Logo UAB
2022/2023

Dret Financer i Tributari II

Codi: 102222 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
2500786 Dret OB 3 2

Professor/a de contacte

Nom:
José Antonio Fernandez Amor
Correu electrònic:
joseantonio.fernandez@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
No
Grup íntegre en espanyol:

Equip docent

Dolors Arias Abellan
Montserrat Pereto Garcia
Miguel Angel Sanchez Huete
Carmen Ana Jover Diaz
Juan Ramon Perez Tena
Zuley Fernandez Caballero
Maria Blanca Bosch Fernandez

Prerequisits

Es convenient tenir asumides les competències de Dret Administratiu i Dret Financer i Tributari I

L'activitat docent es desenvolupará d'acord amb la següent distribució de professorat:

Grup 1, tutor: Miguel Àngel Sánchez Huete. Seminari 1: Miguel Àngel Sánchez Huete. Seminari 2: Zuley Fernández Caballero. Seminari 3: José Antonio Fernández Amor. Idioma: català.

Grup 2, tutora: Montserrat Peretó García, Seminari 1: Montserrat Peretó García. Seminari 2: María Blanca Bosch Fernández. Seminari 3: Miguel Ángel Sánchez Huete. Idioma: català.

Grup 51, tutor: José Antonio Fernández Amor. Seminari 1: José Antonio Fernández Amor. Seminari 2: Juan Ramón Pérez Tena. Seminari 3. Carmen Ana Jover Díaz. Idioma: castellà.

ADE+DRET, tutora: Maria Dolores Arias Abellán. Seminari 1: Zuley Fernández Caballero. Seminari 2: Montserrat Peretó García. Idioma: castellà.

 

Objectius

L'assignatura de Dret financer i tributari II forma part del conjunt de disciplines que tenen per objectiu dotar al o l'estudiant de les bases jurídiques necessàries per obtenir una visió completa de l'activitat financera de les Administracions públiques.

S'estudia la teoria general del tribut en ordre a descriure el règim jurídic de les diferents obligacions que conformen la relació jurídico-tributaria. La matèria es completa amb els procediments propis del fenòmen tributari: procediment de gestió, d'inspecció i recaptació. La vessant sancionadora d'aquesta part del Dret públic també és objecte de tractament juntament amb el seu procediment. Finalment, s'han de tractar els diferents procediments que tenen per objectiu la revisió en via administrativa i jurisdiccional dels actes administratius-tributaris.

Competències

  • Argumentar i fonamentar l'aplicació de les normes jurídiques.
  • Demostrar que es comprèn el caràcter unitari de l'ordenament jurídic i la necessària visió interdisciplinària dels problemes jurídics.
  • Demostrar que es té una consciència crítica en l'anàlisi de l'ordenament jurídic i el desenvolupament de la dialèctica jurídica.
  • Dominar les tècniques informàtiques per obtenir la informació jurídica (bases de dades de legislació, jurisprudència, bibliografia, etc.) i per comunicar dades.
  • Identificar els conflictes d'interessos subjacents en litigis i casos reals.
  • Incorporar els mecanismes necessaris per conèixer, valorar i aplicar les reformes legislatives així com per seguir els canvis que es produeixen en una determinada matèria.
  • Memoritzar i utilitzar la terminologia jurídica.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar la legislació juridicotributària i la doctrina del tribunal econòmic administratiu.
  2. Aplicar les TIC a la resolució pràctica juridicotributària.
  3. Aplicar les normes jurídiques financeres i tributàries.
  4. Descriure els fets tributaris en el marc de l'ordenament jurídic general.
  5. Enumerar les regles d'interpretació de les normes juridicotributàries.
  6. Identificar especialment l'estructura de l'ordenament juridicotributari.
  7. Identificar les regles d'aplicació de les normes juridicotributàries.
  8. Projectar la consciència crítica en el debat desenvolupat en el marc juridicotributari.
  9. Proposar solucions als conflictes en matèria jurídico-tributària.
  10. Utilitzar la terminologia en l'àmbit financer i tributari.
  11. Valorar el conjunt de normes jurídiques financeres i els seus canvis legislatius.

Continguts

Durant el semestre es desenvoluparan les següents lliçons

I.- Teoria general del tribut.

