Logo UAB
2023/2024

Medicina i Cirurgia I

Codi: 106693 Crèdits: 5
Titulació Tipus Curs Semestre
2502442 Medicina OB 4 0

Professor/a de contacte

Nom:
Nayana Joshi Jubert
Correu electrònic:
nayana.joshi@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Alejandro Carballo Garcia
Alberto Selva O'Callaghan
Jose Antonio Hernandez Hermoso
Maria Lourdes Mateo Soria
Claudia Mariana Lamas Gomez
Ana Maria Laiz Alonso
Maria Begoña Mari Alfonso

Prerequisits

És aconsellable que l'estudiant hagi assolit les competències bàsiques en Anatomia, Fisiologia de l'aparell locomotor, Biologia cel·lular, Bioquímica i Histologia.

És convenient un coneixement suficient sobre les bases psicològiques dels estats de salut i malaltia, així com un nivell adequat de coneixements en comunicació interpersonal.

És absolutament necessari haver assolit uns coneixements suficients en:

1. Anatomia general i específica de l'aparell locomotor.

2. Fisiologia general i específica de l'aparell locomotor .

3. Fisiopatologia i semiologia de l'aparell locomotor.

L'estudiant adquirirà el compromís de preservar la confidencialitat i secret professional de les dades que pugui tenir accés per raó dels aprenentatges als serveis assistencials. També en mantenir una actitud d'ètica professional en totes les seves accions.


Objectius

El seu objectiu general és l'estudi de les afeccions de l'aparell locomotor i de les malalties sistèmiques autoimmunes, i suposa, per tant, el coneixement dels aspectes generals i bàsics de les malalties musculesquelètiques, així com de les afeccions, fonamentalment, del teixit conjuntiu.

Objectius docents:

1. Coneixement dels principis científics bàsics de l'aparell locomotor en relació a la fisiologia òssia, articular i sobre el procés reparador de les fractures.

2. Coneixement d'aspectes bàsics de la biomecànica en relació amb l'aparell locomotor.

3. Coneixement dels mètodes complementaris de diagnòstic, tant invasius com no invasius amb els principis generals d'aplicació i possibilitats.

4. Coneixement de la patologia traumàtica de l'aparell locomotor tant des d'un punt de vista genèric sobre la biologia, com des del punt de vista concret de la localització anatòmica topogràfica.

5. Coneixement de la patologia sistèmica de l'aparell locomotor agrupada segons la seva etiologia en

congènita, metabòlica, inflamatòria, circulatòria, tumoral i idiopàtica.

6. Coneixement de la patologia regional no traumàtica més freqüent, agrupada al voltant del símptoma guia que genera la consulta clínica

7. Coneixement d'aspectes bàsics de les malalties autoimmunes sistèmiques, dels mètodes diagnòstics i de les pautes de tractament.

 

●    Competències (llistat segons memòria del  grau)

●        Demostrar que comprèn les manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.

●        Demostrar un nivell bàsic d'habilitats de recerca.

●        Demostrar, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu i orientat a la recerca.

●        Donar adequadament al pacient i/o acompanyant la informació pertinent sobre el procés patològic, les bases i conseqüències, incloses les males notícies.

●        Elaborar una orientació diagnòstica i establir una estratègia d'actuació raonada, valorant els resultats de l'anamnesi i l'exploració física, així com els resultats posteriors de les exploracions complementàries indicades.

●        Formular hipòtesis i recollir i valorar de manera crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.

●        Indicar la terapèutica més adequada dels processos aguts i crònics més prevalents, així com dels malalts en fase terminal.

●        Indicar les tècniques i procediments bàsics de diagnosi i analitzar i interpretar els resultats per precisar millor la naturalesa dels problemes.

●        Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació rellevant, estructurada i centrada en el pacient, tenint en compte tots els grups d'edat, gènere, els factors culturals, socials i ètnics.

●        Realitzar un examen físic general i per sistemes, apropiat a l'edat del pacient i al gènere, de manera completa i sistemàtica i una valoració mental.

