Logo UAB
2023/2024

Fluxos de Matèria i Cicle de l'Aigua

Codi: 106925 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2503743 Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles FB 1 1

Professor/a de contacte

Nom:
Xavier Gabarrell Durany
Correu electrònic:
xavier.gabarrell@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Carles Gasol Martinez

Prerequisits

Les persones matriculades han de tenir els coneixements suficients per poder realitzar sense dificultats la resolució d'equacions, entre altres coneixements bàsics de matemàtiques.


Objectius

La matèria permetrà a les persones que participin en el curs conèixer i aprofundir en les principals causes i conseqüències dels impactes ambientals globals i locals; els contaminants atmosfèrics més importants en les ciutat i el cicle de l’aigua (tractament, transport i potabilització). S’estudiaran també els balanços de matèria en estat estacionari.


Resultats d'aprenentatge

  • KM05 (Coneixement) Descriure els models matemàtics dels sistemes electrònics i dels fluxos d'electricitat i matèria.
  • SM05 (Habilitat) Desenvolupar balanços de matèria i energia en estat estacionari i dinàmic.

Continguts

Conceptes previs: canvi d’unitats entre els diferents sistemes d’unitats. Principi de conservació de la matèria i l’energia.

Balanços macroscopis de matèria. Termes de l’equació de balanç. Balanç de matèria total. Estat estacionari. Balanç de matèria aplicat a un component. Sistemes amb recirculació, purga i derivació (bypass). El terme generació.

Impactes ambientals. Cicles de matèria, contaminació i impactes de l'activitat humana. Model lineal i model cíclic; economia circular.

Cicle de l'aigua urbà. Aigües de consum i residuals.  Sistemes de tractament i reaprofitament.

Contaminació atmosfèrica i tipus de contaminants. Control de la contaminació de l'aire. L'atmosfera. Fonts de contaminants. Qualitat de l'aire.


Metodologia

Classes teòriques: classes magistrals sobre els conceptes del temari, amb participació i intervenció de les persones assistens.

Clasesses de resolució de problemes i casos d'estudi: resolució de problemes corresponents a la matèria per part de les persones assistents. Discussió sobre les estratègies de solució, la seva anàlisis i la seva execuci.

El curs compta amb una aula Moodle, dins la plataforma del Campus Virtual de la UAB, on es troben setmanalment els continguts, així com les presentacions (a posteriori de la seva realització a l'aula), i enunciats dels exercicis, així com material complementari i activitats suggerides.

Elaboració de treballs i informes: casos d'estudi que seran plantejats i resols per les persones matriculades a l'assignatura de forma individual o en grup, a partir dels quals realitzaran un informe (escrit i/o multimèdia). Es treballarà de forma dirigida en grups, i de forma autònoma en grups i individualment.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes de problemes, casos estudi, i informes 24 0,96 KM05, SM05
Classes teòriques: classes magistrals 26 1,04 KM05, SM05
Tipus: Supervisades      
Tutories 12 0,48 KM05, SM05
Tipus: Autònomes      
Aprenentatge autònom 30 1,2 KM05, SM05
Aprenentatge col.laboratiu: elaboració de treballs i informes 48 1,92 KM05, SM05

Avaluació

Els continguts de l'assignatura s'avaluaran mitjançant dos exàmens parcials i dos treballs. Per superar l'assignatura caldrà obtenir un 5 com a nota global ponderada, i un 3 sobre 10 de cada activitat d'avaluació per poder fer el promig. La no participació en alguna de les activitats específiques es valorarà amb un zero.

Hi haurà un examen final de recuperació per avaluar les activitats d'avaluació amb una qualificació inferior a 5 sobre 10. Per a poder participar en la recuperació cal haver obtingut una nota mínima prèvia de 2,75.

Copiar, deixar copiar o plagiar (o l'inten de) en qualsevol de les activitats d'avaluació equival a un Suspens.

La revisió dels exàmens es farà exclusivament en la data i hora anunciades per a cada examen.


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Primer parcial 35 3 0,12 SM05
Primer treball i informe 15 2 0,08 KM05
Segon parcial 35 3 0,12 KM05
Segon treball i report 15 2 0,08 SM05

Bibliografia

Master, G. M. (2008). Introducción a la ingeniería medioambiental (3era ed.)


Programari

Full de càlcul