Logo UAB
2023/2024

Treball de Final de Màster

Codi: 45027 Crèdits: 10
Titulació Tipus Curs Semestre
3500042 Erasmus Mundus en Fenotipat Morfològic de Models de Malalties Humanes OB 0 2

Professor/a de contacte

Nom:
Jesus Ruberte Paris
Correu electrònic:
jesus.ruberte@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Ana Maria Carretero Romay
Marc Navarro Beltran
Jesus Ruberte Paris
Victor Nacher Garcia
Judit Pampalona Sala

Equip docent extern a la UAB

Anastasia Tsingotjidou
Anastasios Delopoulos
Antonio Duarte
Livia d'Angelo
Luísa Mendes-Jorge
Paolo de Girolamo

Prerequisits

No hi ha prerequisits.


Objectius

L’objectiu fonamental és que l’alumne treballi de forma integrada les competències transversals pròpies del màster. L’alumne ha de presentar un treball emmarcat dins de l’àmbit del fenotipat morfològic del ratolí per a malalties humanes, realitzant un projecte de recerca en anatomia, patologia, imatge o deep learning.

Els resultats d'aprenentatge coincideixen amb els apartats d'un treball de recerca: plantejar una pregunta de recerca i redactar un marc teòric apropiat, identificar el disseny més apropiat per contestar la pregunta, seleccionar i aplicar els mètodes adients, analitzar les dades i obtenir els resultats, i discutir els resultats en el context de la producció científica.

L’elaboració del treball serà supervisada per un director i, en cas que el director no tingui docència assignada al màster, s'assignarà tambe un tutor amb docència assignada a MorphoPHEN. El director assessorarà i ajudarà a resoldre els possibles dubtes que li puguin sorgir, a la vegada que realitzarà una avaluació del procés seguit per l’alumne. Un cop finalitzat el treball, aquest haurà de ser defensat davant del comitè d’avaluació del Treball de Final de Màster.


Resultats d'aprenentatge

  • CM06 (Competència) Ser capaç de dissenyar un pla de recerca sobre les diferents metodologies de fenotipat morfològic del ratolí en el qual es descriguin la definició del problema, la hipòtesi, els objectius de recerca i les preguntes de recerca amb relació a la literatura rellevant.
  • KM15 (Coneixement) Disposar de coneixements específics relacionats amb l'objectiu i el contingut del treball final de màster.
  • SM09 (Habilitat) Ser capaç de redactar un article de recerca, extreure la informació clau de la bibliografia existent, planificar i estructurar manuscrit.

Continguts

El Treball Final de Master es un projecte de recerca en anatomia, patologia o deep learning aplicat al fenotipat morfològic de models de ratolí per a malalties humanes. El Treball Final de Master podrà ser bé de tipus experimental, bé bibliogràfic o bé d'anàlisi de dades obtingudes prèviament. El procés de realització del TFM el podem dividir en tres etapes principals:

  1. Etapa de planificació. L'estudiant, després d'una etapa de documentació preliminar i, sempre assessorat pel seu tutor, formalitzarà l’objectiu del seu treball i en dissenyarà un pla d'activitats que serà exposat durant la sessió d’avaluació preliminar, realitzada abans que l'estudiant inicií les seves activitats.
  2. Etapa de desenvolupament. L'estudiant abordarà la realització del seu Treball Final de Master d'acord amb el pla de treball establert.
  3. Etapa de defensa. L'alumne redactarà una memòria escrita que recollirà el treball realitzat que serà presentada i defensada oralment davant del comitè d'avaluació en sessió pública.

Metodologia

La metodologia docent serà variable depenent del tipus de Treball Final de Master que es realitzi, bàsicament constara dels següents activitats:

  1. Activitats dirigides: sessió informativa i sessió d’avaluació preliminar
  2. Activitats supervisades: Tutories
  3. Activitat autònoma: cerca bibliogràfica, lectura d'articles, aprenentatge cooperatiu, realització de treballs i d'activitats pràctiques, redacció de la memòria del Treball Final de Master, exposició oral i defensa del Treball Final de Master, estudi personal

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Sessió d'avaluació preliminar 2,5 0,1 CM06
Sessió informativa 1 0,04 CM06
Tipus: Supervisades      
Tutoria 10 0,4 CM06, KM15, SM09
Tipus: Autònomes      
Aprenentatge cooperatiu 15 0,6 CM06, KM15, SM09
Cerca bibliogràfica i posterior lectura 30 1,2 CM06, KM15, SM09
Estudi personal 40 1,6 KM15
Realitzación de treballas i activitats práctiques 116 4,64 KM15
Redacció del Treball Final de Master 35 1,4 CM06, KM15, SM09

Avaluació

L'estudiant ha de presentar una memòria escrita del Treball Final de Master, que defensarà posteriorment en una sessió pública. El director/tutor emitirà un informe avaluador sobre el treball realitzat, que suposarà un 20% de la nota final. L'avaluació de la memòria escrita supondrà un 40% i la seva exposició i defensa el 40% de la nota final. Si la memòria no es lliura a temps o el/la estudiant no es presenta a la defensa, el TFM es considerarà “no avaluable”.


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Exposició i defensa del Treball Final de Master 40 0,5 0,02 CM06, KM15, SM09
Informe del director/tutor 20 0 0 CM06, KM15, SM09
Memòria escrita del Trabajo Final de Master 40 0 0 CM06, KM15, SM09

Bibliografia

La bibliografia serà variable i es referirà a las tasques concretes que desenvoluparà cada estudiant durant la realització del Treball Final de Master o la que necessiti per a l'elaboració de la memòria final.


Programari

El programari serà variable i dependrà de les tasques concretes que desenvoluparà cada estudiant durant la realització del Treball Final de Master. Recomanem l'us de un gestor bibliogràfic, com, per exemple, el Mendeley - Reference Management Software.