●        Reconèixer el seu paper en equips multi professionals, assumint el lideratge quan sigui apropiat, tant per al subministrament de cures de la salut, com en les intervencions per a la promoció de la salut.

●        Reconèixer i actuar en les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles altres que requereixen atenció immediata.

 

●    Resultats d'aprenentatge (llistat segons memòria del  grau)

  1. Anticipar i contrastar la informació per a prendre decisions correctament.
  2. Conèixer els principals agents infecciosos i els seus mecanismes d'acció.
  3. Demostrar un nivell bàsic d'habilitats de recerca.
  4. Demostrar, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu i orientat a la recerca.
  5. Descriure l'afectació per òrgans i sistemes de l'aparell locomotor, de les malalties de la sang, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de les patologies infeccioses, dels sistemes endocrí, nerviós, genitourinari i de l'ancià.
  6. Descriure les principals situacions patològiques de l'aparell locomotor, de la sang, dels òrgans del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de les patologies infeccioses, dels sistemes endocrins, del sistema nerviós, del sistema genitourinari i de l'ancià.
  7. Descriure les principals situacions patològiques de la nutrició.
  8. Detallar els passos i els procediments que cal seguir per comunicar males notícies.
  9. Dissenyar el tractament en les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, d'infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  10. Donar la informació de manera comprensible i prudent, incloent-hi les mesures preventives per evitar el contagi i la propagació de la malaltia.
  11. Dur a terme un examen físic adequat per a les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de malalties infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneu, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  12. Explicar els mecanismes pels quals la malaltia afecta l'estructura i la funció del cos humà.
  13. Explicar la intervenció multidisciplinària durant el procés assistencial dels pacients.
  14. Expressar el diagnòstic més probable en les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, d'infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  15. Formular hipòtesis i recollir i valorar de manera crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  16. Identificar els fonaments de la medicina pal·liativa.
  17. Identificar la malaltia tumoral, el seu diagnòstic i maneig.
  18. Identificar les patologies del sistema immunitari, el seu diagnòstic i el seu maneig.
  19. Indicar les exploracions complementàries adequades per al diagnòstic de les principals malalties de la sang i el sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  20. Informar el pacient, adequadament i amb la màxima informació possible, sobre l'estat de salut, els passos diagnòstics, les exploracions complementàries i els tractaments.
  21. Realitzar maniobres de suport vital bàsic i avançat.
  22. Realitzar una història que orienti el diagnòstic de les principals malalties de la sang i del sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de malalties infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneu, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  23. Valorar les modificacions dels paràmetres clínics en les diferents edats.

Competències

  • Demostrar que comprèn les manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • Demostrar un nivell bàsic d'habilitats de recerca.
  • Demostrar, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu i orientat a la recerca.
  • Donar adequadament al pacient i/o acompanyant la informació pertinent sobre el procés patològic, les bases i conseqüències, incloses les males notícies.
  • Elaborar una orientació diagnòstica i establir una estratègia d'actuació raonada, valorant els resultats de l'anamnesi i l'exploració física, així com els resultats posteriors de les exploracions complementàries indicades.
  • Formular hipòtesis i recollir i valorar de manera crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • Indicar la terapèutica més adequada dels processos aguts i crònics més prevalents, així com dels malalts en fase terminal.
  • Indicar les tècniques i procediments bàsics de diagnosi i analitzar i interpretar els resultats per precisar millor la naturalesa dels problemes.
  • Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació rellevant, estructurada i centrada en el pacient, tenint en compte tots els grups d'edat, sexe, els factors culturals, socials i ètnics.
  • Realitzar un examen físic general i per sistemes, apropiat a l'edat del pacient i al sexe, de manera completa i sistemàtica i una valoració mental.
  • Reconèixer el seu paper en equips multiprofessionals, assumint el lideratge quan sigui apropiat, tant per al subministrament de cures de la salut, com en les intervencions per a la promoció de la salut.
  • Reconèixer i actuar en les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles altres que requereixen atenció immediata.

