Titulació | Tipus | Curs | Semestre |
---|---|---|---|
2501230 Ciències Biomèdiques | OT | 4 | 0 |
És molt convenient que l'estudiant hagi assolit coneixements i competències bàsiques de bioquímica, fisiologia i fisiopatologia.
L’assignatura Nutrició i Dietètica es programa durant el segon semestre del quart curs del Grau de Ciències Biomèdiques i desenvolupa els continguts bàsics de la nutrició humana, de la nutrició en situacions fisiològiques especials, de la nutrició en l’àmbit de la salut pública així com algunes de les principals interaccions entre la nutrició, la salut i la patologia. Així mateix desenvolupa les pautes nutricionals per a l’elaboració de dietes en el context de l’alimentació saludable.
L’objectiu general de l’assignatura consisteix en l’adquisició dels coneixements, les habilitats i les actituds en els diferents àmbits de la nutrició i la dietètica.
1. Bases fisiològiques i metabòliques de la nutrició
1.1. El procés digestiu
1.2. El metabolisme intermediari
1.3. Regulació de la ingesta d’aliments
2. Nutrients: conceptes i classificació
2.1. Aigua
2.2. Hidrats de carboni
2.3. Lípids
2.4. Proteïnes
2.5. Vitamines
2.6. Minerals
2.7. Nutrients condicionalment essencials
3. Energia
3.1. Components de la despesa energètica
3.2. Factors que influeixen en la despesa energètica
3.3. Estimació de les necessitats energètiques
3.4. Energia obtinguda dels aliments
4. Ingestes recomanades d’energia i nutrients
4.1. Ingestes diàries recomanades i altres conceptes bàsics
4.2. Objectius nutricionals vs ingestes diàries recomanades (IDR)
5. Aliments
5.1. Components: naturalesa, classificació i funcions
5.2. Classificació nutricional dels aliments
5.3. Aliments plàstics
5.4. Aliments energètics
5.5. Aliments fonamentalment energètics
5.6. Aliments reguladors
5.7. Aliments complementaris
6. Guies alimentàries i taules de composició dels aliments (TCA)
6.1. Guies alimentàries: concepte, utilitat i tipus
6.2. Concepte de ració
6.3. TCA: característiques i utilització
7. Alimentació equilibrada: Pautes per a l’elaboració de dietes
7.1. Característiques d’una alimentació saludable
7.2. Consell dietètic
7.3. Vegetarianisme i dietes alternatives
7.4. Dietes terapèutiques
8. Noves tendències en alimentació humana
8.1. Aliments genèticament modificats
8.2. Aliments funcionals
8.3. Declaracions nutricionals i de propietats saludables dels aliments
8.4. Suplements dietètics
9. Nutrició en situacions fisiològiques especials
9.1. Gestació i lactància
9.2. Primera infància, segona infància i adolescència
9.3. Edat avançada
9.4. Activitat física i esport
10. Nutrició i Salut pública
10.1. Avaluació de l’estat nutricional
10.2. Epidemiologia nutricional
10.3. Enquestes alimentàries
10.4. Intervenció dietètica
10.5. Alimentació i cultura
11. Alimentació i salut: Interaccions
11.1. Alimentació i càncer
11.2. Malalties cardiovasculars
11.3. Consum d'alcohol
11.4. Trastorns de la conducta alimentària
11.5. Dieta i obesitat.
11.6. Diabetis mellitus i síndrome metabòlica
11.7. Anèmies: ferropènica, per dèficit de vitamina B12 i per dèficit de folats
11.8. Nutrició i immunitat
11.9. Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
12. Interaccions entre nutrients i fàrmacs
13. Introducció a la nutrigenòmica, la nutrigenètica i la nutriepigenètica
TIPUS D’ACTIVITAT |
ACTIVITAT |
HORES |
Dirigides (30%) |
Classes teòriques (amb suport de TIC) |
34 |
|
Pràctiques de laboratori instrumental |
3 |
|
Pràctiques aula: Discussió de casos i problemes, tallers |
8 |
Supervisades (10%) |
Tutories de suport per a la comprensió de la matèria i desenvolupament dels objectius d’aprenentatge marcats |
15 |
Autònomes (55%) |
Estudi i assimilació conceptual. Cerca d’informació, realització d’esquemes, mapes conceptuals i resums. |
63
|
|
Preparació de les pràctiques d'aula i de laboratori. Anàlisi de casos i problemes, cerca d'informació, redacció de les respostes, preparació de la presentació. |
20 |
Avaluació (5%) |
Proves escrites Avaluació continuada i formativa |
7 |
- Classes teòriques:
Exposició sistematitzada del temari de la assignatura, donant rellevància als conceptes mes importants. El alumne adquireix els coneixements científics bàsics de l’assignatura assistint a les classes de teoria, que complementarà amb l’estudi personal dels temes del programa de l’assignatura.
- Pràctiques de laboratori:
Sessions de pràctiques per a l’observació i realització de procediments, l’aprenentatge pràctic de tècniques de avaluació funcional i l’aplicació mèdica. Es promou el treball en grup i l’autoaprenentatge activo.
- Pràctiques de aula:
Presentació, discussió i treball sobre casos i problemes de rellevància per l’aprenentatge de l’assignatura. Els coneixements adquirits en les classes de teoria i en l’estudi personal s’apliquen a la resolució de casos pràctics sobre situacions i escenaris reals.
