Logo UAB
2022/2023

Dret Civil i Dret Internacional Privat

Codi: 42996 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
4313781 Dret Empresarial OT 0 2

Professor/a de contacte

Nom:
Santiago Robert Guillén
Correu electrònic:
santiago.robert@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Equip docent

Miquel Gardeñes Santiago
Sandra Camacho Clavijo

Prerequisits

No hi ha prerequisits previs. 

Objectius

Obtenir un coneixement especialitzat sobre matèries de Dret civil i Dret internacional privat d'interès en l'àmbit empresarial

Competències

  • Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  • Buscar, interpretar i aplicar les normes jurídiques relacionades amb l'activitat empresarial, des de la perspectiva mercantil, fiscal, laboral, penal i, en general, aquelles que permetin donar solucions jurídiques a les situacions diverses que es produeixen en l'àmbit empresarial.
  • Integrar coneixements jurídics i de negociació per formular judicis dins de l'àmbit empresarial.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  • Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.

Resultats d'aprenentatge

  1. Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  2. Descriure la responsabilitat dels empresaris pels fets dels seus dependents.
  3. Diferenciar i interpretar les regles de competència judicial internacional i de dret aplicable en matèria de contractes mercantils.
  4. Explicar la responsabilitat civil dels administradors de societats mercantils.
  5. Explicar la responsabilitat dels prestadors de serveis en la societat de la informació.
  6. Identificar els principis essencials de la protecció dels consumidors.
  7. Interpretar el règim jurídic de l'estrangeria laboral.
  8. Interpretar quina és la responsabilitat empresarial pels danys ocasionats per productes i serveis defectuosos.
  9. Interrelacionar els principis jurídics i les tècniques de negociació per a la valoració i enjudiciament de qüestions de dret civil i de dret internacional relacionats amb l'àmbit empresarial.
  10. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  11. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  12. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  13. Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.

Continguts

La matèria de Dret civil se centra en algunes qüestions específiques relatives a l'àmbit empresarial, com són la protecció dels consumidors, la responsabilitat dels prestadors de serveis en la societat d'informació, la responsabilitat civil dels administradors de societats mercantils, la responsabilitat per productes o serveis defectuosos, així com la responsabilitat empresarial per actes dels depenents. 

TEMA 1. Activitat empresarial i tutela del consumidor.

  1. Concepte de consumidor
  2. La Directiva sobre els drets del consumidor del 2011. Anàlisi i estudi del seu contingut.
  3. La Directiva 2019/771/UE sobre les garanties dels contractes de compravenda de consum.

 

TEMA 2. Contractació electrònica. Responsabilitat dels prestadors de serveis de la societat de la informació.

  1. Contractació electrònica.
  2. Valor de l’oferta. Invitació a fer ofertes i publicitat.
  3. Dret d’informació del consumidor en la contractació electrònica.
  4. Prestadors de serveis de la societat de la informació.
  5. Responsabilitat dels prestadors de serveis de la societat de la informació.

 

TEMA 3. Responsabilitat empresarial per la producció de productes i prestació de serveis defectuosos.

  1. La responsabilitat civil per danys causats per béns i serveis.
  2. La responsabilitat per productes defectuosos.
  3. Règims de responsabilitat.
  4. Anàlisi de l’evolució jurisprudencial.

 

TEMA 4. La responsabilitat dels administradors socials.

  1. Introducció. Antecedents legislatius. Pressupostos. Extensió subjectiva.
  2. Responsabilitat solidària. Causes d’exoneració.
  3. L’acció social de responsabilitat. Concepte i legitimació.
  4. L’acció individual de responsabilitat. Concepte. Pressupostos. Legitimació.
  5. La responsabilitat solidària dels administradors. Pressupostos d’exigibilitat. Àmbit subjectiu de responsabilitat.
En relació al Dret internacional privat, el curs pretén tractar alguns aspectes generals de la contractació internacional, una introducció als mecanismes de solució de controvèrsies i als criteris de determinació del dret aplicable als contractes internacionals i algunes qüestions relatives a determinats contractes internacionals específics (compravenda de mercaderies, prestació de serveis, contractes de treball o contractes de consum). El contingut detallat del progama corresponent a la part de dret internacional és el següent: 
 

Tema 1: la contractació internacional: aspectes generals i solució de controvèrsies

1.1.    El context internacional i les respostes de el Dret internacional privat a el fraccionament jurídic i a la pluralitat de fonts:

1.1.1. Aspectes previs: distinció entre l'aproximació internacionalpublicista i l'aproximació internacionalprivatista al comerç internacional. Dret públic i Dret privat en el comerç internacional. Aproximació iusprivatista que s'adoptarà en aquest curs.

