Logo UAB
2022/2023

Dret Societari, Concursal i de la Competència

Codi: 42991 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
4313781 Dret Empresarial OB 0 1

Professor/a de contacte

Nom:
Francisco Mercadal Vidal
Correu electrònic:
francisco.mercadal@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Equip docent

Francisco Mercadal Vidal

Prerequisits

No hi ha prerequisits previs.

Objectius

Assolir un coneixement jurídic especialitzat en matèries de Dret societari, concursal i de la competència

 

Competències

  • Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  • Buscar, interpretar i aplicar les normes jurídiques relacionades amb l'activitat empresarial, des de la perspectiva mercantil, fiscal, laboral, penal i, en general, aquelles que permetin donar solucions jurídiques a les situacions diverses que es produeixen en l'àmbit empresarial.
  • Integrar coneixements jurídics i de negociació per formular judicis dins de l'àmbit empresarial.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  • Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aconseguir oferir una resposta justa i eficaç als casos pràctics de dret empresarial que es plantegin en matèria societària, dret concursal i dret de la competència.
  2. Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  3. Interrelacionar els principis jurídics i les tècniques de negociació per a la valoració i l'enjudiciament de casos de dret societari, concursal i de la competència.
  4. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  5. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  6. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  7. Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.

Continguts

El contingut general del mòdul es situa en l'àmbit d'algunes de les matèries bàsiques del Dret mercantil d'acord amb el concepte convencional de la disciplina a Espanya i, en particular, en matèria de societats, procediments d'insolvència i reestructuració i dret de la competència. Es tracta de matèries molt amplies, dins del referit marc, es seleccionaran una sèrie de temes molt específics que seran anunciats a l'inici de la respectiva edició, de forma que l'alumne tingui coneixement actualitzat de dret societari, concursal i de la competència. Qualsevol modificació serà comunicada a l'inici del curs.

A) DRET DE SOCIETATS

19 de octubre. Presentación del curso. Ley de Sociedades de Capital (LSC): disposiciones generales y constitución.

26 de octubre. LSC: aportaciones sociales; participaciones sociales y acciones.

2 de noviembre. LSC: junta general; órgano de administración.

9 de noviembre. LSC: cuentas anuales; modificación de estatutos.

16 de noviembre. LSC: separación y exclusión; disolución y liquidación; Ley de Modificaciones Estructurales de las Sociedades Mercantiles.

23 de noviembre. LSC: sociedad anónima cotizada.

B) DRET CONCURSAL

30 de noviembre. Derecho preconcursal.

14 de diciembre. Convenio y liquidación.

15 de diciembre. Calificación.

C) DRET DE LA COMPETENCIA

11 de enero. Derecho de la competencia y economía digital.

18 de enero. Digital Markets Act (DMA).

25 de enero. Digital Services Act (DSA).

D) CAS

1 de febrer. Discussió a classe de la solució d'un cas que els alumnes hauran hagut de resoldre en les setmanes precedents. A aquest efecte, se'ls indicaran els materials recomanats i se'ls plantejaran algunes preguntes, disposant de 48 hores per a remetre la resposta.

I) EXAMEN

8 de febrer. Examen. Es plantejaran tres preguntes, una per cada partdel curs (competència, societats i concursal) i referides a les qüestions tractades a classe. Hauran de respondre durantun temps màxim total de 90 minuts, i pot tenir accés a materials legislatius, jurisprudencials i doctrinals.

Metodologia

Cada dia de classe es dividirà en dues sessions, en les quals es tractaran els temes indicats en el calendari lliurat juntament amb el programa, sense perjudici de possibles reajustaments en casos justificats.
En cadascuna de les sessions, un o dos alumnes (en funció de quin sigui el nombre final d'inscrits) hauran de responsabilitzar-se d'exposar les qüestions que se'ls indicaran amb la deguda antelació i que es referiran a el tema tractat a la sessió, es facilitarà els materials corresponents. Així mateix, hauran de respondre a les preguntes que se'ls plantegen. S'especificaran també quins són els materials de lectura obligatòria per a la resta dels alumnes.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes 52 2,08 3, 4, 5, 6, 7
Tipus: Supervisades      
Resolució d'exercicis 10 0,4 1, 2, 3, 4, 5, 7
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 87 3,48 1, 2, 3, 4, 5, 7

Avaluació

La puntuació final s'atorgarà d'acord amb els criteris següents: a) un 25% per la participació a classe (no per la mera assistència passiva); b) un 25% per la resposta al cas plantejat; c) un 50% per la realització de l'examen. Un cop comunicada l'avaluació final, es pot sol·licitar una revisió a l'efecte de que el Professor expliqui a l'alumne els criteris aplicats (art. 114.3 Normativa acadèmica UAB), sense perjudici dels drets de l'alumne d'impugnació de la qualificació.

La data de l'examen final de l'assignatura està programada en el calendari d'exàmens de la Facultat.

La programació de les proves d'avaluació no es pot modificar, llevat que hi hagi un motiu excepcional i degudament justificat pel qual no es pugui realitzar un acte d'avaluació.  En aquest cas, les persones responsables de la titulació, prèvia consulta al professorat i a l'estudiantat afectat, proposaran una nova programació dins el període lectiu corresponent (art. 115.1 Calendari de les activitats d'avaluació, Normativa Acadèmica UAB).

Per a aprovar l'assignatura, l'estudiant ha de haver participat en les tres actividats avaluatives i haver obtingut almenys un 3,5 a l'examen final. Per realitzar l’examen final, és necessari acreditar l’assistència al 90% de les classes.

Per presentar-se a l'examen de reavaluació, és necessari haver obtingut almenys un 3 en cadascuna de les tres activitats avaluatives. Els estudiants que facin l'examen de reavaluació podran obtenir una nota màxima de 7 a l'assignatura. 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Altres activitats 25% 52 2,08 4, 5
Examen 50% 4 0,16 1, 3, 4, 6
Pràctiques a classe 25% 20 0,8 1, 2, 3, 4, 6, 7

Bibliografia

 JUSTE, J. (Coord.), Comentario de la reforma del régimen de las sociedades de capital en materia de gobierno corporativo (Ley 31/2014), Civitas Thomson Reuters, 2015.

 MENÉNDEZ A. y ROJO. A. (Dir.), Lecciones de Derecho Mercantil, dos volums, Cicitas Thomson Reuters, última edició.

 ROJO, A. y BELTRÁN, E. (Dir.), Comentario de la Ley de Sociedades de Capital, dos volums, Civitas Thomson Reuters, 2011.

 SALA ARQUER, J.M., FOLGUERA CRESPO, J., MASSAGUER FUENTES, J. y GUTIÉRREZ, A. (Dir.), Comentario a Ley de Defensa de la Competencia, 6ª ed., 2020.

Programari

L'assignatura no exigeix un programari específic.