Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Dret administratiu

Codi: 100520 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2500258 Relacions laborals OB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Judith Gifreu Font
Correu electrònic:
judith.gifreu@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

La docència de l'assignatura s'impartirà tenint en compte la perspectiva dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.


Objectius

Conèixer l'ordenament jurídicadministratiu, l'organització administrativa, l'actuació i activitat de l'Administració, els drets dels administrats i administrades, els procediments administratius, els recursos administratius,la responsabilitat patrimonial,  la jurisdicció contenciosa-administrativa i la funció pública, entre altres qüestions.

 

 


Competències

  • Aplicar les tecnologies de la informació i de la comunicació en els diferents àmbits d'actuació.
  • Expressar idees o fets d'una manera clara i persuasiva.
  • Identificar els fonaments de les principals àrees de relació jurídica i d'organització en el camp del treball humà.
  • Identificar, analitzar i resoldre els problemes i les situacions complexes des d'una perspectiva interdisciplinària (econòmica, històrica, jurídica, psicològica, sociològica).
  • Organitzar i gestionar la planificació del temps.
  • Preparar, redactar i formalitzar els escrits generals en els tràmits administratius i judicials.
  • Reconèixer les qüestions laborals i de la seguretat social i aplicar la legislació i els criteris jurisprudencials als supòsits que es presentin a la pràctica.
  • Redactar i formalitzar informes i escrits.
  • Representar tècnicament les persones o les entitats en l'àmbit administratiu, fiscal i processal, i de defensa davant dels tribunals del Social.
  • Treballar de manera autònoma.
  • Treballar en equip

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar les tecnologies de la informació i de la comunicació en els diferents àmbits d'actuació.
  2. Conèixer l'acte i el procediment administratius i resoldre els problemes juridicoadministratius derivats de l'activitat administrativa.
  3. Definir el procediment contenciós administratiu.
  4. Enumerar els organismes de control i de prevenció de la corrupció pública.
  5. Expressar idees o fets d'una manera clara i persuasiva.
  6. Fer escrits derivats de l'aplicació del dret administratiu. Detectar les incompatibilitats i els conflictes d'interessos.
  7. Fer escrits derivats de l'aplicació del dret financer i tributari en les activitats empresarials i professionals.
  8. Identificar els fonaments del dret administratiu: dret administratiu i administracions públiques.
  9. Identificar les formes i els procediments de regulació i gestió de l'ètica pública.
  10. Organitzar i gestionar la planificació del temps.
  11. Redactar i formalitzar informes i escrits.
  12. Resoldre els problemes derivats de l'aplicació de la norma administrativa i conèixer els recursos davant la jurisdicció administrativa
  13. Treballar de manera autònoma.
  14. Treballar en equip.

Continguts

 

A.- L’ORDENAMENT JURÍDIC-ADMINISTRATIU I L’ORGANITZACIÓ ADMINISTRATIVA

 Tema 1.- Origen i evolució del Dret administratiu. Concepte. El caràcter estatutari del Dret administratiu. Contingut i trets del Dret administratiu. Dret de privilegis i garanties. 

Tema 2.- Principis de l'organització administrativa i de l'actuació i funcionament del sector públic. El principi de legalitat de l'Administració. Les potestats administratives. Potestats reglades i potestats discrecionals (llicències i autoritzacions). La potestat organitzativa. Les unitats administratives i els òrgans administratius. Tipologia i competència dels òrgans. Delegació, avocació, encomana de gestió, delegació de signatura i suplència. 

Tema 3.- L'Administració General de l'Estat. L'Administració de les Comunitats Autònomes. L'Administració Local. L'autonomia local. Tipologia de les entitats locals.  El sector públic institucional. L'Administració corporativa. L'Administració consultiva i de control. 

Tema 4.-  Les fonts del Dret administratiu. El Dret administratiu com a ordenament jurídic: llei, costum i principis generals del Dret. El valor de la jurisprudència. La Constitució com a norma jurídica. El Dret Europeu com a part de l'ordenament jurídic intern. La llei. Classes de lleis. Normes del Govern amb força de llei: Decrets-lleis i Decrets-legislatius. El Reglament. Concepte i justificació de la potestat reglamentària. Classes de reglaments. Procediment d'elaboració dels reglaments. Transparència i participació pública. 

