Titulació | Tipus | Curs | Semestre |
---|---|---|---|
2502445 Veterinària | OB | 2 | 1 |
Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.
No hi ha prerequisits oficials, però és recomanable que l’estudiant hagi superat les assignatures de Microbiologia i Bioquímica del primer curs del Grau.
Del que mengem cada dia i de com ho fem, en depèn la nostra salut. I també la nostra economia, ja que el sector agroalimentari és un dels més importants al nostre país. A Catalunya, hi ha moltes indústries que es dediquen a produir o processar primeres matèries per convertir-les en aliments. Les indústries han de garantir que els aliments siguin sans i segurs, i es conservin apetitosos durant el màxim temps possible.
L’administració, per la seva banda, ha de realitzar controls oficials per vetllar que es compleixi la legislació alimentària. Segons l’Ordre ECI/333/2008, de 13 de febrer, que estableix els requisits per la verificació dels títols universitaris oficials que habilitin per l’exercici de la Veterinària, la primera competència que les persones graduades en Veterinària han d’haver adquirit és el control de la higiene, la inspecció i la tecnologia de la producció i elaboració d’aliments de consum humà, des de la producció primària fins el moment del consum.
La matèria Ciència i Tecnologia dels Aliments, que s’imparteix en el 2n curs del Grau de Veterinària, aporta una part de les competències específiques necessàries per l’exercici de la professió. La matèria està formada per dues assignatures. En el primer semestre s’estudia la Ciència dels Aliments, en la que s'adquireixen els fonaments, teòrics i pràctics, sobre les característiques, composició i alteració dels aliments de consum humà. En el segon semestre s’estudia la Tecnologia dels Aliments, en la que s’adquireixen els fonaments i principis de les tecnologies que s’usen per l’obtenció d’aliments sans i segurs.
Objectius formatius.
Al finalitzar l’assignatura deCiència dels Aliments, l'estudiantat serà capaç de:
- Reconèixer els components i ingredients dels aliments, i les seves funcions i propietats
- Reconèixer els additius i les seves funcions principals
- Analitzar components i les seves propietats en aliments específics
- Identificar indicadors de qualitat d’aliments específics
- Relacionar components, propietats i indicadors de qualitat
- Identificar els mecanismes de deterioració dels aliments
- Avaluar la possibilitat i la probabilitat de deterioració d’un aliment per una causa concreta
Els següents continguts es distribueixen en activitats de teoria, pràctiques, seminaris i treballs d'autoaprenentatge.
Teoria: 11 h.
Tema 1. L'aigua dels aliments. Estructura i propietats. Estat de l'aigua als aliments. Activitat d'aigua. Isotermes de sorció.
Tema 2. Modificacions biòtiques. Portal RASFF. Bacteris. Virus. Paràsits. Enzims i toxines produïts pel metabolisme microbià. Factors que afecten al creixement i la supervivència dels microorganismes en els aliments. La teoria dels obstacles.
Tema 3. Components i ingredients dels aliments: funcions i propietats. Aliment: definició. Components nutritius i no nutritius. Additius i coadjuvants tecnològics. Propietats funcionals. Additius funcionals.
Tema 4. Modificacions abiòtiques: reaccions químiques i enzimàtiques. Reaccions d'enfosquiment no enzimàtic. Reaccions oxidatives. Antioxidants. Reaccions dels pigments. Degradació de components nitrogenats proteics i no proteics. Lipòlisi. Oxidació enzimàtica dels lípids. Degradació enzimàtica d'hidrats de carboni. Reaccions d'enfosquiment enzimàtic.
Seminaris: 4 h
Aliments fermentats.
Presentació del treball d'autoaprenentatge.
Pràctiques: 11 h
Laboratori:
Planta pilot (Servei Planta Tecnologia dels Aliments -SPTA-):
La metodologia utilitzada en aquesta assignatura combina les següents activitats presencials i no presencials:
El material docent utilitzat en l'assignatura estarà disponible al Campus Virtual.
Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classes magistrals | 11 | 0,44 | 3 |
Pràctiques de laboratori | 8 | 0,32 | 1, 3, 4 |
Pràctiques de planta pilot | 3 | 0,12 | 1, 3, 4 |
Seminaris | 4 | 0,16 | 1, 2, 3, 4 |
Tipus: Supervisades | |||
Tutoria programada | 1 | 0,04 | 1, 3 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi autònom i consulta de bibliografia | 28,25 | 1,13 | 1, 2, 3 |
Exercici breu d'autoaprenentatge, preparació del treball en grup, exercicis d'autoavaluació i tests en línia | 18 | 0,72 | 1, 2, 3, 4 |
Avaluació continuada
L'avaluació es realitzarà de manera continuada durant les diferents activitats formatives que s'han programat. La puntuació màxima que es podrà obtenir és de 10. L'assignatura s'aprovarà amb una puntuació mínima de 5. La nota es calcularà de la manera següent:
- Examen tipus test: 50% de pes en la nota global. En finalitzar totes les activitats formatives i en la data especificada en la programació general, l'estudiant realitzarà una prova escrita tipus test sobre tots els continguts i activitats de l'assignatura. Per aprovar l’assignatura cal obtenir una nota mínima de 5 punts sobre 10 en aquest examen.
