Logo UAB
2023/2024

Pràctiques Professionals i de Recerca

Codi: 44998 Crèdits: 18
Titulació Tipus Curs Semestre
4313772 Biotecnologia Avançada OB 0 A

Professor/a de contacte

Nom:
David Reverter Cendros
Correu electrònic:
david.reverter@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Francesc Gòdia Casablancas

Prerequisits

Per al seguiment òptim del mòdul és necessari tenir una formació bàsica en aspectes relacionats amb la Biotecnologia i habilitats bàsiques en treball al laboratori.


Objectius

L'objectiu del mòdul de pràctiques professionals i d'investigació és la integració de l'estudiant en un entorn d'investigació i/o professional per tal que apliqui les seves competències específiques i desenvolupar-ne i/o adquirir-ne de transversals en grups de recerca propis de la UAB o d'altres institucions i/o en diferents empreses del sector biotecnològic.

De les 25 places d'alumnes de màster, se'n reserven un màxim de 10 a la realització de pràctiques professionals en empreses. La selecció dels candidats serà en base a seu CV. La planificació i coordinació d'aquest mòdul està centralitzat per dos coordinadors, un encarregat de realitzar l'assignació dels alumnes a les empreses i l'altre encarregat de realitzar l'assignació dels alumnes en laboratoris d'investigació d'universitats o centres de recerca.

Tant les empreses com els laboratoris de recerca tindran un perfil en Biotecnologia i principalment en la temàtica associada al màster. En els darrers anys, les empreses i institucions que han acollit estudiants del màster en Biotecnologia Avançada han estat els següents, entre d'altres:

 


Competències

  • Capacitat de síntesi, anàlisi d'alternatives i debat crític.
  • Integrar i fer ús d'eines de biotecnologia avançada per resoldre problemàtiques en àmbits biotecnològics emergents.
  • Organitzar, planificar i gestionar projectes.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  • Treballar en un equip multidisciplinari.
  • Utilitzar i gestionar de manera responsable informació bibliogràfica i recursos informàtics relacionats amb la biotecnologia.

Resultats d'aprenentatge

  1. Capacitat de síntesi, anàlisi d'alternatives i debat crític.
  2. Interpretar els resultats obtinguts en els experiments duts a terme per prendre les decisions adequades i proposar nous experiments per justificar els resultats obtinguts.
  3. Interpretar les dades experimentals obtingudes, que han derivat de les anàlisis dutes a terme i les limitacions de les tècniques emprades.
  4. Organitzar, planificar i gestionar projectes.
  5. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  6. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  7. Treballar en un equip multidisciplinari.
  8. Utilitzar i gestionar de manera responsable informació bibliogràfica i recursos informàtics relacionats amb la biotecnologia.
  9. Utilitzar les bases de les tècniques estàndard utilitzades més habitualment en biotecnologia per aplicar-les a un estudi de cas concret.

Continguts

El treball de fi de màster presentat tindrà un format tipus article científic en el qual es presentin els següents apartats: Introducció, Objectius, Materials i Mètodes, Resultats i Discusió, Conclusions i Bibliografia. El treball ha d'estar basat en el tema de recerca desenvolupat en el període d'execució del mòdul

 

 


Metodologia

Les activitats formatives estan directament relacionades amb el projecte de recerca, i son majoritàriament el seguiment del treball al laboratori, planificació d'experiments i discussió dels resultats obtinguts. Es tracta d'activitats majoritàriament dirigides i supervisades, que es complementen amb el treball propi de l'alumne, en aspectes com l'estudi de la bibliografia i la redacció de la memòria i presentació de la defensa oral.

 

Les activitats formatives estan directament relacionades amb el projecte de recerca, i son majoritàriament el seguiment del treball al laboratori, planificació d'experiments i discussió dels resultats obtinguts. Es tracta d'activitats majoritàriament dirigides i supervisades, que es complementen amb el treball propi de l'alumne, en aspectes com l'estudi de la bibliografia i la redacció de la memòria i presentació de la defensa oral.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Seguimiento de las labores de investigación desarrolladas 9 0,36 4, 7, 9
Tipus: Supervisades      
Seguimiento del trabajo de fin de máster 360 14,4 1, 2, 3, 4, 7, 8
Tipus: Autònomes      
Elaboración de la memoria y de la presentación 39 1,56 1, 2, 3, 5, 6
Trabajo autónomo en un laboratorio de investigación 39 1,56 4, 6, 7, 9

Avaluació

L'avaluació del projecte final del màster consta de tres apartats:

1) Informe del director(a)/directors(es) del project final de màster (1/3 part de la nota final).

2) Valoració de la memòria escrita per un tribunal format per tres professors/es de l'àmbit de la Biotecnologia (1/3 part de la nota final).

3) Valoració de la presentació i defensa oral de la memòria per un tribunal format per tres professors/es de l'àmbit de la Biotecnologia (1/3 part de la nota final).

 

 


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Avaluació de la presentació i discussió oral 1/3 parte de la nota final 0,9 0,04 1, 3, 8
Evaluació de la memòria escrita 1/3 part de la nota final 2 0,08 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9
Informe del director del treball final de màster 1/3 parte de la nota final 0,1 0 1, 3, 8

Bibliografia

La bibliografia serà proporcionada pel director/a del projecte final de màster en funció del treball a desenvolupar.


Programari

Durant la realització de les pràctiques no s'utilitzarà cap programari específic a excepció del programari propietari d'algun dels equips de laboratori i/o programaris per a realitzar treballs de modelització i simulació matemàtica a determinar segons la tipologia de treball.

Per al processament de dades i redacció dels l'informes l'alumne haurà d'utilitzar un programari estàndard d'ofimàtica.