Titulació | Tipus | Curs | Semestre |
---|---|---|---|
2500891 Infermeria | FB | 1 | 2 |
No aplicable
Aquesta assignatura pretén formar a l'alumnat en les competències que necessiten les infermeres per poder oferir serveis assistencials de manera eficient i efectiva. Aquesta assignatura pretén aporta els coneixements necessaris de bioquímica, nutrició i alimentació per poder ajudar a les persones a gestionar la necessitat d'alimentar-se consensuant i pactant l'alimentació equilibrada o la dieta terapèutica que necessiten segons la situació de salut, l'edat, el gènere, els factors socials i culturals.
Els coneixements d'aquesta assignatura es construeixen sobre les bases aportades per l'Estructura del Cos Humà, Funció del Cos Humà, Bases ètiques i Metodològiques de la Infermeria i Cultura, Societat i Salut. Els continguts teòrics d'aquesta assignatura s'imparteixen durant el segon semestre de primer curs.
Al mateix temps aquesta assignatura serveix de base teòrica per altres assignatures de cursos superiors com són: Farmacologia, Cures Infermeres a l'Adult I i II, Cures Infermeres en el Procés d'Envellir, Cures Infermeres a la Infància, Adolescència i a la Dona i Cures Infermeres en Situacions Complexes.
El contingut de l'assignatura és impartit per docents dels departaments d'infermeria i bioquímia de la Facultat de Medicina. L'assignatura la coordinen les professores Nina Granel del departament d’infermeria i la Maria Antonia Baltrons del departament de Bioquímica.
Unitat I. Energia i nutrients
• Estructura i propietats dels nutrients. Requeriments i recomanacions generals
- Carbohidrats simples i complexes
- Lípids: greixos saturats i insaturats; lípids essencials
- Proteïnes i aminoàcids
- Vitamines
- Minerals i oligoelements
- Aigua
- Fibra vegetal
• Homeòstasi de l'energia
- Bioquímica de les transferències d'energia
- Despesa energètica
- Requeriments energètics individuals
- Valor calòric dels nutrients
Unitat II. Digestió, absorció i metabolisme dels nutrients
• Carbohidrats
• Lípids. Transport de lípids en la sang
• Proteïnes i altres compostos nitrogenats. Balanç nitrogenat
• Interrelacions metabòliques entre els teixits en el cicle alimentació-dejú
Unitat III. Valoració de l'estat nutricional
• Antropometria. Índex de massa corporal, perímetres de cintura i maluc, plecs cutanis Unitat IV. Grups d'aliments: composició, característiques i importància per a la salut
Unitat IV. Grups alimentaris: composició, característiques e importància per a la salut
• Aliments rics en proteïnes i lípids: Grup de la llet i derivats. Grup de les carns, peixos i ous
• Aliments rics en carbohidrats i fibra: Grup dels cereals, tubercles i llegums. Grup de les fruites, verdures i hortalisses
• Altres aliments: Grup miscel.lània: alcohol, additius, contaminants
Unitat V. Alimentació saludable
• Característiques de l'equilibri nutricional.
• L'equilibri alimentari qualitatiu i quantitatiu. Taules de composició d'aliments. Racions d'aliments. Comportament alimentari. Valoració de l'alimentació.
• La necessitat d'una alimentació saludable en cada etapa de la vida. Factors biològics, psicològics, socials i culturals que influeixen en el comportament alimentari. Valoració i recomanacions.
Unitat VI. Dietes terapèutiques
• Introducció a la dietoteràpia.
• Cada dieta s'estructura de la següent manera: Característiques de la dieta. Valoració de necessitats, identificació dels problemes. Formulació d'objectius. Proposar i justificar les intervencions educatives per la persona assistida i la família. Confeccionar la dieta amb la persona. Realització d'una dieta. Problemàtica de l'acompliment de les dietes terapèutiques. Avaluació. Continuïtat assistencial de la persona atesa per mantenir l'adherència a la dieta.
• La necessitat d'alimentació de les persones amb problemes de salut més prevalents i/o d'alt impacte
• Manipulació i reglamentació dels aliments: problemes més prevalents
• Conservació dels aliments: objectius, tractaments, envasos alimentaris. Medi ambient sostenible: estratègies.
