Logo UAB
2020/2021

Dret Civil i Dret Internacional Privat

Codi: 42996 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
4313781 Dret Empresarial OT 0 2
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Guillem Izquierdo Grau
Correu electrònic:
Guillem.Izquierdo@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Equip docent

José María de Dios Marcer
Sandra Camacho Clavijo

Prerequisits

No hi ha prerequisits previs. 

Objectius

Obtenir un coneixement especialitzat sobre matèries de Dret civil i Dret internacional privat d'interès en l'àmbit empresarial

Competències

  • Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  • Buscar, interpretar i aplicar les normes jurídiques relacionades amb l’activitat empresarial, des de la perspectiva mercantil, fiscal, laboral, penal i, en general, aquelles que permetin donar solucions jurídiques a les situacions diverses que es produeixen en l’àmbit empresarial.
  • Integrar coneixements jurídics i de negociació per formular judicis dins de l’àmbit empresarial.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  • Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.

Resultats d'aprenentatge

  1. Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  2. Descriure la responsabilitat dels empresaris pels fets dels seus dependents.
  3. Diferenciar i interpretar les regles de competència judicial internacional i de dret aplicable en matèria de contractes mercantils.
  4. Explicar la responsabilitat civil dels administradors de societats mercantils.
  5. Explicar la responsabilitat dels prestadors de serveis en la societat de la informació.
  6. Identificar els principis essencials de la protecció dels consumidors.
  7. Interpretar el règim jurídic de l’estrangeria laboral.
  8. Interpretar quina és la responsabilitat empresarial pels danys ocasionats per productes i serveis defectuosos.
  9. Interrelacionar els principis jurídics i les tècniques de negociació per a la valoració i enjudiciament de qüestions de dret civil i de dret internacional relacionats amb l’àmbit empresarial.
  10. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  11. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  12. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  13. Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.

Continguts

La matèria de Dret civil se centra en algunes qüestions específiques relatives a l'àmbit empresarial, com són la protecció dels consumidors, la responsabilitat dels prestadors de serveis en la societat d'informació, la responsabilitat civil dels administradors de societats mercantils, la responsabilitat per productes o serveis defectuosos, així com la responsabilitat empresarial per actes dels depenents. 

 
En relació al Dret internacional privat, l'estudi inclou aspectes concrets de la contratació de treballadors estrangers per part de les empreses, algunes qüestions de la solució de controversies en la contractació internacional i aspectes del dret aplicables als contractes mercantils internacionals.

Metodologia

En relació a Dret internacional privat, la docència serà activa i dinàmica, el que significa que la intervenció del professor haurà sempre anar acompanyada d'intervencions de l'alumnat i debats que es promouran a partir tant de les explicacions, com de les lectures de textos i jurisprudència , i dels dubtes que puguin sorgir de tot això. A part de la bibliografia recomanada, en cada sessió, si s’escau, s'oferirà documentació o jurisprudència per llegir a l'aula o amb antelació, en funció de cada supòsit.

Respecte a Dret civil, inclou classes magistrals, classes de resolució de problemes / casos / exercicis, pràctiques d'aula, aprenentatge basat en problemes, debats i presentació / exposició oral de treballs, tutories, elaboració de treballs, estudi personal, realització d'activitats pràctiques i lectura d'articles i informes d'interès i altres que proposi el professorat a l'inici de la curs a fi de garantir que l'estudiant assumeixi les competències i resultats d'aprenentatge previstos.

 

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes a l'aula 36 1,44 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13
Tipus: Supervisades      
Resolució supervisada de casos i pràctiques 9 0,36 1, 3, 9, 13
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 59 2,36 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13

Avaluació

En relació a Dret internacional privat, l'examen tindrà lloc el 25 de maig de 15:30 a 18:00. Després hi haurà debat de 18:15 a les 19:30. L'examen serà una pràctica a l'aula en la qual es plantejaran diferents aspectes dels tractats en la docència. En ella serà possible disposar de materials de tot tipus i accés a internet. Finalitzat l'examen, l'alumnat i el professor debatran sobre la pràctica realitzada.

En relació a Dret civil, l'assignatura s'aprovarà amb l'obtenció d'un mínim de 5 sobre 10, d'acord amb els percentatges establerts. La prova de la lliçó de Dret civil consistirà en un tipus test amb un enfocament pràctic. És a dir, les preguntes consistiran en resoldre casos pràctics treballats a l'aula sobre la jurisprudència recent dels temes estudiats.

