Logo UAB
2020/2021

Relacions internacionals

Codi: 101091 Crèdits: 12
Titulació Tipus Curs Semestre
2500259 Ciència política i gestió pública OB 2 A
2503778 Relacions Internacionals OB 1 A
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Ferran Izquierdo Brichs
Correu electrònic:
Ferran.Izquierdo@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:

Altres indicacions sobre les llengües

Català - grup matí

Equip docent

Laura Feliu Martínez
Carlos Martin Faus
Alessandro Demurtas
Pablo Aguiar Molina

Prerequisits

No té prerequisits acadèmics.

L’estudiant ha de tenir l’hàbit de llegir, veure, escoltar i consultar diferents mitjans de comunicació d’informació general, i seguint especialment les notícies de caràcter de política internacional, així com els articles d’opinió sobre qüestions polítiques globals enteses en el seu sentit més ampli.

Important: Aquesta assignatura és bàsica i es recomana tenir-la aprovada per cursar l'assignatura "Sistema Internacional Contemporani" (SIC).

És recomanable haver llegit com a mínim el llibre: Lundestad, Geir. (diverses edicions) East, West, North, South: major developments in international politics since 1945, Londres, Sage Publications Ltd.

 

Objectius

Aquesta assignatura té un caràcter de formació bàsica. Això vol dir que serveix com a fonaments a partir dels quals es bastirà el Grau de Relacions Internacionals, l'itinerari de Relacions Internacionals del grau de Ciència Política i Gestió Pública, i els postgraus de la Facultat de Ciencies Polítiques i de Sociologia.

Els objectius bàsics del curs són: que l’alumnat conegui els conceptes fonamentals de la disciplina; que adquireixi capacitats analítiques aplicables a las relacions internacionals; que es familiaritzi amb el conjunt de processos i referències que a escala global han configurat la societat internacional contemporània; i, que sigui capaç d’expressar i defensar de manera oral i per escrit els seus punts de vista sobre les diverses qüestions internacionals més rellevants.

Competències

    Ciència política i gestió pública
  • Aplicar el coneixement teòric i analític de les relacions internacionals a casos pràctics i professionals, en particular en l'esfera del conflicte i la cooperació entre actors.
  • Argumentar des de diferents perspectives teòriques.
  • Demostrar que es coneixen les tendències teòriques i les aproximacions analítiques clàssiques i recents de les relacions internacionals.
  • Demostrar un bon nivell d'expressió escrita en diferents registres.
  • Diferenciar les principals teories de la disciplina i els diferents camps; les elaboracions conceptuals, els marcs i els enfocaments teòrics que fonamenten el coneixement de la disciplina i els seus diferents àmbits i subàrees, així com el seu valor per a la pràctica professional mitjançant casos concrets.
  • Dissenyar tècniques per a la recollida de dades, coordinar el tractament de la informació i aplicar rigorosament mètodes de verificació d'hipòtesis.
  • Elaborar i planificar recerques o informes analítics.
  • Fer exposicions orals efectives i adaptades a l'audiència.
  • Gestionar la distribució del temps disponible per assolir els objectius establerts per portar a terme la tasca prevista.
  • Identificar fonts de dades i fer recerques bibliogràfiques i documentals.
  • Interpretar i utilitzar acadèmicament textos en anglès.
  • Sintetitzar i analitzar informació de manera crítica.
  • Treballar autònomament.
  • Treballar en equip i en xarxa, en particular en condicions interdisciplinàries.
  • Utilitzar les principals tècniques de la informació i la documentació (TIC) com a eina essencial en l'anàlisi.
  • Valorar aspectes distintius i instrumental conceptual i metodològic específic de les diverses tendències i aproximacions analítiques de les relacions internacionals.
    Relacions Internacionals
  • Analitzar la societat internacional i la seva estructura, així com entendre’n la rellevància en els problemes de la vida real i la pràctica professional.
  • Aprehendre i analitzar els impactes del procés de globalització als sistemes polítics domèstics, i al comportament dels actors polítics i els ciutadans.
  • Diferenciar les principals teories de les relacions internacionals i els seus diversos camps (teoria internacional, conflictes i seguretat, organitzacions internacionals, economia política internacional, etc.) per aplicar-los a la pràctica professional.
  • Elaborar i preparar la presentació d’informes i/o propostes d’intervenció.
  • Identificar fonts de dades i fer recerques bibliogràfiques i documentals rigoroses.
  • Que els estudiants hagin demostrat que comprenen i tenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda d'aquell camp d'estudi.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar el coneixement teòric i analític de les relacions internacionals a casos pràctics i professionals, en particular en l'esfera del conflicte i la cooperació entre actors.
  2. Argumentar des de diferents perspectives teòriques.
  3. Demostrar que es coneixen les tendències teòriques i les aproximacions analítiques clàssiques i recents de les relacions internacionals.
  4. Demostrar un bon nivell d'expressió escrita en diferents registres.
  5. Descriure els principals elements que caracteritzen la societat internacional global (1945-2000).
  6. Descriure l'ordre internacional: anarquia versus ordre, societat d'estats i societat transnacional.
  7. Dissenyar tècniques per a la recollida de dades, coordinar el tractament de la informació i aplicar rigorosament mètodes de verificació d'hipòtesis.
  8. Elaborar i planificar recerques o informes analítics.
  9. Elaborar i preparar la presentació d’informes i/o propostes d’intervenció.
  10. Exposar les grans aproximacions a les relacions internacionals (realisme, transnacionalisme, estructuralisme).
  11. Fer exposicions orals efectives i adaptades a l'audiència.
  12. Gestionar la distribució del temps disponible per assolir els objectius establerts per portar a terme la tasca prevista.
  13. Identificar fonts de dades i fer recerques bibliogràfiques i documentals rigoroses.
  14. Identificar fonts de dades i fer recerques bibliogràfiques i documentals.
  15. Interpretar i utilitzar acadèmicament textos en anglès.
  16. Que els estudiants hagin demostrat que comprenen i tenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda d'aquell camp d'estudi.
  17. Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  18. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  19. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  20. Sintetitzar i analitzar informació de manera crítica.
  21. Treballar autònomament.
  22. Treballar en equip i en xarxa, en particular en condicions interdisciplinàries.
  23. Utilitzar adequadament la teoria i els conceptes de les relacions internacionals (tradicions de pensament hobbesiana, grociana i kantiana).
  24. Utilitzar les principals tècniques de la informació i la documentació (TIC) com a eina essencial en l'anàlisi.
  25. Valorar aspectes distintius i instrumental conceptual i metodològic específic de les diverses tendències i aproximacions analítiques de les relacions internacionals.
  26. Valorar críticament els impactes de la globalització en diferents àmbits: seguretat, medi ambient, drets humans, migracions i pau.
  27. Valorar els aspectes distintius i instrumentals propis, des d'un enfocament conceptual i metodològic, específic de les diverses tendències i aproximacions analítiques de les relacions internacionals.

Continguts

PROGRAMA ASSIGNATURA GRAU

 PART I. TEORIA I CONCEPTES

 Tema 1. Les relacions internacionals com àrea d’estudi

  1. 1.    La problemàtica internacional: guerra i pau
  2. 2.    Origen de la disciplina: l’impacte social i intel·lectual de la I Guerra Mundial
  3. 3.    Origen anglo-saxó de la disciplina: el marc de les ciències socials
  4. 4.    Substrat idealista de la disciplina: institucionalització i seguretat col·lectiva

 Tema 2. La teoria internacional: les grans tradicions de pensament

  1. 1.    Tradició hobbesiana: anarquia o estat de naturalesa
  2. 2.    Tradició grociana: ordre o societat d’estats
  3. 3.    Tradició kantiana: emancipació o comunitat mundial

 Tema 3. Aproximacions teòriques a les relacions internacionals

  1. 1.    Paradigmes, mapes mentals o imatges del món
  2. 2.    Realisme i anàlisi de la guerra freda
  3. 3.    El transnacionalisme i els problemes globals
  4. 4.    L’estructuralisme i el sotsdesenvolupament
  5. 5.    La teoria de les relacions internacionals a la post-Guerra Freda

La teoria feminista de les relacions internacionals

 PART II. SISTEMA INTERNACIONAL

 Tema 4. El sistema internacional: instrument d’anàlisi

  1. 1.    Definició i elements del sistema (actors, estructura, dinàmica i regles de funcionament)
  2. 2.    Àmbit geogràfic: sistema obert o parcial versus sistema tancat o mundial
  3. 3.    Sistema de valors: sistema homogeni versus sistema heterogeni
  4. 4.    Nivells d’anàlisi: subsistemes geogràfics i subsistemes funcionals

 Tema 5. Els actors del sistema internacional

  1. 1.    Definició d’actor internacional
  2. 2.    Tipologia clàssica (estats, organitzacions internacionals i forces transnacionals)
  3. 3.    Altres tipologies

 Tema 6. L’estat: el sistema d’estats

  1. 1.    Igualtat jurídica: sobirania i territori
  2. 2.    Desigualtat en el sistema d’estats: capacitat i poder internacional
  3. 3.    Recursos tangibles i intangibles
  4. 4.    Tipologies actuals d’estats (estats fallits, pre-moderns-moderns-post-moderns, etc)

 Tema 7. Les potències del sistema

  1. 1.    La jerarquia en el sistema d’estats: l’exercici del poder internacional
  2. 2.    Les potències diplomàtiques tradicionals
  3. 3.    El fenomen de les superpotències al món nuclear
  4. 4.    El concepte de poder en l’actualitat (poder suau, poder estructural, poder legítim, etc.)
  5. 5.    Diversificació del fenomen: potència hegemònica, gran potència, potències emergents, potència mitjana i potència regional