Resultats d'aprenentatge

  1. Anticipar i contrastar la informació per a prendre decisions correctament.
  2. Conèixer els principals agents infecciosos i els seus mecanismes d'acció.
  3. Demostrar un nivell bàsic d'habilitats de recerca.
  4. Demostrar, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu i orientat a la recerca.
  5. Descriure l'afectació per òrgans i sistemes de l'aparell locomotor, de les malalties de la sang, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de les patologies infeccioses, dels sistemes endocrí, nerviós, genitourinari i de l'ancià.
  6. Descriure les principals situacions patològiques de l'aparell locomotor, de la sang, dels òrgans del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de les patologies infeccioses, dels sistemes endocrins, del sistema nerviós, del sistema genitourinari i de l'ancià.
  7. Descriure les principals situacions patològiques de la nutrició.
  8. Detallar els passos i els procediments que cal seguir per comunicar males notícies.
  9. Dissenyar el tractament en les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, d'infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  10. Donar la informació de manera comprensible i prudent, incloent-hi les mesures preventives per evitar el contagi i la propagació de la malaltia.
  11. Dur a terme un examen físic adequat per a les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de malalties infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneu, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  12. Explicar els mecanismes pels quals la malaltia afecta l'estructura i la funció del cos humà.
  13. Explicar la intervenció multidisciplinària durant el procés assistencial dels pacients.
  14. Expressar el diagnòstic més probable en les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, d'infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  15. Formular hipòtesis i recollir i valorar de manera crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  16. Identificar els fonaments de la medicina pal·liativa.
  17. Identificar la malaltia tumoral, el seu diagnòstic i maneig.
  18. Identificar les patologies del sistema immunitari, el seu diagnòstic i el seu maneig.
  19. Indicar les exploracions complementàries adequades per al diagnòstic de les principals malalties de la sang i el sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  20. Informar el pacient, adequadament i amb la màxima informació possible, sobre l'estat de salut, els passos diagnòstics, les exploracions complementàries i els tractaments.
  21. Realitzar maniobres de suport vital bàsic i avançat.
  22. Realitzar una història que orienti el diagnòstic de les principals malalties de la sang i del sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de malalties infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneu, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  23. Valorar les modificacions dels paràmetres clínics en les diferents edats.

Continguts

Desenvolupament de la semiologia i l'exploració complementària de l'aparell locomotor i de les malalties autoimmunes sistèmiques.

Etiologia general de les malalties musculesquelètiques i de les malalties autoimmunes sistèmiques.

Fisiopatologia i grans síndromes de l'aparell locomotor.

Blocs distributius

A. Introducció a la patologia de l'aparell locomotor: Processos fisiopatològics bàsics de l’aparell locomotor. 

B. Etiologia, fisiopatologia, semiologia, classificació, diagnòstic, pronòstic i tractament dels traumatismes de l'aparell locomotor.

C. Etiologia, fisiopatologia, semiologia, classificació, diagnòstic, pronòstic i tractament de les afeccions ortopèdiques de l'aparell locomotor.

D. Etiologia, fisiopatologia, semiologia, classificació, diagnòstic, pronòstic  i tractament de les afeccions autoimmunes sistèmiques o col·lagenopaties.

 

Classes teòriques:

A. Introducció a la patologia de l'aparell locomotor: Processos fisiopatològics bàsics de l’aparell locomotor 

 

TEMA 1. Distribució de l'assignatura. Estructura física i funció de l'os.

TEMA 2. Fisiopatologia articular. Fisiologia i lesions dels músculs, tendons i lligaments. Entesitis

TEMA 3. Reparació òssia.  Patrons ossis de resposta.

 

B. Etiologia, fisiopatologia, semiologia , classificació, diagnòstic, pronòstic i tractament dels traumatismes de l’aparell locomotor 

 

TEMA 4. Generalitats de les fractures. Clínica. Classificacions. Fractures patològiques. Fractures obertes. Generalitats de les luxacions. Clínica. Classificacions.

TEMA 5. Tractament de les fractures: tractament no quirúrgic, tractament quirúrgic. Osteosíntesi.