1.1.2. Actors del comerç internacional: persones físiques i persones jurídiques; entitats de dret públic i entitats de dret privat. L'element d'estrangeria en les relacions jurídiques.

1.1.3. Identificació dels problemes que regula el dret internacional privat:competència judicial internacional, conflictes de lleis, reconeixement de resolucions estrangeres i cooperació entre autoritats de diferents estats.

1.1.4. Les fonts de dret internacional privat: normes estatals, convenis internacionals, normes de la Unió Europea. L'autoregulació pels mateixos comerciants: usos i costums del comerç internacional (lex mercatoria).

1.1.5. El problema de la qualificació: la distinció entre els supòsits de responsabilitat de caràcter contractual i de caràcter extracontractual. La regla de qualificació segons la llei de fòrum. Supòsits de qualificació autònoma. Exemples concrets.

1.2. La solució de controvèrsies en el context del comerç internacional:

1.2.1. Solucions alternatives a la via judicial: conciliació, mediació i arbitratge. La clàusula de submissió a arbitratge. El reconeixement de resolucions arbitrals estrangeres. El conveni de Nova York de 1958. Relacions entre l'arbitratge i la jurisdicció estatal.

1.2.2. La via judicial (1): problemes de competència judicial internacional en matèria de contractes. Competència "internacional" i competència "territorial". El sistema previst al Reglament de la UE 1215/2012: criteris d'aplicabilitat, regla general i excepcions  (competències exclusives, pactes d'elecció de fòrum, regles especials en matèria de contractes). El règim especial previst per als contractes de "part feble" (treball, consum i assegurança): regles protectores de la part feble i limitació dels pactes d'elecció de fòrum.

1.2.3. La via judicial (2): problemàtica de el reconeixement de resolucions judicials dictades en altres països.

1.3. El Dret aplicable als contractes internacionals:

1.3.1. Plantejament de la qüestió en dos escenaris possibles: quan l'assumpte s'ha sotmès a arbitratge o quan es dirimeix davant d'una jurisdicció estatal.

1.3.2. Tipus de normes reguladores dels contractes internacionals: normes de Dret uniforme. Normes de conflicte de lleis (de caràcter bilateral o unilateral). Les "lleis de policia". Usos i costums del comerç internacional. Les clàusules pactades per les parts i la "incorporació per referència".

1.3.3. Relacions entre els diferents tipus de normes.

1.3.4. El Dret aplicable als contractes internacionals segons el Reglament de la UE 593/2008: elecció per les parts de la llei aplicable. Tipus de clàusules i efectes. Determinació del Dret aplicable en defecte d'elecció per les parts.

 

Tema 2: alguns contractes específics, des de la perspectiva del Dret internacional privat de la Unió Europea

2.1. Els contractes de compravenda internacional de mercaderies. Determinació de la competència judicial internacional i del dret aplicable. Interrelació entre el Reglament de la UE 593/2008, sobre la llei aplicable a les obligacions contractuals, i el conveni de Viena d’onze d’abril de 1980, sobre compravenda internacional de mercaderies.

2.2. Els contractes internacionals de prestació de serveis. Determinació de la competència judicial internacional i del dret aplicable. L'exemple dels contractes de transport aeri.

2.3. La contractació laboral en el context internacional. Competència judicial internacional. Determinació del dret aplicable. La problemàtica dels desplaçaments temporals de treballadors de caràcter transnacional. Dret d'estrangeria i contractació laboral. La lliure circulació de treballadors a la Unió Europea.

2.4. Contractes internacionals de consum. Competència judicial internacional. Determinació de el dret aplicable.

 

Principals texts legals amb els que es treballarà durant el curs:

 - Reglament de la UE 1215/2012,de 12-12-2012, relatiu a la competència judicial i a el reconeixement de resolucions en matèria civil i mercantil.

