Logo UAB
2023/2024

Treball de Final de Màster

Codi: 44472 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
4317520 Estudis Territorials i Planejament OB 0 2

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Nadal Tersa
Correu electrònic:
jordi.nadal@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.


Prerequisits

Cal tenir superats, o matriculats, els restants 51 crèdits del màster.


Objectius

En aquest mòdul l'estudiant realitzarà una investigació individual sota la supervisió d'un tutor o tutora sobre una temàtica relacionada amb els continguts del màster, prèviament acordada; haurà de demostrar la seva capacitat de plantejar uns objectius d'investigació, aplicar les metodologies adequades i obtenir resultats d'aprenentatge que responguin als objectius plantejats, així com d'exposar i defensar el treball realitzat davant un tribunal.


Resultats d'aprenentatge

  • CA33 (Competència) Resoldre els processos de transformació territorial i urbana aplicant metodologies i instruments vinculats a teories de referència, capaces de mesurar els mecanismes d'actuació i els resultats.
  • CA34 (Competència) Organitzar la feina de l'assignatura des de la innovació científica.
  • CA35 (Competència) Orientar la temàtica de treball escollida tenint present la perspectiva de gènere.
  • KA34 (Coneixement) Presentar les principals legislacions relatives al territori i a la planificació d'aquest, així com al planejament urbà.
  • KA35 (Coneixement) Seleccionar mètodes d'exposició i defensa en funció de la temàtica de treball.
  • SA29 (Habilitat) Explorar les metodologies de recerca més adequades als objectius proposats.
  • SA30 (Habilitat) Comparar les metodologies d'anàlisi en l'àmbit territorial de referència.

Continguts

El modul està estructurat en tres blocs:

    • Seminaris de formació metodològica
    • Elaboració del Treball Final de Màster
    • Defensa del Treball davant d'un tribunal
  • Als seminars, d'obligada assistència, es donen les pautes sobre metodologies per elaborar el TFM, fons d'informació i models de presentació i defensa. S'exposen les principals línies de treball en la que cal inscriure els treballs i es posa en contacte l'alumnat amb tutors/es.
  • L'Elaboració d'un treball de recerca sobre un tema inèdit es du a terme en reunions entre l'alume/a i el tutor/a. Per poder entregar el treball i presentar-lo, cal tenir el vist-i-plau del tutor.
  • La defensa es fa en un acte públic on l'estudiant presenta el seu treball a un tribunal de tres professors/es doctors/es durant 20 minuts i respon a les preguntes que li formula aquest tribunal.

Metodologia

L'objectiu bàsic d'aquest mòdul és l'elaboració d'un treball de recerca i la seva defensa davant d'un tribunal.
Per dur-ho a terme, tal i com es mostra a l'apartat Continguts, es treballa en base a tres activitats: seminaris de formació, elaboració del treball i defensa pública.
Els seminaris són l'única activitat grupal, on es mostran metodologies de treball genèriques i, en funció de l'orientació i temàtica de les propostes de TFM, altres de més concretes. La recerca i elaboració del TFM es du a terme en tutories personalizades entre alumne/a i tutor/a. Per últim la defensa pública que té lloc en una data fixada per a finals de semestre.

Durant el primer semestre el professor/a del mòdul mostrarà els temes de treball que ofereix el professorat i l'alumnat podrà escollir temàtica i professor/a. Si la demanda de l'alumnat supera l'oferta de temes i professorat la tria es farà per ordre de les notes obtingudes al primer semestre.

L'elaboració del treball es farà en modalitat d'article científic

De forma excepcional i argumentada, si l'alumne/a, d'acord amb el seu tutor o tutora, opta per fer-ho en fomat de memòria, durant els seminaris de formació es detallarà els apartats dels que ha de constar el treball, l'extensió, etc.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Tallers i seminaris 25 1 CA33, KA34, KA35, SA30
Tipus: Supervisades      
Tutories 35 1,4 CA34
Tipus: Autònomes      
Elaboració del treball 120 4,8 CA33, KA34, KA35, SA29, SA30
Presentació i defensa del treball 42 1,68 CA34, KA35

Avaluació

Caldrà lliurar el TFM al professor del mòdul, sempre hi quan es tigui el vist-i-plau del tutor/a. La coordinació del màster fixarà la data de defensa dels treballs dins del mes de juliol. Aquest tribunal estarà format per un un doctor/a que el seu camp de recerca siguin matèries afins a la que presenta el treball i que actuarà com a president, el coordinador del màster, que ho farà com a secretari, i un vocal, que serà el tutor/a.

L'alumne/a disposarà de 20' per presentar les parts que consideri oportunes del seu treball per deixar pas després a les intervencions dels membres del tribunal. La durada aproximada total de l'acte serà de 45 minuts.

Els criteris de qualificació estaran definits per rúbriques que els i les alumnes disposaran des del primer moment.

MOLT IMPORTANT: El plagi total o parcial de qualsevol dels exercicis es considerarà automàticament un SUSPENS (0) de l'exercici plagiat. PLAGIAR és copiar de fonts no identificades d'un text, sigui una sola frase o més, que es fa passar per producció pròpia (AIXÒ INCLOU COPIAR FRASES O FRAGMENTS D'INTERNET I AFEGIR-LOS SENSE MODIFICACIONS AL TEXT QUE ES PRESENTA COM A PROPI), i és una ofensa greu. Cal aprendre a respectar la propietat intel·lectual aliena i a identificar sempre les fonts que es puguin fer servir, i és imprescindible responsabilitzar-se de l'originalitat i autenticitat del text propi.

L'assignatura TFM no es pot seguir per avaluació única


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Lliurament del treball 75% 2 0,08 CA33, CA34, KA34, SA29
Presentació i defensa del treball 25% 1 0,04 CA35, KA35, SA30

Bibliografia

Per a cada treball de fi de màster el tutor/a donarà lectures recomanades i obligatòries, si s'escau, i altres referències de les publicacions dels resultats més recents.


Programari

Cada TFM pot requerir un programari específic que haurà de valorar l'alumnat.