TEMA 6. Complicacions de les fractures i les luxacions. Pseudoartrosi: atròfica, hipertròfica, altres. Síndrome compartimental. Retracció de Volkman.

TEMA 7. Traumatologia infantil. Epifisiolisi traumàtica.

TEMA 8. Politraumatismes. Politraumàtic.

TEMA 9. Fractures de la pelvis i de l'acetàbul.

TEMA 10. Fractures de la cintura escapular. Fractures de l'extremitat superior de l'húmer. Luxació d'espatlla.

TEMA 11. Fractures diafisials de l'húmer. Fractures de la part inferior de l'húmer. Luxacions del colze. Fractures de la part superior de l’avantbraç. Fractura-luxació Monteggia,  Galeazzi. Essex-Lopresti. Fractures diafisials de cúbit i radi.

TEMA 12. Fractures de l'extrem distal del radi i el cúbit.  Fractures i luxacions del carp i la mà. Inestabilitats carpianes. Lesions tendinoses de la mà.

TEMA 13. Fractures de l'extremitat superior del fèmur. Fractures parcel·làries del cap femoral. Luxacions coxo-femorals.

TEMA 14.  Fractura diafisials de fèmur. Fractures dels extrems articulars del fèmur i la tíbia que constitueixen el genoll. Fractura diafisials de la tíbia i el peroné.

TEMA 15. Lesions dels meniscs i lligaments del genoll. Luxació del genoll. Traumatismes de l’aparell extensor. Fractures de ròtula.

TEMA 16. Fractures de l'extremitat inferior de la tíbia i el peroné, piló tibial. Lesions lligamentoses del turmell. Fractures i luxacions del turmell.

TEMA 17. Fractures i luxacions del tars i el peu. Ruptura del tendó d'Aquil·les.

TEMA 18. Traumatismes del raquis. Lesió medul·lar.

 

C. Etiologia, fisiopatologia, semiologia, classificació, diagnòstic, pronòstic i tractament de les afeccions ortopèdiques de l’aparell locomotor.

 

TEMA 19. Alteracions òssies d'origen isquèmic. Necrosi epifisial. Infart ossi. Osteocondritis dissecant. Osteocondrosi, osteonecrosi.

TEMA 20. Infeccions òssies. Osteïtis. Osteomielitis. Tuberculosis osteoarticular i micosis.

TEMA 21. Infeccions periprotèssiques i d'implants quirúrgics. Artritis Sèptica Aguda.

TEMA 22. Tumors ossis. Classificació. Descripció.

TEMA 23. Tumors parts toves, processos sinovials crònics. Classificació. Descripció .

TEMA 24. Malaltia metastàtica òssia.

TEMA 25. Lesions traumàtiques dels nervis perifèrics. Neuropaties per compressió dels troncs nerviosos perifèrics. Lesions del plexe.

TEMA 26. Síndrome dolorosa del canell i la mà de l'adult. Infeccions de la mà: tenosinovitis

TEMA 27. Espatlla dolorosa de l'adult. Colze dolorós de l'adult.

TEMA 28. Maluc infantil I. Displàsia del desenvolupament del maluc. Coxa vara congènita.

TEMA 29. Maluc infantil II. Epifisiolisi. Malaltia de Perthes.

TEMA 30. Patologia pediàtrica del peu.

TEMA 31. Patologia delpeu de l’adult. Peu diabètic.

TEMA 32. Desviacions angulars de les extremitats inferiors. Dismetries. Maluc dolorós de l'adult. Genoll dolorós.

TEMA 33. Deformitats del desenvolupament de la cintura escapular i de l’extremitat superior. Torticolis congènita. Deformitat de Sprengel. Deformitat de Madelung. Paràlisi del plexe braquial neonatal.

TEMA 34. Cevicobraquiàlgies i mielopatia cervical.

TEMA 35. Lumbàlgia i patologia degenerativa del raquis lumbar. Espondilolisi, espondilolistesi, estenosi de canal.

TEMA 36. Deformitats coronals del raquis. Escoliosi.