 Tema 8. Les organitzacions internacionals

  1. 1.    Definició d’organització internacional (intergovernamental)
  2. 2.    Origen i desenvolupament del fenomen
  3. 3.    Tipologies: abast geogràfic, finalitat funcional
  4. 4.    Estructura i mecanismes de presa de decisions
  5. 5.    Regionalisme i organitzacions internacionals

 Tema 9. Les forces transnacionals

  1. 1.    Definició i tipologia de les organitzacions no governamentals (ONGs)
  2. 2.    Els grans àmbits d’actuació de les ONGs: drets humans, medi ambient, desenvolupament i ajut humanitari
  3. 3.    Definició d’empresa transnacional
  4. 4.    Impacte de les empreses transnacionals en la societat internacional

 Tema 10. L’estructura del sistema internacional

  1. 1.    Polaritat i distribució del poder
  2. 2.    Tipologia: sistema unipolar, bipolar o multipolar
  3. 3.    Policentrisme versus polaritat
  4. 4.    Continuitat i canvi en el sistema (el debat sobre les causes del final de la Guerra Freda)

 Tema 11. La dinàmica del sistema internacional: conflicte

  1. 1.    La noció de conflicte en Ciències Socials
  2. 2.    Tipologia de conflictes
  3. 3.    Prevenció, gestió i resolució de conflictes
  4. 4.    Mapa de la conflictivitat internacional

 Tema 12. La dinàmica del sistema internacional: cooperació

  1. 1.    La noció de cooperació
  2. 2.    Àmbits i formes de cooperació (formal versus informal, bilateral versus multilateral, pública versus privada)
  3. 3.    Cooperació per al desenvolupament: orígens i tipologia
  4. 4.    Arquitectura internacional de la cooperació al desenvolupament (OCDE, NNUU, UE, etc.)

 Tema 13. La dinàmica del sistema internacional: integració i regionalisme

  1. 1.    La noció d’integració i regionalisme
  2. 2.    Tipologies d’integració: formal versus informal, negativa versus positiva
  3. 3.    Etapes de la integració: integració econòmica, integració política
  4. 4.    La integració com a comunitat de seguretat

 Tema 14. La societat internacional actual

  1. 1.    Objecte d’estudi de les relacions internacionals
  2. 2.    Societat d’estats i societat transnacional
  3. 3.    Anarquia versus ordre
  4. 4.    Mecanismes d’ordre internacional
  5. 5.    Fragmentació versus globalisme

 PART III. LA SOCIETAT INTERNACIONAL GLOBAL (1945-91)

 Tema 15. Presentació de les grans dinàmiques de la societat internacional contemporània

  1. 1.    La fractura Est-Oest
  2. 2.    La fractura Centre-Perifèria
  3. 3.    Interdependència econòmica
  4. 4.    Problemes globals

 Part III. 1. Construcció de la societat internacional de guerra freda

 Tema 16. Nacions Unides

  1. 1.    Gènesi de l’organització: San Francisco
  2. 2.    Principis i propòsits: la Carta de les NacionsUnides
  3. 3.    Estructura institucional i mecanismes de presade decisions
  4. 4.    Pau i seguretat internacionals (capítols VI i VII de la Carta)
  5. 5.    Progrés econòmic i social, desenvolupament

 Tema 17. Bipolarisme diplomàtico-militar

  1. 1.    Origen, definició i periodització de la Guerra Freda
  2. 2.    Esferes d’influència: la divisió bipolar d’Europa i Asia (la guerra de Corea)
  3. 3.    La política de blocs: les aliances militars (OTAN, SEATO, CENTO, OTV)
  4. 4.    Inici de la cursa nuclear: canvis estratègics
  5. 5.    Evolució de la primera Guerra Freda: de les crisis a la coexistència pacífica

 Tema 18. Hegemonia en el sistema econòmic internacional

  1. 1.    Els Estats Units: la potència hegemònica
  2. 2.    Bretton Woods: els principis del sistema
  3. 3.    Institucions financeres: Banc Mundial i FMI
  4. 4.    Institucions comercials: GATT, OMC

 Tema 19. Fragmentació del sistema i aparició d'un tercer bloc

  1. 1.    La descolonització: efectes sobre el sistema
  2. 2.    El moviment afro-asiàtic: la declaració de Bandung o la resposta de la perifèria a la política de blocs
  3. 3.    El Moviment dels No Alineats
  4. 4.    El Grup dels 77 i l'inici del diàleg Nord-Sud (UNCTAD)

 Part III. 2. Evolució i canvi de la societat internacional: de la Guerra Freda a la post-Guerra Freda

 Tema 20. La distensió entre els blocs (1962-1979)

  1. 1.    Distensió: definició, orígens i àmbits (armes nuclears, conflictes regionals, etc.)
  2. 2.    El triangle de la distensió: EUA-URSS-Xina
  3. 3.    Control de l’armament nuclear: TNP, SALT
  4. 4.    Els efectes de la distensió dins dels blocs: policentrisme i paneuropeisme (Ostpolitik i CSCE)

 Tema 21. Crisi i multipolarisme econòmic en la dècada dels setanta

  1. 1.    El retrocés dels Estats Units en l'economia mundial: la revisió dels principis del lliure canvi
  2. 2.    Japó i la Comunitat Europea, potències comercials
  3. 3.    La crisidel sistema monetari internacional
  4. 4.    L'impacte de les crisis del petroli: el paper de l'OPEP
  5. 5.    El G-7: gestió del multipolarisme econòmic

 Tema 22. L'organització político-econòmica de la perifèria en la dècada dels setanta

  1. 1.    Política global de la perifèria: Nou Ordre Econòmic Internacional (NOEI), Nou Ordre Mundial de la Informació i de la Comunicació (NOMIC)
  2. 2.    Els nous temes de l’agenda internacional i la Influència de la perifèria (desenvolupament, drets humans, patrimoni comú de la humanitat, etc.)
  3. 3.    Evolució i estructuració política de la perifèria (MNA, G28, etc.)
  4. 4.    Evolució i declivi del diàleg Nord-Sud

 Tema 23. Fi de la distensió i segona Guerra Freda (1975-1985)

  1. 1.    Guerra Freda i perifèria: conflictes de proxis (Vietnam, Afganistan,Angola, Centreamèrica, etc.)
  2. 2.    Canvis a la política exterior dels EUA: intervencionisme
  3. 3.    Política exterior de la URSS: extensió de la influència
  4. 4.    Reactivació de la cursa d'armaments (la guerra de les galàxies, la crisi dels euromíssils)

 Tema 24. Reorganització del sistema econòmic en la dècada dels vuitanta

  1. 1.    Món econòmic tripolar: EUA-Japó-CE
  2. 2.    Els tigres asiàtics i el seu pes comercial
  3. 3.    Nous temes en l’agenda del comerç internacional (Ronda Uruguai)
  4. 4.    Fluxes financers i endeutament de les economies desenvolupades

 Tema 25. L'explosió de la perifèria en la dècada dels vuitanta

  1. 1.    La diversificació en la perifèria (NIES, països menys avançats, exportadors de petroli, etc.)
  2. 2.    El problema del deute extern
  3. 3.    La crisi del Moviment dels No Alineats
  4. 4.    Perifèria i fractura cultural (islamisme)

 Tema 26. La fi del sistema bipolar (1985-91)

  1. 1.    L’efecte Gorbatxov i els canvis en la política exterior soviètica
  2. 2.    El diàleg EUA-URSS: desarmament nuclear (INF, START)
  3. 3.    Negociacions sobre conflictes regionals (Cambodja, Angola, Namibia)
  4. 4.    Procés de descomposició del bloc de l’Est: la caiguda del mur de Berlin i descomposició de la URSS
  5. 5.    Causes i explicacions del final de la Guerra Freda

 Tema 27. Introducció al sistema internacional contemporani actual

  1. 1.    Nova estructura de poder al sistema internacional
  2. 2.    L’evolució de la fractura Centre-Perifèria
  3. 3.    Interdependència econòmica i globalització
  4. 4.    Problemes globals

