Logo UAB
2022/2023

Fonaments i Orientacions Metodològiques en Psicologia Social

Codi: 42780 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
4313402 Recerca i Intervenció Psicosocial OT 0 2

Professor/a de contacte

Nom:
Lupicinio Iñiguez Rueda
Correu electrònic:
lupicinio.iniguez@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Altres indicacions sobre les llengües

Les classes són generalment en castellà, tot i que algunes sessions seran en català, algun material docent pot ser ofert, ocasionalment, en català o anglès, i el professorat pot respondre en català a les preguntes o comentaris formulats en català.

Equip docent

Francisco Javier Elejabarrieta Olabarri
Joan Pujol Tarres
Luz María Martinez Martinez
Jenny Cubells Serra

Prerequisits

No hi ha prerequisits.

S'aconsella haver cursat els mòduls previs de l'itinerari (M1, M2a, M3a, M3b, M4)

Objectius

- Conèixer fonaments teòrics i les bases pràctiques que sustenten els sistemes d'obtenció d'informació per tal de poder implementar-los en l'estudi i acostament a la realitat social.

- Adquirir les bases teorico-pràctiques per a la selecció i ús de recursos metodològics dirigits a l'obtenció d'informació en la Psicologia social actual.

- Aprendre les habilitats artesanals que impliquen el recurs a procediments d'obtenció d'informació i aprendre com operar-hi perquè el seu ús sigui adequat i s'acomodi de manera consistent a les necessitats i condicions d'un context i propòsit particular.

Competències

  • Defensar arguments i justificar una idea amb claredat i precisió, d'una manera apropiada al context, valorant les aportacions d'altres persones
  • Establir objectius operatius fonamentals, rellevants teòricament i socialment, que tinguin en compte la complexitat de la realitat psicosocial
  • Identificar, relacionar i aplicar conceptes, teories i perspectives en l'abordatge teoricopràctic de la realitat psicosocial
  • Orientar teòricament la definició dels objectius, el disseny i l'anàlisi en la comprensió dels fenòmens psicosocials
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Seleccionar i aplicar les tècniques necessàries per a la recollida, l'anàlisi i la presentació de material empíric de caràcter qualitatiu

Resultats d'aprenentatge

  1. Defensar arguments i justificar una idea amb claredat i precisió, d'una manera apropiada al context, valorant les aportacions d'altres persones
  2. Descriure diferents tècniques de recollida d'informació qualitativa en l'àmbit psicosocial
  3. Dissenyar i executar el treball de camp d'una investigació concreta en l'àmbit de la psicologia social
  4. Guiar teòricament la sistematització del material empíric recollit en la recerca pròpia
  5. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  6. Valorar l'adequació de les tècniques en el procés d'investigació, d'acord amb els objectius establerts

Continguts

- La realització del mostreig: bones i males pràctiques

- Obtenció d'informació lingüística individual

- Grups de discussió

- Recerca social en temps de virtualitat

- Material etnogràfic

- Produccions narratives

Metodologia

Les metodologies docents podran combinar les següents formes de treball: seminaris, tutories individuals i col·lectives, elaboració i desenvolupament de treballs, recollida de materials empírics, lectura d'articles i/o informes d'interès i estudi personal.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals i discussions grupals 30 1,2 1, 2, 3, 4, 5, 6
Exposicions orals 10 0,4 1, 2, 3, 4, 5, 6
Tipus: Supervisades      
Recollida de material empíric 49 1,96 1, 2, 3, 4, 5, 6
Tipus: Autònomes      
Elaboració i desenvolupament de treballs 40 1,6 1, 2, 3, 4, 5, 6

Avaluació

a) Condicions de l'avaluació

Per tal de superar l'assignatura es prendran en consideració tots els resultats d'aprenentatge vinculats a l'adquisició de les diferents competències recollides a l'assignatura. Més en concret, és imprescindible que l'estudiant realitzi:

1. Ev1: Activitats d’aprenentatge autònom (fora de l’aula) (50%): presentació dels resultats del treball de camp i del pre-anàlisi d'un material empíric (activitat individual presentada virtualment per escrit).

