Logo UAB
2023/2024

Dret mercantil

Codi: 100488 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2500258 Relacions laborals FB 1 2

Professor/a de contacte

Nom:
Eliseo Sierra Noguero
Correu electrònic:
eliseo.sierra@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Maria Isabel Martinez Jimenez
Luis Pedrayes Gullon
José Vicente Morant Gregori
Joan Carles Codina Campaña

Prerequisits

No hi ha cap prerequisit.

 Grup 1. José Vicente Morant

Grup 2: Luis Pedrayes / Isabel Martínez

Grup 51. Joan Carles Codina


Objectius

Assolir un bon coneixement de les principals institucions del dret mercantil.


Competències

  • Demostrar que es comprèn la relació entre processos socials i dinàmica de les relacions laborals.
  • Identificar els fonaments de les principals àrees de relació jurídica i d'organització en el camp del treball humà.
  • Identificar, analitzar i resoldre els problemes i les situacions complexes des d'una perspectiva interdisciplinària (econòmica, històrica, jurídica, psicològica, sociològica).
  • Organitzar i gestionar la planificació del temps.
  • Reconèixer les qüestions laborals i de la seguretat social i aplicar la legislació i els criteris jurisprudencials als supòsits que es presentin a la pràctica.
  • Treballar de manera autònoma.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar i resoldre les qüestions laborals, aplicant la legislació i els criteris jurisprudencials.
  2. Analitzar l'estatut jurídic de l'empresari o empresària i dels seus auxiliars. Resoldre les qüestions relacionades amb el registre mercantil i la comptabilitat.
  3. Identificar el concepte i les fonts del dret mercantil.
  4. Memoritzar les normes de les institucions de les àrees jurídiques bàsiques, i les relacions entre els processos socials.
  5. Organitzar i gestionar la planificació del temps.
  6. Treballar de manera autònoma.

Continguts

- Concepte i fonts del Dret mercantil.

- L'empresari.

- Dret de la competència i protecció de la propietat industrial

- Introducció a les societats mercantils.

- Les societats de capital.

- La contractació mercantil.

- Títols-valors. 

- Dret concursal.


Metodologia

El/la professor/a posarà en marxa les activitats formatives que consideri adequades per tal de facilitar l'estudi i l'aprenentatge de l'l'alumnat.

El desenvolupament de la docència de l'assignatura i de l'aprenentatge de l'alumnat es fonamenta en les següents activitats formatives:

1. Activitats dirigides: activitats on és el professorat el que desenvolupa la part activa de la classe. Inclou classes magistrals on alumnat assoleix les bases conceptuals de la matèria i el seu marc jurídic normatiu i jurisprudencial. També les classes pràctiques, on l'alumnat, de forma individual o en grups reduïts, analitzen i resolen juntament amb el professorat casos pràctics. 

2. Activitats supervisades: activitats que l'alumnat desenvoluparan individualment o en grups reduïts, amb el suport del professorat, orientades a la preparació de les pràctiques avaluables, com ara discussió i resolució de casos, comentaris, debats, simulacions de judicis, entre d'altres.

3. Activitats autònomes: activitats que els estudiants desenvoluparan autonomament. Inclou entre d'altres la cerca i lectura de bibliografia, normativa i jurisprudència, l'estudi, preparació de casos pràctics. 

La metodologia docent proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 22,5 0,9 2, 3
Tipus: Supervisades      
Exercici (pràctiques, casos, comentaris, debats, simulació de judicis....) 22,5 0,9 4, 5, 6
Tipus: Autònomes      
Treball i estudi fora de l'aula 72,5 2,9 2, 3, 4, 5, 6

Avaluació

Per a cada grup es publicarà al Campus Virtual, abans de l'inici de la docència, la data concreta o la setmana de realització de les activitats avaluables, sens perjudici que, excepcionalment i per causes de força major, aquestes puguin, amb preavís i antelació suficient, ser modificades.

La nota de les pràctiques i de la participació a classe es farà pública abans de l'examen final.

Per a aprovar l'assignatura, l'alumnat ha de haver participat en les tres actividats avaluatives i haver obtingut una nota mínima de 3,5 a l'examen final.

Per presentar-se a l'examen de reavaluació, és necessari: 1) haver realitzat l'examen final i no haver-lo superat i, 2) haver obtingut almenys un 3 en cadascuna de les tres activitats avaluatives. Els estudiants que facin l'examen de reavaluació podran obtenir una nota màxima de 7 a l'assignatura.

En cas d'avaluació única, el dia oficial l'alumnat haurà de entregar 5 pràctiques amb un valor cadascuna de 10%, publicades prèviament, i realitzar un examen d'una duració de dues hores i amb un valor de 50%. Les condicions d'accés a la reavaluació són haver obtingut una nota mínima de 3,5 a l'examen i un 3 a cadascuna de les pràctiques. En cas de reavaluació, l'examen es realitzarà també a la data oficial i tindrà tambè una duració de dues hores. L'examen d'avaluació i reavaluació és diferent del d'avaluació continuada per garantir l'assoliment de les competències de l'assignatura per part de l'alumnat. Els i les estudiants que facin l'examen de recuperació podran obtenir una nota màxima de 7 a l'assignatura.

Irregularitats en actes d’avaluació: Sense perjudici d'altres mesures disciplinàries que s'estimin oportunes, i d'acord amb la normativa acadèmica vigent, "en cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de laqualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0".  Apartat 10 de l'Article 116. Resultats de l'avaluació. (Normativa Acadèmica UAB).


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen final 50% 5 0,2 1, 2, 3, 4, 5, 6
Lliurament de treballs i pràctiques 30% 5 0,2 5, 6
Participació activa durant les sessions lectives 20% 22,5 0,9 1, 2, 3, 4

Bibliografia

MANUALS RECOMANATS

Jiménez Sánchez, Guillermo - Díaz Moreno, Alberto, Lecciones de Derecho mercantil, última edició, Madrid, Tecnos.

Sánchez Calero, Fernando, Principios de Derecho Mercantil, 2 vols. Cizur Menor, Thomson Reuters Aranzadi.

Sierra Noguero, Eliseo, Curso de Derecho Mercantil, última edició, 2020, Barcelona, Servei de Publicacions de la UAB.

 

Programari

L'assignatura no exigeix un programari específic.