TEMA 37. Deformitats sagitals del raquis. Scheuermann.

 

D. Etiologia, fisiopatologia, semiologia, classificació, diagnòstic, pronòstic  i tractament de les afeccions autoimmunes sistèmiques o col·lagenopaties.

 

TEMA 38. Lupus Eritematós sistèmic. Síndrome antifosfolipídica.

TEMA 39. Esclerodèrmia. Malaltia mixta del teixit conjuntiu.

TEMA 40.  Miopaties inflamatòries i síndrome de Sjogren.

TEMA 41. Vasculitis I: vasculitis de gran vas. Polimiàlgia reumàtica.

TEMA 42. Vasculitis II: vasculitis de mitjà i petit vas. Pseudovasculitis.

TEMA 43. Artritis reumatoide.

TEMA 44. Espondilitis anquilosant.

TEMA 45. Altres espondiloartropaties.

TEMA 46. Malalties òssies: Osteoporosis, osteomalàcia, malaltia de Paget.

TEMA 47. Artrosi. Artropatia neuropàtica. Artropatia hemofílica.

TEMA 48. Artritis microcristal·lines.

 

Seminaris:

CIRURGIA ORTOPÈDICA I TRAUMATOLOGIA

1. Casos clínics: Valoració radiològica de les lesions osteoarticulars degeneratives i tumorals

2. Exploració de l'extremitat superior i inferior

3. Casos clínics: Fractures, valoració radiològica, RM i TC

4. Exploració neurològica lligada a l'aparell locomotor.

 

REUMATOLOGIA

1. Auto-anticossos en les malalties autoimmunes sistèmiques.

2. Casos clínics: Dolor crònic i fibromiàlgia

3. Casos clínics: Casos clínics i signes radiològics més prevalents en reumatologia


Metodologia

Aquesta Guia descriu el marc, continguts, metodologia i normes generals de l'assignatura, d'acord amb el pla d'estudis vigent. L'organització final de l'assignatura pel que fa al nombre i mida de grups, distribució en el calendari i dates d'exàmens, criteris específics d'avaluació i revisió d'exàmens, es concretaran a cada una de les Unitats Docents Hospitalàries (UDH), que ho explicitaran a través de les seves pàgines web i el primer dia de classe de cada assignatura, a través del professors responsables de l'assignatura a les UDH.

Pel present curs, els professors designats pels Departaments com a responsables de l'assignatura a nivell de Facultat i de les UDH són:

Unitat Docent Sant Pau

 

Responsable

assignatura/part

a la UDH

Responsable

assignatura/part

a la UDH - Cirurgia

Responsable

assignatura/part

a la UDH - Medicina

Medicina i Cirurgia I

Claudia Lamas Gómez

clamas@santpau.cat

Claudia Lamas Gómez

clamas@santpau.cat

Ana Laiz Alonso

alaiz@santpau.cat

 

Unitat Docent Vall Hebron

 

Responsable

assignatura/part

a la UDH

Responsable

assignatura/part

a la UDH - Cirurgia

Responsable

assignatura/part

a la UDH - Medicina

Medicina i Cirurgia I

Nayana Joshi Jubert

nayana.joshi@uab.cat

Nayana Joshi Jubert

nayana.joshi@uab.cat

Albert Selva O'Callaghan

albert.selva@uab.cat

 

Unitat Docent Parc Taulí

 

Responsable

assignatura/part

a la UDH

Responsable

assignatura/part

a la UDH - Cirurgia

Responsable

assignatura/part

a la UDH - Medicina

Medicina i Cirurgia I

Alejandro Carballo Garcia

acarballo@tauli.cat

Alejandro Carballo Garcia

acarballo@tauli.cat

Begoña Marí Alfonso

bmari@tauli.cat

 

Unitat Docent Germans Trias i Pujol

 

