Logo UAB
2023/2024

Litigació Laboral

Codi: 45038 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
3500070 Advocacia i Procura OB 1 2

Professor/a de contacte

Nom:
David Gutierrez Colominas
Correu electrònic:
david.gutierrez@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.


Prerequisits

No hi ha prerequisits per cursar aquesta matèria


Objectius

L’objectiu del mòdul és facilitar que l’alumnat del Máster adquireixi uns sòlids coneixements de tot allò relatiu a l’ordre jurisdiccional social des d’una perspectiva de coneixement pràctic de com funciona aquesta jurisdicció a la realitat quotidiana. A tal efecte, la elaboració de documents, la assistència a judicis, i el debat i discussió amb els professionals del dret social són peces bàsiques del procés d’aprenentatge pràctic d’aquest mòdul. 
El contingut inclou l’explicació del procés laboral ordinari, de diversos processos especials d’acord amb la seva importància (en especial el d’acomiadament) i dels recursos que poden interposar-se contra les decisions d’instància (en especial del recurs de súplica). Tot això, s’insisteix, des de l’apropament directe a la realitat del procés laboral.


Resultats d'aprenentatge

  • CA02 (Competència) Guardar el secret professional i la confidencialitat en relació amb les dades personals de les persones treballadores i/o empresàries que participen en els assumptes de caràcter laboral i/o de Seguretat Social que té encomanats.
  • CA03 (Competència) Desenvolupar treballs professionals connectats amb les matèries relatives al dret del treball i de la seguretat social en equips especialitzats i interdisciplinaris.
  • CA04 (Competència) Interactuar de manera apropiada amb els ciutadans, institucions i altres professionals relacionats o connectats amb el dret del treball i de la Seguretat Social.
  • KA04 (Coneixement) Determinar el jutjat social o el Tribunal Superior de Justícia competent, o si escau l'Audiència Nacional, i l'acció que cal exercir dins de les diferents opcions que ofereix la Llei reguladora de la jurisdicció social (LRJS) per a la defensa dels drets dels clients.
  • KA05 (Coneixement) Determinar l'actuació processal procedent i els seus requisits en el marc de l'Estatut dels Treballadors i la Llei reguladora de la jurisdicció social per representar els interessats davant tercers, davant les administracions públiques i davant els òrgans jurisdiccionals.
  • SA13 (Habilitat) Aplicar correctament i adequadament els coneixements especialitzats en matèria de dret del treball i de la seguretat social i de dret processal en l'àmbit de la jurisdicció social a l'exercici professional davant tribunals o autoritats públiques, així com en les funcions d'assessorament amb respecte als principis d'igualtat de tracte i de no-discriminació.
  • SA14 (Habilitat) Emprar convenientment els mètodes alternatius a la via jurisdiccional per a la solució a conflictes jurídics, i en particular, tenint en compte els terminis de prescripció i excepcions a la presentació de la conciliació prèvia obligatòria pròpia de la jurisdicció social.
  • SA15 (Habilitat) Reconèixer les situacions de conflicte d'interessos que es poden produir en la pràctica professional en relació amb els clients, en particular respecte a la defensa o representació, tant actual com prèvia, de persones treballadores o empresàries.

Continguts

  1. La competència de l’ordre jurisdiccional social
  2. Principis informadors del procés laboral, les parts i els actes processals
  3. El procés ordinari (I): actes preparatoris i diligències preliminars, anticipació i assegurament de la prova i mesures cautelars
  4. El procés ordinari (II): demanda
  5. El procés ordinari (III): judici, prova i sentència
  6. Els processos relatius a la relació individual de treball: sancions, vacances, classificació professional, mobilitat geogràfica, modificació substancial de les condicions de treball i drets de conciliació
  7. Els processos d’acomiadament i altres causes d’extinció de la relació laboral: acomiadament disciplinari, acomiadament objectiu, acomiadament col·lectiu per causes empresarials o força major i reclamació a l’Estat de salaris de tramitació
  8. Els processos de dimensió col·lectiva: conflicte col·lectiu, impugnació de convenis, impugnacions en matèria electoral i impugnació d’estatuts sindicals i d’associacions empresarials
  9. El procés de tutela de drets fonamentals i llibertats públiques
  10.  Els processos en matèria de Seguritat Social
  11.  Procés d’ofici
  12.  Les mesures d’impugnació a la jurisdicció social
  13.  L’execució de sentències a la jurisdicció social

Metodologia

La metodologia docent s’articula a partir de l’exposició teòrica de continguts per part del professorat prenent com a referència la norma positiva, motiu pel qual és imprescindible que tot l’alumnat disposi  d’una recopilació de normes laborals degudament actualitzat, en format paper o electrònic.

