Logo UAB
2022/2023

Sociologia del treball

Codi: 101151 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2500262 Sociologia OB 3 2

Professor/a de contacte

Nom:
Pilar Carrasquer Oto
Correu electrònic:
pilar.carrasquer@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:
No

Altres indicacions sobre les llengües

Les classes es faran en català

Equip docent

Oscar Molina Romo

Prerequisits

Estudis en Ciències Socials

Objectius

L’assignatura pretén afavorir el coneixement i la reflexió crítica al voltant del treball, entès en un sentit ampli, en el marc de les societats desenvolupades contemporànies. S’entén el treball com una relació social que defineix situacions i processos de desigualtat. Interessa, doncs, posar de manifest les distintes dimensions socio-organitzatives que emmarquen el treball i l’activitat laboral, els grups i actors socials que hi participen i les seves estratègies. Finalment, el domini de les eines i fonts estadístiques i documentals bàsiques sobre la matèria, també constitueix un objectiu central de l’assignatura. Aquests objectius lligats al contingut específic de la matèria, es complementen amb la finalitat de promoure la capacitat d’aprenentatge autònom i cooperatiu de l’alumnat.

Competències

  • Analitzar problemes derivats de l'aplicació de polítiques públiques i de situacions de conflicte reconeixent la complexitat dels fenòmens socials i de les decisions polítiques que afecten la democràcia, els drets humans, la justícia social i el desenvolupament sostenible.
  • Aplicar els conceptes i els enfocaments de la teoria sociològica, especialment les explicacions de les desigualtats socials entre classes, entre gèneres i entre grups ètnics, a la posada en pràctica de les polítiques públiques i a la resolució de les situacions de conflicte.
  • Avaluar les aportacions dels enfocaments sociològics a l'estudi de la cultura, l'educació, la interacció entre societat i medi ambient, la política social i el treball.
  • Demostrar que es comprenen els enfocaments de la teoria sociològica, així com els diversos vessants, interpretacions i el context històric.
  • Demostrar que es comprenen les anàlisis dels fenòmens socials presentades en llengua anglesa, i observar-ne els punts forts i febles.
  • Descriure els fenòmens socials de manera teòricament rellevant i tenint en compte la complexitat dels factors implicats, de les seves causes i dels seus efectes.
  • Desenvolupar estratègies d'aprenentatge autònom.
  • Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  • Gestionar el propi temps: planificar l'estudi propi, gestionar la relació amb un tutor o tutora o un assessor o assessora, i establir i complir els terminis adequats per a un projecte de treball.
  • Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, persones i situacions.

Resultats d'aprenentatge

  1. Comparar la lectura del treball, de l'ocupació i de les relacions laborals des de diferents ideologies presents en la realitat social d'Espanya i de Catalunya.
  2. Comparar les accepcions per a diferents enfocaments teòrics sobre el treball, l'ocupació i les relacions laborals.
  3. Definir els conceptes sociològics que interpreten el treball, l'ocupació i les relacions laborals.
  4. Demostrar que es comprenen les anàlisis dels fenòmens socials presentades en llengua anglesa, i observar-ne els punts forts i febles.
  5. Desenvolupar estratègies d'aprenentatge autònom.
  6. Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  7. Discriminar les explicacions de les desigualtats laborals entre classes, entre gèneres i entre grups ètnics que aquests actors donen per descomptades.
  8. Distingir els conceptes sociològics sobre el treball, l'ocupació i les relacions laborals que adopten els actors implicats en aquestes polítiques i conflictes.
  9. Distingir els conceptes sociològics, així com els mètodes i les tècniques de recerca social comunament utilitzats per analitzar el treball.
  10. Distingir les relacions d'ocupació, treball i negociació col·lectiva subjacents a unes polítiques o a uns conflictes determinats.
  11. Expressar els debats al voltant d'aquests enfocaments, pel que fa al treball.
  12. Gestionar el propi temps: planificar l'estudi propi, gestionar la relació amb un tutor o tutora o un assessor o assessora, i establir i complir els terminis adequats per a un projecte de treball.
  13. Identificar els fenòmens socials subjacents a les polítiques i els conflictes laborals.
  14. Identificar les interpretacions socials del treball d'acord amb aquests enfocaments.
  15. Relacionar els conceptes, els mètodes i les tècniques utilitzats per analitzar el treball amb els debats teòrics i metodològics generals.
  16. Relacionar els debats al voltant d'aquests enfocaments, pel que fa al treball, amb el context històric en el qual han sorgit.
  17. Relacionar les explicacions de les desigualtats laborals amb els debats teòrics i metodològics generals.
  18. Relacionar-los amb els debats sobre el capitalisme, el poder i la desigualtat.
  19. Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, persones i situacions.