Responsable

assignatura/part

a la UDH

Responsable

assignatura/part

a la UDH -Cirurgia

Responsable

assignatura/part

a la UDH - Medicina

Medicina i Cirurgia I

José Antonio Hernández Hermoso

jahernandezh.germanstrias@gencat.cat

José Antonio Hernández Hermoso

jahernandezh.germanstrias@gencat.cat

Lourdes Mateo Soria

lourdes.mateo@uab.cat

 

Tipologies docents:

Classes teòriques: TE: 48h

Seminaris: Seminaris Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, sCOT: 4h

Seminaris Reumatologia, sREU: 3 h

Pràctica de Simulació Clínica Avançada, PSCA: 1h

 

Excepcionalment i segons criteri del professorat responsable, els recursos disponibles i la situació sanitària de cada moment a les diferents Unitats Docents, part dels continguts corresponents a les lliçons teòriques i seminaris podran ser impartits de forma presencial o virtual.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè l'alumnat ompli les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

 

●    Activitats formatives

Títol

Hores

ECTS

Resultats d'aprenentatge

Tipus: Dirigides

 

 

 

SEMINARIS (SEM)

7

0,28

3, 4, 5, 12, 15, 19

 TEORIA (TE)

48

1,92

 3, 5, 12, 15, 19, 22

Pràctica de Simulació Clínica Avançada (en humans) (PSCA)

1

0,0,4

3, 4, 5, 12, 15, 19

Tipus: Autònomes

 

 

 

ELABORACIÓ DE TREBALLS / ESTUDI PERSONAL / LECTURA D'ARTICLES /

INFORMES D'INTERÈS

59

 2,36

 3, 5, 12, 15

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Pràctica de Simulació Clínica Avançada (en humans) (PSCA) 1 0,04 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23
Seminaris 7 0,28 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23
Teoria 48 1,92 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23
Tipus: Autònomes      
ELABORACIÓ DE TREBALLS / ESTUDI PERSONAL / LECTURA D'ARTICLES / INFORMES D'INTERÈS 59 2,36 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23

Avaluació

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única

I. Avaluació de l'Activitat Clínica (Seminaris): 20% de la qualificació total

L'assistència als seminaris és obligatòria.

Qualsevol absència ha de ser justificada. Més de 3 absències, independentment de la causa, impedeix a l'alumne ser avaluat (tant de la docència clínica, com de la teòrica). L'avaluació dels aprenentatges de l'activitat clínica s'efectuarà de la següent manera:

Avaluació de les competències clíniques (total 10 punts). S'avaluen les competències següents:

  • Assistència als seminaris, màxim 3 punts (3 punts si es presenta a tots els seminaris).
  • Pregunta curta al final de cada seminari, màxim 1 punt  per pregunta.

La qualificació final de l'activitat clínica és la suma de l'assistència i qualificació de cada pregunta. L'alumne no podrà ser avaluat si no assisteix als seminaris (més de 3 absències, independentment de la causa, impedeix a l'alumne ser avaluat).

Per a superar l’avaluació clínica la  nota obtinguda ha de ser superior o igual a 5/10.

  

II. Avaluació dels coneixements teòrics: 80% de la qualificació total

L'avaluació dels coneixements teòrics es realitzarà com a mínim amb 2 parcials. Cada examen teòric constarà de 55 a 100 preguntes tipus test amb 4 respostes possibles i només una de certa. Les respostes equivocades resten 0,33 punts.

Els exàmens teòrics també podran tenir alguna pregunta curta, si així ho consideren els responsables de l'assignatura de cada Unitat Docent.

Cada parcial s'aprova amb una puntuació numèrica de 5/10. Els exàmens teòrics parcials són de caire eliminatori quan la nota obtinguda al parcial sigui superior o igual a 5/10.

 

III. Qualificació final

Suma ponderada de l'avaluació clínica (20%) i la dels coneixements teòrics (80%) repartit en els diferents parcials. El nombre de parcials ho determinarà cada UDH.

L'estudiant que no hagi aprovat els parcials es podrà presentar a la prova final de recuperació, sempre i quan hagi assistit als seminaris

L'estudiant que no hagi superat les activitats clíniques, es podrà presentar a la prova final de recuperació dels seminaris, sempre i quan hagi assistit als mateixos i hagi realitzat l’avaluació al final de cada seminari.

