Logo UAB
2020/2021

Microbiologia Ambiental Avançada

Codi: 42937 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
4313775 Microbiologia Aplicada OB 0 2
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Olga Sánchez Martínez
Correu electrònic:
Olga.Sanchez@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Equip docent

Nuria Gaju Ricart
Jordi Mas Gordi
Maria Ramos Martínez Alonso
Antonio Solé Cornellá

Prerequisits

Es recomana als estudiants que portin a terme una revisió de conceptes bàsics de microbiologia, així com d'aspectes relacionats amb l'ecologia microbiana, la microbiologia ambiental i l'aplicació de tècniques moleculars en aquestes disciplines.

Objectius

En aquest mòdul es proporcionaran a l'estudiant coneixements teòrics i pràctics sobre metodologies avançades per a l'estudi dels microorganismes en ambients naturals i artificials. L'aprenentatge i la comprensió d'aquestes metodologies li permetrà adquirir el bagatge necessari per a la utilització dels microorganismes en la resolució de problemes mediambientals.

Competències

  • Aplicar les metodologies adequades per a la presa de mostres, la caracterització i l'anàlisi de poblacions i de comunitats microbianes.
  • Dissenyar eines i estratègies basades en microorganismes per tal d'optimitzar processos industrials, valorar l'impacte ambiental de l'activitat humana i recuperar ambients contaminats.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  • Utilitzar i gestionar informació bibliogràfica i recursos informàtics relacionats amb la microbiologia i les ciències afins.
  • Utilitzar la terminologia científica per argumentar els resultats de la recerca i saber-los comunicar oralment i per escrit.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar estratègies i tècniques de mostreig apropiades per a comunitats microbianes en ecosistemes naturals i artificials.
  2. Caracteritzar poblacions i comunitats de microorganismes procedents de mostres ambientals.
  3. Conèixer els diferents bioindicadors i bioassajos basats en microorganismes que permeten valorar impactes ambientals.
  4. Conèixer procediments i estratègies basades en microorganismes per al control de plagues i malalties.
  5. Dissenyar estratègies de bioremediació i de biorecuperació basades en l'ús de microorganismes.
  6. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  7. Reconèixer el paper dels microorganismes com a agents causals de deteriorament.
  8. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  9. Utilitzar i gestionar informació bibliogràfica i recursos informàtics relacionats amb la microbiologia i les ciències afins.
  10. Utilitzar la terminologia científica per argumentar els resultats de la recerca i saber-los comunicar oralment i per escrit.

Continguts

1. Conceptes bàsics sobre disseny experimental per a l'estudi de comunitats microbianes

2. Anàlisi del biòtop i la biocenosi

3. Models experimentals de laboratori per a l'estudi de comunitats microbianes

4. Microscòpia  òptica i electrònica aplicada a la microbiologia ambiental

5. Ecologia microbiana molecular

6. Anàlisi de l'impacte de l'activitat humana sobre els ambients naturals

7. Contaminació ambiental i bioremediació

 

*Llevat que les restriccions imposades per les autoritats sanitàries obliguin a una priorització o reducció d’aquests continguts.

Metodologia

La metodologia docent inclou tres tipus d'activitats, les quals s'han programat de forma integrada amb el propòsit que al final l'estudiant adquireixi les competències indicades en aquesta guia.

Bloc de teoria

S'impartiran classes de teoria expositives on s'explicaran els continguts bàsics del mòdul.

Seminaris especialitzats

També es duran a terme seminaris, impartits per experts en els diferents àmbits de la microbiologia ambiental.

Bloc de pràctiques

Inclou:

Pràctiques de laboratori experimentals: es realitzaran diferents sessions sobre tècniques de microscòpia d'alta resolució, tant òptica com electrònica, per determinar canvis en la biodiversitat i la captació de metalls per part dels microorganismes en processos de bioreparació d'ambients contaminats.

Pràctiques d'aula: Es realitzaran dues sessions sobre disseny experimental per la presa de mostres ambientals i la caracterització de la diversitat microbiana.

Pràctiques d'informàtica: es duran a terme diverses sessions a l'aula d'informàtica per introduir a l'estudiant en el tractament i anàlisi informàtica de dades moleculars per a l'estudi de la diversitat de les comunitats microbianes i els canvis que aquestes experimenten en resposta a diferents factors ambientals o actuacions humanes. Es treballaran els següents aspectes:

1. Selecció d'encebadors mitjançant un estudi in silico per dur a terme un estudi de diversitat microbiana d'un determinat ambient.