Metodologia

La dedicació de l’estudiant a aquesta assignatura es divideix en diversos tipus d’activitats, cadascun d’ells amb un pes determinat d’hores de treball. Aquesta varietat de formes de treball es materialitza en metodologies diferenciades.
Aquesta assignatura és de 12 crèdits ECTS, és a dir, implica una dedicació total de l’estudiant de 300 hores, distribuïdes en:
- Activitats dirigides són activitats a l’aula, amb la presència del professor i poden consistir en classes magistrals (amb el suport de les TIC i amb la possibilitat de desenvolupar debats en gran grup); en seminaris de discussió de les lectures obligatòries en grups més reduïts i en sessions més orientades a qüestions pràctiques, en les que s’analitzaran casos, problemes i exemples relatius al temari del curs. Per aquestes sessions, hi hauran lectures prèvies obligatòries anunciades pels professors amb antel.lació. Aquestes activitats representen aproximadament un terç del total del treball exigit.
- Activitats supervisades són activitats dutes a terme per l’estudiant fora de l’aula d’acord amb un pla de treball dissenyat i posteriorment tutoritzat i avaluat per part del professor. L’estudiant haurà de fer: lectura i preparació de textos que seran objecte d’un control i avaluació en sessions de seminari; redacció de dos treballs grupals, que seran objecte d’un control i evaluació amb seminaris; aplegar documentació sobre un determinat tema de relacions internacionals (d'una guia elaborada pels professors), redactar un breu informe i fer-ne una presentació a l'aula; Veure una pel·lícula(d'entreuna relació escollida pels professors), analitzar-la, interpretar el seu context internacional i presentar un informe escrit. Així mateix, durant el curs, l’estudiant haurà de llegir articles breus en relació als quals haurà de fer un comentari sobre el text llegit i, a més, participar activament en debats sobre els articles. També s’hi inclouen les tutories i altres activitats anàlogues de seguiment de curs. Aquestes activitats representen, aproximadament, el 10% del treball exigit.
- Activitats autònomes són totes aquelles activitats que fa l’alumne pel seu compte i d’acord amb les exigències de la assignatura per tal de superar amb èxit l’assignatura, poden ser lectures bàsiques i complementàries, estudi dels apunts de classe o totes aquelles altres activitats que complementen la formació que s’assoleix en aquest curs. Aquestes activitats representen, aproximadament, la meitat del temps de treball dels alumnes.
La metodologia docent s’adequa a aquest repartiment del treball i de les activitats.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals amb ús de les TIC i debat en grup 89 3,56 2, 5, 6, 10, 11, 15, 23, 24, 25
Debats sobre les lectures obligatòries i articles complementaris 4 0,16 10, 11, 20, 26
Seminaris avaluables 8 0,32 4, 11, 15, 21, 22, 24, 25
Tipus: Supervisades      
Lectura i preparació dels textos que seran objecte respectivament d'un control a classe. 16 0,64 12, 14, 15, 20, 21
Redacció del treball grupal 8 0,32 12, 15, 20, 22, 24
Tutoria inici de curs i comentari dels exàmens i dels treballs 3 0,12
Tutoria inici segon quadrimestre i comentari dels exàmens i dels treballs 3 0,12
Tipus: Autònomes      
Estudi del temari de l'assignatura i lectures complementàries 155 6,2 12, 21

Avaluació

Avaluació

Controls parcials: 50 % de la nota

Cada semestre es faran cinc controls parcials i alliberadors de les lectures del temari. Els controls i les lectures es comentaran posteriorment a classe i es faran servir per a la docència. El 50% de la nota del semestre serà la mitjana d'aquests controls. Per a aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'aquests controls a cada semestre sigui superior a 5. 

Dels seminaris de l'assignatura, quatre seran avaluables (dos a cada quadrimestre). Cadascun d'ells val el 12,5 % de la nota final (el 50% en conjunt). No són recuperables.

Les dates dels controls i seminaris avaluables amb nota, i altres activitats, s'especificaran en el marc de la programació de l'assignatura (veure Campus Virtual).

Qui no hagi superat els controls tindrà l'oportunitat d'acollir-se a les activitats de compensació (recuperacions) el dia que determini la Facultat. Les activitats de compensació es realitzaran després de cada semestre i havent acabat el període lectiu del segon semestre.

Qui tingui la mitjana dels controls d'un semestre aprovada podrà presentar-se a l'activitat de compensació per pujar nota d'un control de cada semestre corresponent (gener, juny i els dos semestres a la recuperació final) sense risc de baixar-la.

Els seminaris avaluables amb nota no es poden tornar a fer.

D’acord amb l’article 117.2 de la Normativa acadèmicade la UAB, l’avaluació de l'alumnat repetidor podrà consistir en una sola prova de síntesi. L’alumnat repetidor que es vulgui acollir a aquesta possibilitat, caldrà que es posi en contacte amb el professorat a principi de curs.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Cada quadrimestre es faran cinc controls parcials i alliberadors de les lectures del temari. Els controls i les lectures es comentaran posteriorment a classe i es faran servir per a la docència. 50% Per a tenir el quadrimestre aprovat cal que la mitjana d'aquests controls sigui superior a 5 6 0,24 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Quatre seminaris avaluables (dos a cada quadrimestre). Cadascun d'ells val el 12,5% de la nota final. 50% de la nota final. (No són recuperables) 8 0,32 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27

Bibliografia

Lectures obligatòries

 - Barbé, Esther, Relaciones Internacionales, Madrid, Tecnos, 2020 (4ª ed.).

 - Lundestad, Geir. (diverses edicions) East, West, North, South: major developments in international politics since 1945, Londres, Sage Publications Ltd.

 -Altres dossiers i lectures i un llibre el segon semestre que els professors vagin considerant adients pel seguiment de l’assignatura i que ja anirem comentant a classe. Aquests dossiers poden ser en paper (els quals es podran adquirir al Servei de Reprografia de la Facultat) o “virtuals” (penjats en format electrònic al Campus Virtual). En aquest sentit, s’informa als alumnes que una part de les lectures a realitzar (ja siguin per fer un seguiment de la teoria o per realitzar les pràctiques) estaran en anglès.

 Bibliografia recomanada (per blocs)

 Parts I i II del Temari: 

  • BULL, H., La sociedad anárquica. Un estudio sobre el orden en la política mundial, Madrid: Los Libros de la Catarata, 2005.
  • DEL ARENAL, C., Introducción a la relaciones internacionales, Madrid: Tecnos, 1990 (3ª edició)
  • GUILHAUDIS, J. F., Relations Internationales Contemporaines, Paris: Éditions du Juris- Classeur, 2002
  • MERLE, M., Sociología de las Relaciones Internacionales, Madrid: Alianza, 2000 [3ª edició]
  • TRUYOL I SERRA, A., La sociedad internacional, Madrid : Alianza, 1993 [2ª edició]
  • VIOTTI, P.R. i Kauupi, M.V., International Relations Theory. Realism, Pluralism, Globalism, and Beyond, Boston:Allynand Bacon, 1999 [3ª edició].
  • CARR, E.H., La crisis de los veinte años (1919-1939). Una introducción al estudio de las relaciones internacionales, Madrid: Los Libros de la Catarata, 2004.

 Part III del Temari: 

  • ATTINÀ, F., El Sistema político global: introducción a las relaciones internacionales, Barcelona:Paidós, 2001
  • GUILHAUDIS, J. F., Relations Internationales Contemporaines, Paris: Éditions du Juris- Classeur, 2002
  • HELD, D., La democracia y el orden global: del estado moderno al gobierno cosmopolita, Barcelona: Paidós, 1997.
  • JUDT, Tony, Sobre el olvidado siglo XX, Madrid:Taurus, 2008.

         KISSINGER, H., Diplomacia, Barcelona: Ediciones B, 1998.

  • LUNDESTAD, G., East, West, North, South. Major Developments in International Politics since 1945, Oxford: Oxford University Press, 2014.
  • MCMAHON, Robert , La Guerra Fría. Una breve introducción, Madrid: Alianza, 2009
  • NASSAU, A Worlds apart: the north-south divide and the international system, London: Zed Books, 1993
  • NYE Jr., J. S., La paradoja del poder norteamericano, Madrid: Taurus, 2003.
  • PEARSON, F. i ROCHESTER, J. M., Relaciones Internacionales. Situación global en el siglo XXI, Bogotá: Mc Graw Hill, 2000.

. POWASKI, Ronald E., "La guerra fría. Estados Unidos y la Unión Soviética, 1917-1991", Barcelona: Ed. Crítica, 2000

  • ZORGBIBE, Ch., Historia de las Relaciones Internacionales (2 vols), Madrid: Alianza, 1997.

 

Bibliografia recomanada (texts fonamentals i obres de referència)

 ARACIL, R.; OLIVER, J.; SEGURA, A., El mundo actual: De la Segunda Guerra Mundial a nuestros días, Barcelona: Publicacions Universitat de Barcelona, 1995.

 ARON, R., Paz y Guerra entre las Naciones, Madrid: Alianza, 1985 (2 vols.)

 BAYLIS, J. I SMITH, S. (ed.), The Globalization of World Politics. An Introduction to InternationalRelations, Oxford: Oxford University Press, 2014.

 BIMBI, L. (ed.), No en mi nombre: Guerra y Derecho, Madrid: Editorial Trotta, 2003.

 BOYD, A., An Atlas of World Affairs, Londres: Routledge, 1991 (9ª ed.)

 BRZEZINSKI, Z., El Gran Tablero Mundial, Barcelona: Paidós, 1998.

 BRZEZINSKI, Z., El dilema de EE.UU: ¿dominación global o liderazgo global?, Barcelona: Paidós, 2005

 CALVOCORESSI, P., HistoriaPolítica del mundo contemporáneo. De 1945 a nuestros días, Madrid: Akal, 1999 (Setena edició).

 CARLSNAES, W.; RISSE, T.; SIMMONS, B. A. (eds.), Handbook of International Relations, Londres: SAGE, 2002.

 CARRILLO SALCEDO, J.A. (comp.), Textos básicos de Naciones Unidas, Madrid: Tecnos, 1982.

 CASTELLS, M., La era de la Información. Economía, sociedad y cultura (3 vols.), Madrid: Alianza, 1997-98.

 CENTRO DE INVESTIGACIÓN PARA LA PAZ (CIP), Anuario del CIP. Conflictos y dilemas de la sociedad internacional, Madrid: CIP / Icaria.

 CHALIAND, G. i RAGEAU, J.P., Atlas stratégique et géopolitique, Brussel·les: Complexe, 1994

 CROCKATT, R., The Fifty Years War. The United States and the Soviet Union in world politics, 1941-1991, London: Routledge, 1995.