- Llei 29/2015, de 7-7-2015, de cooperació jurídica internacional en matèria civil.

- Reglament de la UE 593/2008, de 17-6-2008, sobre la llei aplicable a les obligacions contractuals.

- Llei 45/1999, de 29-11-1999, sobre desplaçament de treballadors en el marc d'una prestació de serveis transnacional (transposició a Espanya de la Directiva de la UE 96/71).

- Conveni de Viena d’onze d’abril de 1980, sobre compravenda internacional de mercaderies.

 

Qualsevol possible canvi es comunicarà quan s'iniciïn les classes d'aquest mòdul. 

Metodologia

Respecte al dret internacional privat, la docència combinarà les explicacions del professorat amb les intervencions i preguntes de l'alumnat. Es plantejaran casos pràctics que l'alumnat haurà de resoldre per escrit, a l'aula o fora de l'aula, segons determini en cada cas el professorat. Posteriorment, aquests casos es debatran oralment a classe. Per la limitació del temps disponible, durant la classe es farà una presentació general dels temes, i s'espera que els i les estudiants complementin les explicacions amb la lectura dels materials normatius, jurisprudencials i bibliogràfics que puguin ser rellevants.  

Respecte a Dret civil, inclou classes magistrals, classes de resolució de problemes / casos / exercicis, pràctiques d'aula, aprenentatge basat en problemes, debats i presentació / exposició oral de treballs, tutories, elaboració de treballs, estudi personal, realització d'activitats pràctiques i lectura d'articles i informes d'interès i altres que proposi el professorat a l'inici de la curs a fi de garantir que l'estudiant assumeixi les competències i resultats d'aprenentatge previstos.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes a l'aula 36 1,44 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13
Tipus: Supervisades      
Resolució supervisada de casos i pràctiques 9 0,36 1, 3, 9, 13
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 59 2,36 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13

Avaluació

  1. 1.       Avaluació

La nota final del mòdul de Dret internacional privat i Dret civil estarà formada per diverses activitats:

1.1. Assistència i participació activa a classe: 20% de la nota final. 10% per l’assistència i participació activa a classe en les classes de Dret internacional privat i l’altre 10% per l’assistència i participació en les classes de Dret civil. L’assistència es controlarà mitjançant el plantejament de qüestions orals a resoldre a classe i el control d’assistència.

1.2. Proves teòriques/pràctiques/síntesi: 50% de la nota final. L’alumnat s’avaluarà de cada assignatura del mòdul en unes proves el format de les quals es determinarà en el moment oportú. Per això, l’examen de Dret internacional privat tindrà el valor del 25% de la nota final i l’examen de Dret civil el 25% de la nota final. L’assistència a l’examen final és obligatòria.  No presentar-s’hi implica haver de realitzar l’examen de reavaluació, sempre que la o l’estudiant compleixi les condicions per a poder-se presentar a  reavaluació indicades a l’apartat 2.1. Si l’alumnat no es presenta posteriorment a l’examen de reavaluació la qualificació de l’assignatura serà “no avaluable”.

1.3. Realització de pràctiques a l’aula: 30% de la nota final. Durant les classes presencials es duran a terme activitats pràctiques avaluables. Les pràctiques de Dret internacional privat tindran el valor del 15% de la nota final i les pràctiques de Dret civil tindran el valor del 15% de la nota final.

La nota final del mòdul de Dret internacional privat i Dret civil serà la nota mitjana que resulti del còmput de les notes obtingudes en totes les activitats avaluables.

La data de l’examen de cada assignatura es determinarà en el moment oportú i es comunicarà a l’alumnat amb suficient antelació, i no es podrà modificar, llevat que concorrin causes objectives que ho justifiquin (art. 115 de la normativa acadèmica de la UAB).

Un cop comunicada la nota final del mòdul, l’alumnat podrà sol·licitar una revisió de les activitats avaluables d’acord amb el que disposa l’art. 114 de la normativa acadèmica de la UAB, i sens perjudici del seu dret d’impugnar la qualificació.

