Logo UAB
2023/2024

Dret Financer i Tributari I

Codi: 102223 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2500786 Dret OB 3 A

Professor/a de contacte

Nom:
Miguel Angel Sanchez Huete
Correu electrònic:
miguelangel.sanchez@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

José Miguel Martínez-Carrasco Pignatelli
Montserrat Pereto Garcia
Angel Baena Aguilar
Miguel Angel Sanchez Huete
María del Carmen Jover Sancho
Juan Ramon Perez Tena
Zuley Fernandez Caballero
Maria Blanca Bosch Fernandez
Andres Fernandez Naranjo

Prerequisits

Es recomana que es tinguen assumits els continguts i les competències pròpies de les assignatures de Dret Administratiu I i II.

L'activitat docent es desenvoluparà amb la següent distribució de professorat

Grup 1, tutor Angel Baena Aguilar, Seminari 1, Angel Baena Aguilar, Seminari 2 José Miguel Martínez Carrasco Pignatelli, Seminari 3 Blanca Bosch Fernández. Idioma castellà

Grup 2, tutora Montserrat Peretó García, Seminari 1 Montserrat Peretó García, Seminari 2 Miguel Ángel Sánchez Huete, Seminari 3 Zuley Fernández Caballero. Idioma català

Grup 51, tutor Juan Ramón Pérez Tena, Seminari 1 Juan Ramón Pérez Tena, Seminari 2 Andrés Fernández Naranjo, Seminari 3 Adela Martin Márquez. Idioma castellà

ADE+Dret, tutor Miguel Ángel Sánchez Huete, Seminari 1 Miguel Ángel Sánchez Huete, Seminari 2, Andrés Fernández Naranjo. Idioma castellà


Objectius

L'assignatura de Dret Financer i Tributari I forma part del conjunt de disciplines que tenen per objectiu dotar l'estudiant de les bases jurídiques necessàries per obtenir una visió completa de l'activitat financera de les administracions públiques.

Els objectius concrets de l'assignatura són, d'una banda, l'estudi i l'anàlisi del règim jurídic vigent dels ingressos públics. Especial atenció s'ha de fer sobre els de caràcter tributari. En aquesta línia es donarà una visió completa del sistema tributari, estructurat al voltant dels concepts de tribut directe i indirecte. D'altra banda, s'ha de tractar el règim jurídic que envolta l'activitat de despesa dels ens públics amb especial incidència en el Dret pressupostari.


Competències

  • Demostrar un raonament reflexiu i crític: anàlisi, síntesi, conclusions.
  • Incorporar els mecanismes necessaris per conèixer, valorar i aplicar les reformes legislatives així com per seguir els canvis que es produeixen en una determinada matèria.
  • Memoritzar i utilitzar la terminologia jurídica.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar les normes jurídiques financeres i tributàries.
  2. Demostrar un raonament reflexiu i crític: anàlisi, síntesi, conclusions.
  3. Descriure l'estructura de l'ordenament juridicofinancer.
  4. Utilitzar la terminologia en l'àmbit financer i tributari.

Continguts

I.- Introducció al Dret Financer.

II.- El dret dels ingressos públics.

III.- El tribut. concepte i classes.

IV.- El sistema tributari.

V.- Dret de la despesa pública.

Aquest conjunt de temes es concretarà per cada professor a l'inici del curs.


Metodologia

 

La metodologia docent i l’avaluació poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

La docència de l’assignatura serà presencial.

A la docència tindrà un pes important la participació en els seminaris. Aquests seminaris seran espais per a la participació i el treball actiu de l'alumnat per la qual cosa la seva assistència serà obligatoria

La metodologia docent es basa en el treball del o de l'estudiant amb l'objectiu d'adquisició de les capacitats necessàries per entendre i aplicar la realitat jurídica objecte d'estudi. Aquesta tasca es fa amb el suport del professorat qui aportarà les referències necessàries per assolir les diferents competències.

 

El desenvolupament de la docència de l'assignatura i de la formació del i de l'estudiant es fonamenta en les següents activitats:

 

1. Activitats dirigides:

 

Classes magistrals: on el professorat proporciona els conceptes bàsics de la matèria que són els instruments necessaris per comprendre el marc normatiu i jurisprudencial.

 

Seminaris: on els i les estudiants analitzen i resolen juntament amb el o la professor/a casos pràctics prèviament elaborats. La base del treball pràctic és la comprensió i aplicació crítica de la normativa i jurisprudència relacionades amb el contingut essencial explicat a les classes magistrals. Aquestes activitats també es poden realitzar mitjançant una pluralitat d'accions: activitats de debat sobre la temàtica impartida amb base a l'actualitat i treballs en grup a clase sobre materials recomanats

 

2. Activitats supervisades:

 

Suposen realizar les activitats de tutoría.

 

3. Activitats autònomes:

 

L'alumnat s'ha d'organitzar el temps i l'esforç de manera autònoma, ja sigui individualment o en grup. Suposa la cerca de bibliografia i jurisprudència instrumental per a la resolució dels casos pràctics i exercicis proposats pel professorat, activitat d'estudi per la superació de les diferents proves i consultes en tutories al o a la professor/a o tutor/a.

