Logo UAB
2023/2024

Litigació Administrativa

Codi: 45039 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
3500070 Advocacia i Procura OB 1 2

Professor/a de contacte

Nom:
Roser Martinez Quirante
Correu electrònic:
roser.martinez@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.


Prerequisits

 

No ni ha prerequisits. Tanmateix, és aconsellable fer un repàs general a la matèria de Dret Administratiu abans de l'inici de l'assignatura per aprofitar millor les sessions i evitar que es converteixin en una repetició del que es va estudiar al Grau.

 


Objectius

Aprofundir, tant des del punt de vista teòric com pràctic, en el procediment i els recursos administratius, els contractes del sector públic, la responsabilitat patrimonial, l'expropiació forçosa, les sancions administratives, etc., i especialment, la jurisdicció contenciosa administrativa.


Resultats d'aprenentatge

  • CA05 (Competència) Guardar el secret professional i la confidencialitat en relació amb les dades personals dels clients que inicien un procés contenciós administratiu contra les administracions públiques.
  • CA06 (Competència) Aprendre a dur a terme feines connectades amb les matèries relatives al dret administratiu (expropiació forçosa, contractació pública, responsabilitat patrimonial, etc.) en equips especialitzats i interdisciplinaris per aconseguir un coneixement transversal del cas.
  • CA07 (Competència) Interactuar de manera apropiada amb els ciutadans, institucions i altres professionals relacionats o connectats amb qualsevol de les disciplines que abasta el dret administratiu.
  • KA06 (Coneixement) Determinar la instància administrativa i jurisdiccional contenciosa administrativa, així com l'acció o actuació adequada per a la defensa dels drets dels clients dins de les possibilitats que ofereix la normativa.
  • KA07 (Coneixement) Determinar el procediment adequat per representar els interessats davant les administracions públiques i davant els òrgans jurisdiccionals.
  • SA16 (Habilitat) Aplicar adequadament les tècniques i metodologies processals contencioses administratives (capacitat, legitimació, representació, defensa, etc.).
  • SA17 (Habilitat) Elaborar escrits i documents administratius, així com investigar degudament el material fàctic, preparar i analitzar informes i proves, amb especial atenció a la perspectiva de gènere.
  • SA18 (Habilitat) Fer servir correctament els instruments processals del contenciós administratiu, especialment en l'execució forçosa i en els actes de comunicació, amb atenció a la sostenibilitat i a l'eficàcia.

Continguts

 PROGRAMA

1. El procediment administratiu: fases, terminis i formes d'acabament.

2. Els recursos en via administrativa. Reclamació prèvia a la via civil o laboral.

3. La responsabilitat patrimonial de l'Administració. Procediments.

4. El procediment per a l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració. Procediments especials

5. Les tècniques d'intervenció administrativa: autoritzacions, concessions, declaració responsable i comunicació prèvia.

6. L'expropiació forçosa.

7. Els contractes del sector públic.

8. L’informe i el dictamen pericial com a mitjà de prova en les diferents jurisdiccions

9. Jurisdicció i competència en l'ordre contenciós-administratiu.

10. El procediment contenciós-administratiu ordinari i els procediments especials. L'actuació de l'advocat en les diferents fases del procés.

11. El desenvolupament del procés contenciós-administratiu. Capacitat, legitimació, representació i defensa de les parts. La prova. Les mesures cautelars. Tipus de resolucions processals.

12. Els recursos contra les resolucions processals. Especial referència al recurs de cassació.

13. L'execució de sentència. Extensió d'efectes de les sentències. L'execució provisional i definitiva en procesos contenciós-administratius de títols judicials. Oposició a l'execució.


Metodologia

 

Les sessions seran monogràfiques respecte al temari del mòdul. Segons la temàtica tractada es realitzaran casos pràctics o qüestionaris per comprovar l'assoliment de l'alumnat del tema tractat a classe.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 27 1,08
Tutories 45 1,8
Tipus: Supervisades      
Classes pràctiques 24 0,96
Tipus: Autònomes      
Estudi del material i preparació examen 80 3,2
Preparació, redacció i presentació de diferents activitats 40 1,6

Avaluació

 
 
Avaluació continuada: 
 
1. Activitats d'avaluació continuada (50% de la nota final)

El Màster en Advocacia de la UAB és un ensenyament de tipus presencial on es valora especialment l'assistència activa i la participació de l'alumnat, per la qual cosa una de les peces essencials del sistema d'avaluació són les activitats d'avaluació continuada, que es faran a l'aula.
El format de les activitats d'avaluació continuada serà divers englobant activitats de caràcter marcadament pràctic (Redacció d'escrits, resolució de problemes reals, etc.) o qüestionaris de seguiment i, com a regla general, les dates/hores en què es duran a terme no seran comunicades prèviament.

