Logo UAB
2022/2023

Documentació Jurídica de l'Empresa. Arbitratge i Mediació Comercial

Codi: 43474 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
4313781 Dret Empresarial OB 0 A

Professor/a de contacte

Nom:
Eliseo Sierra Noguero
Correu electrònic:
eliseo.sierra@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Equip docent

Eduardo Bautista Blazquez
Eliseo Sierra Noguero

Prerequisits

No hi ha prerequisits previs. 

Objectius

Assolir un coneixement especialitza en matèria de documentació jurídica mercantil i arbitratge i mediació comercial

Competències

  • Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  • Buscar, interpretar i aplicar les normes jurídiques relacionades amb l'activitat empresarial, des de la perspectiva mercantil, fiscal, laboral, penal i, en general, aquelles que permetin donar solucions jurídiques a les situacions diverses que es produeixen en l'àmbit empresarial.
  • Integrar coneixements jurídics i de negociació per formular judicis dins de l'àmbit empresarial.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  • Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.

Resultats d'aprenentatge

  1. Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  2. Descriure els coneixements necessaris sobre el funcionament de l'arbitratge comercial i de les principals normes jurídiques reguladores.
  3. Explicar el significat i la utilitat dels informes d'auditoria.
  4. Explicar els elements clau sobre el règim jurídic dels llibres comptables i obligatoris, tenint en compte els plans de comptabilitat, general i per a petites i mitjanes empreses.
  5. Interrelacionar els principis jurídics i les tècniques de negociació per a la valoració i enjudiciament de documentació mercantil i processos arbitrals de naturalesa empresarial.
  6. Plantejar una resposta justa i eficaç als casos pràctics de dret empresarial que es plantegin en matèria societària, dret concursal i dret de la competència.
  7. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  8. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  9. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  10. Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.

Continguts

Documentació jurídica mercantil

El contingut general de l'assignatura pretén que l'alumne es familiaritzi amb alguns dels documents utilitzats en la pràctica professional de el Dret de l'empresa. Donada la gran amplitud de la matèria, es tractarà necessàriament d'un contingut molt selectiu sobre qüestions de naturalesa mercantil, com Dret societari, contractes mercantils, Dret de la competència, entre d'altres.

 

Arbitratge i mediació comercial

 Tema 1. L'arbitratge comercial i d'inversions

  1. Concepte.
  2. Règim jurídic nacional i internacional.
  3. Avantatges i inconvenients de l'arbitratge.
  4. Òrgans nacionals i internacionals d'arbitratge comercial i d'inversions.
  5. Arbitratges especials per raó de la matèria

 Tema 2. L'acord d'arbitratge o conveni arbitral

  1. Contingut i formalitat del conveni arbitral.
  2. Principi de separabilitat del conveni arbitral.
  3. Principi de competència-competència.
  4. Efectes del conveni arbitral.

 Tema 3. Àrbitres i institucions arbitrals

  1. Arbitratge ad hoc.
  2. Arbitratge institucional.
  3. Arbitratge de dret i normes substantives aplicables al fons del litigi.
  4. Arbitratge d'equitat.
  5. Nomenament de l'àrbitre. Capacitat. Recusació.
  6. Responsabilitat civil dels àrbitres.
  7. Provisió de fons

 Tema 4. Substanciació del procediment arbitral. Despeses i costes.

  1. Principis del procediment arbitral.
  2. Procediment i calendari processal.
  3. Lloc i idioma de l'arbitratge.
  4. Iniciació de procediment arbitral.
  5. Demanda i contestació.
  6. Audiències i actuacions per escrit i orals.
  7. Peritatges.
  8. Mesures cautelars.
  9. Despeses d'arbitratge i costes.

 Tema 5. El laude arbitral i la seva execució. Anul·lació i revisió del laude.

 

  1. Transacció sense laude i el laude acceptat.
  2. Forma i contingut del laude.
  3. La motivació del laude.
  4. Data i lloc del laude. La seva notificació.
  5. Interpretació i correcció del laude. Laude addicional.
  6. Efectes del laude arbitral.
  7. Acció d'anul·lació del laude. Causes. El recurs de revisió.
  8. Reconeixement i execució del laude.

