Logo UAB
2022/2023

Treball de Fi de Màster

Codi: 42995 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
4313781 Dret Empresarial OB 0 2

Professor/a de contacte

Nom:
Eliseo Sierra Noguero
Correu electrònic:
eliseo.sierra@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Prerequisits

No hi ha prerequisits previs. 

Objectius

Acreditar un coneixement especialitzat de les fonts d'investigació jurídica mitjançant la realització d'un treball de fi de màster sobre un tema específic, sota la dirección d'un/a tutor/a

Competències

  • Analitzar i redactar textos jurídics relacionats amb l'activitat empresarial en tots els diferents àmbits d'interès (mercantil, laboral, fiscal i altres tipus).
  • Analitzar, sintetitzar, organitzar i planificar treballs i projectes relacionats amb l'àmbit del dret empresarial.
  • Aplicar tècniques d'oratòria i comunicació persuasiva, i també tècniques de negociació, en l'àmbit jurídic empresarial
  • Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  • Buscar, interpretar i aplicar les normes jurídiques relacionades amb l'activitat empresarial, des de la perspectiva mercantil, fiscal, laboral, penal i, en general, aquelles que permetin donar solucions jurídiques a les situacions diverses que es produeixen en l'àmbit empresarial.
  • Dominar les tècniques d'investigació per a l'obtenció d'informació d'interès en l'esfera del marc jurídic empresarial.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  • Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.
  • Utilitzar terminologia i argumentació jurídica per fonamentar els resultats de la investigació en el context de la producció científica en dret empresarial.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar les normes jurídiques relacionades amb el dret empresarial durant la realització d'un treball rigorós d'investigació jurídica.
  2. Aplicar les tècniques de negociació adequades en la resolució de les problemàtiques que es plantegin en el treball final de màster.
  3. Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  4. Consultar les bases de dades sobre jurisprudència en l'elaboració del treball final de màster.
  5. Dissenyar i elaborar un treball final de màster sobre qüestions de dret empresarial.
  6. Distingir els aspectes mercantils, laborals, fiscals, entre altres de naturalesa empresarial i interrelacionar-los en l'elaboració del treball final de màster.
  7. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  8. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  9. Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.
  10. Utilitzar els recursos electrònics per a l'obtenció de fonts bibliogràfiques del treball final de màster.
  11. Utilitzar les tècniques d'oratòria i comunicació persuasiva en la defensa del treball final de màster.
  12. Utilitzar terminologia i argumentació jurídica per fonamentar els resultats de la investigació en el context de la producció científica en dret empresarial.

Continguts

Aquest mòdul introdueix l'alumne en la pràctica de la investigació jurídica sobre un tema específic del Dret empresarial, des de la perspectiva del Dret privat o del Dret públic. Ha d'acreditar una adecuada utilització de les fonts d'investigació (bibliografia, jurisprudència, recursos electrònics, entre d'altres), amb la finalitat de presentar un treball de fi de Màster que sigui avaluat positivament en un acte de defensa pública davant un tribunal.

Metodologia

Per a la realització del TFM, l'alumne disposa de:

Una assignatura específica de Metodologia de la investigació jurídica, de seguiment obligatori, que es cursa al principi de l'any acadèmic, per ensenyar-li les tècniques d'investigació.

Un seguiment en tutories cada 3 setmanes amb el coordinador del mòdul durant tot el curs acadèmic, per a control de qüestions metodològiques o de forma d'investigació científica. Decideix el 25% de la nota.

Un control periòdic amb el seu director per qüestions de fons, sempre un expert en la branca del coneixement, que li pugui assessorar en qüestions específiques que complementin a coordinador de mòdul. Posa el 50% de la nota final.

Un tribunal format per tres professors per a la seva avaluació, assegurant que mai sigui el director del TFM, i garantint que disposen de coneixements específics sobre la branca de coneixement de cada TFM. Afegeix l'altre 25% de la nota final de la lliçó.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Estudi personal 150 6 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Avaluació

L'avaluació de l'assignatura es realitzarà mitjançant la defensa pública del Treball de fi de màster. La nota final del mòdul resulta dels següents percentatges:

-        Nota del director: 50%

-        Nota del tribunal: 25%

-        Nota del coordinador del mòdul: 25%

Un cop comunicada l'avaluació, es pot sol·licitar una revisió a l'efecte de que el Professor expliqui a l'alumne els criteris aplicats (art. 114.3 Normativa acadèmica UAB), sense perjudici dels drets de l'alumne d'impugnació de la qualificació.

La data de la defensa del TFM està programada en el calendari d'exàmens de la Facultat.

La programació de les proves d'avaluació no es pot modificar, llevat que hi hagi un motiu excepcional i degudament justificat pel qual no es pugui realitzar un acte d'avaluació. En aquest cas, les persones responsables de les titulacions, prèvia consulta al professorat i a l'estudiant afectat, proposaran una nova programació dins el període lectiu corresponent (art. 115.1 Calendari de les activitats d'avaluació, Normativa Acadèmica UAB).

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Nota del coordinador del mòdul 25% 0 0 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Nota del director del TFM 50% 0 0 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Nota del tribunal de defensa del TFM 25% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Bibliografia

ALBERTO GHERSI, C., Metodología de la investigación en Ciencias Jurídicas, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá, 2013.

BAELO ÁLVAREZ, M., Metodología de investigación en ciencias sociales y jurídicas, Tirant, Valencia, 2019.

BELL, J., Cómo hacer tu primer trabajo de investigación. Guía para investigadores en educación y ciencias sociales (trad. de R. FILELLA), Gedisa Ed., Barcelona, 2005.

BLAXTER, L., HUGHES, CH., TIGHT, M., Cómo se hace una investigación (trad. de G. VENTUREIRA), 2ª reimp., Gedisa Ed., Barcelona, 2002.

CID, P., PERPINYA, R., Cómo y dónde buscar fuentes de información. Servei de Publicacions de la UAB, Bellaterra, 2013.

ECO, H., Cómo se hace una tesis, 1ª reimp., Gedisa Ed., México, 2004.

MÉNDEZ COCA, D. y MÉNDEZ COCA, M., Iniciarse en la metodología de la investigación. Materiales e ideas para investigar en Ciencias Sociales, Editorial CCS, Madrid, 2020.

Programari

L'assignatura no necessita un programari específic.