L'alumnat que no es trobi a l'aula en el moment en què es realitzin les activitats d'avaluació continuada i, per tant, no les pugui fer, no podrà recuperar aquestes activitats en altres dates ni mitjançant activitats alternatives. Aquesta regla regeix amb independència de si les absències són justificades o injustificades, i per tant és irrellevant que l'alumnat aporti documentació que acrediti el motiu de la seva absència. En els casos en què es faci l'examen final de reavaluació la nota obtinguda a través de les activitats d'avaluació continuada es conserva sense cap tipus de variació ni opció de millora.

El valor d'aquests proves d'AC que es faran a l'aula de forma aleatòria, sense previ avís, i que no es podran recuperar (tot i que la falta sigui justificada), serà de 2 punts.
Els 3 punts restants dels 5 punts d'activitats d'avaluació continua, s'aconseguiran amb la realització d'un cas pràctic que es portarà a terme a final del mòdul.
 

2. Examen final de l'avaluació continuada (50% de la nota final)
L'examen final ordinari es durà a terme a la data que fixi la Coordinació de la titulació i consisteix en un examen tipus test, amb quatre opcions de resposta. Les preguntes correctes sumen 1 punt, les incorrectes penalitzen 0,33 punts i les no contestades 0 punts. Cal obtenir com a mínim una qualificació de 3,5 punts sobre 10 a l'examen final per poder sumar la qualificació corresponent a les activitats d'avaluació continuada i superar l'assignatura. L'assignatura es considera superada si la suma de la nota obtinguda a les activitats d'avaluació contínua i la que s'ha aconseguit a l'examen final iguala o supera els 5 punts sobre 10.
Lalumnat que no superi l'assignatura a través de l'examen final tindrà dret a un examen de reavaluació, que tindrà les mateixes característiques que l'ordinari i es realitzarà en la data que fixi la Coordinació de la titulació.

Avaluació única:

Els estudiants que optin per l'avaluació única faran una prova de síntesi final de l'assignatura (50%), una pràctica (40%) i una defensa oral (10%). La data per a aquesta prova serà la mateixa programada a l'horari per a l'últim examen d'avaluació continuada. S'aplica el mateix sistema de recuperació que per a l'avaluació continuada.

Examen de Recuperació:

L'alumnat que no superi l'assignatura, que no arribi a 5 (total) de 10, ja sigui en avaluació contínua o única, es podrà presentar a un examen de recuperació o reavaluació sempre que se l'hagi avaluat en un conjunt d'activitats, el pes equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura. Sinó ha estat avaluat d'aquestes dues terceres parts per no haver-se presentat a les proves obtindrà una qualificació de No Presentat, sense que tingui la possibilitat de presentar-se a l'examen de recuperació.

En aquest examen es tornarà a avaluar el conjunt dels continguts de l'assignatura que no s'hagin superat en l'avaluació continuada.

En cas de superar-se l'examen de recuperació l'assignatura quedarà aprovada amb un 5 com a màxim, independentment de la nota obtinguda a l'examen.

Avaluació de l'alumnat Erasmus

L'alumnat Erasmus seguirà el mateix model avaluatiu amb la única peculiaritat que s'avançaran les proves finals i entrarà la matèria de l'assignatura que estableixi el coordinador del mòdul.


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Prova test final 50% de la nota 3 0,12 CA05, CA06, CA07, KA06, KA07, SA16, SA17, SA18
Resolució de supòsits pràctics i qüestionaris de seguiment 50% de la nota 6 0,24 CA05, CA06, CA07, KA07, SA16, SA17, SA18

Bibliografia

La bibliografia recomanada especialitzada es lliurarà en cadascuna de les sessions.


Programari

-