II.- Les obligacions tributàries: règim jurídic.

III.- Procediments d'aplicació dels tributs: gestió, inspecció i recaptació.

IV.- Règim jurídic de les infraccions i sancions tributàries.

V.- La revisió en materia tributaria: la reclamació econòmic-administrativa.

El professor/a concretarà el seu contingut al començament del curs.

Metodologia

La metodologia docent es basa en el treball del o de l'estudiant amb l'objectiu d'adquisició de les capacitats necessàries per entendre i aplicar la realitat jurídica objecte d'estudi. Aquesta tasca es fa amb el recolzament del professorat qui aportarà les referències necessàries per assolir les diferents competències.

El desenvolupament de la docència de l'assignatura i de la formació del i de l'estudiant es fonamenta en les següents activitats:

1. Activitats dirigides:

Classes magistrals: on el o la professor/a proporciona els conceptes bàsics de la matèria que són els instruments necessaris per comprendre el marc normatiu i jurisprudencial.

Seminaris: on els i les estudiants analitzen i resolen juntament amb el o la professor/a casos pràctics prèviament elaborats. La base del treball pràctic és la comprensió i aplicació crítica de la normativa i jurisprudència relacionades amb el contingut essencial explicat a les classes magistrals. Aquestes activitats també es poden realitzar mitjançant una pluralitat d'accions: activitats de debat sobre la temàtica impartida amb base a l'actualitat i treballs en grup a clase sobre materials recomanats. Aquests seminaris són d'assistència obligatòria.

2. Activitats supervisades:

Suposen realitzar les activitats de tutoría.

3. Activitats autònomes:

El i l'estudiant s'ha d'organitzar el temps i l'esforç demanera autònoma, ja sigui individualment o en grup. Suposa la cerca de bibliografia i jurisprudència instrumental per a la resolució dels casos pràctics i exercicis proposats pel/per la professor/a, activitat d'estudi per la superació de les diferents proves i consultes en tutories al o a la professor/a o tutor/a.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teóriques 39 1,56 4, 5, 6, 7, 10, 11
Seminaris per la realització de comentaris de sentències i normativa, casos pràctics i mapes conceptuals 19,5 0,78 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9
Tipus: Supervisades      
Tutories 11,4 0,46 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11
Tipus: Autònomes      
Avaluació 5 0,2 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Cerca de textos, lectures, estudi, redacció de treballs. 145,5 5,82 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Avaluació

 L'avaluació de l'assignatura s'ha de fer amb tres proves del següent tipus i valors:

1ª Prova: examen de valor 2'5 punts

2ª prova: resolució de casos pràctics de valor 2'5 punts

3ª prova: prova de síntesi de valor 5 punts

Per sumar els punts de cada prova, necessaris per a obtenir la nota final, s'han de realitzar totes les proves d'avaluació plantejades i que a la tercera s'obtingui un mínim de 2'5 punts. Altrament, l'assignatura no es considerarà superada i haurà de realitzar-se la prova de recuperació consistent en un examen de tota la matèria impartida. La superació d'aquesta prova comportarà una nota que, com a màxim, arribarà als 5 punts. Tant la prova de síntesi com la de recuperació es realitzaran en les dates oficials per a aquest tipus d'activitats. Les proves 1ª i 2ª es duran a terme d'acord amb la programació que es publiqui pel professorat al Campus Virtual abans de l'inici de l'activitat docent. Les dates de les proves 1ª i 2ª poden ser modificades per causes de força major o amb un preavís amb antelació suficient. Les proves d'avaluació realitzades, a petició de l'alumnat, s'acompanyaran de les oportunes tutories per a l'adequat progrés de l'assignatura.

Un alumne que copiï o intenti copiar a un examen tindrà un 0 en l'assignatura. Un alumne que presenti una pràctica en el que hi hagi indicis de plagi o que no pugui justificar els arguments de la seva pràctica obtindrà un 0 i rebrà una advertència.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen 2'5 punts 1,3 0,05 1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11
Prova de síntesi o, si s'escau, de recuperació 5 punts 2 0,08 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Resolució de casos pràctics 2'5 punts 1,3 0,05 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11

Bibliografia

Manuals recomanats:

ÁLVAREZ MARTÍNEZ. Joaquín.: Manual de Derecho tributario. Parte especial, Ed. Aranzadi. 