 Tema 6. Mètodes autocompositius de resolució extrajudicial.

  1. La mediació comercial.
  2. Altres mètodes de autocomposició.

 

* Qualsevol modificació respecte a aquest contingut es notificarà a l'inici de curs.

 

 

Metodologia

Arbitratge i mediació comercial

Per a cada sessió el professor posarà a disposició els materials de lectura obligatòria i les pràctiques a realitzar individualment o en grup. Es procedirà a l'exposició de la matèria, fent pauses per a realitzar les pràctiques. Com a regla general, a l'acabament de cada sessió, l'alumne o grup d'alumnes haurà de remetre a professor a través de campus virtual les pràctiques i casos resolts d'aquest dia.

Documentació jurídica mercantil

Durant cada sessió s'efectuarà l'exposició i s'obrirà un debat. S'especificarà també quins són els materials de lectura obligatòria per a la resta dels alumnes.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes a l'aula 56 2,24 2, 5, 7, 8, 9, 10
Tipus: Supervisades      
Resolució supervisada de casos i pràctiques 10 0,4 1, 2, 5, 7, 8, 10
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 67,5 2,7 1, 2, 5, 7, 8, 10

Avaluació

En relació a Arbitratge i mediació comercial, l'examen final compta un 50%. L'examen té 2 parts:

 Examen teòric de 40 preguntes tipus test vertader / fals.

- Les respostes correctes sumen 1 punt. Les incorrectes resten 0,5 punts. Les respostes en blanc resten 0.5 punts.

- Per tenir en compte l'examen de cas pràctic i les pràctiques, l'alumne ha d'obtenir un mínim de 4 en aquest examen teòric.

Examen de cas pràctic. Consisteix en la localització de legislació i jurisprudència per a contestar a les qüestions plantejades en el cas pràctic. L'alumne treballa autònomament i disposa d'un període (24-48 hores) per a la resolució i enviament de la resposta a professor de l'supòsit plantejat.

 Pràctiques (30%), participació a classe (20%).

 

 En relació a Documentació jurídica mercantil, l'examen s'haurà de preparar amb els materials de lectura obligatòria i consistirà en un cas pràctic de redacció, anàlisi o interpretació de documentació jurídica mercantil, d'acord amb les instruccions de professor.

 REVISIÓ I REAVALUACIÓ

Un cop comunicada l'avaluació, es pot sol·licitar una revisió a l'efecte de que el Professor expliqui a l'alumne els criteris aplicats (art. 114.3 Normativa acadèmica UAB), sense perjudici dels drets de l'alumne d'impugnació de la qualificació.

 La data de l'examen final de l'assignatura està programada en el calendari d'exàmens de la Facultat.

 La programació de les proves d'avaluació no es pot modificar, llevat que hi hagi un motiu excepcional i degudament justificat pel qual no es pugui realitzar un acte d'avaluació. En aquest cas, les persones responsables de les titulacions, prèvia consulta al professorat i a l'estudiant afectat, proposaran una nova programació dins el període lectiu corresponent (art. 115.1 Calendari de les activitats d'avaluació, Normativa Acadèmica UAB).

 Per aprovar l'assignatura, l'estudiant ha d'haver participat en les tres activitats avaluatives i haver obtingut a l'almenys un 3,5 en l'examen final. Per realitzar l'examen final, cal acreditar l'assistència a un 90% de les classes.

 Només hi ha la reavaluació del test (50%). Les activitats d'avaluació continuada no poden reavaluar, ja que el seu sentit és la comprovació dels coneixements progressivament adquirits al llarg de el curs, sense perjudici que en cas de malaltia o altres eventualitats pugui trobar-se una solució alternativa per a l'alumne concretament afectat.