Continguts

Primera part: INTRODUCCIÓ al marc conceptual

Perspectives i enfocaments. Un diàleg interdisciplinari. Sociologia del Treball. Sociologia Industrial i de l’Empresa. Sociologia de les Relacions Industrials. Sociologia Econòmica. 
El  objecte de la Sociologia del Treball. La pluralitat de significats del treball. La construcció social del treball: el treball en les diferents cultures. El concepte de treball en els clàssics: Marx (alienació), Durkheim (anomia) i Weber (racionalització). Treball i ocupació: models històrics. 5. La reconceptualització del treball avui.
Marc conceptual: Definició de treball, ocupació i professió. Definicions i mesures estadístiques de l'ocupació (EPA, INEM i d’altres fonts).

Segona part: DIVISIONS  DEL TREBALL                                                                                                                                                             

Divisió tècnica del treball. Racionalització del treball en el capitalisme. Divisió tècnica: tesi del control versus tesi de la productivitat. Els principis del taylorisme i del fordisme. Implicacions socials, sindicals i laborals del taylorisme- fordisme: norma d’ocupació, drets ciutadania social i cohesió social.
Divisió sexual del treball. Treball productiu i treball reproductiu. Gènere i desigualtat en el mercat de treball.  Producció i reproducció com àmbits interdependents. Models de reproducció en el capitalisme avançat.
Divisió Internacional del Treball. Teories del desenvolupament i de la modernització. Asimetries entre centre i perifèria. Globalització i efectes sobre la ocupació.  

Tercera part: SOCIOLOGIA DE L’OCUPACIÓ I MERCAT DE TREBALL

L’objecte de la Sociologia de l’ocupació. Un diàleg entre sociologia i economia. El diàleg entre economia i sociologia en relació al mercat de treball. Definició del mercat de treball en la teoria econòmica clàssica i neoclàssica. Els límits de la teoria neoclàssica. Teories institucionalistes i marxistes del mercat de treball. Les bases teòriques de la segmentació.
Les relacions laborals: definició. Els actors socials: sindicats, empresaris i Estat. El conflicte a les relacions laborals. La negociació col·lectiva com generadora de normes. Les relacions laborals a Espaya.
Crisi i transformacions del model d'acumulació Keynesià-Fordiste: les transformacions de l'ocupació. La precarització de l'ocupació. Les reformes en el sistema de negociació col·lectiva. Les Reformes del Sistema de Benestar: pensions per desocupació i pensions de jubilació.


Polítiques d’ocupació a Espanya i a la Unió Europea.  Els factors contingents de les polítiques d’ocupació. Els Quatre Pilars i les directives sobre l’ocupació de la UE. Polítiques d'ocupació i polítiques d'igualtat. La posició social dels actors en les polítiques d’ ocupació. 

CONCLUSIONS

Tendències de la sociologia del treball.
Reptes i línies d’investigació en la Sociologia del Treball.

Metodologia

L'assignatura inclou tres tipus d'activitats:

a) Activitats dirigides.

b) Activitats supervisades.

c) Activitats autònomes.


La metodologia docent s'adequa a aquesta tipologia. Combina sessions magistrals amb treball supervisat i autònom individual i grupal per part de l'alumnat.

  1. Les activitats dirigides són activitats a l'aula, i poden consistir en classes magistrals, seminaris i pràctiques sobre les lectures o be l'anàlisi de problemes i discussions de temes del programa.
  2. Les activitats supervisades són activitas dutes per l'alumnat fora de l'aula d'acord amb un pla de treball dissenyat i posteriortment tutoritzat i avaluat pel professorat.
  3. Les activitats autònomes són totes aquelles activitats que fa l'alumnat pel seu compte, d'acord amb les exigències del curs per tal de superar amb èxit l'assignatura. Inclou la preparació de les activitats programades al curs, així com la preparació de les proves d'avaluació.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
ACTIVITATS DIRIGIDES I INTERACTIVES 86 3,44 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18
Debat lectures obligatòries 6 0,24 1, 2, 3, 4, 15, 18
Pràctiques a classe, comentari de taules, estudi de cas 10 0,4 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 18
Tipus: Supervisades      
Preparació dels textos que seràn objecte de control a classe 16 0,64 1, 2, 3, 4, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18
Redacció del treball de curs 16 0,64 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18
Tutories i comentaris d'examens 2 0,08 1, 2, 10, 12, 13, 14, 18

Avaluació

L’avaluació habitual de l’assignatura es planteja en forma d’avaluació continuada. L'assistència a les sessions pràctiques i de seminari és obligatòria.

Inclou tres tipus d'evidències:

1) Role Playing (20%, en grup)

2) Estudi de cas (30%, en grup)

3) Examen (50%, individual)

 

Re-avaluació:

Es donarà la possibilitat a l'alumnat de presentarse a la prova de re-avaluació corresponent a l'examen. Les activitats de seminaris i treballs en grup no seran objecte de re-avaluació.

D’acord amb l’article 117.2 de la Normativa acadèmica de la UAB, l’avaluació de l'alumnat repetidor podrà consistir en una sola prova de síntesi. L’alumnat repetidor que es vulgui acollir a aquesta possibilitat, caldrà que es posi en contacte amb el professorat a principi de curs.  

