Logo UAB
2023/2024

Dret Mercantil I

Codi: 102271 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
2500786 Dret OB 2 2

Professor/a de contacte

Nom:
Jorge Miquel Rodríguez
Correu electrònic:
jorge.miquel@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Carlos Gorriz Lopez
Ramón Morral Soldevila
Luis Pedrayes Gullon
Concepción Blázquez Giménez
Angel Lafoz Torres
Jorge Ortega Soriano
Mònica Perna Hernández

Prerequisits

No hi ha cap requisit previ.

DRET

Grup 1. Jorge Miquel

Seminari 11.  Pendent 

Seminari 12.  Jorge Ortega

Seminari 13.  Concepción Blázquez

Grup 2  Angel Lafoz

Seminari 21 Pendent

Seminario 22. Pendent

Seminari 23. Concepción Blázquez

Grupo 51.   Ramón Morral

Seminari 511. Pendent

Seminari 512. Mónica Perna

Seminari 513. Luis Pedrayes

ADE-DRET

Grup 70  Carles Górriz

Seminario 701. Carles Górriz/ pendent

Seminario 712. Carles Górriz/ pendent

 

 


Objectius

Assolir un bon coneixement de les principals institucions de Dret mercantil relacionades amb les fonts del dret mercantil, l'estatut jurídic de l'empresari, la propietat industrial, el dret de la competència i les societats mercantils.


Competències

  • Buscar, interpretar i aplicar normes jurídiques, argumentant cada un d'aquests assumptes.
  • Demostrar un raonament reflexiu i crític: anàlisi, síntesi, conclusions.
  • Gestionar informació de manera eficient: poder assimilar un volum de dades considerable en un tems limitat.
  • Gestionar recursos bibliogràfics i documentals: bases de dades, navegació, etc.
  • Identificar, conèixer i aplicar els principis bàsics i generals de l'ordenament jurídic.
  • Identificar, valorar i posar en pràctica els canvis en la jurisprudència.
  • Memoritzar i utilitzar la terminologia jurídica.
  • Presentar en públic la problemàtica que comporta un determinat litigi, les normes jurídiques aplicables i les solucions més coherents.

Resultats d'aprenentatge

  1. Contextualitzar el dret mercantil dins de l'ordenament jurídic, la seva funció i la seva utilitat en el tràfic empresarial.
  2. Demostrar l'adquisició de nous coneixements a partir de l'aprenentatge dels principis i les normes essencials del dret mercantil.
  3. Demostrar un raonament reflexiu i crític: anàlisi, síntesi, conclusions.
  4. Distingir críticament la trajectòria històrica en l'aprovació de les normes mercantils i en la formació dels usos de comerç, i estar en disposició de preveure solucions jurídiques alternatives.
  5. Exposar públicament casos pràctics i les possibles solucions jurídiques.
  6. Gestionar informació de manera eficient: poder assimilar un volum de dades considerable en un tems limitat.
  7. Gestionar recursos bibliogràfics i documentals: bases de dades, navegació, etc.
  8. Oferir una resposta justa i eficaç als casos pràctics que es plantegin a partir dels coneixements adquirits.
  9. Sintetitzar els principis essencials de la jurisprudència dominant en els principals aspectes relatius a l'activitat econòmica i empresarial.

Continguts

Concepte, evolució i caràcters del Dret mercantil. Fonts del dret mercantil

Empresari. Empresa i establiment mercantil. Responsabilitat per danys causats per productes defectuosos. Comptabilitat i Registre Mercantil

Protecció dels signes distintius

Protecció de les creacions industrials

Dret de defensa de la competència

Dret de competència deslleial. Dret de la publicitat

Les societats mercantils. Aspectes generals. Les societats personalistes. Les societats de capital. Constitució de societats de capital i aportacions socials. Les societats unipersonals

Participacions socials i accions

La junta general

Administració de la societat.

Els comptes anuals. Modificació dels estatuts socials. Separació i exclusió. Dissolució i liquidació. Extinció.

Modificacions estructurals

Societats anònimes cotitzades. Obligacions. Societat anònima europea, societat nova empresa, societats mercantils especials i societats de base mutualista. Concentració i cooperació empresarial. Els grups de societats.

 


Metodologia

El professorat posarà en marxa les activitats formatives que consideri adequades per tal de facilitar l'estudi i l'aprenentatge de l'alumnat.