Puntualment es facilitarà documentació de suport addicional a través de l’aula Moodle de l’assignatura i es realitzaran activitats de caràcter pràctic (anàlisis de sentències, redacció d’escrits, resolució de qüestionaris, etc.), algunes de les quals seran objecte d’avaluació.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 40 1,6
Consulta de jurisprudència i documentació jurídica diversa 65 2,6
Estudi de la matèria 78 3,12
Resolució de supòsits pràctics i qüestionaris a l'aula 20 0,8

Avaluació

L'avaluació s’articula a partir de dos elements:

 1. Activitats d’avaluació continuada (50 % de la nota final)

El Màster en Advocacia de la UAB és un ensenyament de tipus presencial on es valora especialment l’assistència activa i participació dels/les alumnes, motiu pel qual una de les peces essencials del sistema d’avaluació són les activitats d’avaluació continuada, que es duran a terme a l’aula. Al 50 % de les sessions lectives es realitzarà alguna activitat d’aquest tipus.

 El format de les activitats d’avaluació continuada serà divers però tindran un caràcter marcadament pràctic (redacció d’escrits, resolució de problemes reals, etc.). El número concret i el valor de les activitats que es duran a terme s'explicarà el primer dia de classe i es recollirà per escrit en un document publicat a l'aula Moodle de l'assignatura. 

Els/les alumnes que no es trobin a l’aula en el moment en què es realitzin les activitats d’avaluació continuada i, per tant, no les puguin realitzar, no podran recuperar aquestes activitats en altres dates ni a través d’activitats alternatives. Aquesta regla regeix amb independència de si les absències son justificades o injustificades, essent per tant irrellevant que l’alumne aporti documentació que acrediti el motiu de la seva absència.

 En els casos on es realitzi l’examen final de reavaluació (vegeu el punt següent) la nota obtinguda a través de les activitats d’avaluació continuada es conservarà sense cap tipus de variació ni opció de millora.

 

2. Examen final (50 % de la nota final)

 L’examenfinal ordinari es durà a terme en la data que fixi la Coordinació de la titulació i consisteix en una prova tipus test de 25 preguntes, amb quatre opcions de resposta. Les preguntes correctes sumen 1 punt, les incorrectes penalitzen 0,33 punts i les no contestades 0 punts.

Cal obtenir com a mínim una qualificació de 3 punts sobre 10 a l’examen final per a poder sumar la qualificació corresponent a les activitats d’avaluació continuada i superar l’assignatura. L’assignatura es considerarà superada si la suma de la nota obtinguda a les activitats d’avaluació continuada i la que s’ha aconseguit a l’examen final iguala o supera els 5 punts sobre 10.

 Els/les alumnes que no superin l’assignatura a través de l’examen final ordinari però hagin obtingut com a mínim 3 punts sobre 10 en aquest examen, tindran dret a un examen final de reavaluació, que tindrà les mateixes característiques que l’ordinari i es realitzarà en la data que fixi la Coordinació de la titulació.

També podran realitzar l'examen final de reavaluació els/els alumnes que hagin superat l'assignatura a través de l'examen final ordinari i vulguin millorar la seva qualificació. En aquesta hipòtesi la nota assignada serà la darrera obtinguda, és a dir, la corresponent a l'examen final de reavaluació.

El sistema d'avaluació pot ser modificat en qualsevol moment per qualsevol rao o circumstància que així ho requreixi, i especialment en situacions d'emergència sanitària que impedeixin portar a terme la docència presencial amb normalitat. Davant d'aquest escenari, la coordinació del mòdul  i del Màster publicaràn al Campus Virtual els nous criteris d'avaluació i com es desenvoluparan les activitats d'avaluació i l'exàmen final, indicant les condicions d'execució (mitjà, temps per pregunta, temps total, caràcter seqüencial a la navegació de l'exàmen, etc) amb suficient antelació.

 

Avaluació única

Les persones que optin pel sistema d'avaluació única seràn examinades tenint en compte els següents ítems:

- Exàmen test de 50 preguntis (50% de la nota)

- Realització d'escrit processal (recurs, demanda, querella, denúncia, etc) (25% de la nota)

- Realització d'escrit processal diferent a l'anterior (25% de la nota)

La segona i tercera prova tindran una durada d'entre 4 i 5 hores, i es duran a terme en l'horari que fixi específicament la coordinació d'aquest mòdul. Per a la realització de la segona i tercera prova podrà consultar-se legislació, però no podrà accedir-se a recursos informàtics.


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Activitats pràctiques 50 per 100 20 0,8 CA02, CA03, CA04, KA04, KA05, SA13, SA14, SA15
Examen teòric 50 per 100 2 0,08 CA02, CA03, CA04, KA04, KA05, SA13, SA14, SA15

Bibliografia

1. Per les qüestions de Dret del Treball i de la Seguretat Social:

MARTÍN VALVERDE, A. i d'altres: Derecho del Trabajo, Tecnos, Madrid (darrera edició)

2. Per les qüestions de Dret Processal Laboral:

MONTOYA MELGAR, A. i d'altres: Curso de Procedimento Laboral, Tecnos, Madrid (darerra edició)

3.- Com a material de referència global:

DÍAZ PITA, M.P., Acceso a la abogacía - V- Laboral, Tecnos, Madrid (darrera edició)


Programari

-