Logo UAB
2022/2023

Treball de Final de Grau

Codi: 100463 Crèdits: 12
Titulació Tipus Curs Semestre
2500257 Criminologia OB 4 A

Professor/a de contacte

Nom:
Esther De la Encarnación Ordoñez
Correu electrònic:
esther.delaencarnacion@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:

Equip docent

Josep Cid Moline

Prerequisits

Per matricular-se al TFG cal complir dos requisits:

1)  Tenir superades totes les assignatures del primer curs del grau.

2)  Haver superat un mínim de 2/3 dels crèdits de la titulació (160 ECTS).

Objectius

El TFG consisteix en l'elaboració i presentació d'un treball individual que permeti l'avaluació global de les competències associades al títol. El treball ha de complir tots els requisits formals d'un treball acadèmic. 

La coordinació i gestió de l'assignatura la realitzarà la professora Esther De la Encarnación (Esther.delaencarnacion@uab.cat). El prof. Josep Cid, com a coordinador del Grau de Criminologia, pot donar suport en cas de ser necessari.

Competències

  • Accedir i interpretar les fonts de dades sobre la criminalitat.
  • Analitzar el conflicte i la criminalitat utilitzant les teories criminològiques i els seus fonaments psicològics i sociològics.
  • Aplicar les tècniques quantitatives i qualitatives d'obtenció i anàlisi de dades en l'àmbit criminològic.
  • Avaluar els resultats d'un programa de prevenció o intervenció amb referència a la delinqüència.
  • Dissenyar una recerca criminològica identificant l'estratègia metodològica adequada als objectius plantejats.
  • Exposar i argumentar amb claredat, davant un públic especialitzat i no especialitzat, l'anàlisi feta sobre un problema de conflicte o de criminalitat i les seves respostes.
  • Formular hipòtesis de recerca en l'àmbit criminològic.
  • Redactar un treball acadèmic.
  • Tenir capacitat d'anàlisi i síntesi.
  • Transmetre oralment les idees a una audiència.
  • Treballar de manera autònoma.
  • Utilitzar un llenguatge no discriminatori i respectuós amb les diverses parts implicades en el conflicte i en la criminalitat.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar la ciència criminològica per analitzar la delinqüència.
  2. Argumentar amb precisió científica un acte delictiu.
  3. Determinar amb eficàcia els resultats obtinguts en un programa d'intervenció criminològica.
  4. Dissenyar de manera eficaç una recerca amb hipòtesis.
  5. Escollir la metodologia adequada en funció dels objectius de recerca redactats.
  6. Investigar a través de models qualitatius o quantitatius en l'àmbit criminològic.
  7. Localitzar i interpretar la informació científica de contingut criminològic.
  8. Redactar un treball acadèmic.
  9. Tenir capacitat d'anàlisi i síntesi.
  10. Transmetre oralment les idees a una audiència.
  11. Treballar de manera autònoma.
  12. Utilitzar un lèxic exempt de connotacions discriminatòries i de falta de respecte en exposar arguments professionals davant de les parts implicades en un fet delictiu.

Continguts

MODALITATS DE TFG

Hi ha tres modalitats possibles de treball:

1)   Treball de recerca: es tracta d'un treball en què l'alumne haurà de fer una investigació sobre un tema rellevant en criminologia utilitzant un disseny metodològic adequat als objectius plantejats. El treball haurà de partir d'una revisió de la recerca prèvia per tal de fixar la pregunta o hipòtesi de la recerca, haurà de plantejar una metodologia apta per a portar a terme la recerca, sintetitzar els resultats de la recerca realitzada i finalitzar amb unes conclusions que discuteixin la relació dels resultats amb la recerca prèvia.

2)  Treball de revisió teòrica: es tracta d'un treball en què l'alumne ha de fer una revisió sistemàtica de la literatura existent sobre un determinat tema per tal de generar nou coneixement sobre algun aspecte de rellevància criminològica. El treball requerirà que aquesta revisió no hagi estat prèviament realitzada i que la revisió sigui rellevant per a orientar la recerca o la pràctica en un determinat tema. Serà necessari que la recerca tingui un abast internacional i que s'usin criteris científics per recollir la recerca existent. El treball haurà d'introduir el tema d'anàlisi i la seva rellevància, haurà de sistematitzar d'una manera clara i efectiva la recerca existent, extreure les conclusions que es deriven i plantejar la importància de la revisió realitzada per la recerca teòrica o per la intervenció pràctica. Caldrà utilitzar com a metodologia la revisió sistemàtica.

