Logo UAB
2022/2023

Geopolítica, Economia i Medi Ambient

Codi: 44259 Crèdits: 10
Titulació Tipus Curs Semestre
4317118 Estudis Globals d'Àsia Oriental OB 0 1

Professor/a de contacte

Nom:
David Saurí Pujol
Correu electrònic:
david.sauri@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Altres indicacions sobre les llengües

Part del mòdul s'impartirà en anglès.

Equip docent

Minkang Zhou Gu
Joaquín Beltran Antolin
Jacint Soler Matutes
Ferran Perez Mena
Just Castillo Iglesias

Prerequisits

Cap.

Objectius

El Mòdul 2 “Geopolítica, economia i medi ambient” és un mòdul obligatori de 10 ECTS que es centra en l’estudi de les dinàmiques geopolítiques, socioeconòmiques i mediambientals característiques d’Àsia Oriental en la seva interrelació amb la resta del món. L’estudi d’aquestes dinàmiques s’abordarà des d’una perspectiva integrada que posi de manifest la rellevància global de l’Àsia Oriental en clau social, política, econòmica i ambiental. El mòdul consta de tres continguts formatius: 1) Geopolítica; 2) Estructura i fluxos socioeconòmics; i 3) Reptes mediambientals.

Competències

  • Analitzar críticament l'impacte socioeconòmic i mediambiental dels desplaçaments humans a diferents escales, especialment en el cas del turisme global, abordant la complexitat de la seva gestió en situacions específiques.
  • Aplicar els conceptes teòrics i les tècniques d'anàlisi més avançades a l'estudi de les interaccions entre les dinàmiques poblacionals, les transformacions politicoeconòmiques i els canvis mediambientals.
  • Aplicar els paradigmes i corrents teòrics en l'estudi de les transformacions socioculturals i politicoeconòmiques que, amb l'Àsia oriental com a actor principal, es desenvolupen a escala planetària.
  • Descriure de manera crítica i original la preeminència de l'Àsia oriental en les actuals dinàmiques de canvi global i les seves conseqüències geopolítiques, socioeconòmiques i mediambientals.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  • Reflexionar i argumentar críticament a partir de l'anàlisi i síntesi segons les metodologies i aproximacions teòriques de l'àmbit d'especialització.
  • Seleccionar i aplicar les eines teoricoconceptuals i els recursos específics per formular coneixement expert sobre les transformacions geopolítiques, les estructures i fluxos socioeconòmics i els canvis mediambientals que planteja la incorporació global de l'Àsia oriental.
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  • Treballar individualment i en equip en entorns interdisciplinaris i multiculturals.

Resultats d'aprenentatge

  1. Adquirir coneixements bàsics sobre les principals problemàtiques ambientals de l'Àsia Oriental, amb especial èmfasi en el canvi climàtic i els riscos d'origen natural i tecnològic.
  2. Analitzar les interaccions entre les dinàmiques poblacionals, les transformacions politicoeconòmiques i els canvis mediambientals relacionats amb l'Àsia Oriental.
  3. Aplicar de manera crítica els conceptes bàsics de la geopolítica per estudiar les transformacions del territori de l'Àsia Oriental i, molt especialment, el creixent paper de la Xina com a potència global.
  4. Argumentar críticament la preeminència política i econòmica de l'Àsia Oriental al món contemporani.
  5. Avaluar l'impacte socioeconòmic i mediambiental dels desplaçaments humans que es produeixen en relació amb l'Àsia Oriental.
  6. Avaluar les conseqüències mundials de les dinàmiques geopolítiques, socioeconòmiques i mediambientals derivades de la incorporació de l'Àsia Oriental a la globalització.
  7. Identificar i aplicar conceptes teòrics i tècniques d'anàlisi innovadores en l'anàlisi de les dinàmiques poblacionals, les transformacions politicoeconòmiques i els canvis mediambientals que es produeixen al voltant de l'Àsia Oriental.
  8. Identificar i interpretar les característiques geopolítiques, socioeconòmiques i mediambientals principals de la presència de l'Àsia Oriental en els processos de globalització en curs.
  9. Identificar, descriure i analitzar els principals fluxos econòmics que tenen lloc a l'Àsia Oriental i el seu impacte a la resta del món.
  10. Identificar, descriure i analitzar les interaccions emergents que es desenvolupen en el pla geopolític, socioeconòmic i mediambiental al voltant de l'Àsia Oriental dins i fora de la seva regió.
  11. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  12. Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  13. Reconèixer i explicar de manera argumentada la magnitud de l'Àsia Oriental com a potència mundial en l'atracció i emissió de fluxos turístics a escala global.
  14. Reconèixer i utilitzar competentment els paradigmes i els corrents teòrics en l'explicació de les transformacions geopolítiques, socioeconòmiques i mediambientals que es produeixen a escala global amb l'Àsia Oriental com a protagonista.
  15. Reflexionar i argumentar críticament a partir de l'anàlisi i síntesi segons les metodologies i aproximacions teòriques de l'àmbit d'especialització.
  16. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  17. Treballar individualment i en equip en entorns interdisciplinaris i multiculturals.