 

  1. 2.       Reavaluació

 

2.1. La reavaluació està pensada per l’alumnat que hagi obtingut una nota final inferior a 5 punts sumant totes les activitats avaluables, però superior a 3 punts.

2.2. La reavaluació consistirà en un examen amb un format similar a l’examen final de cada assignatura del mòdul.

2.3. L’alumnat que hagi de reavaluar-se només conservarà la nota obtinguda per l’assistència i participació activa a classe, que farà mitjana amb l’examen de reavaluació.

La data de l’examen de reavaluació es fixarà i es comunicarà oportunament. En el marc de la reavaluació, l’alumnat també podrà sol·licitar la revisió de les qualificacions.

Sens perjudici de la possibilitat d’utilitzar altres mitjans per part del professorat, en qualsevol cas les notes es comunicaran a l’alumnat a través de l’espai del campus virtual de la UAB corresponent a aquest mòdul.

 

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència i participació activa a classe 20% 32 1,28 12, 13
Proves teòriques/pràctiques/síntesi 50% 4 0,16 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Realització de pràctiques 30% 10 0,4 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Bibliografia

Dret internacional privat 

A) Principalment: 

-        Fernández Rozas, José Carlos; Arenas García, Rafael i De Miguel Asensio, Pedro Alberto, Derecho de los negocios internacionales. Ed. Iustel. Madrid. Última edició

-        Esplugues Mota, Carlos (dir.), Derecho del comercio internacional, Ed. tirant lo blanch, València. Última edició. 

B) Amb caràcter complementari: 

-       Espinar Vicente, José María i Paredes Pérewz, José Ignacio, El régimen jurídico de las obligaciones en Derecho internacional privado español y de la Unión Europea, Ed. Dykinson, Madrid, 2019.

-       Fernández Rozas, José Carlos i Sánchez Lorenzo, Sixto, Derecho internacional privado, Ed. Civitas / Thomson Reuters, Madrid. Última edició. 

-       Garcimartín Alférez. Francisco José, Derecho Internacional Privado. Ed. Civitas / Thomson Reuters, Madrid. Última edició.

-       Mazzoni, Alberto y Malaguti, Maria Chiara, Derecho del comercio internacional. Fundamentos y perspectivas, Ed. Tirant lo Blanch, València, 2021.

-       Nicholls, Paul, Employment and Commercial Disputes: The International Aspects, Ed. Bloomsbury, 2020.

-       Sánchez Lorenzo, Sixto (coord.). Cláusulas en los contratos internacionales. Redacción y análisis. Ed. Atelier. Barcelona, 2012.

 

Dret Civil

AÑOVEROS TERRADAS, B. Y LLEBARÍA SAMPER, S. (Coords.; El contrato: Apuntes para una revisión. Ed. Thomson Reuters-Aranzadi, Cizur Menor, 2016.

 CÁMARA LAPUENTE, S (Dir.) Comentarios a las normas de protección de los consumidores, Ed, COLEX, Madrid, 2011.

 DÍEZ-PICAZO PONCE DE LEÓN, L.; Fundamentos del Derecho civil patrimonial. T. I y T. IIEd. Civitas. Madrid.

ILLESCAS ORTIZ, R.; Derecho de la Contratación Electrónica. Ed. Civitas, Madrid, 2009.

 PARRA LUCÁN, Mª A. “La compatibilidad de la directiva de responsabilidad por productos defectuosos y los regímenes de responsabilidad especiales “existentes” en el momento de su notificación (Sentencia del Tribunal de Justicia, Sala 4ª, de 20 de noviembre de 2014)” Revista CESCO de Derecho de Consumo Nº 13/2015.

REBOLLO PUIG, M. (DIR.) E IZQUIERDO CARRASCO, M. (DIR.); La defensa de los consumidores y usuarios (comentario sistemático del Texto Refundido aprobado por Real Decreto Legislativo 1/2007) : adaptado a las reformas introducidas por las Leyes 25/2009 y 29/2009. Ed. Iustel. Madrid, 2011.

REYES LÓPEZ, Mª J.; Manual de Derecho privado de consumo, Ed. Wolters Kluwer-La lEy. Madrid,2012.

Programari

L'assignatura no exigeix un programari específic.