Titulació | Tipus | Curs | Semestre |
---|---|---|---|
2500897 Enginyeria Química | OT | 4 | 2 |
Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.
El pla d'estudis no determina cap prerequisit específic per a aquesta assignatura. Tanmateix, a causa del seu caràcter integrador dels diferents coneixements adquirits al llarg dels cursos anteriors, la recomanació és haver superat el màxim nombre possible d'assignatures abans de cursar-la. En tot cas és imprescindibles per poder fer un seguiment adequat de l'assignatura haver cursat l'optativa Enginyeria Bioquímica.
Introduir a l'estudiant els conceptes i pràctica dels bioprocessos, és a dir, en la selecció i ccombinació d'un conjunt d'operacions unitàries (etapes del procés) per a la producció d'un producte, servei o bé desitjat a un cost i qualitat acceptables.
Adquirir comprensió i pràctica en l'anàlisi i disseny de processos biotecnològics en termes enginyerils, econòmics, compliment de regulacions, qualitat, propietat intel·lectual, etc.
Introduir a l'estudiant les etapes i eines més importants utilitzades en l'anàlisi i ser capaços d'utilitzar aquestes eines en l'avaluació i comparació de diferents solucions (propostes) de disseny d'un procés determinat.
Globalment, es una assignatura on es pretén integrar/sintetitzar coneixements de les diferents disciplines científiques i enginyerils adquirits en altres assignatures de la titulació per al disseny de bioprocessos.
1.- Introducció
Enginyeria Bioquímica, Biotecnologia i Enginyeria Química. Els sectors de la biotecnoliga
Perspectiva històrica dels processos biotecnològics
El sector biotecnològicc en dades
Actors del procés biotecnològic: els productes o serveis, el biocatalizador, els substrats, el biorreactor.
Components dels processos biotecnològics: upstream, procés, downstream
Els pilars bàsics en el desenvoluoament d'un bioprocés sostenible: econòmic, ambiental i social
2- Bioteccnologia industrial i energia
Productes derivats del metabolisme energàtic i biosintètic
Productes estruccturals i funcionals
Metabòlits secundaris
3.-Salut humana i animal
Insulina
Proteïnes terapèutiques
Biosensors
Vacunes
Teràpies gèniques, cel·lulars i tissulars
4.- Aliments
Productes de fermentació: vi, cervesa, cava, pa derivats làctics.
Utilització d’enzims.
Aliments funcionals
Millora genètica de la producció d'aliments
Les classes teòriques podran ser impartides o bé presencialment o, en cas de requerir-ho, de manera virtual, com s'ha efectuat durant el curs 2020-2021. En aquest cas el professor determinarà la modalitat a realitzar (classe virtual amb plataforma teams en el mateix horari, preparació de les classes en video o powerpoint comentats que seran penjats al campus virtual. A més de les classes teòriques, es faran seminaris sobre aspectes concrets dels processos biotecnològics.
A l'Aula Moodle de l'assignatura es dipositaran tots els materials emprats a les classes i seminaris, a més d'alguns articles que permetran als estudiants que n'estiguin interessats en aprofundir els seus coneixements en un tema determinat.
Els estudiants, treballant en grups, hauran de fer un treball sobre un procés biotecnòlogic, de la seva elecció, a presentar i discutir en les sessions de seminari.
Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classes Teòriques | 40 | 1,6 | 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16 |
Tipus: Supervisades | |||
Seminaris | 15 | 0,6 | 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16 |
Treball en grup | 80 | 3,2 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi autònom | 80 | 3,2 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16 |
Al llarg del curs es duran a terme 2 exàmens parcials escrits. El primer correspondrà als temes 1 i 2, i el segon als temes 3 i 4. El primer representarà un 35% de la nota i el segon, un 35% de la nota.
El treball en grup, obligatori, representarà el 30% de la nota final.
Per a fer mitjana amb la resta de notes caldrà obtenir una nota mínima en cada part del 4 (sobre 10)
Pels alumnes que no superin els exàmens parcials, hi haurà un exàmen de repesca de la totalitat de l'assignatura
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Proves parcials (2) | 70% | 4 | 0,16 | 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16 |
Treball en grup | 30% | 6 | 0,24 | 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16 |
Llibre de text del curs, Libro de texto del curso, course textbook:
Development of Sustainable Bioprocesses. (2006). E. HEINZLE, A.P. BIWER, C.L. COONEY. John Wiley & Sons Ltd, UK. ISBN-10 0-470-01559-4
Altres lectures, otras lecturas, related texbooks:
Microbial Biotechnology.Fundamentals of Applied Microbiology (2007). Second Edition Alexander N. Glazer and Hiroshi Nikaido. CambridgeUniversity Press. ISBN-13 978-0-511-34136-6
Modern Industrial Microbiology and Biotechnology. (2007). Nduka Okafor. Science Publishers. USA. ISBN 978-1-57808-434-0 (HC)
Industrial Pharmaceutical Biotechnology. Heinrich Klefenz (2002). Wiley-VCH Verlag GmbH. ISBNs: 3-527-29995-5 (HC)
Biopharmaceuticals. Biochemistry and Biotechnology. Second Edition (2003). Gary Walsh. John Wiley & Sons, Inc. UK. ISBN 0 470 84326 8 (ppc)
Pharmaceutical Biotechnology, Drug Discovery and Clinical Applications. O.Kayser and R.H.Muller. (2004). Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. ISBN: 3-527-30554-8
Enzymes in Food Technology. (2002).R.J. Whitehurst and B.A. Law. Sheffield Academic Press Ltd, UK. ISBN 1–84127–223–X
Food Biotechnology. Second Edition (2006). Kalidas Shetty, Gopinadhan Paliyath, Anthony Pometto, Robert E. Levin. CRC Press.Taylor & Francis Group. Boca Raton, FL33487-2742
Wastewater Microbiology. (2005). Gabriel Bitton. Third Edition. John Wiley & Sons, Inc. UK.
WEBs: Fundación Genoma España: http://www.gen-es.org/
Sense programari específic