos. Pub. del autor. Madrid.
MARTINEZ CALDERON, m. C (2014) Higiene y Seguridad en la manipulación de Alimentos. Síntesis. Madrid.
MONTES, E., LLORET, I., LÓPEZ, M.A. 2009. Diseño y gestión de cocinas: manual de higiene alimentaria aplicada al sector de la restauración. Díaz de Santos . Madrid
MORENO, B. (2006) Higiene e Inspección de la carne I. Díaz de Santos Madrid.
MORENO, B. (2003) Higiene e Inspección de la carne II. Díaz de Santos Madrid.
MORTIMORE, S. y WALLACE, C. 1996. HACCP: Enfoque práctico. Ed. Acribia. Zaragoza.
NOLLET, LEO M.L. 2007. Handbook of meat, poultry and seafood quality. Wiley-Blacwell Publishing. Oxford
PASCUAL ANDERSON, Mª R. Y CALDERON PASCUAL, V. 1999. Microbiología alimentaria. Metodología analítica para alimentos y bebidas. Díaz de Santos. Madrid.
PAULSEN, P. 2017. Game meat hygiene: Food safety and security. Wangeniigen Academic.
PEREZ, N Y, CIVERA, J.J. (2014) Gestión , Organización y Planificación de la producción culinària. Sintesis Madrid.
PUIG-DURÁN FRESCO, J. 1999. Ingeniería, autocontrol y auditoría de la higiene en la indústria alimentaria. Mundi-Prensa. Madrid.
SWATLAND, H.J. 2002. Evaluación de la carne en la cadena de producción. Ed. Acribia. Zaragoza.
VELARDE, A. y MOHAN, R. 2016. Animal Welfare at Slaugther. 5m Publishing. Sheffield, UK.
http://.www.promedmail.org
En aquesta assignatura no s'utilitza cap programari
Nom | Grup | Idioma | Semestre | Torn |
---|---|---|---|---|
(PAUL) Pràctiques d'aula | 1 | Català/Espanyol | segon quadrimestre | matí-mixt |
(PAUL) Pràctiques d'aula | 2 | Català/Espanyol | segon quadrimestre | matí-mixt |
(PAUL) Pràctiques d'aula | 3 | Català/Espanyol | segon quadrimestre | matí-mixt |
(PLAB) Pràctiques de laboratori | 1 | Català | segon quadrimestre | matí-mixt |
(PLAB) Pràctiques de laboratori | 2 | Català | segon quadrimestre | matí-mixt |
(PLAB) Pràctiques de laboratori | 3 | Català | segon quadrimestre | matí-mixt |
(PLAB) Pràctiques de laboratori | 4 | Català | segon quadrimestre | matí-mixt |
(PLAB) Pràctiques de laboratori | 5 | Català | segon quadrimestre | matí-mixt |
(PLAB) Pràctiques de laboratori | 6 | Català | segon quadrimestre | matí-mixt |
(TE) Teoria | 1 | Català/Espanyol | segon quadrimestre | tarda |
(TE) Teoria | 2 | Català/Espanyol | segon quadrimestre | tarda |