3)  Treball d'intervenció pràctica: es tracta d'un treball en què l'alumne haurà de fixar un àmbit determinat que es valori com a problemàtic des del punt de vista criminològic i plantejar un programa de prevenció primària, secundària o terciària per millorar aquest aspecte. L'alumne haurà d'explorar el coneixement disponible sobre la capacitat i les alternatives per millorar aquesta realitat. L'alumne haurà de diagnosticar el context on vulgui fer la intervenció, revisar els programes existents i dissenyar un pla de prevenció (primària, secundària o terciària) ajustat a les necessitats del context per tractar de millorar aquesta problemàtica. Finalment, s'haurà de fixar un  model d'avaluació per verificar l'efectivitat del pla dissenyat.

NORMES FORMALS

Tots els treballs, independentment de la modalitat escollida, han d’acomplir els següents requisits formals:

  • Extensió. Ha de tenir una extensió màxima de 8.500 paraules (incloent taules, gràfics i cites). No s'inclouen en el còmput de paraules: la portada, els agraïments, el resum, l’índex, la bibliografia ni els annexos. A la portada de treball cal que consti indicat el nombre de paraules. L’estudiant que s’estengui en el nombre de paraules serà penalitzat. És possible fer ús d'annexes, no obstant, el tribunal no està obligat a considerar-los per a valorar el treball. Així doncs, no és aconsellable que cap part substancial del treball figuri en annexes.
  • Estil. El text ha d’estar escrit en lletra Times New Roman o similar a mida 12. Les notes a peu de pàgina, cites fora del text i exemples, la lletra ha de ser la mateixa que el cos del text però a mida 10. El text ha d’estar justificat i l’interlineat ha de ser d’1,5 punts. Els marges han de ser: superior i inferior 3 cm; interior i exterior: 3,5 cm.
  • Idiomes.El treball podrà estar escrit en català, castellà o anglès. La redacció del TFG en anglès serà especialment valorada.

Metodologia

PROCÉS D’ASSIGNACIÓ DEL TEMA I EL TUTOR/A DE TFG

A principi de curs es publicarà l’oferta de temes de treball i professorat. L'alumne podrà elegir diverses opcions per ordre de preferència. El criteri d’assignació serà la nota mitjana de l’expedient acadèmic.

En la primera tutoria amb el tutor/a assignat, l'alumne haurà de proposar un treball. El treball haurà de ser pactat entre l'alumne i el tutor/a.

  1. Publicació ofertes TFG (temes i professorat) i reunió informativa: Setembre (s’informarà del dia i l’hora de la sessió via Campus Virtual).
  2. Elecció TFG: Octubre (es realitzarà mitjançant un aplicatiu gestionat per la Gestió Acadèmica de la Facultat de Dret). http://www.uab.cat/web/estudiar/graus/graus/treball-de-fi-de-grau-/-master-1345716724164.html
  3. Assignació: Octubre (es publicarà l’assignació final al Campus Virtual).

Només una vegada realitzada l’assignació final, l’alumnat podrà escriure al tutor/a assignat/da per realitzar la primera tutoria. L’alumnat tindrà la responsabilitat de contactar amb el tutor/a.

SEGUIMENT DEL TFG

El TFG consisteix en la realització d'un treball acadèmic supervisat per un/a tutor/a. Per garantir aquesta supervisió, al llarg del curs, s’hauran de realitzar diverses tutories i entregues a través de les quals el tutor/a podrà realitzar el seguiment el treball de l’estudiant i orientar-lo degudament per la millora del resultat final.

Tutories i full de seguiment

S’hauran de realitzar un mínim de quatre tutories durant el curs pel seguiment del TFG. L’alumne és el responsable de contactar amb el tutor/a per realitzar les tutories de seguiment.

Cal realitzar, com a mínim:

  • Una tutoria inicial de planificació del treball
  • Dues tutories de seguiment
  • Una tutoria de revisió final del treball

Per registrar la planificació del seguiment i els continguts tractats a les tutories caldrà emplenar el full de seguiment de les tutories. El seu ús és obligatori i serà responsabilitat de l’alumnat dur-lo a les tutories, emplenar-lo i garantir que el tutor/a el signa. El model de full de seguiment es penjarà al Campus Virtual i caldrà entregar una versió escanejada el moment de realitzar l'entrega definitiva del treball (en un arxiu a part). En cas de tutories addicionals es prega indicar-ho.

Els tutors podran suggerir als estudiants directament que consultin altres professors per resoldre dubtes de caràcter legal, metodològic o teòric.