 

B.- L’ACTE ADMINISTRATIU I EL PROCEDIMENT ADMINISTRATIU

Tema 5.-. L'acte administratiu. Concepte. Elements subjectius i objectius. Requisits: producció, motivació i forma. Classes. Validesa dels actes: nul·litat i anul·labilitat. Eficàcia dels actes: notificació i publicació. Condicions generals per a la pràctica de les notificacions. Les notificacions electròniques. 

Tema 6.- El procediment administratiu. Els interessants en el procediment. Els drets dels interessats i dels ciutadans en les seves relacions amb les administracions públiques. Abstenció i recusació de les autoritats i del personal al servei de les administracions. La llengua dels procediments. Registres i arxiu de documents. Terminis i còmput. 

Tema 7.- L'estructura del procediment administratiu. La iniciació del procediment: d'ofici i a instància de part. L'adopció de mesures provisionals. La ordenació i la instrucció del procediment. Finalització del procediment. Obligació de resoldre. El silenci administratiu. L'executorietat de les resolucions administratives. Mitjans d'execució forçosa.

Tema 8.- La revisió  d'ofici  dels actes nuls de ple dret i la revisió dels actes anul·lables. Els recursos administratius. Classes: alçada, potestatiu de reposició i extraordinari de revisió. Característiques generals dels recursos administratius: finalitat, legitimació i actes susceptibles de recurs.

 

C.- LES ACTIVITATS SECTORIALS

Tema 9.- La responsabilitat patrimonial de l'Administració Pública. Evolució històrica. Normativa vigent i característiques del sistema espanyol de responsabilitat. Pressupòsits i requisits de la res­ponsabilitat administrativa. Procediment per a reclamar la  responsabilitat de l'Administració.

Tema 10.- L’activitat sancionadora. Concepte i fonament. Principis de la potestat i del procediment sancionador. Procediment administratiu sancionador. Execució de les sancions.

Tema 11.- L’expropiació forçosa. Subjectes i objecte de l’expropiació. La causa expropiandi. Procediment general. Procediment d'urgència. La determinació del preu just. El pagament. La reversió.

Tema 12.- L’activitat de foment. Mitjans de foment, en particular, les subvencions: característiques i règim jurídic. Procediment d’atorgament de subvencions. Control i sancions. El tractament de les subvencions en el Dret comunitari.

 

D.- LA JURISDICCIÓ CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

Tema 13.- Àmbit, extensió i límits de l'ordre jurisdiccional contenciós-administratiu. Jutjats i tribunals de l'ordre contenciós. Regles de competència. Les parts en el procés: legitimació, representació i defensa. Objecte del recurs: actes i disposicions impugnables i classes de pretensions. El procés contenciós-administratiu.

 

E.- LA FUNCIÓ PÚBLICA

Tema 14.- Classes d'empleats públics: funcionariat de carrera, interí, personal eventual i directiu. Règim públic laboral. Accés a la funció pública. Procediments de selecció. Ordenació dels funcionaris en cossos, grups, nivells i relacions de llocs de treball. Situacions administratives.

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 25 1 1, 2, 3, 5, 8, 9, 12
Debat 5 0,2 2, 5, 8, 9, 12, 14
Resolució casos pràctics 20 0,8 1, 2, 3, 5, 6, 8, 10, 11, 12, 13, 14
Tipus: Autònomes      
Diferents lectures: articles, jurisprudència... 25 1 2, 5, 8, 10, 13
Estudi 45 1,8 2, 3, 8, 13
Preparació, redacció i presentació de diferents activitats 25 1 1, 2, 5, 6, 8, 10, 11, 13

En donar començament l'assignatura, es penjarà a l'Aula Moodle un cronograma de la mateixa.

L'assignatura es desenvoluparà de manera presencial.

Atenció: No es respondran correus electrònics que sol·licitin informació que ja consti en aquesta guia docent o en el Campus Virtual.