- Exercici breu d'autoaprenentatge individual: 10% de pes en la nota global. L'estudiant haurà de cercar informació en una base de dades i bibliografia, respondre un qüestionari en línia i lliurar una tasca.
- Pràctiques al laboratori: 15% de pes en la nota global. L'avaluació es farà mitjançant un test al final de cada pràctica de laboratori. Si no s'ha assistit a una pràctica, el valor del test d’aquella pràctica per calcular la nota global serà 0.
- Autoaprenentatge -Treball en grup: 25% de pes en la nota global. L'estudiant haurà de realitzar un treball d'autoaprenentatge en grups de 4 persones del seu mateix grup de pràctiques. El treball s'exposarà en presentació pública, en la que també hi exposaran altres grups, durant l'últim seminari de l'assignatura, en l’horari que correspongui al grup de pràctiques.
Recuperació
Per a participar en la recuperació, l’estudiant ha d’haver estat prèviament avaluada/t en un conjunt d’activitats que representin un mínim de dues terceres parts de la qualificació final de l’assignatura. La recuperació consistirà en un únic examen tipus test sobre tots els continguts i activitats de l'assignatura. Per aprovar l’assignatura cal obtenir una nota mínima de 5 punts sobre 10 en l’examen de recuperació.
Es considerarà que l’estudiant no és avaluable si ha participat en activitats d’avaluació que representen ≤ 15% de la nota final.
Avaluació única
La prova d’avaluació única i el lliurament de les activitats es farà coincidint amb la mateixa data fixada en calendari per a l’examen tipus test de l’avaluació continuada. La puntuació màxima que es podrà obtenir és de 10. L'assignatura s'aprovarà amb una puntuació mínima de 5. La nota es calcularà de la manera següent:
- Examen tipus test: 50% de pes en la nota global. L'estudiant realitzarà una prova escrita tipus test sobre tots els continguts i activitats de l'assignatura. Per aprovar l’assignatura cal obtenir una nota mínima de 5 punts sobre 10 en aquest examen.
- Exercici breu d'autoaprenentatge individual: 10% de pes en la nota global. L'estudiant haurà de cercar informació en una base de dades i bibliografia, respondre un qüestionari en línia i lliurar una tasca. El lliurament de les evidències d’aquest exercici es farà en la data de l’avaluació única.
- Pràctiques al laboratori: 15% de pes en la nota global. L'avaluació es farà mitjançant un test presencial en la data d’avaluació única. Si no s'ha assistit a una pràctica, el valor del test d’aquella pràctica per calcular la nota global serà 0.
- Autoaprenentatge -Treball en grup: 25% depes en la nota global. El treball es farà en grup si hi ha altres estudiants acollits a l’avaluació única. En cas contrari, es farà individualment. El lliurament es farà en la data d’avaluació única.
S’aplicarà el mateix sistema de recuperació que en l’avaluació continuada.
Es considerarà que l’estudiant no és avaluable si ha participat en activitats d’avaluació que representen ≤ 15% de la nota final.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Examen tipus test | 50 | 1 | 0,04 | 1, 3 |
Presentació i discussió del treball d'autoaprenentatge | 25 | 0,25 | 0,01 | 1, 2, 3, 4 |
Test de l'exercici breu d'autoaprenentatge individual | 10 | 0,2 | 0,01 | 1, 2, 3 |
Tests de pràctiques de laboratori | 15 | 0,3 | 0,01 | 1, 2, 3 |
Altres llibres en línia accesibles desde la web de la biblioteca:
http://www.knovel.com/web/portal/browse/subject/60/filter/0/ D'aquesta web, en llistem alguns que us poden ser útils:
Chemical Deterioration and Physical Instability of Food and Beverages
Chilled Foods
Encyclopedia of Food Microbiology
Essentials of Food Sanitation
Food Additives Data Book
Food Spoilage Microorganisms
Oxidation in Foods and Beverages and Antioxidant Applications,Volume 1 - UnderstandingMechanisms ofOxidation and Antioxidant Activity
Oxidation in Foods and Beverages and Antioxidant Applications, Volume 2 - Management in Different Industry Sectors
Principles of Food Chemistry
Stability and Shelf-Life of Food
No cal cap tipus de programari especial.