TEORIA i SEMINARIS
El contingut del mòdul I,II i III i IV s'imparteix per professors del departament de Bioquímica per mitjà de classes teòriques participatives i paral·lelament es fan seminaris de discussió de casos per tal de mobilitzar els coneixements necessaris segons cada cas.
El contingut dels mòduls V i VI s'imparteix pel departament d'Infermeria per mitjà de classes teòriques participatives i seminaris en els que es treballa la dieta equilibrada i les dietes terapèutiques.
TUTORIES
Les tutories individualitzades es podran concretar contactant prèviament pel Campus Virtual amb el professorat.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
SEMINARIS (SEM) | 25 | 1 | |
TEORIA (TE) | 24,5 | 0,98 | |
Tipus: Supervisades | |||
TUTORIES | 1 | 0,04 | |
Tipus: Autònomes | |||
LECTURA D'ARTICLES/ INFORMES D'INTERÈS/ ESTUDI PERSONAL/ELABORACIÓ DE TREBALLS/CERCA BILBIOGRÀFICA | 95 | 3,8 |
La nota global de l'assignatura constarà de la mitjana de las notes obtingudes de 2 petites proves escrites d'avaluació continuada (18%), una prova escrita final (42%) i de l'avaluació de casos pràctics corresponents al mòdul V i VI (40%).
En les proves escrites d'avaluació continuada s'avaluaran els problemes que es treballin, presentant i discutint en cada seminari en format de proves d'assaig i les continguts teòrics corresponents en format de preguntes de ítems de selecció múltiple dels mòduls I,II;III i IV (18%). La nota obtinguda en la prova escrita de caràcter global que inclourà els 6 mòduls (42%) en el que s'avaluaran igualment els problemes treballats en els seminaris en forma de proves d'assaig i els continguts teòrics corresponents en format de preguntes de ítems de selecció múltiple. La data d'examen quedarà determinada pel calendari d'exàmens de la UAB del curs vigent.
Criteris d'avaluació:
Per aprovar l’assignatura mitjançant l’avaluació continuada: Cal treure com a mínim un 5 en la nota mitjana de les proves escrites, i un mínim de 5 en l’avaluació de casos pràctics dels mòduls V i VI, per tal de fer el càlcul de la nota final. La qualificació final serà la mitjana ponderada dels tres mòduls. Per tal d'aprovar l'assignatura cal una nota mínima de 5. L'assistència als seminaris corresponents als mòduls V i VI seran obligatòries. L’alumnat que presenti un total de més de 2 faltes d'assistència no seran avaluats i no podran presentar-se a l'examen final.
Alumnat amb situacions particulars: Davant eventuals casos particulars s’establirà una comissió avaluadora configurada per tal efecte.
L’alumnat que no hagi superat l’assignatura mitjançant l’avaluació continuada es podrà presentar a una prova final de recuperació.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
AVALUACIÓ ESCRITA MITJANÇANT PROVES OBJECTIVES | 42% | 1,5 | 0,06 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 |
AVALUACIÓ ESCRITA MITJANÇANT PROVES OBJECTIVES | 18% | 1,5 | 0,06 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 |
AVALUACIÓ MITJANÇANT CASOS PRÀCTICS I RESOLUCIÓ DE PROBLEMES | 40% | 1,5 | 0,06 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 |
- ORTEGA ANTA RM. Nutriguía : Manual de Nutrición Clínica. Editorial Médica Panamericana; 2015. http://search.ebscohost.com.are.uab.cat/login.aspx?direct=true&db=edsmep&AN=edsmep.978.8.49.835957.2&site=eds-live. Accessed July 10, 2020.
- FEDUCHI. Bioquímica. Conceptos esenciales. 2015. 2ª edició. Editorial Médica Panamericana
- DENISE R. FERRIER. Bioquímica. 2017. 7ª edició. Lippincott Williams & Wilkins
- ANGEL GIL. Tratado de Nutrición Tomo 1. Bases fisiológicas y bioquímicas de la nutrición. 2017. 2ª edició. Editorial Médica Panamericana
- BAYNES J, DOMINICZAK MH. Bioquímica Médica.2015. Editorial Elsevier.
- BIESALSKI HK, GRIMM P. Nutrición.Texto y atlas. 2016. Editorial Elsevier