 

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Casos pràctics (3) 60% 4 0,16 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Presentació oral d'un cas o treball associat al temari de l'assignatura 40% 1 0,04 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

L'assignatura preveu 2 tipus d'avaluació:

1.- Avaluació continuada: L'avaluació consistirà en la resolució a l'aula de 3 casos pràctics (en grup i/o individualment) sobre el contingut del programa (60% de la nota final) i en l'exposició oral d'un cas pràctic o treball en grup sobre algun aspecte del temari (40% de la nota final). En l'avaluació continuada, l'assistència a classe és obligatòria. En el cas que estigui degudament justificat (malaltia, força major o similar), es podrà faltar a una de les 3 pràctiques avaluables, que es recuperarà a final de curs; si manca justificació, la pràctica es comptarà amb un zero.

Recuperació: L'alumnat pot optar a la reavaluació sempre que hagi obtingut una nota mínima de 3 punts sobre 10 en l'avaluació continuada. La reavaluació consistirà en la realització d'un exàmen escrit sobre el contingut del programa (50% de la nota) i dos casos pràctics (25% + 25% de la nota).

 

2.- Avaluació única: L'alumnat que, de forma justificada i prèvia autorització docent, no pugui assistir a les classes, podrà avaluar-se el dia fixat oficialment per a l'examen de l'assignatura mitjançant la realització d'un examen escrit  (50% de la nota) i de dos casos pràctics sobre el contingut del programa (25% + 25% de la nota).

Recuperació: S'aplica el mateix sistema de recuperació que per l'avaluació continuada.

L'alumnat que copiï o intenti copiar en un examen tindrà un 0 en l'assignatura i perdrà el dret a la re-avaluació. Si presenta una pràctica en la qual hi hagi indicis de plagi o en què no pugui justificar els arguments de la seva pràctica obtindrà un 0 i rebrà un advertiment. En cas de reiteració de la conducta, l'alumne suspendrà l'assignatura (0) i perdrà el dret a la recuperació.

L'alumnat serà avaluable sempre que hagi realitzat un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l'assignatura. Si el valor de les activitats realitzades no arriba a aquest llindar, el professor/a de l'assignatura pot considerar l'estudiant com a no avaluable.


Bibliografia

1.- BIBLIOGRAFIA OBLIGATÒRIA

FUENTES GASÓ, Josep Ramon i GIFREU FONT, Judith (Dir.), Esquemas de procedimiento administrativo, 5a. Ed., Tirant lo Blanch, 2022.

 

2.- BIBLIOGRAFIA RECOMANADA

- BERMEJO VERA, José, Derecho Administrativo básico, Vol. I y II,  ed. Civitas, 2016, 12ª ed.

- COSCULLUELA MONTANER, Luís, Manual de derecho administrativo, Vol. I y II, ed. Civitas, 2015, 26ª ed.

- ESTEVE PARDO, José, Lecciones de derecho administrativo, ed. Marcial Pons, 2015, 5ª ed.

- GAMERO CASADO, Eduardo, FERNÁNDEZ RAMOS, Severiano, Manual Básico de Derecho Administrativo, Tecnos, 2015, 12 edició.

- GIFREU FONT, Judith i FUENTES GASÓ, Josep Ramon (Dir.), Règim jurídic dels governs locals de Catalunya, 2a. Ed., Tirant lo Blanch, 2021.

- GIFREU FONT, Judith (Dir.), Litigación administrativa, Tirant lo Blanch, 2018.

- PARADA VÁZQUEZ, José Ramón: Derecho administrativo, T. I y II, ed.  Open Ediciones Universitario, Madrid, 2015, 22ª ed.

- PAREJO ALFONSO, Luciano. LECCIONES DE DERECHO ADMINISTRATIVO Ed. Tirant lo Blanch 2018.

https://biblioteca-tirant-com.are.uab.cat/cloudLibrary/ebook/show/9788491903765#ulNotainformativaTitle

Paper

- PONCE SOLÉ, Juli, Manual de fonaments del dret administratiu i de la gestió pública, Tirant lo Blanch, 2020.

SÁNCHEZ MORÓN, Miguel, Derecho administrativo,Vol. I y II, ed. Tecnos, Madrid, 2015, 11ª ed.

- TRAYTER JIMÉNEZ. Joan Manuel, Derecho administrativo. Parte general, Atelier, 2015, 2 edició.


Programari

L'assignatura no exigeix un programari específic.


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Català primer quadrimestre matí-mixt
(PAUL) Pràctiques d'aula 51 Català primer quadrimestre tarda
(TE) Teoria 1 Català primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 51 Català primer quadrimestre tarda