 DER DERIAN, J. (ed.), International Theory. Critical Investigations, London: MacMillan, 1995

 DONELLY, J., Realism and International Relations, Cambridge: Cambridge University Press, 2000.

 DOUGHERTY, J.E. i PFALTZGRAFF JR., R. L., Contending Theories of International Relations: A Comprehensive Survey (4th edition), New York: Longman, 1997.

 DOYLE, M. W., Ways of War and Peace, New York / London: W.W. Norton & Company, 1997.

 DUFFIELD, M., Las nuevas guerras en el mundo global. La convergencia entre desarrollo y seguridad, Madrid: Los Librosde la Catarata, 2004.

 EVANS, G. i NEWNHAM, J., The Penguin Dictionary of International Relations, London: Penguin Books, 1998.

 GARCÍA DE CORTÁZAR, F. i LORENZO, J.M., Historia del mundo actual, 1945-1989, Madrid: Alianza, 1990.

 GRIFFITHS, M., Fifty KeyThinkers in International Relations, London: Routledge, 1999.

 GRIFFITHS, M. i O’CALLAGHAN, T., International Relations: The Key Concepts, London: Routledge,2002

 HALLIDAY, F., Las relaciones internacionales en un mundo en transformación, Madrid: Los Libros de la Catarata, 2002.

 IGNATIEFF, M., Los derechos humanos como política e idolatría, Barcelona: Paidós, 2003.

 IZQUIERDO, F. i ETHERINGTON, J., Poder Global. Una mirada desde la Sociología del Poder, Barcelona: Bellaterra, 2017.

 JACKSON, R. i SORENSEN, G., Introduction to International Relations: Theories and Approaches, Oxford: Oxford University Press, 2003.

 JOUVÉ, E., Relations Internationales, Paris: Presses Universitaires de France, 1992.

 KAGAN, R., Poder y debilidad. Estados Unidos y Europa en el nuevo orden mundial, Madrid: Taurus, 2003.

 KALDOR, M., Las nuevas guerras, Barcelona: Tusquets Editores, 2001.

 KEGLEY Jr., C. W i WITTKOPF, E.R., World Politics. Trend and Tranformation, (8th edition) Boston: Bedford / St. Martin’s, 2001.

 KEGLEY Jr., C. W i WITTKOPF, E.R. (eds.), Global Agenda: Issues and Perspectives, McGraw-Hill, 2001.

 LAWSON, S. (ed.), The New Agenda for International Relations: From Polarisation to Globalisation in World Politics?, Polity Press, 2001.

 LINKLATER, A. (ed.), International Relations. Critical Concepts in Political Science (5 vols.), London: Routledge, 2000.

 LITTLE, R. i SMITH, M. (ed.), Perspectives on World Politics, London: Routledge, 1991 (2nd edition)

 LUNDESTAD, G., East, West, North, South. Major Developments in International Politics since 1945, Oxford: Oxford University Press, 2014.

 McCORMICK, T.J., America's Half-Century. United States Foreign Policy in the Cold War and After, Baltimore: The John Hopkins University Press, 1995.

 McMAHON, R. J., The Cold War: A Very Short Introduction, Oxford: Oxford University Press, 2003.

 MESA,R., La nueva sociedad internacional, Centro de Estudios Constitucionales, Madrid, 1992.

 MESA,R. (comp.) La sociedad internacional contemporánea. Documentosbásicos (2 vols.), Madrid: Taurus, 1982.

 MORGENTHAU, H., Escritos sobre política internacional, Madrid: Tecnos, 1990.

 ORTEGA, A., Horizontes cercanos. Guía para un mundo en cambio, Madrid: Taurus, 2000.

 OSMANCZYK,E.J. (ed.) Encyclopedia of the United Nations and International Agreements, Londres: Taylors & Francis , 1990.

 PEÑAS, F.J., Hermanos y enemigos. Liberalismo y Relaciones Internacionales, Madrid: Los Libros de la Catarata, 2003.

 PEREIRA CASTAÑARES, J.C. i MARTÍNEZ-LILLO, P.A., Documentos básicos sobre Historia de las Relaciones Internacionales 1815-1991, Madrid: Editorial Complutense, 1995.

 PLANO, J. / OLTON, R., The International Relations Dictionary, Santa Barbara: ABC-CLIO, 1988.

 ROSKIN, M. G. i BERRY, N.O., The New World Of International Relations, London: Prentice-Hall, 1999.

 SIPRI Yearbook on Armament and Disarmament, Oxford: Oxford University Press (anual).

 STEGER, M., Globalization: A Very Short Introduction, Oxford: Oxford University Press, 2003.

 VIOTTI, P.R. i KAUPPI, M.V., International Relation and World Politics. Security, Economy, Identity, New Jersey: Prentice Hall, 1997

 VIOTTI, P.R. i KAUPPI, M.V., International Relations Theory. Realism, Pluralism, Globalism, and Beyond, Boston: Allyn and Bacon, 1999 [3ª edició]

 WALZER, M., Guerras justas e injustas. Unrazonamiento moral con ejemplos históricos, Barcelona: Paidós, 2001.

 WHITE, B., LITTLE, R. i SMITH, M. (eds.), Issues inWorld Politics, Palgrave Macmillan, 2001 (Second Edition - Revised, Expanded and Updated)

 ZALDÍVAR, C.A., Variaciones sobre un mundo encambio,Madrid: Alianza,1996.

 ZORGBIBE, Ch., Historia de las Relaciones Internacionales (2 vols), Madrid: Alianza, 1997.

 

 

Women in IR

Dones a la disciplina de RRII

 

Una bibliografia recopilada per:

Anjali K. Dayal

Assistant Professor

Fordham University

 

Madison V. Schramm

PhD Candidate

Georgetown University

 

Alexandra M. Stark

PhD Candidate

Georgetown University

 

 

IR Theory and Methods

Geddes, Barbara. "How the cases you choose affect the answers you get: Selection bias in comparative politics." Political Analysis 2.1 (1990): 131-150.

Gerring, John, and Rose McDermott. "An experimental template for case study research." American Journal of Political Science 51.3 (2007): 688-701.

Goddard, Stacie E., and Daniel H. Nexon. "The Dynamics of Global Power Politics: A Framework for Analysis." Journal of Global Security Studies 1.1 (2016): 4-18.

Goddard, Stacie E., and Daniel H. Nexon. "Paradigm lost? Reassessing theory of international politics." European Journal of International Relations 11.1 (2005): 9-61.

Kapiszewski, Diana, Lauren M. MacLean, and BenjaminL. Read.Field research in political science: practices and principles. Cambridge University Press, 2015.

Lawson, Stephanie. Theories of international relations: contending approaches to world politics, Cambridge, Polity, 2015.

Lawson, Stephanie. International Relations, Cambridge, Polity, 2017.

McDermott, Rose. "Experimental methodology in political science." Political Analysis 10.4 (2002): 325-342.

McDermott, Rose. "New directions for experimental work in international relations." International Studies Quarterly 55.2 (2011): 503-520.

Pharr, Susan J., and Robert D. Putnam. Disaffected democracies: what's troubling the trilateral countries?. Princeton University Press, 2000

Sartori, Anne E. Deterrence by diplomacy. Princeton University Press, 2013

 

Realism

“Realism.”  Jennifer Sterling-Folker and Jason Charrette. (2013) International Organization and Global Governance, Thomas G. Weiss and Rorden Wilkinson, eds.  London:  Routledge.

Sterling-Folker, Jennifer, and Rosemary E. Shinko. "Discourses of power: traversing the realist-postmodern divide." Millennium-Journal of International Studies 33.3 (2005): 637-664.

Strange, Susan. "Cave! hic dragones: a critique of regime analysis.” International Organization 36.02 (1982): 479-496.

Tickner, J. Ann. "Hans Morgenthau's principles of political realism: A feminist reformulation." Millennium 17.3 (1988): 429-440.

 

Neorealism

Milner, Helen. "The assumption of anarchy ininternationalrelations theory: a critique." Review of International Studies 17.01 (1991): 67-85.

Elman, Colin, Miriam Fendius Elman, and Paul W. Schroeder. "History vs. Neo-realism: A Second Look." International Security 20.1 (1995): 182-195.

 

Liberalism

Avant, Deborah D., Martha Finnemore, and Susan K. Sell, eds. Who Governs the Globe?.Vol. 114. Cambridge University Press, 2010. 

Milner, Helen V., and Andrew Moravcsik, eds. Power, interdependence, and nonstate actors in world politics. Princeton University Press, 2009.

Morefield, Jeanne. Covenants without swords: idealist liberalism and the spirit of empire. Princeton University Press, 2009.

Slaughter, Anne-Marie. A New World Order. Princeton University Press, 2009.

Sterling-Folker, Jennifer. "Competing Paradigms or Birds of a Feather? Constructivism and neoliberal institutionalism compared." International Studies Quarterly 44.1 (2000): 97-119.

Woods, Ngaire, and Leonardo Martinez-Diaz, eds. Networks of influence?: Developing countries in a networked global order. OUP Oxford, 2009.

 

Liberalism and the Democratic Peace

Gowa, Joanne. Ballots and Bullets: The elusive democratic peace. Princeton University Press, 2000.

Rasler, Karen, and William Thompson. Puzzles of the Democratic Peace: theory, geopolitics and the transformation of world politics. Springer, 2016.

Farnham, Barbara. "The Theory of Democratic Peace and Threat Perception." International Studies Quarterly 47.3 (2003): 395-415.