Entregues

Per tal de ser avaluat cal que l'estudiant realitzi obligatòriament 5 entregues (veure cronograma):

  • Entrega títol, tema i plantejament treball (només per Campus Virtual). Títol, tema i plantejament inicial del treball. Elecció de la modalitat de treball. L'objectiu és evitar temàtiquesallunyades de la criminologia o que diversos treballs resultin molt similars en quant a contingut.
  • Entrega inicial: (via Campus virtual i per correu al tutor/a) Plantejament del treball i concreció del tema. Guió o esquema complet. Primera versió del marc teòric i plantejament de la metodologia i disseny.
  • Entrega de seguiment: (via Campus virtual i per correu al tutor/a) Entrega del marc teòric, el disseny i la metodologia complets i corregits seguint indicacions entrega inicial. Entrega del treball de camp del treball de recerca o la revisió teòrica o el plantejament del programa.
  • Entrega de l'esborrany final: (via Campus virtual i per correu al tutor/a). Entrega del treball complet, inclosos els annexos.
  • Entrega versió definitiva: (via Campus virtual, per correu al tutor/a i en paper a la consergeria de la facultat de dret -SLIPI-). Cal imprimir el treball a doble cara.

Els tutors, hauran de donar feedback suficient després de cada entrega per tal que l'estudiant pugui avançar en el correcte desenvolupament del treball.

ESTRUCTURA DEL TREBALL

L’estructura i els continguts de treball haurà d’ajustar-se a la modalitat escollida.

Els treballs de recerca i de revisió teòrica han de seguir les pautes i l’estructura d’un article acadèmic:

Portada. Ha de constar el nom de l'autor/a, el títol/subtítol, les dades de l'assignatura (nom, grau, curs), el nom del tutor/a, nº de paraules i la data de lliurament.

Resum i paraules clau. El resum hade tenir un a extensió d’entre 150 i 250 paraules i cal indicar un màxim 5 paraules clau. Cal redactar també el resum (abstract) i paraules clau (key words) en anglès.

Índex. Numerat i amb les pagines inicials de cada apartat.

    1. Introducció. Presentació del tema, els objectius generals del treball i presentació de l'estructura del treball.
    2. Marc teòric. Teories criminològiques explicatives, revisió d’estudis empírics, marc normatiu si s’escau.
    3. Objectius de la recerca. Pregunta/es de recerca. Objectius generals i específics. Si s'escau (treball quantitatiu), hipòtesis de recerca.
    4. Metodologia. Disseny de la recerca i mètode utilitzat.
    5. Resultats
    6. Discussió i conclusions. Discussió dels resultats. Implicacions pràctiques. Limitacions del treball realitzat. Possibles línies futures de recerca. Síntesi del plantejament (teòric i metodològic) del treball.
    7. Referències. Per tal de citar la bibliografia utilitzada durant la elaboració del treball i a l’apartat final de referències cal utilitzar la normativa APA 2020. Aquesta normativa és d'íntegra aplicació i la seva aplicació pot ser requerida per part del tribunal, la facultat de dret o per la UAB en cas de requerir-ho. (https://apastyle.apa.org/)

Annex (El tribunal no està obligat a considerar-los per a valorar el treball). 

El treball d’intervenció pràctica ha de seguir l’estructura d’un programa de prevenció:

Portada. Ha de constar el nom de l'autor/a, el títol/subtítol, les dades de l'assignatura (nom, grau, curs), el nom del tutor/a, nº de paraules i la data de lliurament.

Resum i paraules clau. El resum ha de tenir un a extensió d’entre 150 i 250 paraulesi cal indicar un màxim 5 paraules clau. Cal redactar també el resum (abstract) i paraules clau (key words) en anglès.

Índex. Numerat i amb les pagines inicials de cada apartat.

    1. Introducció. Presentació del tema, els objectius generals del treball i presentació de l'estructura del treball.
    2. Estat de la qüestió. Enfocament teòric adoptat, contextualització, marc normatiu si s’escau. Revisió dels pogrames existents.
    3. Proposta de programa. Justificació i fonament de la proposta. Objectius del programa. Continguts i activitats. Recursos necessaris. Proposta d’avaluació del programa.
    4. Discussió i conclusions. Implicacions teòriques i pràctiques del programa. Limitacions del treball realitzat. Possibles línies futures d’intervenció. Síntesi del plantejament (teòrici metodològic) del treball i del programa proposat. 
    5. Referències. Per tal de citar la bibliografia utilitzada durant la elaboració del treball i a l’apartat final de referències cal utilitzar la normativa APA 2020. Aquesta normativa és d'íntegra aplicació i la seva aplicació pot ser requerida per part del tribunal, la facultat de dret o per la UAB en cas de requerir-ho. (https://apastyle.apa.org/)

Annex (El tribunal no està obligat a considerar-los per a valorar el treball).