REVISIÓ I REAVALUACIÓ

Un cop comunicada l'avaluació, es pot sol·licitar una revisió a l'efecte de que el Professor expliqui a l'alumne els criteris aplicats (art. 114.3 Normativa acadèmica UAB), sense perjudici dels drets de l'alumne d'impugnació de la qualificació.

 La data de l'examen final de l'assignatura està programada en el calendari d'exàmens de la Facultat.

 La programació de les proves d'avaluació no es pot modificar, llevat que hi hagi un motiu excepcional i degudament justificat pel qual no es pugui realitzar un acte d'avaluació. En aquest cas, les persones responsables de les titulacions, prèvia consulta al professorat i a l'estudiant afectat, proposaran una nova programació dins el període lectiu corresponent (art. 115.1 Calendari de les activitats d'avaluació, Normativa Acadèmica UAB).

 Per aprovar l'assignatura, l'estudiant ha d'haver participat en les tres activitats avaluatives i haver obtingut a l'almenys un 3,5 en l'examen final. Per realitzar l'examen final, cal acreditar l'assistència a un 90% de les classes.

 Només hi ha la reavaluació del test (50%). Les activitats d'avaluació continuada no poden reavaluar, ja que el seu sentit és la comprovació dels coneixements progressivament adquirits al llarg de el curs, sense perjudici que en cas de malaltia o altres eventualitats pugui trobar-se una solució alternativa per a l'alumne concretament afectat.

 Per presentar-se a l'examen de reavaluació, cal haver obtingut a l'almenys un 3 en cadascuna de les tres activitats avaluatives. Els estudiants que facin l'examen de reavaluació podran obtenir una nota màxima de 7 en l'assignatura.

 

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència i participació activa a classe 20% 32 1,28 12, 13
Proves teòriques/pràctiques/síntesi 50% 4 0,16 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Realització de pràctiques 30% 10 0,4 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Bibliografia

Dret internacional privat

-        J.C. Fernandez Rozas y S. Sánchez Lorenzo. Derecho Internacional Privado. Ed. Civitas. Madrid. Última edició

-        J.C. Fernández Rozas, R. Arenas García y P.A. de Miguel Asensio. Derecho de los negocios internacionales. Ed. Iustel. Madrid. Última edició

-        F.J. Garcimartín Alférez. Derecho Internacional Privado. Ed. Civitas Madrid. Última edició

-        C. Górriz López. Las reglas incoterms a través de casos prácticos. Comunidad portuaria de Gijón. Septembre 2016. https://es.slideshare.net/betsil/los-incoterms-atravesdecasospractico

-        S. Sánchez Lorenzo (coord..). Cláusulas en los contratos internacionales. Redacción y análisis. Ed. Atelier. Barcelona, 2012.

 

Dret Civil

AÑOVEROS TERRADAS, B. Y LLEBARÍA SAMPER, S. (Coords.; El contrato: Apuntes para una revisión. Ed. Thomson Reuters-Aranzadi, Cizur Menor, 2016.

 CÁMARA LAPUENTE, S (Dir.) Comentarios a las normas de protección de los consumidores, Ed, COLEX, Madrid, 2011.

 DÍEZ-PICAZO PONCE DE LEÓN, L.; Fundamentos del Derecho civil patrimonial. T. I y T. IIEd. Civitas. Madrid.

ILLESCAS ORTIZ, R.; Derecho de la Contratación Electrónica. Ed. Civitas, Madrid, 2009.

 PARRA LUCÁN, Mª A. “La compatibilidad de la directiva de responsabilidad por productos defectuosos y los regímenes de responsabilidad especiales “existentes” en el momento de su notificación (Sentencia del Tribunal de Justicia, Sala 4ª, de 20 de noviembre de 2014)” Revista CESCO de Derecho de Consumo Nº 13/2015.

REBOLLO PUIG, M. (DIR.) E IZQUIERDO CARRASCO, M. (DIR.); La defensa de los consumidores y usuarios (comentario sistemático del Texto Refundido aprobado por Real Decreto Legislativo 1/2007) : adaptado a las reformas introducidas por las Leyes 25/2009 y 29/2009. Ed. Iustel. Madrid, 2011

REYES LÓPEZ, Mª J.; Manual de Derecho privado de consumo, Ed. Wolters Kluwer-La lEy. Madrid,2012