Slantchev, BranislavL., Anna Alexandrova, and Erik Gartzke. "Probabilistic Causality, Selection Bias, and the Logic of the Democratic Peace." American Political Science Review 99.03 (2005): 459-462.

Tomz, Michaeland Jessica Weeks, "Public Opinion and the Democratic Peace," American Political Science Review, Vol. 107, No. 3 (2013), pp. 849-865.

Zinnes, Dina A. "Constructing Political Logic: The democratic peace puzzle." Journal of Conflict Resolution 48.3 (2004): 430-454.

 

Constructivism

Bukovansky, Mlada. "American identity and neutral rights from independence to the War of 1812." International Organization 51.02 (1997): 209-243.

“Constructivism.”  Jennifer Sterling-Folker and Dina Badie.  (2011).  In The Routledge Handbook of American Foreign Policy.  Steven Hook and Christopher Jones, eds.  London: Routledge.

Dixon, Jennifer M. "Rhetorical adaptation and resistance to international norms." Perspectives on Politics 15.1 (2017): 83-99.

Fierke, Karin M. "Multiple Identities, Interfacing Games: The social construction of Western action in Bosnia." European Journal of International Relations 2.4 (1996): 467-497.

Finnemore, Martha and Kathryn Sikkink, “International Norms and Political Change.” International Organization, Vol. 52, No. 4 (1998): 887-917.

Finnemore, Martha and Kathryn Sikkink. "Taking stock: the constructivist research program in international relations and comparative politics." Annual Review of Political Science 4.1 (2001)

Goddard, Stacie E. "When Right Makes Might: how Prussia overturned the European balance of power." International Security 33.3 (2009): 110-142.

Hansen, Lene. "The Little Mermaid's Silent Security Dilemma and the Absence of Gender in the Copenhagen School." Millennium-Journal of International Studies 29 (2000): 285-306.

Keck, Margaret E., and Kathryn Sikkink. Activists beyond borders: Advocacy networks in international politics. Cornell University Press, 2014.

Klotz, Audie. "Norms reconstituting interests: global racial equality and US sanctions against South Africa." International Organization 49.03 (1995): 451-478.

Klotz, Audie, and Cecelia Lynch. Strategies for research in constructivist international relations. ME Sharpe, 2007.

Mitzen, Jennifer. "Ontological security in world politics: State identity and the security dilemma." European Journal of international relations 12.3 (2006): 341-370.

Smith, Jackie, Charles Chatfield, and Ron Pagnucco. Transnational social movements and global politics: Solidarity beyond the state. Syracuse University Press, 1997.

Stroup, Sarah S. Borders among Activists: International NGOs in the United States, Britain, and France. Cornell University Press, 2012.

 

The Bargaining Model & GT

Chiba, Daina, Jesse C. Johnson, and Brett Ashley Leeds. 2015. Careful Commitments: Democratic States and Alliance Design. Journal of Politics 77 (4): 968-982.

Fang, Songying , Jesse Johnson and Ashley Leeds To Concede or To Resist: The Restraining Effect of Military Alliance. International Organization 68 (4):775-809.          

Kadera, Kelly M. The Power-Conflict Story: A dynamic model of interstate rivalry. University of Michigan Press,2001.

Walter, Barbara. “The Critical Barrier to Civil War Settlement.” International Organization, Vol. 51, No. 3, 1997, pp. 335-364.

Weisiger, Alex, and Keren Yarhi-Milo. "Revisiting reputation: How past actions matter in international politics." International Organization 69.02 (2015): 473-495.

 

Domestic Politics of Foreign Policy

Hermann, Margaret G., and Charles F. Hermann. "Who makes foreign policy decisions and how: An empirical inquiry." International Studies Quarterly 33.4 (1989): 361-387.

Milner, Helen V. Interests, institutions, and information: Domestic politics and international relations. Princeton University Press, 1997.

Weeks, Jessica L. "Autocratic audience costs: Regime type and signaling resolve." International Organization 62.01 (2008): 35-64.

Weeks, Jessica L. "Strongmen and straw men: Authoritarian regimes and the initiation of international conflict." American Political Science Review 106.02 (2012): 326-347.

Wohlstetter, Roberta. Pearl Harbor: warning and decision. Stanford University Press, 1962.

 

World War I

MacMillan, Margaret. The War that Ended Peace: The road to 1914. Penguin Canada, 2013.

Barbara Tuchman, 1962. The Guns of August, Chapters 1-9, pp. 1- 146.

 

World War II

Hamann, Brigitte. Hitler's Vienna: a dictator's apprenticeship. Oxford University Press, USA, 2000.

Steiner, Zara.The Triumphof the Dark: European international history 1933-1939. Oxford University Press, 2011.

 

The Cold War

Harrison, Hope. "Driving the Soviets up the Wall: A Super-Ally, a Superpower, and the Building of the Berlin Wall, 1958-61." Cold War History 1.1 (2000): 53-74.

Larson, Deborah Welch. "Trust and Missed Opportunities in International Relations." Political Psychology 18.3 (1997): 701-734.

Lebow, Richard Ned, and Janice Gross Stein. We All Lost the Cold War. Princeton University Press, 1995.

Savranskaya, Svetlana. Masterpieces of History: the peaceful end of the Cold War in Eastern Europe, 1989. Central European University Press, 2010.

Wohlstetter, Roberta. "Cuba and Pearl Harbor: Hindsight and Foresight." Foreign Affairs 43.4 (1965): 691-707.

 

Bureaucratic Politics

Hudson, Valerie M. "The History and Evolution of Foreign Policy Analysis." Foreign Policy: theories, actors, cases (2008): 11-29.

Hermann, Margaret G., and Charles F. Hermann. "Who Makes Foreign Policy Decisions and How: An empirical inquiry." International Studies Quarterly 33.4 (1989): 361-387.

 

Alliances

Leeds, Brett Ashley, and Michaela Mattes. "Alliance politics during the Cold War: aberration, new world order, or continuation of history?." Conflict Management and Peace Science 24.3 (2007): 183-199.

Leeds, Brett Ashley. "Do alliances deter aggression? The influence of military alliances on the initiation of militarized interstate disputes." American Journal of Political Science 47.3 (2003): 427-439.

Leeds, Brett Ashley, Andrew G. Long, and Sara McLaughlin Mitchell. "Reevaluating alliance reliability: Specific threats, specific promises." Journal of Conflict Resolution 44.5 (2000): 686-699.

Leeds, Brett Ashley, and Burcu Savun. "Terminating alliances: Why do states abrogate agreements?." The Journal of Politics 69.4 (2007): 1118-1132.

Long, Andrew G., and Brett Ashley Leeds. "Trading for security: Military alliances and economic agreements." Journal of Peace Research 43.4 (2006): 433-451.

Weitsman, Patricia A. "Alliance Cohesion and Coalition Warfare: The Central Powers and Triple Entente." Security Studies 12.3 (2003): 79-113.

Weitsman, Patricia A. Dangerous alliances: proponents of peace, weapons of war. Stanford University Press, 2004.

Weitsman, Patricia A. "Intimate enemies: The politics of peacetime alliances." Security Studies 7.1 (1997): 156-193.

Weitsman, Patricia. Waging war: alliances, coalitions, and institutions of interstate violence. Stanford University Press, 2013.

 

Political Psychology

Abdelal, Rawi, Yoshiko M Herrera, Alastair Iain Johnston, Rose McDermott. "Identity as a Variable." Perspectives on politics (2006): 695-711.

Crenshaw, Martha. "The Psychology of Terrorism: An agenda for the 21st century." Political Psychology 21.2 (2000): 405-420.

Hermann, Margaret G., and Charles W. Kegley. "Rethinking democracy and international peace: Perspectives from political psychology." International Studies Quarterly 39.4 (1995): 511-533.

Jervis, R., Lebow, R. N., & Stein, J. G.(1989). Psychology and Deterrence. JHU Press.

Kaarbo, Juliet, and Margaret G. Hermann. "Leadership styles of prime ministers: How individual differences affect the foreign policymaking process." The Leadership Quarterly 9.3 (1998): 243-263.

McDermott, Rose. 2004. Political Psychology in International Relations. Ann Arbor, Mich.: University of Michigan Press.

Monroe, Kristen Renwick, James Hankin, and Renée Bukovchik Van Vechten. "The psychological foundations of identity politics." Annual Review of Political Science 3.1 (2000): 419-447.

Yarhi-Milo, Keren. "In the Eye of the Beholder: How Leaders and Intelligence Communities Assess the Intentions of Adversaries." International Security 38.1 (2013): 7-51.

 

Gender and International Relations (and other critical approaches)

Agathangelou, Anna M., and Lily HM Ling. Transforming World Politics: From empire to multiple worlds. Routledge, 2009.

Bush, Sarah Sunn. "International politics and the spread of quotas for women in legislatures." International Organization 65.01 (2011): 103-137.

Carpenter, Charli R. “‘Women, Children and Other Vulnerable Groups’: gender, strategic frames and the protection of civilians as a transnational issue." International Studies Quarterly 49.2 (2005)

Confortini, Catia Cecilia. Intelligent Compassion: Feminist critical methodology in the Women's International League for Peace and Freedom. Oxford University Press, 2012.

Enloe, Cynthia. Bananas, Beaches and Bases: Making feminist sense of international politics. Univ of California Press, 1989.