Continguts

El mòdul es centra en l’estudi de les dinàmiques geopolítiques, socioeconòmiques i mediambientals característiques d’Àsia Oriental en la seva interrelació amb la resta del món. L’estudi d’aquestes dinàmiques s’abordarà des d’una perspectiva integrada que posi de manifest la rellevància global de l’Àsia Oriental en clau social, política, econòmica i ambiental. Els continguts del mòdul són:

1. Geopolítica:

- Passats imperials i imposicions colonials.

- Els conflictes de la Guerra de Corea i la Guerra de Vietnam, la divisió de Corea Nord/Sud i de la Xina/Taiwan, el llegat de la guerra freda.

- Les bases militars nord-americanes a la regió.

- Els nous regionalismes en disputa i la redefinició de l’ordre polític global.

- La “Franja i la Ruta” (Xina) i l'“Estratègia Indo-Pacífica” (Japó).

- Ciberseguritat, noves tecnologies i impuls global de l’Àsia Oriental.

- La pugna pels recursos oceànics (rutes marítimes, pesca, hidrocarburs).

- El paper de l’exèrcit.

- La societat civil internacional i les ONG. 

2. Estructura i fluxos socioeconòmics:

- Introducció a l’economia de l’Àsia Oriental.

- Desenvolupaments econòmics diferenciats: socialisme vs. capitalisme.

- Transformació de les estructures socioeconòmiques: canvis poblacionals, processos d'urbanització, desplaçaments i migracions internes/internacionals.

- Mercats i consum: la construcció d'una comunitat econòmica d'Àsia.

- La presència econòmica d'Àsia Oriental al món: fluxos comercials i d'inversió globals.

3. Reptes mediambientals:

- Introducció: les idees sobre la natura i el medi a l’Àsia Oriental.

- Experiències de gestió de l’aigua a l’Àsia Oriental de rellevància global.

- Implicacions globals del canvi climàtic a l’Àsia Oriental.

- La gestió dels desastres naturals a l’Àsia Oriental: influències globals.

- Les dimensions globals de la salut ambiental a l’Àsia Oriental.

El mòdul integra les aportacions teòriques i conceptuals de les disciplines de les Ciències Polítiques i les Relacions Internacionals, la Geopolítica i l’Economia, i la Geografia i les Ciències Ambientals.

Metodologia

- Classes magistrals

- Conferències especialitzades

- Elaboració de treballs

- Defensa oral i debats sobre treballs

- Lectures

- Estudi personal

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals, conferències especialitzades 50 2 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Tipus: Supervisades      
Defensa oral de treballs i debats 10 0,4 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Tipus: Autònomes      
Elaboració de treballs, estudi personal, lectures 180 7,2 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17

Avaluació

La informació sobre l’avaluació, el tipus d’activitat d’avaluació i el seu pes sobre el mòdul és a títol informatiu. El professorat responsable del mòdul la concretarà en començar-ne a impartir la docència.

En cas d’irregularitat (plagi, còpia, suplantació d’identitat, etc.) en una activitat d’avaluació, la qualificació d’aquesta activitat d’avaluació serà 0. En cas que es produeixin irregularitats en diverses activitats d’avaluació, la qualificació final de l’assignatura serà 0. 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Defensa oral de treballs 30% 4 0,16 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Entrega i discussió de treballs 70% 6 0,24 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17

Bibliografia

A l'inici de les classes el professorat dels diferents continguts del mòdul facilitarà la bibliografia específica corresponent a cada tema.

Programari

No es preveu l'ús de programari específic.