Logo UAB
2021/2022

Orientació i Intervenció Psicopedagògiques a l'Educació Secundària

Codi: 42978 Crèdits: 10
Titulació Tipus Curs Semestre
4313754 Psicopedagogia OT 0 A
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Carme Martínez Roca
Correu electrònic:
Carme.Martinez.Roca@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)

Equip docent

Joana Ferrer Miquel

Prerequisits

Cap específic

Objectius

Els objectius d’aquest mòdul són:

1.- Entendre l’orientació com un procés holístic i fonamentat en les fortaleses de l'alumnat que acompanya el seu desenvolupament personal, acadèmic, professional/vocacional i ciutadà.

2.- Planificar i desenvolupar l'acció directa individual i grupal de l'orientador/a amb l'alumnat com l’espai i el temps per a l'establiment de vincle, la identificació de fortaleses i barreres per al desenvolupament del seu projecte formatiu, professional, social i de vida, i l'establiment de l'acompanyament i suports necessaris per a que aquests projectes puguin decidir-se i fer-se efectius.

3.- Dissenyar i desenvolupar plans, programes, projectes i accions d’orientació personal, acadèmica i professional.

4.- Identificar, planificar i consensuar accions d’orientació i tutoria en coherència a la cultura i identitat de centre mitjançant el treball en xarxa entre els equips docents, agents externs al centre i famílies.

5.- Entendre l’avaluació com una oportunitat d’aprenentatge: de l’avaluació psicopedagògica, a la indagació i a l’avaluació formativa.

Competències

  • Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos per a la millora personal.
  • Analitzar l'organització i el funcionament dels centres educatius a fi de coordinar l'orientació personal, acadèmica i professional de tot l'alumnat juntament amb la comunitat educativa.
  • Analitzar les dades obtingudes en l'avaluació psicopedagògica i emetre informes pertinents d'acord amb la naturalesa de les dades.
  • Assessorar i orientar els professionals de l'educació, tenint en compte les mesures d'atenció a la diversitat en l'organització, el disseny, la implementació i l'avaluació dels processos d'ensenyament i aprenentatge.
  • Desenvolupar habilitats i tècniques per a l'assessorament i l'orientació de les famílies.
  • Determinar les necessitats psicopedagògiques dels alumnes, els grups i les organitzacions a partir de l'aplicació de diferents metodologies, instruments i tècniques avaluatives.
  • Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  • Treballar en equips i amb equips (del mateix àmbit o interdisciplinaris) i desenvolupar actituds de participació i col·laboració com a membre actiu de la comunitat.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos per a la millora personal.
  2. Aplicar programes de seguiment educatiu que incloguin l'orientació i l'assessorament educatiu a les famílies per reforçar el seu paper orientador cap als seus fills.
  3. Col·laborar amb l'equip docent de secundària en els processos de desenvolupament curricular i en l'elaboració de plans institucionals, especialment el pla d'acció tutorial en educació secundària, FP i batxillerat.
  4. Col·laborar en el disseny de propostes de planificació didacticoorganitzativa per millorar la resposta educativa dels alumnes d'educació secundària.
  5. Desenvolupar, dins del projecte educatiu del centre d'educació secundària, el pla d'orientació educativa (personal, acadèmica i professional) així com els criteris psicopedagògics per a l'atenció a la diversitat, les dificultats d'aprenentatge, de convivència i la promoció de l'èxit escolar.
  6. Dissenyar estratègies d'orientació professional per a la transició al mercat laboral i l'ocupabilitat.
  7. Elaborar i planificar programes/serveis d'orientació i assessorament que permetin una optimització dels processos d'ensenyament- aprenentatge i del rendiment acadèmic de l'alumnat d'educació secundària.
  8. Elaborar informes diagnòstics i dictàmens d'escolarització per a tot l'alumnat d'educació infantil i primària amb necessitats específiques de suport educatiu.
  9. Elaborar o actualitzar informes psicopedagògics que incloguin orientacions per a la intervenció educativa a secundària.
  10. Identificar les necessitats educatives de l'alumnat de l'educació secundària, tant les que requereixin una continuació en l'atenció educativa com les específicament detectades en l'etapa de secundària.
  11. Intervenir en l'elaboració i el desenvolupament de programes i accions d'assessorament i orientació educativa a partir de l'anàlisi institucional del centre educatiu d'ensenyament secundari.
  12. Promoure l'aplicació dels plantejaments de la inclusió socioeducativa, identificant-ne les possibilitats i limitacions en l'etapa d'educació secundària.
  13. Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit
  14. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  15. Treballar en equips i amb equips (del mateix àmbit o interdisciplinaris) i desenvolupar actituds de participació i col·laboració com a membre actiu de la comunitat.