Hudson, ValerieM., et al."The heart of the matter: The security of womenand the security of states." International Security 33.3 (2009): 7-45

Hudson, Valerie, Bonnie Ballif-Spanvill, and Mary Capriolo. Sex and world peace. ColumbiaUniversity Press, 2012.

Sjoberg, Laura, and Caron E. Gentry. Mothers, Monsters, Whores: women's violence in global politics. Zed Books, 2007.

Sjoberg, Laura. Gendering Global Conflict: toward a feminist theory of war. Columbia University Press, 2013.

Stern, Maria and Marysia Zalewski. “Feminist Fatigue(s): reflections on feminism and familiar fables of militarization” The Review of International Studies, 35.3 (2009):611-630.

Swers, Michele. "Building a Reputation on National Security: The impact of stereotypes related to gender and military experience." Legislative Studies Quarterly 32.4 (2007): 559-595.

Tickner, J. Ann. "What is Your Research Program? Some feminist answers to international relations methodological questions." International Studies Quarterly 49.1 (2005): 1-21.

Towns, Ann E. Women and states: Norms and hierarchies in international society. Cambridge University Press, 2010.

Wibben, Annick TR. Feminist Security Studies: A narrative approach. Routledge, 2010.

Zalewski, Marysia. “The Women/'Women' Question In International Relations.” Millennium 23.3 (1994):407-423.

Zalewski, Marysia. “Where is Woman in International Relations?: 'To Return as a Woman and Be Heard.'’ Millennium 27.4 (1999):847-867

Zalewski, Marysia. “Do We Understand Each Other Yet? Troubling Feminist Encounters with(in) International Relations.”  The British Journal of Politics and InternationalRelations9.2(2007):302-312.

Zalewski, Marysia. “‘I don’t even know what gender is’: A discussion of the relationship between gender mainstreaming and feminist theory.” The Review of InternationalStudies 36.1 (2010):3-27.

Zalewski, Marysia. Feminist International Relations: Exquisite Corpse. Routledge, 2013.

Zalewski, Marysia and Anne S. Ryan. “Taking Feminist Violence Seriously in Feminist International Relations.” International Feminist Journal of Politics 15.3 (2013):293-313.

Zalewski, Marysia and Anne S. Ryan. “ “Unthinking” sexual violence in a neoliberal era of spectacular terror.” Critical Studies of Terrorism 8.3 (2015): 439-455.

 

International Political Economy

Ball, Nicole. Security and economy in the Third World. Princeton University Press, 2014.

Barton, John H., et al. The Evolution of the Trade Regime: Politics, Law, and Economics of the GATT and the WTO. Princeton University Press, 2008.

Bermeo, Sarah Blodgett, and David Leblang. "Migration and foreign aid." International Organization 69.03 (2015): 627-657.

Blanton, Shannon Lindsey, and Robert G. Blanton. "A sectoral analysis of human rights and FDI: Does industry type matter?." International Studies Quarterly 53.2 (2009): 469-493.

Brooks, Sarah M., Raphael Cunha, and Layna Mosley. "Categories, Creditworthiness, and Contagion: How Investors' Shortcuts Affect Sovereign Debt Markets." International Studies Quarterly 59.3 (2015): 587-601.

Bush, Sarah Sunn. 2015. The Taming of Democracy Assistance: Why Democracy Promotion Does Not Confront Dictators. Cambridge: Cambridge University Press.

Büthe, Tim, and Helen V. Milner. "The politics of foreign direct investment into developing countries: increasing FDI through international trade agreements?." American Journal of Political Science 52.4 (2008): 741-762.

Davis, Christina L. "International institutions and issue linkage: Building support for agricultural trade liberalization." American Political Science Review 98.01 (2004): 153-169.

Davis, Christina L., and Sarah Blodgett Bermeo. "Who files? Developing country participation in GATT/WTO adjudication." The Journal of Politics 71.3 (2009): 1033-1049.

Davis, Christina L. Why adjudicate?: enforcing trade rules in the WTO. Princeton University Press, 2012.

Epstein, Rachel A. Banking on Markets: The Transformation of Bank-State Ties in Europe and Beyond. Oxford University Press, 2017

Fritz, Barbara, and Laurissa Mühlich. "Varieties of regional monetary cooperation: a tool for reducing volatility in developing economies?." Contemporary Politics 21.2 (2015): 127-144.

Goldstein, Judith. "Ideas, institutions, and American trade policy." International Organization 42.01 (1988): 179-217.

Gowa, Joanne. Allies, adversaries, and international trade. Princeton University Press, 1995.

Gowa, Joanne, and Edward D. Mansfield. "Power politics and international trade." American Political Science Review 87.02 (1993): 408-420.

Gray, Julia. The company states keep: International economic organizations and investor perceptions. Cambridge University Press, 2013.

Grittersova, Jana. Borrowing Credibility: Foreign Financiers and Monetary Regimes.University of Michigan Press, 2017.

Guisinger, Alexandra. "Determining trade policy: Do voters holdpoliticians accountable?." International Organization 63.03 (2009): 533-557.

Johnson, Juliet. Priests of Prosperity: How Central Bankers Transformed the Postcommunist World. Cornell University Press, 2016.

Lankina, Tomila, and Lullit Getachew. “Mission or Empire, Word or Sword? The Human Capital Legacy in Post-Colonial Democratic Development.” American Journal of Political Science 56.2 (2012):465-483.

Lankina, Tomila, and Lullit Getachew. “Competitive Religious Entrepreneurs: Christian Missionaries and Female Education in Colonial and Post-colonial India.”British Journal of Political Science 43.1 (2013):103-131.

Madeira, Mary Anne. "New trade, new politics: intra-industry trade and domestic political coalitions." Review of International Political Economy 23.4 (2016): 677-711.

Mansfield, Edward D., Helen V. Milner, and B. Peter Rosendorff. "Free to Trade: Democracies, autocracies, and international trade." American Political Science Review 94.02 (2000): 305-321.

Mansfield, Edward D., and Helen V. Milner. Votes, vetoes, and the political economy of international trade agreements. Princeton University Press, 2012.

Martin, Lisa L. Coercive cooperation: Explaining multilateral economic sanctions. Princeton University Press, 1993.

McNamara, Kathleen R. The Currency of Ideas: monetary politics in the European Union. Ithaca, NY: Cornell University Press, 1998.

McNamara, Kathleen R. "A Rivalry in the Making? The Euro and international monetary power." Review of International Political Economy 15.3 (2008): 439-459.

Meunier, Sophie. "What single voice? European institutions and EU–US trade negotiations." Internationalorganization 54.01 (2000): 103-135.

Milner, Helen V. Resisting protectionism: Global industries and the politics of international trade. Princeton, NJ: Princeton University Press, 1988.

Mosley, Layna. "Room to move: International financial markets and national welfare states." International organization 54.04 (2000): 737-773.

Mosley, Layna. Labor rights and multinational production. Cambridge University Press, 2010.

Mosley, Layna, and Saika Uno. "Racing to the bottom or climbing to the top? Economic globalization and collective labor rights." Comparative Political Studies 40.8 (2007): 923-948.

Norrlof, Carla. America's global advantage: US hegemony and international cooperation. Cambridge University Press, 2010.

Pandya, Sonal S. "Democratization and foreign direct investment liberalization, 1970–2000." International Studies Quarterly 58.3 (2014): 475-488.

Peters, Margaret E. "Open trade, Closed Borders Immigration in the era of Globalization." World Politics 67.01 (2015): 114-154.

Peters, Margaret E. "Trade, Foreign Direct Investment, and Immigration Policy Making in the United States." International Organization 68.04 (2014): 811-844.

Peterson, V. Spike. A Critical Rewriting of Global Political Economy: Integrating reproductive, productive, and virtual economies. Psychology Press, 2003.

Simmons, Beth A. "Bargaining over BITs, arbitrating awards: The regime for protection and promotion of international investment." World Politics 66.01 (2014): 12-46.

Simmons, Beth A. "International law and state behavior: Commitment and compliance in international monetary affairs." American Political Science Review 94.04 (2000): 819-835.

Spar, Debora L., and David B. Yoffie. "A Race to the Bottom or Governance from the Top?." Coping with globalization (2000): 31-51.

Thrasher, Rachel Denae, and Kevin P. Gallagher. "21st Century TradeAgreements: Implications for Development Sovereignty." Denv. J. Int'l L. & Pol'y 38 (2009): 313.

Tobin, Jennifer L., and Susan Rose-Ackerman. "When BITs Have Some Bite: The political-economic environment for bilateral investment treaties." The Review of International Organizations 6.1 (2011): 1-32.

Walter, Stefanie, and Thomas D. Willett. "Delaying the inevitable: A political economy approach to currency defenses and depreciation." Review of International Political Economy 19.1 (2012): 114-139.

Wilf, Meredith. "credibility and Distributional effects of International Banking regulations: evidence from us Bank stock returns." International Organization 70.4 (2016): 763.

Woods, Ngaire. The Globalizers: the IMF, the World Bank, and their borrowers. Cornell University Press, 2006.

Woods, Ngaire, and Amrita Narlikar. "Governance and the Limits of Accountability: The WTO, the IMF, and the World Bank." International Social Science Journal 53.170 (2001): 569-583.

Yarbrough, Beth V., and Robert M. Yarbrough. Cooperation and governance in international trade: The strategic organizational approach. Princeton University Press, 2014.

 

Globalization and (Economic) Development

Adida, Claire L., and Desha M. Girod. "Do Migrants Improve their Hometowns? Remittances and access to public services in Mexico, 1995-2000." Comparative Political Studies 44.1 (2011): 3-27.

