Logo UAB
2022/2023

Treball de Final de Màster

Codi: 44472 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
4317520 Estudis Territorials i Planejament OB 0 A

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Nadal Tersa
Correu electrònic:
jordi.nadal@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)

Altres indicacions sobre les llengües

Atesa la internacionalització del màster, la llengua de comunicació a l’aula serà el català i/o castellà en funció de la llengua majoritària de l’alumnat

Prerequisits

Cal tenir superats, o matriculats, els restants 51 crèdits del màster.

Objectius

En aquest mòdul l'estudiant realitzarà una investigació individual sota la supervisió d'un tutor o tutora sobre una temàtica relacionada amb els continguts del màster, prèviament acordada; haurà de demostrar la seva capacitat de plantejar uns objectius d'investigació, aplicar les metodologies adequades i obtenir resultats d'aprenentatge que responguin als objectius plantejats, així com d'exposar i defensar el treball realitzat davant un tribunal.

Competències

  • Aplicar metodologies múltiples d'anàlisi geogràfica a diferents escales territorials
  • Desenvolupar la capacitat crítica, d'anàlisi i de resolució d'hipòtesis amb el màxim rigor i qualitat per a cada àmbit d'especialització territorial.
  • Promoure estratègies de planificació des de la innovació i amb perspectiva de gènere
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  • Valorar la incidència del marc legislatiu, econòmic, polític i social en les dinàmiques territorials.

Resultats d'aprenentatge

  1. Adequar les metodologies d'anàlisi a l'àmbit territorial de referència.
  2. Aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució.
  3. Avaluar els processos de transformació territorial i urbana aplicant metodologies i instruments vinculats a teories de referència, capaços de mesurar els mecanismes d'actuació i els resultats.
  4. Comprendre el concepte de treball de final de màster com una primera pràctica dels projectes del món laboral.
  5. Conèixer les principals legislacions relatives al territori i la seva planificació, així com el planejament urbà.
  6. Desenvolupar la temàtica de treball escollida tenint present la perspectiva de gènere.
  7. Plantejar el treball del mòdul des de la innovació científica.
  8. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  9. Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  10. Utilitzar les metodologies de recerca més adequades als objectius proposats.

Continguts

El modul està estructurat en tres blocs:

    • Seminaris de formació metodològica
    • Elaboració del Treball Final de Màster
    • Defensa del Treball davant d'un tribunal
  • Als seminars, d'obligada assistència, es donen les pautes sobre metodologies per elaborar el TFM, fons d'informació i models de presentació i defensa. S'exposen les principals línies de treball en la que cal inscriure els treballs i es posa en contacte l'alumnat amb tutors/es.
  • L'Elaboració d'un treball de recerca sobre un tema inèdit es du a terme en reunions entre l'alume/a i el tutor/a. Per poder entregar el treball i presentar-lo, cal tenir el vist-i-plau del tutor.
  • La defensa es fa en un acte públic on l'estudiant presenta el seu treball a un tribunal de tres professors/es doctors/es durant 20 minuts i respon a les preguntes que li formula aquest tribunal.

Metodologia

L'objectiu bàsic d'aquest mòdul és l'elaboració d'un treball de recerca i la seva defensa davant d'un tribunal.
Per dur-ho a terme, tal i com es mostra a l'apartat Continguts, es treballa en base a tres activitats: seminaris de formació, elaboració del treball i defensa pública.
Els seminaris són l'única activitat grupal, on es mostran metodologies de treball genèriques i, en funció de l'orientació i temàtica de les propostes de TFM, altres de més concretes. La recerca i elaboració del TFM es du a terme en tutories personalizades entre alumne/a i tutor/a. Per últim la defensa pública que té lloc en una data fixada per a finals de semestre.

Durant el primer semestre el professor/a del mòdul mostrarà els temes de treball que ofereix el professorat i l'alumnat podrà escollir temàtica i professor/a. Si la demanda de l'alumnat supera l'oferta de temes i professorat la tria es farà per ordre de les notes obtingudes al primer semestre.

L'elaboració del treball es podrà fer en dues modalitats:

  • Article científic
  • Memòria (format clàssic)

Si l'alumne/a, d'acord amb el seu tutor o tutora, opta per la primera modalitat, haurà d'escollir una revista de reconegut prestigi en la temàtica que desenvolupa el seu treball i seguir les instruccions que es donen als autors per a la seva publicació

Si s'escull la segona modalitat, durant els seminaris de formació es detallarà els apartats dels que ha de constar el treball, l'extensió, etc.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Tallers i seminaris 25 1 8
Tipus: Supervisades      
Tutories 35 1,4 10
Tipus: Autònomes      
Elaboració del treball 120 4,8 7, 9, 10
Presentació i defensa del treball 42 1,68

Avaluació

Caldrà lliurar el TFM al professor del mòdul, sempre hi quan es tigui el vist-i-plau del tutor/a. La coordinació del màster fixarà la data de defensa dels treballs dins del mes de juliol. Aquest tribunal estarà format per un un doctor/a que el seu camp de recerca siguin matèries afins a la que presenta el treball i que actuarà com a president, el coordinador del màster, que ho farà com a secretari, i un vocal, que serà el tutor/a.

L'alumne/a disposarà de 20' per presentar les parts que consideri oportunes del seu treball per deixar pas després a les intervencions dels membres del tribunal. La durada aproximada total de l'acte serà de 45 minuts.

Els criteris de qualificació estaran definits per rúbriques que els i les alumnes disposaran des del primer moment.

MOLT IMPORTANT: El plagi total o parcial de qualsevol dels exercicis es considerarà automàticament un SUSPENS (0) de l'exercici plagiat. PLAGIAR és copiar de fonts no identificades d'un text, sigui una sola frase o més, que es fa passar per producció pròpia (AIXÒ INCLOU COPIAR FRASES O FRAGMENTS D'INTERNET I AFEGIR-LOS SENSE MODIFICACIONS AL TEXT QUE ES PRESENTA COM A PROPI), i és una ofensa greu. Cal aprendre a respectar la propietat intel·lectual aliena i a identificar sempre les fonts que es puguin fer servir, i és imprescindible responsabilitzar-se de l'originalitat i autenticitat del text propi.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Lliurament del treball 75% 2 0,08 2, 8, 9, 10
Presentació i defensa del treball 25% 1 0,04 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Bibliografia

Per a cada treball de fi de màster el tutor/a donarà lectures recomanades i obligatòries, si s'escau, i altres referències de les publicacions dels resultats més recents.

Programari

Cada TFM pot requerir un programari específic que haurà de valorar l'alumnat.