Continguts

1. Orientació educativa amb alumnat de secundària. Fonaments, finalitats i model d'orientació per al segle XXI.

2. Necessitats i fortaleses  de l’alumnat en relació al desenvolupament personal, social, acadèmic i professional: autoconcepte i autoestima; convivència, participació, clima i conflictes; competències curriculars; tècniques i hàbits d’estudi; motivació; coneixement de l’entorn; maduresa vocacional i projecte vital.

2. Acció directa individual i grupal amb alumnat de secundària: instruments, tècniques i dinàmiques d'actuació.

4. Projecte educatiu de centre i l’acció tutorial i orientadora: Identitat i Cultura de centre. Horitzó compartit. De l’equip docent de secundària a l’equip educatiu. Documents estratègics de centre: PEC i Pla de convivència. Organització i lideratge.

5. L’orientació entesa com una mesura o suport universal d’atenció a tot l’alumnat. Disseny i desenvolupament de programes d’orientació personal, acadèmica i professional. El Disseny Universal d’Aprenentatge. La naturalesa de l’aprenentatge. Innovació, orientació i inclusió.

6. Treball en xarxa i co-creació d’espais i temps de reflexió i regulació. La intervenció psicopedagògica a partir de la identificació de les fortaleses i barreres del context. La indagació com a bastida de pensament i procés de transformació educativa per a garantir l’aprenentatge de tot l’alumnat i la millora professional docent.

Metodologia

La metodologia permetrà que l’aula sigui un laboratori d’experiències on l’alumnat i les docents puguin experimentar des de la pràctica tota incorporació de continguts. Aplicarem el Disseny Universal d’Aprenentatge com estructura de desenvolupament de les sessions:

  • Es prioritzarà l’acollida i la creació de vincles per mig de dinàmiques que ens permetin partir dels coneixements previs de l’alumnat.
  • La incorporació de nous aprenentatges combinarà, entre d'altres, presentacions,la visualització de vídeos, estudis de cas o lectures.
  • L’aplicació d’aquests nous continguts es realitzarà a través d’accions participatives, mitjançant el treball cooperatiu i per projectes, desenvolupant el pensament crític i l’autonomia i propiciant l’aprenentatge col·lectiu i social.
  • La integració d’aquests nous aprenentatges s’avaluaran de manera continuada, mitjançant la regulació dels processos, de l’autoavaluació i de la coavaluació, a més de l’avaluació per mig del treball d’evidències.

La metodologia docent i l'avaluació proposades poden experimentar alguna modificació si hi ha restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Exposicions per part del professorat dels aspectes bàsics dels continguts del temari. Anàlisi de casos; simulacions de situacions professionals 60 2,4 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Tipus: Supervisades      
Treball individual i en grups, supervisat pel professorat, on s'amplia informació i lectures que permeten completar la resolució de casos, les simulacions o els exemples d'evidències presentades a les classes 48 1,92 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12
Tipus: Autònomes      
Treball individual de recerca de documentació, reflexió i redacció d'evidències del portfoli. Autoavaluació 140 5,6 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Avaluació

  • L’avaluació del procés d’ensenyament-aprenentatge es concreta en quatre evidències, dues de les quals seran individuals i dues grupals. 
  • Cal aprovar amb un mínim de 5 cada evidència per a poder fer mitjana.
  • Les evidències que no arribin a la suficiència podran recuperar-se amb una nota màxima de 5 dins el termini de lliurament que s'acordi amb la docent.
  • Les diferents evidències s’han de lliurar en el temps i en la forma proposada i rebran un retorn valoratiu en el termini màxim d'un mes on s'indicaran els elements que permetin la seva millora. 
  • D’acord a la normativa de la UAB, el plagi o còpia d’algun treball o prova escrita es penalitzarà amb un zero com a nota de l’evidència perdent la possibilitat de recuperar-la.
  • L'assistència a les sessions presencials és obligatòria, havent d’assistir l’estudiant a un mínim del 80% de les classes. En cas contrari l'avaluació correspondrà a un no presentat. 
  • El tractament de casos particulars, dubtes, suggeriments, etc. s’hauran de plantejar al professorat en la primera setmana del mòdul.