Ben-Artzi, Ruth. Regional Development Banksin Comparison: Banking Strategies versus Development Goals. New York:Cambridge UP, 2017. Print.

Girod, Desha M., and Jennifer L. Tobin. "Take the Money and Run: The determinants of compliance with aid agreements." International Organization 70.01 (2016): 209-239.

Milner, Helen V. "Globalization, development, and international institutions: Normative and positive perspectives." Perspectives on Politics 3.04 (2005): 833-854.

Nooruddin, Irfan, and Nita Rudra. "Are developing countries really defying the embedded liberalism compact?." World Politics 66.04 (2014): 603-640.

Pandya, Sonal S. "Labor markets and the demand for foreign direct investment." International Organization 64.03 (2010): 389-409.

Rudra, Nita. "Globalization and the decline of the welfare state in less-developed countries." International Organization 56.02 (2002): 411-445.

Rudra, Nita. "Globalization and the Strengthening of Democracy in the Developing World." American Journal of Political Science 49.4 (2005): 704-730.

 

Military Institutions and Civil-MIl Relations

Avant, Deborah D. The market for force: The consequences of privatizing security. Cambridge University Press, 2005.

Brooks, Risa. "Abandoned at the palace: Why the Tunisian military defected from the Ben Ali regime in January 2011." Journal of Strategic Studies 36.2 (2013): 205-220.

Brooks, Risa. "An autocracy at war: Explaining Egypt's military effectiveness, 1967 and 1973." Security Studies 15.3 (2006): 396-430.

Brooks, Risa A. "Making Military Might: Why Do States Fail and Succeed?: A Review Essay." International Security 28.2 (2003): 149-191.

Brooks, Risa. Shaping strategy: the civil-military politics of strategic assessment. Princeton University Press, 2008.

Kier, Elizabeth. 1998. “Homosexuals in the U.S. Military: Open Integration and Combat Effectiveness.” International Security 23 (2): 5–39.

Rice, Condoleezza. The Soviet Union and the Czechoslovak Army, 1948-1983: Uncertain Allegiance. Princeton University Press, 2014.

Talmadge, Caitlin. The Dictator's Army: Battlefield Effectiveness in Authoritarian Regimes. Cornell University Press, 2015.

 

The Environment and International Public Goods

DeSombre, Elizabeth R. Domestic Sources of International Environmental Policy: Industry, environmentalists, and US power. Mit Press, 2000.

Green, Jessica F. Rethinking private authority: Agents and entrepreneurs in global environmental governance. Princeton University Press, 2013.

Hadden, Jennifer. Networks in Contention. Cambridge University Press, 2015.

O'neill, Kate. The environment and international relations. Cambridge University Press, 2016.

Ostrom, Elinor. Governing the Commons. Cambridge University Press, 1990.

Schreurs, Miranda A. Environmental Politics in Japan, Germany, and the United States. Cambridge University Press, 2003.

Schreurs, Miranda A. "From the bottom up local and subnational climate change politics." The Journal of Environment & Development 17.4 (2008): 343-355.

 

Peace and conflict

Boulding, Elise. Building a Global Civic Culture: Education for an interdependent world. Syracuse University Press, 1990.

Boulding, Elise. Cultures of Peace: The hidden side of history. Syracuse University Press, 2000.

Campbell, Susanna P.“Ethics of Research in Conflict Environments.” Journal of Global Security Studies 2.1 (2017):89-101.

Campbell, Susanna P. Global Governance and Local Peace: Accountability and Performance in International Peacebuilding. Cambridge University Press, 2018.

Campbell, Susanna P., Michael G. Findley, and Kyosuke Kikuta. “An Ontology of Peace: Landscapes of Conflict and Cooperation with Application to Colombia.” International Studies Review 19.1 (2011):92-113.

Gizelis, Theodora-Ismene. "Gender empowerment and United Nations peacebuilding." Journal of Peace Research 46.4 (2009): 505-523.

Snyder, Jack and Karen Ballentine. “Nationalism and the Marketplace of Ideas.” International Security, Vol. 21, No. 2 (Autumn, 1996): pp. 5-40.

Stephan, Maria J. and Erica Chenoweth. “Why civil resistance works: The strategic logic of nonviolent conflict.” International Security 33.1 (2008): 7-44.

 

Nuclear Weapons

Blight, James G., and Janet M. Lang. The Armageddon Letters: Kennedy, Khrushchev, Castro in the Cuban Missile Crisis. Rowman & Littlefield Publishers, 2012.

Cohn, Carol. "Sex and death in the rational world of defense intellectuals." Signs: Journal of women in culture and society 12.4 (1987): 687-718.

Eden, Lynn. Whole World on Fire: Organizations, knowledge, and nuclear weapons devastation.Cornell University Press, 2004.

Solingen, Etel. Nuclear Logics: contrasting paths in East Asia and the Middle East. Princeton University Press, 2009.

Tannenwald, Nina. "The Nuclear Taboo: The United States and the normative basis of nuclear non-use." International Organization 53.03 (1999): 433-468

           

Terrorism

Crenshaw, Martha. "Explaining Suicide Terrorism: A review essay." Security Studies 16.1 (2007): 133-162.

Crenshaw, Martha, ed. Terrorism in context. Penn State Press, 2010.

Cronin, Audrey Kurth. How Terrorism ends: understanding the decline and demise of terrorist. Princeton University Press, 2009. 

Dugan, Laura, and Erica Chenoweth. "Moving beyond deterrence: The effectiveness of raising the expected utility of abstaining from terrorism in Israel." American Sociological Review 77.4 (2012): 597-624.

Kydd, Andrew, and Barbara F. Walter. "Sabotaging the Peace: The politics of extremist violence." International Organization 56.02 (2002): 263-296.

Kydd, Andrew H., and Barbara F. Walter. "The Strategies of Terrorism." International Security 31.1 (2006): 49-80.

LaFree, Gary, Min Xie, and Aila M. Matanock. 2017. “Contagious Diffusion of World-Wide Terrorism: It Is Less Common than We Might Think.” Studies in Conflict and Terrorism 41(5) (Print version in 2018).

Miller, Erin. "Patterns of onset and decline among terrorist organizations." Journal of Quantitative Criminology 28, no. 1 (2012): 77-101.

Stanton, Jessica A. "Terrorism in the context of civil war."TheJournalof Politics 75.4 (2013): 1009-1022.

 

Civil War and Intervention

Balcells, Laia. Rivalry and Revenge:The Politics of Violence during Civil War. Cambridge University Press, 2017.

Brancati, Dawn. 2006. "Decentralization: Fueling the Fire or Dampening the Flames of Ethnic Conflict and Secessionism." International Organization 60(3):651-685.

Berman, Eli, and Aila M. Matanock. 2015. “The Empiricists’ Insurgency.” Annual Review of Political Science 18(1): 443-464.

Caprioli, Mary. "Primed for violence: The role ofgender inequality in predicting internal conflict." International Studies Quarterly 49.2 (2005): 161-178.

Chenoweth, Erica, and Maria J. Stephan. Why civil resistance works: The strategic logic of nonviolent conflict. Columbia University Press, 2011.

Christia, Fotini. Alliance Formation in Civil Wars. Cambridge: Cambridge University Press, 2012.

Cohen, Dara Kay. Rape During Civil War. Cornell University Press, 2016.

Coleman, Katharina P. 2007. International Organisations and Peace Enforcement. Cambridge, Eng.: Cambridge University Press.

Collier, Paul, and Anke Hoeffler. "Greed and grievance in civil war." Oxford economic papers 56.4 (2004): 563-595.

Cunningham, Kathleen Gallagher. Inside the Politics of Self-determination. Oxford University Press, 2014.

Cunningham, Kathleen Gallagher, Kristin M. Bakke, and Lee JM Seymour. "Shirts today, skins tomorrow: Dual contests and the effects of fragmentation in self-determination disputes." Journal of Conflict Resolution 56.1 (2012): 67-93.

Finnemore,Martha. The Purpose of Intervention: Changing Beliefs about theUse of Force. Ithaca: Cornell University Press, 2004. Chapters 1, 3-5.

Fortna, Virginia Page. 2003. "Scraps of Paper? Agreements and the Durability of Peace." International Organization 57(1): 337-372.

Harbom, Lotta, Stina Högbladh, and Peter Wallensteen. 2006. "Armed Conflict and Peace Agreements." Journal of Peace Research 43(5).

Hartzell, Caroline A. and Matthew Hoddie. 2003. "Institutionalizing Peace: Power Sharing and Post-Civil War Conflict Management." American Journal of Political Science 47(2): 318–332.

Hartzell, Caroline A. and Matthew Hoddie. 2007. Crafting Peace. Powersharing Institutions and the Negotiated Settlement of Civil Wars. University Park, PA: Pennsylvania State University Press.

Hegre, Håvard, Tanja Ellingsen, Scott Gates, and Nils Petter Gleditsch. 2001. "Toward a Democratic Civil Peace? Democracy, Political Change, and Civil War, 1816–1992."  American Political Science Review 95(1): 33–48.

Kaldor, Mary, and Fen O. Hampson. "New & Old Wars: Organized Violence in a Global Era." International Journal 54.4 (1999): 706.

Kalyvas, Stathis N., and Laia Balcells. "International system and technologies of rebellion: How the end of the cold war shaped internal conflict." American Political Science Review 104.03 (2010): 415-429.