2. Ev2: Activitats d’ensenyament-aprenentatge presencial (a l’aula) (30%): presentar problemes en relació a la recollida i anàlisi de material empíric, reflexionant sobre possibles vies de solució (activitat individual presentada oralment a l’aula).

3. Ev3: Activitats d’aprenentatge autònom (fora del’aula) (20%): informe d'aprenentatge del mòdul pel TFM. Informe sobre l'aplicació del mòdul al procés del TFM, corregit pel tutor/a de l'estudiant seguint les directrius de qui coordina el mòdul (activitat individual presentada virtualment per escrit).

La qualificació final serà la suma dels resultats ponderats de les evidències 1, 2 i 3.

Un/a estudiant que hagi lliurat evidències d'aprenentatge (una o vàries) amb un pes igual o superior a 4 punts (40%) no podrà constar en actes com a “no avaluable”.

b) Lliurament/realització d'evidències:

Consultar calendari del Màster.

c) Recuperació

No es fan avaluacions de recuperació.

Pautes d'avaluació de la Facultat de Psicologia: https://www.uab.cat/web/estudiar/graus/graus/avaluacions-1345722525858.html

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Ev1: Desenvolupament i presentació escrita del treball de camp i del pre-anàlisi d'un material empíric 50% 20 0,8 3, 4, 5, 6
Ev2: Exposicions orals 30% 1 0,04 1, 5, 6
Ev3: Informe d'aprenentatge del mòdul pel TFM 20% 0 0 1, 2, 5, 6

Bibliografia

Banister, Peter; Burman, Erica; Parker, lan; Taylor, Maye i Tindall, Carol (1994). Qualitative Methods in Psychology. A Research Guide. Open University Press.

Delgado, José Manuel i Gutiérrez Fernández, Juan (Coor.) (1995). Métodos y técnicas cualitativas de investigación en ciencias sociales. Síntesis, 1999.

Denzin, Norman K. i Lincoln, Yvonna S. (Eds.). (1994/2013) Manual de investigación cualitativa. Vol III. Las estrategias de investigación cualitativa. Gedisa.

Denzin, Norman K. i Lincoln, Yvonna S. (Eds.). (1994/2013) Manual de investigación cualitativa. Vol IV. Métodos de recolección y análisis de datos. Gedisa.

Ibáñez, Jesús (1986). Perspectivas de la Investigación Social: el diseño en las tres perspectivas. En M. García Ferrando, J. Ibáñez i F. Alvira (Comps.) El análisis de la realidad social. Métodos y técnicas de investigación. Alianza Editorial, 1996, 42-75.

Ibáñez, Tomás i Íñiguez, Lupicinio (1997). Aspectos Metodológicos de la Psicología Social Aplicada. En J.L. Álvaro, A. Garrido i J.R. Torregrosa (Coords.) Psicología Social Aplicada. McGraw Hill, 57-84.

Pla, Marga (1999). El rigor en la investigación cualitativa. Atención Primaria, 5(24), 295-300.

Ruiz Olabuénaga, José Ignacio (1996). Metodología de la investigación cualitativa. Universidad de Deusto.

Silverman, David (2000). Doing Qualitative Research. A Practical Handbook. Sage.

Taylor, Steven J. i Bogdan, Robert (1984). Introducción a los métodos cualitativos de investigación. Paidós, 1997.

La bibliografia específica per a cada contingut del mòdul es proporcionarà a través del campus virtual.

Programari

Aquesta assignatura fomenta l'ús de programari lliure per raons ètiques i polítiques. Recomanem a l'alumnat que utilitzi sistemes operatius lliures (per exemple, distribucions de Linux), que elabori els seus treballs en programari lliure (per exemple, LibreOffice i similars) i que el faci els lliuraments en formats oberts (per exemple .odt, .odp. ods).