Les evidències seran les següents:

 

 

Evidència

Criteris avaluació

 

1

 

 Anàlisi de necessitats i fortaleses per al desenvolupament del projecte personal/acadèmic/professional. Evidència individual (35%)

Data aprox d'entrega: Dues setmanes després d'acabar el bloc de contingut corresponent.

 

 

  • Perspectiva holística.

    Aplicació d’estratègies sistemàtiques.

    Incorporació de la perspectiva de gènere i, en general, de la diversitat de l'alumnat.

  • Contextualització i justificació adequades.

 

2

 

 

 

 

Disseny d'acció grupal d'orientació professional. Evidència grupal (15%)

Data aprox d'entrega: Dues setmanes després d'acabar el bloc de contingut corresponent

 

 

  • Perspectiva holística i de construcció de coneixement

  • Continguts actualitzats

  • Utilització de metodologies i criteris apropiats

  • Sistematització i precisió.

  • Viabilitat d’utilització en el context per al què s’ha creat.

 

3

 

Proposta d’actuació d’orientació educativa i acció tutorial com a mesura i suport universal per a l’aprenentatge de l’alumne, a partir d’una sitiuació educativa. Evidència individual (35%)

Data aprox d'entrega: dues setmanes després de que acabi el mòdul

  • Coneixement del significat i de l’abast de l’orientació i l’acció tutorial com a processos de mesura i suport universal.
  • Planificació de la proposta d’actuació estructurada a partir de la relació lógica entre objectius, actuacions i avaluació.
  • Avaluació de la resposta educativa prevista, a curt, mig i llarg termini.

 

4

 

La funció de l’orientació com a suport a la comunitat educativa. Evidència grupal (15%)

Data aprox d'entrega: dues setmanes després de que acabi el mòdul

 

  • Coneixement de les funcions de lideratge del psicopedagog per a promoure en equip l’orientació educativa.
  • Exemplificació de propostes d’orientació educativa en el marc del projecte educatiu de centre i el seu entorn.
  • Avaluació de l’orientació com a funció i servei en xarxa.

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Evidències d'aprenentatge 85% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
Evidències d'autoaprenentatge 5% 2 0,08 1, 5, 7, 8, 9, 10, 12, 13
Percentatge d'assistència 10% 0 0 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15

Bibliografia

Álvarez González, M. (2009). Modelos explicativos de la orientación profesional. En L.M. Sobrado y A. Cortés (coords.), Orientación Profesional. Nuevos escenarios y perspectivas (pp.47-72). Madrid: Biblioteca Nueva.

Alvarez, González, M. (coord..) (2007). La Madurez para la carrera en la educación secundaria. Evaluación e intervención. Sevilla: EOS.

Alvarez, M. i Bisquerra, R. (Coords.) (1996). Manual de orientación y tutoría. Barcelona: Praxis.

Aymerich, R.; Lluró, J. M.; Roca, E. (2011) Junts a l’aula? Present i futur del model d’educació comprensiva a Catalunya. Barcelona: Fundació Jaume Bofill.

Bisquerra, R. (1998) Modelos de orientación e intervención psicopedagógica. Barcelona, CISS-Praxis (última edición 2003):

Calderón, I.; Habegger, S.  (2012) Educación, hándicap e inclusión. Granada: Octaedro/Mágina.

Comas, M. (dir.) y altres (2014) Llibre Blanc de la participació de les famílies a l’escola, Barcelona: Informes breus, 51, Fundació Jaume Bofill.

Donoso, T i Figuera, P. (2007) Niveles de diagnóstico en los procesos de  inserción y orientación profesional.  Revista electrónica de  Investigación  Psicoeducativa, 11, vol 5(1), 103-124.

http://www.investigacion-psicopedagogica.org/revista/new/ContadorArticulo.php?153

Duran, D. (coord.) (2003) Tutoria entre iguals. Bellaterra (Barcelona): ICE UAB.

Echeverría, B. (Coord.) (2008). Orientació professional. Barcelona: UOC.