Per favor, tingueu present les normes acadèmiques bàsiques sobre com citar i evitar el plagi (https://www.uab.cat/doc/GuiaCitesiPlagiEstudiants)

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Estudi de cas 30% 3 0,12 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19
Examen (prova individual) 50% 3 0,12 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
Grup de discussió 20% 8 0,32 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19

Bibliografia

 

NOTA: el llistat de bibliografia bàsica per temes i de les referències bàsiques per al desenvolupament de les activitats en grup estarà disponible al campus virtual

 

Manual de referència

Köhler-H.D., Martín Arrtiles, A.. (2021) Manual de la sociología del trabajo y de las relaciones laborales, Madrid: Delta Ediciones. 4arta. Eddición.

 

Bibliografia general de suport

Alonso, L.E. (2000). Trabajo y postmodernidad: el empleo débil. Madrid: Ed. Fundamentos.

Agulló, Esteban (2001). “Entre la precariedad laboral y la exclusión social: los otros trabajos, los otros trabajadores.”[En Agullo, E. (coord): Trabajo, individuo y sociedad. Madrid: Pirámide.

Bauman, Z. (2000). Trabajo, consumismo y nuevos pobres. Barcelona: Gedisa.

Beaud, S. i Pialoux, M. (2015). Repensar la condición obrera. Investigación en las fábricas de Peugeot de Sochaux-Monbéliard. Buenos Aires: Antropofagia. [edición original francesa: (1999). Retour sur la condition ouvière. Paris: Fayard] https://lostrabajadoresenargentina.files.wordpress.com/2013/09/beaud-y-pialoux-2015-repensar-la-condicic3b3n-obrera.pdf

Beck, U. (2000): Un nuevo mundo feliz. Barcelona: Paidós.

Boltanski, L. Chiapello, E. (2002). El nuevo espíritu del capitalismo. Madrid: Akal.

Borderías, C.; Carrasco, C.; Alemany, C. (comp.1994) Las mujeres y el trabajo. Rupturas conceptuales. Madrid-Barcelona: Icaria-FUHEM

Castel, R.(1995). La metamorfosis de lacuestión social.Barcelona: Paidós.

Castells, M. (1996). La era de la información. Madrid: Alianza Editorial.

Castillo Mendoza, C.A. (coord.1999). Economía, organización y trabajo. Un enfoque sociológico. Madrid: Pirámide.

Carnoy, M. (2000). El trabajo flexible. Madrid: Alianza Editorial.

Coriat, B. (1981). El taller y el cronómetro. Madrid: Siglo XXI.

Cortina, Adela (2001). Ciudadanos del mundo. Madrid: Alianza Editorial.

Dickinson; J.; Emler, N. (1987). “Los nuevos conceptos de trabajo.” [En Hartley, J.F. (coord.): Relaciones Laborales. La psicología de la influencia y del control en el trabajo. Madrid: MTSS]

Fernández Steinko, A. (2002). Experiencias participativas en economía y empresa. Madrid: siglo XXI.

Gorz, A. (1995). La metamorfosis del trabajo. Madrid: Sistema.

Handy, C. (1986). El futuro del trabajo. Barcelona: Ariel.

Hyman, R. (2000). Understanding unions. London: Sage.

Kern, M. Schumann, M. (1988). El fin de la división del trabajo: Madrid: Ariel.

Maruani, M.; Rogerat, Ch., Torns, T. (dirs.) (2000) Las nuevas fronteras de la desigualdad. Hombres y mujeres en el mercado de trabajo. Barcelona: Icaria.

Meda, D. (1998). El trabajo. Un valor en peligro de extinción. Barcelona: Gedisa.

Muñoz Bustillo, R. (ed.2000). El estado de bienestar en el cambio de siglo. Madrid: Alianza Editorial.

O´Brien, Gordon E. (1987). “La evolución del sentido del trabajo.” [En Hartley, J.F.(coord.): op. cit.]

Offe, C. (1992). La sociedad del trabajo. Madrid. Alianza Editorial.

Perdiguero, T.G.(2003). La responsabilidad social de la empresa en un mundo global. Barcelona: Anagrama.

Polanyi, K. (1989). La gran transformación. Madrid: La Piqueta.

Pollert, A. (1993). ¿Adiós a la flexibilidad?. Madrid: MTSS.

Rifkin, J. (1997).. El fin del trabajo Barcelona: Paidós.

Ritzer, G. (1995). La McDonalización de la sociedad. Barcelona: Ariel.

Recio, A. (1997). Trabajo, personas y mercados. Barcelona- Madrid: FUHEM-ICARIA.

Rodriguez; Jorge (2001). Capitalismo flexible y Estado del Bienestar. Granada: Comares.

Sennett, R. (2000). La corrosión del carácter. Barcelona: Anagrama.

Serrano, Amparo  y otros (2001). “La experiencia subjetiva del trabajo en una sociedad en transformación.” [En Agulló, Esteban (coord.): Trabajo, individuo y sociedad. Madrid: Pirámide.]

Touraine, A. (1985). El retorno del actor. Barcelona: Gedisa.

Programari

Office