Logo UAB
2023/2024

Filosofia i cinema

Codi: 100279 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2500246 Filosofia OT 3 0
2500246 Filosofia OT 4 0

Professor/a de contacte

Nom:
Jèssica Jaques Pi
Correu electrònic:
jessica.jaques@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Bárbara Bayarri Viñas
Daniela Callejas Arsitizabal
Alfonso Antonio Hoyos Morales

Prerequisits

No hi ha prerequisits per a cursar l'assignatura, encara que es recomana haver cursat l'assignatura d'Estètica.


Objectius

Filosofia del cinema és una assignatura optativa de quart curs del grau de filosofia. L'objectiu d'aquesta assignatura és oferir una introducció general al pensament filosòfic sobre el cinema, alhora que fa una aproximació a com el cinema ha afectat el pensament filosòfic. És un enfocament que es demana per la singularitat del cinema, que pretén pensar en la seva materialitat íntima per analitzar com és que es constitueix en una pregunta filosòfica. Per tant, la perspectiva que adopta aquesta
assignatura és lluny de les desconfiances inicials manifestades per part de la filosofia cap al cinema; al contrari, s'interessa pel tipus d'experiència estètica i temporal, per les possibilitats performatives que el cinema habilita. D'altra banda, l'objectiu d'aquesta assignatura és introduir una reflexió filosòfica sobre el present. Amb les eines conceptuals proporcionades a l'assignatura, es tractarà de permetre als estudiants comprendre i pensar filosòficament no només a través del discurs tradicional escrit, sinó també des d'altres mitjans i altres formes dins d'un camp operacional, sense per això deixar de crear conceptes filosòfics a partir del cinema.

Competències

    Filosofia
  • Identificar les principals actituds filosòfiques en l'àmbit de l'estètica i saber aplicar-les críticament en el món de l'art.
  • Que els estudiants hagin demostrat que comprenen i tenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda d''aquell camp d'estudi.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.

Resultats d'aprenentatge

  1. Descriure amb precisió l'objecte artístic amb el llenguatge propi de la crítica d'art.
  2. Distingir i analitzar els debats clàssics i actuals de la història de l'art
  3. Establir relacions entre ciència, filosofia, art, religió, política, etc.
  4. Identificar la imatge artística situant-la en el seu context cultural.
  5. Organitzar el temps i els propis recursos per a la feina: dissenyar plans establint prioritats d'objectius, calendaris i compromisos d'actuació.

Continguts

Tema 1. Introducció: què és la filosofia del cinema?
										
											Tema 2. Imatge i mitjà
										
											Tema 3. Muntatge i representació
										
											Tema 4. Percepció de la temporalitat, trencament del model narratiu clàssic 
Tema 5. Pensar a través de les imatges

Els desenvolupaments conceptuals es realitzaran en un entrellaçament amb l'anàlisi i visionat de diversos fragments cinematogràfics, com ara el treball de: Sergi Eisenstein, Dziga Vertov, John Ford, Luis Buñuel, Luca Antonioni, Robert Bresson, Yasujirō Ozu, Pier Paolo Pasolini, Jean Luc Godard, Abbas Kiarostami, Andreu Tarkovski, Lars Von Trier, Béla Tarr, David Lynch, Akira Kurosawa, Adrienne Rich, Yvonne Rainer, Chantal Akerman, Marguerite Duras, Jean-Marie Straub, Danièle Huillet, David Cronenberg, Carlos Saura José Luis Guerín, Isaki Lacuesta, Carla Simón, Albert Serra, Pedro Costa, Raúl Ruiz, Lucrècia Martel, entre altres.

Metodologia

La metodologia de les classes combinarà el format de classes magistrals i de seminari, amb la utilització de textos, material visual i audiovisual. Com a preparació per als seminaris, els i les estudiants han de llegir setmanalment els textos proposats a cada tema, així com visionar fragments de films, els que després seran comentats en petits grups i exposats en sessió plenària. L'assignatura exigeix un compromís de lectures individuals i visionat de material cinematogràfic, a partir de les quals es treballarà a les sessions grupals. De la mateixa manera, es potenciarà el coneixement situat, per això és molt important la perspectiva de pensar a través de diverses pràctiques cinematogràfiques.
										
											
										
											Els i les estudiants també disposaran de tutories individuals on se'ls podrà acompanyar en l'elaboració dels seus treballs o en dubtes específics relatius a la seva pròpia investigació.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes, seminaris, tutories en microgrups i individuals 60 2,4 1, 2, 4, 5
Tipus: Supervisades      
Visionat i anàlisi de films 38 1,52 1, 2, 4
Tipus: Autònomes      
Lectures individuals i en grup, elaboració de mapes conceptuals 42 1,68 1, 4, 5

Avaluació

OPCIÓ 1
										
											Avaluació Contínua, consistirà en:
										
											a) Escriptura d'un assaig en què es fa una anàlisi d'un film a partir d'un concepte filosòfic (34%) (Individual).
										
											b) La realització d'un vídeo-assaig de 8 minuts, en què es desenvolupi una reflexió audiovisual entorn de la percepció de la temporalitat i el trencament del model narratiu, prestant especial atenció al lloc que ocupa la categoria de muntatge. Aquesta activitat es farà en grups de 3 integrants (33%).
										
											c) La realització duna crítica de cinema, escollint un film específic i pensant a través de les seves imatges, des duna perspectiva filosòfica (33%) (activitat individual o en parelles).
										
											Les dates exactes dels lliuraments es donaran a conèixer en els primers dies de classe, amb l'objecte de poder coordinar-la amb les altres assignatures del Departament.
										
											
										
											OPCIÓ 2
										
											Avaluació única, consistirà en:
										
											La realització d'un examen escrit on s'avaluaran tots els continguts de l'assignatura (100%) (activitat individual).
										
											
										
											Recuperació
										
											En el cas de l'avaluació continuada, els i les estudiants que hagin suspès una, dues o les tres proves, podran presentar-se a reavaluació i recuperar la prova o proves que hagin suspès. Per
										
											poder anar a reavaluació, caldrà haver-se presentat, com a mínim, a dues de les tres proves.
										
											Quan un/a estudiant no hagi realitzat cap de les proves, o bé només hagi fet una de les proves, serà considerat/da "no avaluable".
										
											Caldrà aprovar les tres proves per aprovar lassignatura. La nota final serà la nota mitjana de les tres proves.
										
											
										
											En el cas de l'avaluació única, la reavaluació consistirà en la realització d'un examen escrit on s'avaluaran tots els continguts.
										
											
										
											En cas que l'estudiant faci qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació, amb independència del procés d'aprenentatge que es pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats als actes d'avaluació d'una mateixa assignatura, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0.

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Crítica de cinema 33% 3 0,12 1, 3, 4
Escriptura d'un assaig 34% 3,5 0,14 1, 4, 5
Realització d'un vídeo-assaig 33% 3,5 0,14 1, 2, 3, 5

Bibliografia

La bibliografia es conformarà al llarg del curs.

L'estudiant tindrà a la seva disposició un dossier de textos per a l'estudi i per a les exposicions i treball a classe.

La selecció de la filmografia s'anirà desenvolupant al llarg del curs.


Programari

En aquesta assignatura no s'usa cap programa informàtic.