PLAGI

Tal i com preveu la normativa de la UAB i la pròpia reglamentacióde la Facultat de dret el plagi està prohibit i és penalitzat. La detecció de plagi en un TFG implicarà una qualificació de 0-suspès- en l'assignatura i la possibilitat d'apertura d'un expedient disciplinar per part de la Universitat. En cap cas serà recuperable i quedarà en mans de la facultat de dret i en últim terme de la UAB la possibilitat de permetre que l'alumne pugui matricular el TFG de nou en un altre curs acadèmic.

RECUPERACIÓ

En cas que l'estudiant obtingui una nota a partir de 4 i inferior a 5 el tribunal podrà oferir la possibilitat de recuperar el TFG. La recuperació consistirà en realitzar les modificacions del mateix quan es valori que puguin permetre a l'estudiant aprovar el treball en un termini màxim. En cas d'aprovar, la nota màxima serà un 5. La recuperació pot ser suspesa i en aquest casl'estudiant haurà de matricular novament el TFG en elcurs acadèmic següent. En casd'obtenir una nota inferior a 4 l'estudiant no podrà recuperar el TFG i haurà de tornar a matricular l'assignatura el curs acadèmic següent.

CRONOGRAMA

El cronograma és susceptible de modificacions i es publicarà amb les dates definitives al Campus Virtual a principis de curs.

Setembre

Publicació de l'oferta de TFG (al CV) i reunió informativa

Octubre

Elecció del tutor/a (aplicatiu de Gestió Acadèmica)

Octubre

Tutoria inicial per acordar objecte del treball i pla de tutories.

Octubre

Entrega títol, tema i plantejament treball (CV)

Gener

Entrega inicial (CV i tutors)

Març

Entrega de seguiment (CV i tutors)

Maig

Entrega esborrany final (CV i tutors)

Maig

Entrega final del treball (CV i tutors)

Maig

Entrega informes tutors (professorat)

Juny

Entrega informes ponents (professorat)

Juny

Sessió preparació defenses orals

Juny

Defensa oral del treball. 15 minuts d’exposició oral amb material de suport

Juny

Publicació de notes

Juny

Recuperació

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Supervisades      
Sessió de preparació de les defenses orals 1 0,04 10
Sessió inicial 1 0,04 1, 5, 7
Tutories individuals amb el professor tutor del TFG 7,5 0,3 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Tipus: Autònomes      
Lectura i elaboració del marc teòric i metodològic del treball 100 4 4, 5, 7, 9, 11
Redacció del treball 90 3,6 2, 3, 8, 9, 11, 12
Treball de camp / Revisió sistemàtica 100 4 2, 3, 6, 11

Avaluació

El TFG té quatre entregues escrites avaluables (inicial, seguiment, esborrany i final) i una defensa oral. La primera es realitza al mes de gener, la segona al març i l'esborrany i la final es fa al maig, de manera que dins dels terminis previstos, l'alumnat haurà de presentar el seu TFG (en una versió inicial i en versió final).

També dins del termini previst, el tutor del TFG haurà de presentar un informe d'avaluació en el que es farà una valoració qualitativa i quantitativa del treball realitzat per l'alumne que s' inclourà en l'informe del tutor. Totes les entregues són obligatòries i el tutor les tindrà en consideració per a avaluar el treball realitzat per l'estudiant. En cas d'incompliment el tutor podrà penalitzar a l'alumne realitzant una valoració negativa, incloent la possibilitat de suspendre.

Els tribunals de grau estaran formats per tres membres del professorat nomenats pel deganat de la Facultat de Dret. En les dates previstes, l'alumnat haurà de defensar oralment el seu TFG davant del tribunal en un temps màxim de 15 minuts i contestar a les preguntes que se li formulin. El tribunal prendrà en consideració l'informe del tutor, l'informe del ponent i la presentació oral realitzada. El tribunal decidirà discrecionalment la nota final que mereixi el TFG. El tribunal emetrà una nota numèrica, que anirà acompanyada d'una sintètica justificació qualitativa de la nota emesa.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Presentació oral 100% nota 0,5 0,02 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Bibliografia

La bibliografia del TFG és específica de cada TFG en concret.

Programari

L'assignatura no requereix cap programari específic.