CALVO ORTEGA, Rafael.: Curso de Derecho financiero. Derecho Tributario (parte general), ed. Civitas. 

CALVO ORTEGA, Rafael y CALVO VERGEZ, Juan: Curso de Derecho Financiero. Derecho tributario. Parte general y parte especial. Derecho Presupuestario. Ed. Civitas/Thomson Reuters, https://proview-thomsonreuters-com.are.uab.cat/title.html?redirect=true&titleKey=aranz%2Fmonografias%2F230784783%2Fv24.4&titleStage=F&titleAcct=i0adc41900000016ea7f36fac72f31b8a#sl=p&eid=b30e2e2ff8a63b1dcdbe467a0fa9a10a&eat=%5Bereid%3D%22b30e2e2ff8a63b1dcdbe467a0fa9a10a%22%5D&pg=1&psl=&nvgS=false

CAZORLA PRIETO, Luis María.: Derecho financiero y tributario. Parte general, ed. Aranzadi.

CAZORLA PRIETO, Luis María: Derecho financiero y tributario. Parte General. Ed. Civitas/Thomson Reuters, https://proview-thomsonreuters-com.are.uab.cat/title.html?redirect=true&titleKey=aranz%2Fmonografias%2F106616179%2Fv20.3&titleStage=F&titleAcct=i0adc41900000016ea7f36fac72f31b8a#sl=0&eid=75012e66c24a80277d48306743ab8126&eat=%5Bereid%3D%2275012e66c24a80277d48306743ab8126%22%5D&pg=1&psl=p&nvgS=false

ESEVERRI MARTÍNEZ, Ernesto: Derecho tributario: parte general, ed. Tirant lo Blanch. 

FERREIRO LAPATZA Juan José.: Curso de Derecho Financiero Español: instituciones, ed. Marcial Pons. 

FERREIRO LAPATZA, Juan José (y otros): Curso de Derecho Tributario. Parte especial, ed. Marcial Pons. 

MARTÍN QUERALT Juan, LOZANO SERRANO, Carmelo, CASADO OLLERO, Gabriel, y TEJERIZO LÓPEZ, José Manuel,: Curso de Derecho Financiero y Tributario, ed. Tecnos. 

MARTÍNEZ LAGO, Miguel Ángel; GARCÍA DE LA MORA, Leonardo: Lecciones de Derecho Financiero y Tributario, ed. Reus. 

MENÉNDEZ MORENO, Alejandro. (dir.): Derecho financiero y Tributario. Parte General, ed. Lex Nova. 

MENÉNDEZ MORENO, Alejandro: Derecho financiero y tributario. Parte General. Lecciones de Cátedra, Ed. civitas/Thomson Reuters, https://proview-thomsonreuters-com.are.uab.cat/title.html?redirect=true&titleKey=aranz%2Fmonografias%2F126950843%2Fv21.2&titleStage=F&titleAcct=i0adc41900000016ea7f36fac72f31b8a#sl=0&eid=7eba9aa735a153ae2d1960262cfb8248&eat=%5Bereid%3D%227eba9aa735a153ae2d1960262cfb8248%22%5D&pg=1&psl=p&nvgS=false

MERINO JARA, Isaac (dir.): Derecho financiero y tributario. Parte General, ed. Tecnos. 

PÉREZ ROYO, Fernando: Derecho Financiero y Tributario. Parte General, ed. Civitas. 

PÉREZ ROYO, Fernando y CARRASCO GONZÁLEZ, Francisco M.: Derecho financiero y tributario, Ed. Civitas/Thomson Reuters, https://proview-thomsonreuters-com.are.uab.cat/title.html?redirect=true&titleKey=aranz%2Fmonografias%2F105325997%2Fv30.4&titleStage=F&titleAcct=i0adc41900000016ea7f36fac72f31b8a#sl=0&eid=1ea8a9daa5d7010d21e84dcd310f0588&eat=%5Bereid%3D%221ea8a9daa5d7010d21e84dcd310f0588%22%5D&pg=1&psl=p&nvgS=false

 

Links:

https://www.agenciatributaria.es/

https://atc.gencat.cat/ca/inici

Programari

L'assignatura no exigeix un programari específic.