- Docencia tutoritzada:
Disponibilitat de tutories de suport per a l’estudi i desenvolupament autònom de conceptes sobre nutrició humana i la seva aplicació a la resolució de casos.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classes teòriques amb suport TIC | 34 | 1,36 | 3, 4, 6, 13 |
Pràctiques d'aula: Discussió de casos i problemes, tallers | 8 | 0,32 | 3, 4, 6, 12, 13 |
Pràctiques de laboratori | 3 | 0,12 | 12, 13 |
Tipus: Supervisades | |||
Tutories de suport per a la comprensió de la matèria i desenvolupament dels objectius d'aprenentatge marcats | 15 | 0,6 | 3, 4, 6, 13 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi personal, realització d'esquemes, mapes conceptuals i resums. Preparació de casos, problemes, i pràctiques de laboratori. | 83 | 3,32 | 3, 4, 6, 13 |
Les competències d'aquesta assignatura són avaluades mitjançant:
- Avaluació continuada:
Al llarg del curs es realitzaran:
1) Avaluacions escrites mitjançant proves objectives desenvolupades en sessions d'exàmens programades (exàmens parcials). Avaluen la comprensió i el coneixement dels conceptes desenvolupats en els diferents apartats de l'assignatura i que l'alumne ha d'haver adquirit tant a les classes teòriques com pràctiques, així com en el seu propi autoaprenentatge (75% de la nota final de l'assignatura).
Les proves consisteixen en: ítems de selecció (elecció múltiple) i/o proves d'assaig (de preguntes restringides).
Es fan dos d'aquests exàmens parcials:
- Bloc 1: correspon als aspectes bàsics de la nutrició. Representa el 40% de la nota final d'aquest apartat.
- Bloc 2: correspon a la nutrició en situacions especials, i la nutrició i la salut. Inclou la segona part del temari (a partir del tema 9). Representa el 60% de la nota final d'aquest apartat.
És requisit imprescindible obtenir una nota superior o igual a 5,0 en cadascun d'aquests blocs així com en la mitjana ponderada entre aquests per aprovar l'assignatura.
2) Avaluacions escrites mitjançant proves objectives desenvolupades durant les pràctiques aula i de laboratori (25% de la nota final de l'assignatura).
Les proves consisteixen en: ítems de selecció (elecció múltiple) i/o proves d'assaig (de preguntes restringides) i/o presentació de treballs i resultats.
Per aprovar l'assignatura cal treure un mínim de 5,0 en la nota final (75% nota proves escrites (1) + 25% nota casos i pràctiques (2)).
- Examen final de recuperació:
Els estudiants que no hagin superat l'assignatura per mitjà de l'avaluació continuada al llarg del curs es podran presentar a un examen final de recuperació basat en proves objectives. Aquest examen final també es realitzarà per blocs amb la mateixa ponderació entre ambdós blocs abans indicada (40% i 60%). L’examen de recuperació contindrà preguntes de teoria i de les diferents activitats pràctiques i la seva nota representarà el 100% de la nota final de l’assignatura. Els estudiants que superin l'assignatura per avaluació continuada no han de fer l'examen final.
Per aprovar l’assignatura cal treure un mínim de 5,0 en aquest examen de recuperació.
Segons normativa general de la UAB, per participar a l'examen final de recuperació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura.
Es considerarà com a "no avaluable" l'alumne que no es presenti a cap de les sessions d'exàmens programades.
Per a cadascun dels exàmens de l'assignatura s'establirà un període de revisió adequadament publicitat.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Avaluacions escrites mitjançant proves objectives: ítems d'elecció múltiple | 75% | 4 | 0,16 | 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 13 |
Avaluacions escrites mitjançant proves objectives: ítems d'elecció múltiple / proves d'assaig de preguntes restringides / presentació de treballs i resultats | 25% | 3 | 0,12 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 |
Bibliografia específica:
- Biesalski HK, Grimm P, Nowitzki-Grimm S. Nutrición. Texto y Atlas de Nutrición, 6ª ed. Elsevier, 2016.
- Escott-Stump S. Nutrición, diagnóstico y tratamiento, 8ª ed. Lippincott Williams and Wilkins. Wolters Kluwer Health, 2016.
- Gil A. Tratado de Nutrición, 3ª ed. Editorial Médica Panamericana, 2017.
- Mahan LK, Raymond JL. Krauses's Food and the Nutrition Care Process. 14 ed. Elsevier, 2017.
- Martínez Hernández J.A.; Puy Portillo Baquedano M. de (dirs.). Fundamentos de nutrición y dietética: bases metodológicas y aplicaciones. Editorial Médica Panamericana, 2011. ISBN 978-84-9835-640-3 [Recurs electrònic] URL: http://www.medicapanamericana.com.are.uab.cat/VisorEbookV2/Ebook/9788498356403
- Mataix J. Nutrición y Alimentación Humana, 2ª ed. Ergón 2009.
- Organización Médica Colegial de España y Ministerio de Sanidad y Consumo. Guía de Buena Práctica Clínica en el Consejo Dietético. Editorial International Marketing & Communication, SA. Madrid, 2005.
- Salas-Salvadó J. Nutrición y Dietética Clínica, 3ª ed. Elsevier, 2014.
Bibliografía de consulta:
- Hall JE. Guyton y Hall. Tratado de Fisiología Médica, 13ª ed. Elsevier, 2016.
- Tresguerres JAF. Fisiología Humana, 4ª ed. MCGraw Hill-Interamericana, 2010.
Recursos d'Internet:
- Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición: http://www.aesan.msc.es/
- Comisión Europea: Agricultura, pesca y alimentación: http://ec.europa.eu/news/agriculture/index_es.htm
- Organización Mundial de la Salud: http://www.who.int/es/
- EUFIC - The European Food Information Council: https://www.eufic.org/en
- EFSA - European Food Safety Agency: http://www.efsa.europa.eu/
- Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC): https://www.nutricioncomunitaria.org/es/