Funes, J. (2009). L’acompanyament de nois i noies adolescents en les seves transicions quan s’acaba l’escolaritat secundària obligatòria. Diputació de Barcelona [en línia].

http://www.diba.cat/educacio/recursos/publica/publicacions/acompanyament.asp

Gairin, J. y Martínez, M. (2003). La col·laboració entre centres educatius. Coordinació entre les etapes de primària i secundària dels centres docents públics. Documento policopiado (90 págs). Convenio de investigación Ayuntamiento de Cerdanyola del Vallès – Departament de Pedagogía Aplicada. Junio de 2003.

Gallego González, S.; Riart, J. (coord.) (2006) La tutoría y la orientación en el siglo XXI: nuevas propuestas. Barcelona, Octaedro Ed.

García-Sánchez, J. N. (coord.) (200) Aplicaciones de intervención psicopedagógica. Madrid: Pirámide.

Instituto de la Mujer (2005). Guía de sensibilización y formación en ingualdad de oportunidades entre mujeres y hombres. Madrid: Minsterio de Trabajo y Asuntos Sociales.

Jariot, M. (2005). El diseño de programas de orientación integrados en el núcleo formativo.  Educar,  36,  131-154.

Jubany, J.  (2012) Connecta’t per aprendre. Aprenentatge social i personalitzat. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat.

Junta e Andalucía (2007). Guía de buenas prácticas para favorecer la igualdad entre hombres y mujeres en educación. Sevilla: Consejería de Educación. Junta de Andalucía.

La Prova, A. (2017) La práctica del aprendizaje cooperativo. Madrid: Narcea.

Longàs, J. (2007) La escuela orientadora: la acción tutorial desde una perspectiva institucional. Madrid: Narcea.

Marchena Gómez, R. (2005) Mejorar el ambiente en las clases de secundaria. Málaga: Ediciones Aljibe.

Martínez, M. (2004). La transición de primaria a secundaria. La experiencia de dos centros de Cerdanyola del Vallès. En López Yánez, J. et. Alt. Actas del octavo congreso de Organización de Instituciones Educativas. Sevilla: Universidad de Sevilla. Pp. 899 – 908.

Martínez, M. (2009b). Competencias, Orientación y TIC. Educaweb nº 183. http://www.educaweb.com/noticia/2009/02/09/competencias-orientacion-tic-13467.html

Martínez, M. (2010). L’orientació a les xarxes locals de transició escola – treball. Diputació de Barcelona [en línia]

http://www.diba.cat/educacio/recursos/publica/publicacions/orientacio.asp

Martínez, M. (2011). La tutoría y la orientación en las prácticas profesionalizadoras. Guías Práxis FP. Barcelona: Wolters Kluwer. Pp. 1 – 28.

Martínez, M. I Pinya, C. (2012). Els instituts escola. Aspectes Curriculars, organitzatius i d’orientació. Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu. Documents nº 21.

http://www20.gencat.cat/docs/Educacio/Home/Consell%20superior%20d%27avalua/Pdf%20i%20altres/Static%20file/documents21.pdf

Martínez, M. I Albaigés, B. (directors) (2013). L’estat de l’educació a Catalunya. Anuari 2013. Barcelona: Fundació Jaume Bofill.

Onrubia, J. (coord.) (2004) Criterios psicopedagógicos y recursos para atender la diversidad en secundaria. Barcelona: Graó.

Pont, E. (2008) Situacions vitals estressants i resiliència a l’adolescència. Tesi doctoral.  Barcelona: Facultat de Psicologia-Universitat de Barcelona.

Robinson, K. Y Aronica, L. (2015) Escuelas creativas, Barcelona: Grijalbo.

Romero Rodríguez, S. (2004). Aprender a construir proyectos profesionales y vitales. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 15 (2). 337-354.

Salvà Mut, F. (2008). Inserción sociolaboral y colectivos en exclusión y riesgo de exclusión. Formación XXI. Revista de formación y empleo. http://formacionxxi.com/porqualMagazine/do/get/magazine/2012/04/text/xml/20.xml.html#/porqualMagazine/do/get/magazineArticle/2008/06/text/xml/Itinerarios_de_insercion_sociolaboral.xml.html

Sanz, R. (2001). Orientación psicopedagógica y calidad educativa. Madrid: Pirámide.

Sobrado, L.M., y Cortés, A. (Coords.) (2009). Orientación Profesional. Nuevos escenarios y perspectivas. Madrid: Biblioteca Nueva.

Willingham, D. T. (2011) ¿Por qué a los niños no les gusta ir a la escuela? Barcelona: Graó.

Programari

No es necessita programari específic per fer aquest mòdul.