2. Anàlisi estadística de perfils genètics obtinguts mitjançant tècniques de fingerprinting.

3. Deteminació d'índexs de diversitat a partir del perfil genètic de la comunitat microbiana.

4. Edició de seqüències i determinació de l'afiliació filogenètica deles mateixes.

Casos pràctics: Es resoldran diferents problemes reals o hipotètics de caire ambiental mitjançant una metodologia ABP (aprenentatge basat en problemes). Els estudiants abordaran els casos plantejats, treballant en grups reduïts, sota la supervisió d'un tutor.

A l'inici, durant la presentació del mòdul, el professorat presentarà els diferents casos pràctics, la problemàtica dels mateixos, les pautes de treball i la distribució de les sessions d'exposició. Durant les sessions de treball es proporcionaran les eines necessàries per al desenvolupament dels mateixos.

S'establiran vàries sessions de tutories per supervisar l'evolució del plantejament del cas pràctic per part del grup, on els integrants d'aquest hauran d'entregar/exposar al tutor el treball realitzat. Aquests lliuraments són obligatoris. Malgrat això, el tutor estarà disponible per a consultes o tutories addicionals quan els estudiants ho requereixin, en horari convingut prèviament.

Finalment, cada grup redactarà un informe/treball sobre les causes del problema i la seva resolució, i realitzarà una exposició oral a classe.

 

*La metodologia docent proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes de teoria 8 0,32 3, 8
Pràctiques d'aula 21 0,84 3, 6, 9, 10
Pràctiques de laboratori experimentals i d'informàtica 16 0,64 1, 6, 8, 9, 10
Seminaris d'experts 10 0,4 3, 8
Tipus: Supervisades      
Tutories dels casos pràctics 12 0,48 1, 4, 6, 9, 10
Tipus: Autònomes      
Cerca i gestió de la informació 30 1,2 9, 10
Estudi 25 1 1, 3, 4, 6, 7, 10
Lectura de textos 30 1,2 3, 4, 8, 9, 10
Preparació de les presentacions orals 25 1 6, 9, 10
Preparació dels casos pràctics 40 1,6 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9
Preparació dels exercicis de pràctiques de laboratori experimentals i d'informàtica 5 0,2 6, 8, 9, 10

Avaluació

Les competències específiques i transversals s'avaluaran mitjançant diferents activitats:

1. Prova escrita (40%): Es realitzarà un examen escrit del contingut de les classes teòriques i pràctiques, així com dels casos pràctics. Aquest examen inclourà preguntes curtes i /o de tipus test.

2. Avaluació del bloc de classes pràctiques (20%). Es valorarà el treball de laboratori/aula d'informàtica i la resolució dels exercicis plantejats durant la resolució de les mateixes.

3. Avaluació del cas pràctic (40%).  S'avaluarà l'informe realitzat (20%), així com la defensa oral del cas (20%).

 Consideracions finals:

El cas pràctic no serà recuperable. Els estudiants que no superin alguna de les proves escrites de teoria i del bloc de classes pràctiques les podran recuperar en la data programada a tal efecte. Per participar a la recuperació, l'alumnat ha d'haver estar prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul. Per tant, l'alumnat obtindrà la qualificació de "No Avaluable" quan les activitats d'avaluació realitzades tinguin una ponderació inferior al 67% en la qualificació final

Per aprovar el mòdul és obligatòria l'assistència a totes les classes teòriques i pràctiques, així com a les sessions de defensa oral dels casos pràctics.

 

*L’avaluació proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Avaluació de les classes pràctiques 20 0 0 1, 9, 10
Avaluació dels casos pràctics 40 0 0 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Avaluació teórico-pràctica 40 3 0,12 3, 4, 6, 7, 9, 10

Bibliografia

Serà competència de l'estudiant la cerca i consulta de bibliografia necessària pel seguiment i consecució del mòdul. En aquest enllaç, es pot trobar una infografia que ha preparat el Servei de Biblioteques per facilitar la localització de llibres electrònics: https://ddd.uab.cat/record/22492

El professorat assessorarà degudament als alumnes en aquest aspecte.