 Per presentar-se a l'examen de reavaluació, cal haver obtingut a l'almenys un 3 en cadascuna de les tres activitats avaluatives. Els estudiants que facin l'examen de reavaluació podran obtenir una nota màxima de 7 en l'assignatura.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència i participació activa a classe 20% 67,5 2,7 8
Entrega d'informes i treballs 30% 20 0,8 1, 2, 5, 9, 10
Proves teòriques/pràctiques/síntesi 50% 4 0,16 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9

Bibliografia

Arbitratge y mediació comercial

ALONSO PUIG, J. M. y BONNIN REYNÉS, V., Memento práctico-arbitraje 2020-2021, Ed. Levebre, Madrid, 2020.

BARONA, S. (coord.), Mediación en asuntos civiles y mercantiles en España: tras la aprobación de la Ley 5/2012, de 6 de julio, de mediación en asuntos civiles y mercantiles, Tirant lo Blanc, Valencia, 2013.

BLANCO GARCÍA, A. I., Árbitro y partes. Los peligros y entresijos de la práctica del arbitraje. Tirant lo Blanc, Valencia, 2020.

CALATAYUD, A., y otros autores, Proceso civil y mediación: su análisis en la Ley 5/2012 de mediación en asuntos civiles y mercantiles, Aranzadi, Navarra, 2013.

COSTA MESTANZA, M., El Arbitraje para empresarios y abogados jóvenes paso a paso, Epraxis, Madrid, 2013.

ESPLUGUES MOTA, C., Tratado de inversiones extranjeras y arbitraje de inversiones en Iberoamérica, Tirant lo Blanch, 2020.

GARCÍA VILLALUENGA, L., TOMILLO, J., VÁZQUEZ DE CASTRO, E. (codirs.), Mediación, arbitraje y resolución extrajudicial de conflictos en el siglo XXI. 2 tomos, Cátedra Euroamericana de protección jurídica de los consumidores, Cátedra CRV de Derecho e Innovación, Gobierno de Cantabria, Madrid, 2010.

GONZÁLEZ MALABIA, S., Tribunales y arbitraje: diálogo, concurrencia, colaboración y control, Tirant lo Blanch, 2021.

GONZÁLEZ PILLADO, E., Arbitraje y mediación en materia de consumo, Tecnos, Madrid, 2012.

MARTÍN HITA, L. (coord..), Comentarios a la Ley de mediación en asuntos civiles y mercantiles, Epraxis, Las Rozas de Madrid, 2013.

SÁEZ, I., DORREGO, A., Arbitraje y mediación: problemas actuales, retos y oportunidades, Lex Nova, Valladolid, 2013.

PÉREZ-LUÑO, E., La reforma del arbitraje de 2011: presupuestos, antecedentes y alcance, Tirant lo Blanc, Valencia, 2013.

PRATS ALBENTOSA, L. (coord..), Comentarios a la Ley de arbitraje, La Ley, Madrid, 2013.

SÁNCHEZ DE ROJAS DÍAZ, E. y PRADO HIGUERA, C., Negociación y mediación para la resolución de conflictos. Una aproximación con estudios de caso, Dykinson, Madrid, 2021.

VÁZQUEZ ALBERT, D., y TUSQUETS, F. (dir.), El arbitraje: nueva regulación y práctica arbitral, Tirant lo Blanc, Valencia, 2013.

VÁZQUEZ DE CASTRO, E. (ed.). Prácticum Mediación, Aranzadi, Madrid, 2015.

  

Documentació jurídica mercantil

 Sense perjudici de que es recomani bibliografía més específica, són de lectura recomanada els manuals sobre Dret mercantil, entre d'altres els següents:

 BROSETA PONT, M.  y MARTÍNEZ SANZ, F., Manual de derecho mercantil, 2 vols, , Tecnos, Madrid, última edició.

JIMÉNEZ SÁNCHEZ, G. y DÍAZ MORENO, A. (dirs.), Derecho mercantil 2 vols, Barcelona-Madrid-São Paulo, Marcial Pons, última edicio.

MENÉNDEZ, A. y ROJO, A. (dirs.), Lecciones de derecho mercantil, 2 vols., última edició, Cizur Menor, Thomson Reuters Civitas, última edició.

SÁNCHEZ CALERO, F., Instituciones de Derecho mercantil, 2vols., Aranzadi, Cizur Menor, 2015.

Programari

No es necessita un programari específic.