 

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teóriques 19,5 0,78 2, 3, 4
Seminaris: comentaris de sentències i normativa, casos pràctics i mapes conceptuals 19,5 0,78 1, 2
Tipus: Supervisades      
Tutoríes 7 0,28 1, 2
Tipus: Autònomes      
Avaluacio 5 0,2 1, 2, 3, 4
Cerca de textos, lectures, estudi, redacci? de treballs 94 3,76 1, 2, 3, 4

Avaluació

 L'avaluació de l'assignatura s'ha de fer a través de dues modalitats:

 

L'AVALUACIÓ CONTINUADA que consta de quatre activitats del tipus i valor següent: 

1a Prova: un examen de valor 2,25 punts

2a Prova: resolució de casos pràctics de valor 2,25 punts

3a Prova: prova de síntesi de valor 5 punts

4t Assistència, participació i entrega d'activitats als seminaris de valor 0,5 punts

Per sumar els punts de cada prova, necessaris per obtenir la nota final, cal que es facin totes les activitats d'avaluació plantejades i que a la tercera s'obtingui un mínim de 2,5 punts. En qualsevol altre cas, l'assignatura no es considerarà superada i s'haurà de fer la prova de recuperació consistent en un examen de tota la matèria. Amb aquesta prova es pot obtenir un màxim de 5 punts a l'assignatura.

Tant l'examen de síntesi com la prova de recuperació es faran en les dates oficials fixades per a aquest tipus d'activitats. La resta de les avaluacions es duran a terme d'acord amb la programació que el professorat publiqui al campus virtual abans de l'inici de l'activitat docent. Les dates daquestes activitats poden ser modificades per causes de força major i amb un preavís amb antelació suficient.

Les proves d'avaluació realitzades s'acompanyaran, amb la petició prèvia de l'alumnat, de les tutories oportunes per al progrés adequat de l'assignatura.

Un alumne que copiï o intenti copiar en un examen tindrà un 0 a l'assignatura. Un alumne que presenti una pràctica on hi hagi indicis de plagi o que no pugui justificar els arguments de la seva pràctica obtindrà un 0 i rebrà una advertència.

 

L'AVALUACIÓ ÚNICA és una avaluació opcional que s'exercirà amb els requisits i les condicions prevists a la normativa acadèmica. En tot cas, la realització de qualsevol de les proves que integren l'avaluació continuada implica la renúncia a l'avaluació única i el seguiment de l'avaluació continuada.

Les proves que integren lavaluació única tindran lloc el mateix dia fixat per la Facultat per a lexamen o tercera prova en lavaluació continuada. Les proves de l'avaluació única s'integren per:

1r. La contestació a un qüestionari de prova test. El valor d'aquesta prova serà de 4 sobre 10

2n. La resolució dun cas pràctic. El cas pràctic serà posat a disposició de lalumnat amb caràcter previ i la seva resolució per escrit serà facilitat per aquests el dia de la realització de la prova única. El valor daquesta prova serà de 2 sobre 10.

3r. La resposta argumentada diverses preguntes teòriques. El valor daquesta prova serà de 4 sobre 10.

S'aplicarà el mateix sistema i criteris de recuperació que per a l'avaluació continuada.


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen 2'5 punts 1,5 0,06 1, 2, 3, 4
Prova de sintesí o, si s'escau, de recuperació 5 punts 2 0,08 1, 2, 3, 4
Resolució de casos pràctics 2'5 punts 1,5 0,06 1, 2, 3, 4

Bibliografia

Manuals (darreres edicions)

ALVAREZ MARTÍNEZ. Joaquín: Manual de Derecho tributario. Parte especial, Ed. Aranzadi, (darrera edició). 

CALVO ORTEGA, Rafael.: Curso de Derecho financiero. Derecho Tributario (parte general), ed. Civitas, (darrera edició). 

CAZORLA PRIETO, Luís. María.: Derecho financiero y tributario. Parte general, ed. Aranzadi, (darrera edició). 

ESEVERRI MARTINEZ, Ernesto: Derecho tributario: parte general, ed. Tirant lo Blanch, (darrera edició). 

FERREIRO LAPATZA Juan José: Curso de Derecho Financiero Español: instituciones, ed. Marcial Pons (darrera edició). 

FERREIRO LAPATZA, Juan José (i d'altres): Curso de Derecho Tributario. Parte especial, ed. Marcial Pons, (darrera edició). 

MARTÍN QUERALT Juan, LOZANO SERRANO, Carmelo, CASADO OLLERO, Gabriel, y TEJERIZO LÓPEZ, José Manuel,: Curso de Derecho Financiero y Tributario, ed. Tecnos, (darrera edició).

MARTÍNEZ-CARRASCO PIGNATELLI, José Miguel: Derecho financiero y tributario I, ed. Reus (darrera edició). 

MARTÍNEZ LAGO, Miguel Ángel; GARCÍA DE LA MORA, Leonardo: Lecciones de Derecho Financiero y Tributario, ed. Reus, (darrera edició). 

MENÉNDEZ MORENO, Alejandro. (dir.): Derecho financiero y Tributario. Parte General, ed. Lex Nova, (darrera edició). 

MERINO JARA, Isaac (dir): Derecho financiero y tributario. Parte General, ed. Tecnos, (darrera edició). 

PEREZ ROYO, Fernando: Derecho Financiero y Tributario. Parte General, ed. Civitas (darrera edició). 

HTTP://WWW.AEAT.ES

 

 


Programari

No es fa us de programari específic