Logo UAB
2023/2024

Imatge del Ratolí

Codi: 45024 Crèdits: 20
Titulació Tipus Curs Semestre
3500042 Erasmus Mundus en Fenotipat Morfològic de Models de Malalties Humanes OB 0 1

Professor/a de contacte

Nom:
Jesus Ruberte Paris
Correu electrònic:
jesus.ruberte@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Jesus Ruberte Paris

Equip docent extern a la UAB

Adelaide Greco
Antonella Zannetti
Cesare Sirignano
Chiara Attanasio
Ernesto Soscia
Giuseppe Palma
Livia d'Angelo - Contact Person (livia.dangelo@unina.it)
Maria Elena Truppa
Maria Rosaria Panico
Paolo de Girolamo
Raffaele Liuzzi
Rosa Fonti
Sandra Albanese
Serena Monti

Prerequisits

No hi ha prerequisits.


Objectius

-  Conèixer els principis bàsics del maneig, cura i anestèsia del ratolí.

-  Comprendre els principis bàsics de les tècniques d'imatge preclínica més rellevants i la seva aplicació a la biomedicina.

-  Conèixer les diferències entre les diferents metodologies d'imatge per triar la més adequada a un fenotipat morfològic concret.

-  Aplicar els coneixements de topografia i fisiologia per demostrar amb precisió mitjançant imatges l'anatomia i l'estructura de tots els òrgans del ratolí.

-  Interpretar dades, tècniques de processament i postprocessament d'imatges per a les diferents modalitats d'imatge.

-  Conèixer els riscos de l’animal i de l’operador i els principis de protecció radiològica en imatge preclínica.

-  Conèixer els principis bàsics d'allotjament i cria de ratolins.


Resultats d'aprenentatge

  • CM03 (Competència) Ser capaç de comparar les diverses metodologies d'imatge i escollir la més adequada per a una anàlisi fenotípica específica del ratolí.
  • KM07 (Coneixement) Conèixer les bases anatòmiques de la imatge del ratolí.
  • KM08 (Coneixement) Reconèixer els principis bàsics de la protecció radiològica.
  • KM09 (Coneixement) Conèixer el maneig i l'anestèsia del ratolí.
  • KM10 (Coneixement) Comprendre els principis de les tècniques d'imatge preclínica més rellevants i la seva aplicació a la biomedicina.
  • SM03 (Habilitat) Fer servir la terminologia del camp de la imatge de forma correcta.
  • SM04 (Habilitat) Interpretar dades, tècniques de processament i postprocessament d'imatges per a les diverses modalitats d'obtenció de la imatge preclinica.
  • SM05 (Habilitat) Aplicar els coneixements d'imatge per demostrar amb precisió mitjançant imatges l'anatomia i l'estructura de tots els òrgans del ratolí.

Continguts

-  Manipulació, cura i anestèsia del ratolí

-  Imatge amb radiació ionitzant (raigs X, TC, SPECT, PET)

-  Imatge amb radiació no ionitzant (MRI, FMT, NIR, HFUS, PAI)

-  Imatge híbrida (PET/TC, PET/MR, EUA/PAI)

-  Aplicacions: tràfic cel·lular i homing de teixit cel·lular, angiogènesi, hipòxia, apoptosi i inflamació

-  Bases anatòmiques de la imatge del ratolí

-  Opcional: cursos d'idiomes (italià)


Metodologia

La metodologia utilitzada en el procés d'ensenyament i aprenentatge d'aquest mòdul es basa que l'estudiant treballi la informació que se li posa a l'abast a través de les classes magistrals i pràctiques.

Classes magistrals: Mitjançant les classes magistrals l'estudiant adquireix els coneixements científics propis de la disciplina, que haurà de completar amb l'estudi personal i autònom dels temes explicats.

Pràctiques laboratori: Les classes pràctiques apropen els models teòrics a la realitat i reforcen, completen i permeten aplicar els coneixements adquirits a les classes magistrals. A les classes pràctiques s'aprendrà a reconèixer el patiment i el dolor al ratolí, així com els protocols de maneig i cura d'aquest model animal. També es realitzaran procediments mínimament invasius, com ara, la recollida de mostres de sang, injeccions i dosificació. Es realitzaran pràctiques d'adquisició i preprocessament d'imatges de ressonància magnètica, tomografia computeritzada, ecografia, radiografies, PET, imatge molecular i imatge òptica Es controlarà l'assistència a les pràctiques.

El material docent utilitzat a la assignatura estarà disponible a la plataforma Moodle.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals 76 3,04 CM03, KM07, KM08, KM09, KM10, SM03
Pràctiaques laboratori 38 1,52 KM09, SM04, SM05
Tipus: Autònomes      
Estudi autònom 382 15,28 CM03, KM07, KM08, KM09, KM10, SM03, SM04, SM05

Avaluació

L'avaluació es desenvoluparà al final del mòdul, cosa que permetrà fer un seguiment del procés d'ensenyament i aprenentatge i verificar si s'assoleixen les competències assignades.

Es farà un examen pràctic que es realitzará sobre imatges obtingudes mitjançant les diferents tecnologies de diagnòstic preclínic del ratolí. L'examen pràctic suposarà el 40% de la nota final del mòdul. Es requerirà una nota mínima de 4,5 punts sobre 10 a l'examen pràctic per poder superar el mòdul. Es realitzarà un examen final escrit teòric tipus test, la nota del qual suposarà el 60% del mòdul. Se superarà el mòdul amb una nota final de 5 o superior, després de fer la mitjana dels dos exàmens.


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen pràctic 40 2 0,08 KM07, KM09, KM10, SM05
Examen teòric escrit 60 2 0,08 CM03, KM07, KM08, KM09, KM10, SM03, SM04, SM05

Bibliografia

Greco A, Coda AR, Albanese S, Ragucci M, Liuzzi R, Auletta L, Gargiulo S, Lamagna F, Salvatore M, Mancini M. High-Frequency Ultrasound for the Study of Early Mouse Embryonic Cardiovascular System. Reprod Sci. 2015; 22(12):1649-55.

Gargiulo S, Gramanzini M, Megna R, Greco A, Albanese S, Manfredi C, Brunetti A. Evaluation of growth patterns and body composition in C57BL/6J mice using Dual Energy X-Ray Absorptiometry. Biomed Research International 2014 10 July; http://dx.doi.org/10.1155/2014/253067.

Kagadis GC, Ford NL, Karnabatidis DN, Loudos GK. Handbook of Small animal Imaging: Preclinical Imaging, Therapy, and Applications (Imaging in Medical Diagnosis and Therapy). CRC Press. 2016 (1st Ed.). ISBN-10 1466555688.

Mancini M, Greco A, Tedeschi E, Palma G, Ragucci M, Bruzzone MG, Coda AR, Torino E, Scotti A, Zucca I, Salvatore M. Head and Neck Veins of the Mouse. A Magnetic Resonance, Micro Computed Tomography and High Frequency Color Doppler Ultrasound Study. PLoS One. 2015;10(6):e0129912.

Ruberte J, Carretero A, Cater H, Gràcia G, Lally C. X-ray Annotation Mouse Atlas. Doctor Herriot. 2021 (1st Ed.). ISBN 978-84-09-46874-0.


Programari

No aplica