Expressió: Nota numèrica amb un decimal, de 0 a 10.

Qualificació qualitativa: Suspens, aprovat, notable, excel·lent, MH

 

IV. Sistema de revisió d'exàmens

La revisió dels exàmens es farà de forma individual amb l'alumne, prèvia sol·licitud per escrit en els terminis establerts.

Els estudiants que no realitzin les proves d'avaluació tant teòrica com clínica seran considerats com No

avaluats exhaurint els drets a la matrícula de l'assignatura.

 

●    Activitats d'avaluació

Títol

Pes

Hores

ECTS

Resultats d’aprenentatge

 

 

 

 

 

Activitat clínica:

Seminaris i/o problemes i/o casos clínics

Avaluació escrita mitjançant proves objectives.

20%

2

0,08

1,4, 8, 10, 11, 13, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23

Teoria. Avaluació escrita mitjançant proves objectives: items de selecció; proves d'assaig (preguntes amplies/preguntes restringides).

Avaluació oral

80%

8

0,32

4,5 0,18 2, 3, 5, 6, 7, 9,

12, 14, 15, 16,

17, 18, 22


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Activitat clínica: Seminaris i/o problemes i/o casos clínics Avaluació escrita mitjançant proves objectives. 20% 2 0,08 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23
Teoria. Avaluació escrita mitjançant proves objectives: items de selecció; proves d'assaig (preguntes amplies/preguntes restringides). Avaluació oral 80% 8 0,32 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23

Bibliografia

Bàsica 

  • Harrison. Medicina Interna 21 Edición. Mc Graw Hill, 2022. 

https://accessmedicina-mhmedical-com.are.uab.cat/book.aspx?bookid=3118 

https://bibcercador.uab.cat/permalink/34CSUC_UAB/avjcib/alma991010719764206709 

 

Específica 

  • El Manual del Residente de COT - SECOT, 2020 (www.secot. es) (no disponible al catàleg de la UAB

  • Essentials of Orthopedic Surgery 4th ed. 2011  

  • Campbell. Cirugía ortopédica 14 edition Frederick M Azar & James H. Beaty, 2022.  (Disponible al catàleg de la UAB la 13Ed de 2013, en paper

  • Miller's Review of Orthopaedics E-Book (8th ed.) Mark D. Miller, Stephen R. Thompson.2019.  (Disponible al catàleg de la UAB la 7Ed de 2016, en paper

  • Cirugía Ortopédica y Traumatología. Delgado, A. 5ª edición Editorial Medica Panamericana S.A, 2021  (Disponible al catàleg de la UAB l'edició del 2008, en paper

  • KELLEY'S Textbook of Rheumatology. 11th edition. 2021. (Disponible al catàleg de la UAB la 10Ed de 2017, electrònica)   

https://bibcercador.uab.cat/permalink/34CSUC_UAB/cugbhl/alma991007914819706709 

  • Tratado de enfermedades Reumáticas de la SER edicion 2022 (Disponible al catàleg de la UAB l'edició 2018, en paper

  • Enfermedades Inflamatorias reumatológicas 2 edición de 2022 (www.ser. es, sociedad española de reumatología)) (no disponible al catàleg de la UAB

 

Recursos d’Internet  

  • Pubmed. 

https://bibcercador.uab.cat/permalink/34CSUC_UAB/1eqfv2p/alma991000236199706709 

  • ARE+ 

https://www.uab.cat/web/que-oferim/acces-als-recursos-electronics-1345727672556.html

 

  • Scielo 

https://bibcercador.uab.cat/permalink/34CSUC_UAB/cugbhl/alma991056957079706706 

 

  • Sociedad Española de Geriatría y Gerontología: https://www.segg.es/ En apartado publicacions buscador por temes y además acceso en PDF al “Libro del Residente en Geriatría”, 2011)  

https://bibcercador.uab.cat/permalink/34CSUC_UAB/cugbhl/alma991032758589706706 

 


Programari

No hi ha programari requerit