El desenvolupament de la docència de l'assignatura i de l'aprenentatge de l'alumnat es fonamenta en les següents activitats formatives:

  1. Activitats dirigides: activitats on és el professorat qui desenvolupa la part activa de la classe. Inclou classes magistrals on l'alumnat assoleix les bases conceptuals de la matèria i el seu marc jurídic normatiu i jurisprudencial. També els seminaris, on l’alumnat, de forma individual o en grups reduïts, analitzen i resolen juntament amb el professorat casos pràctics i en general les activitats previstes. L’alumnat desenvoluparà individualment o en grups reduïts, amb el suport del professorat, les activitats orientades a la preparació de les pràctiques avaluables, com ara discussió i resolució de casos, comentaris, debats, simulacions de judicis, entre d'altres. L’assistència als seminaris és obligatòria.
  2. Activitats autònomes: activitats que l’alumnat desenvoluparà autònomament. Inclou entre d'altres la cerca i lectura de bibliografia, normativa i jurisprudència, l'estudi, preparació de casos pràctics

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teóriques 39 1,56 3, 5, 6, 7
Seminaris (caso pràctics, comentaris, debats, simulació de judicis....) 19,5 0,78 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Tipus: Autònomes      
Avaluació 5 0,2 1
Treball i estudi fora de l'aula 156,5 6,26 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Avaluació

Avaluació continuada

Dret: l'assistència als seminaris és obligatòria. Es faran tres activitats avaluables (dos casos pràctics i un comentari o anàlisis de sentències). Dos d’aquestes tres activitats tindran un valor de 1,5 punts i la tercera tindrá un valor de 2 punts. La suma de totes elles computarà un 50% de la nota final-. L'altre 50% serà la nota de l'examen

ADE + Dret: l'avaluació continuada és la suma de la nota de les activitats setmanals. Els seminaris setmanals computaran un 20% de la nota final. El Treball Fora de l'Aula computarà un 30% de la nota final. L'altre 50% serà la nota de l'examen

Per aprovar la assignatura s'ha d'obtenir un 5 fent la mitjana entre les activitats avaluables i l'examen final (o el de reavaluació) i haver obtingut un mínim de 4 punts tant de mitja a les activitats avaluables com a l’examen final.

Per poder presentar-se a la reavaluació cal haver obtingut al menys un 3 a l'examen

Avaluació única

Les persones que optin pel sistema d'avaluació única seràn examinades tenint en compte els següents ítems:

Un 50% de la nota (5 punts sobre 10) será l'obtinguda en un exàmen test.

L’altre 50% de la nota (5 punts sobre 10) s’obtindrà amb la realització de dos activitats diferents que tinguin un contingut equivalent al que s’ha fet en els seminaris. Aquestes consistiran en la resolució d’un cas pràctic (tindrà un valor de 3 punts) i comentari o anàlisis d’una o mes sentencies (2 punts).

Per a la realització de les proves corresponent a lesactivitats podrà consultar-se la legislación pertinent en format paper, però no podrà accedir-se a recursos informàtics, nia apunts ni materials. Només es podrà utilitzar legislació, i sempre que no estigui complementada amb altre informació.

La realització de les proves corresponents a les activitats es realitzarà de manera presencial coincidint amb el dia fixat per la realització de l’examen test


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen final 50% 5 0,2 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Bibliografia

BIBLIOGRAFIA BÀSICA

Alonso Ledesma, Carmen (dir) i Fernández Torres, Isabel (coord) Derecho de sociedades, Barcelona, Atelier

Broseta Pont, Manuel - Martínez Sanz, Fernando., Manual de Derecho mercantil, vol. I, última edició, Madrid, Tecnos.

Jiménez Sánchez, Guillermo - Díaz Moreno, Alberto (dirs.), Derecho mercantil I, diferents volums,  Barcelona-Madrid-São Paulo, Marcial Pons

Menéndez, Aurelio - Rojo, Angel (dirs.), Lecciones de Derecho mercantil, vol. I, última edició, Cizur Menor, Thomson Reuters Civitas (Accessible a la biblioteca digital UAB).

Miquel Rodríguez, Jorge (Coord.) Derecho Mercantil I, Barcelona, Atelier

Sánchez Calero, Fernando, Sánchez-Calero, Juan, Instituciones de Derecho mercantil, vol. I, última edició, Cizur Menor, Thomson Reuters Aranzadi. (Accessible a la biblioteca digital UAB).

Vicent Chulià, Francisco.: Introducción al Derecho mercantil, última edició, Valencia, Tirant lo Blanc (Accessible a la biblioteca digital UAB)

 

Al llarg del curs el professorat responsable de l'assignatura podrà recomanar bibliografia complementària a través de l'Aula Moodle També es posarà un llistat específic de pàgines webs i altres recursos d’interés disponibles a la xarxa (blogs, newsletters, etc).


Programari

No s'utilitza cap programari especial