Matanock, Aila M. 2016. “Using Violence, Seeking Votes: Introducing the Militant Group Electoral Participation (MGEP) Dataset.” Journal of Peace Research 53(6): 845-853.

Murdie, Amanda and Dursun Peksen. “The Impact of Human Rights INGO Shaming on Humanitarian Interventions.” The Journal of Politics, Vol. 76, No. 1 (Nov. 22, 2013), pp. 215-228

Parkinson, Sarah Elizabeth. "Organizing rebellion: Rethinking high-risk mobilization and social networks in war." American Political Science Review 107.03 (2013): 418-432.

Pearlman, Wendy. "Emotions and the Microfoundations of the Arab Uprisings." Perspectives on Politics 11.02 (2013): 387-409.

Power, Samantha. “Bystanders to Genocide: Why the United States Let the Rwandan Tragedy Happen,” The Atlantic Monthly (September 2001), pp. 84-108.

Power, Samantha. A Problem from Hell: America and the Age of Genocide. New York: Harper Collins, 2002.

Ritter, Emily and Nathan Danneman. "Contagious Rebellion and Preemptive Repression." Journal of Conflict Resolution 58 (2): 254-279.

Ritter, Emily and Gina Lei Miller. "Emigrants and the Onset of Civil War." 2014. Journal of Peace Research 51 (1): 51-64.

Ritter, Emily. “Policy Disputes, Political Survival, and the Onset and Severity of State Repression.” 2014. Journal of Conflict Resolution 58 (1): 143-168.

Stewart, Megan A. and Yu-Ming Liou. "Do Good Borders Make Good Rebels? A Natural Experiment of Territorial Control and Civilian Casualties" Journal of Politics. 2017.

Toft, Monica Duffy. Securing the peace: the durable settlement of civil wars. Princeton University Press, 2009.

Walter, Barbara F. Committing to peace: The successful settlement of civil wars. Princeton University Press, 2002.

Wood, Elisabeth Jean. Insurgent collective action and civil war in El Salvador. Cambridge University Press, 2003.

Wood, Elisabeth Jean. "The social processes of civil war: The wartime transformation of social networks." Annu. Rev. Polit. Sci. 11 (2008): 539-561.

 

International Institutions

Barnett, Michael N., and Martha Finnemore. "The politics, power, and pathologies of international organizations." International organization 53.4 (1999)

Barnett, Michael and Martha Finnemore. 2004. Rules for the World: International Organizations in Global Politics. Ithaca: Cornell University Press.

von Borzyskowski, Inken. 2016. “Resisting Democracy Assistance: Who Seeks and Receives Technical Election Assistance?” 2016. Review of International Organizations 11 (2): 247-282.

Caraway, Teri L., Stephanie J. Rickard, and Mark S. Anner. "International negotiations and domestic politics: The case of IMF labor market conditionality." International Organization 66.01 (2012): 27-61.

Carnegie, Allison. "States held hostage: Political hold-up problems and the effects of international institutions." American Political Science Review 108.01 (2014): 54-70.

Cini, Michelle."European Commission reform and the origins of the European Transparency Initiative." Journal of European Public Policy 15.5 (2008): 743-760.

Cini, Michelle. From integration to integrity: Administrative ethics and reform in the European Commission. Manchester University Press, 2007.

Dai, Xinyuan. "Why comply? The domestic constituency mechanism." International Organization 59.2 (2005): 363-398.

Donno, Daniela. "Who is punished? Regional intergovernmental organizations and the enforcement of democratic norms." International Organization 64.04 (2010): 593-625.

Elkins, Zachary, Andrew T. Guzman, and Beth A. Simmons. "Competing for capital: The diffusion of bilateral investment treaties, 1960–2000." International organization 60.04 (2006): 811-846.

Graham, Erin R. "Money and multilateralism: how funding rules constitute IO governance." International Theory 7.01 (2015): 162-194.

Hyde, Susan D. "The observer effectin international politics: Evidence from a natural experiment." World Politics 60.01 (2007): 37-63.

Johnson, Tana. Organizational progeny: Why governments are losing control over the proliferating structures of global governance. Oxford University Press, USA, 2014.

Kelley, Judith. "Assessing the complex evolution of norms: the rise of international election monitoring." International Organization 62.02 (2008): 221-255.

Koremenos, Barbara. “Contracting around International Uncertainty,” American Political Science Review 99: 549-65, November 2005.

Koremenos, Barbara. “Loosening the Ties that Bind: A Learning Model of Agreement Flexibility,” International Organization 55, 2: 289-325, Spring 2001.

Koremenos, Barbara, Charles Lipson, and Duncan Snidal. "The Rational Design of International Institutions." International Organization, Vol. 55, No. 4.

Martin, Lisa L. "Interests, power, and multilateralism." International Organization 46.04 (1992): 765-792.

Pevehouse, Jon and Inken von Borzyskowski. 2016. "International Organizations in World Politics." In The Oxford Handbook of International Organizations, edited by Jacob Katz Cogan, Ian Hurd, and Ian Johnstone, pp. 3-32.

Sell, Susan K. Private power, public law: the globalization of intellectual property rights. Vol. 88. Cambridge University Press, 2003.

Simmons, Beth A., and Lisa L. Martin. "International organizations and institutions." Handbook of international relations (2002): 192-211.

Simmons, Beth. "Treaty compliance and violation." Annual Review of Political Science 13 (2010): 273-296.

Felicity Vabulas and Duncan Snidal. 2013. "Organization without delegation: Informal intergovernmental organizations IIGOs) and the spectrum of intergovernmental arrangements."

Review of International Organizations 8 (2): 193-220.

Verdun, Amy. "The role of the Delors Committee in the creation of EMU: an epistemic community?." Journal of European Public Policy 6.2 (1999): 308-328.

Von Stein, Jana. "Do treaties constrain or screen? Selection bias and treaty compliance." American Political Science Review 99.04 (2005): 611-622.

Wellhausen, Rachel L. "Investor–state disputes: when can governments break contracts?." Journal of Conflict Resolution 59.2 (2015): 239-261.

 

International Law and Human Rights

Bhabha, Jacqueline. Child migration and human rights in a global age. Princeton University Press, 2014.

Bozeman, Adda Bruemmer. The future of law in a multicultural world. Princeton University Press, 2015.

Çali, Basak. International Law for International Relations. Oxford University Press, 2009.

Çali, Basak. The Authority of International Law: Obedience, Respect, and Rebuttal. Oxford University Press, 2015.

Clark, Ann Marie. Diplomacy of conscience: Amnesty International and changing human rights norms. Princeton University Press, 2010.

Fazal, Tanisha M. "Dead Wrong?: Battle Deaths, Military Medicine, and Exaggerated Reports of War's Demise." International Security 39.1 (2014): 95-125.

Fowler, Michael Ross, and Julie Marie Bunck. Law, power, and the sovereign state: theevolution and application of the concept of sovereignty. Penn State Press, 2010

Guerrina, Roberta and Marysia Zalewski. “Negotiating Difference/Negotiating Rights: The challenges and opportunities of women’s human rights” The Review of International Studies, 33.1 (2007) 5-10.

Howard, Rhoda E. and Jack Donnelly, “Human Rights in World Politics” (A&J, pp. 362-372)

Powell, Emilia Justyna, and Jeffrey K. Staton. 2009. "Domestic Judicial Institutions and Human Rights Treaty Violation." International Studies Quarterly 53 (1):149–74.

Sikkink, Kathryn and Carrie Booth Walling. “The Impact of Human Rights Trials in Latin America.” Journal of Peace Research, Vol. 44 (2007): 427-445.

Simmons, Beth A. 2009. Mobilizing for Human Rights: International Law in Domestic Politics. New York: Cambridge University Press.

Sikkink, Kathryn. Evidence for Hope: Making Human Rights Work in the 21st Century. Princeton University Press, 2017.

Simmons, Beth A., and Allison Danner. "Credible commitments and the international criminal court." International Organization 64.02 (2010): 225-256.

Snyder, Jack and Leslie Vinjamuri. “Trials and Errors: Principles and Pragmatism in Strategies of International Justice.” International Security, Vol. 28, No.3, Winter 2003/04, pp. 5-44.

Risse, Thomas, Stephen C. Ropp and Kathryn Sikkink. The Power of Human Rights: International Norms and Domestic Change.  New York: Cambridge University Press, 1999.

Ritter, Emily and Courtenay R. Conrad. “Treaties, Tenure, and Torture: The Conflicting Domestic Effects of International Law.” 2013. The Journal of Politics 75 (2): 397-409.

 

Peacekeeping

Autessere, Séverine. The Trouble withthe Congo: Local Violence and the Failure of International Peacebuilding. Cambridge: Cambridge University Press, 2010.

Beber, Bernd, et al. "Peacekeeping, Compliance with International Norms, and Transactional Sex in Monrovia, Liberia." International Organization 71.1 (2017): 1-30.

Bliesemann de Guevarra, Berit. Statebuilding and State-Formation: The Political Sociology of Intervention. Routledge, 2012.

Hameiri, Shahar, et al. International Intervention and Local Politics. Cambridge University Press, 2017.

Fortna, Virginia Page. Does Peacekeeping Work? Shaping Belligerents’ Choices after Civil War. Princeton: Princeton University Press, 2008.

Fortna, Virginia Page. 2004. "Does Peacekeeping Keep Peace? International Intervention and the Duration of Peace after Civil War." International Studies Quarterly 48(2): 269-292.

Fortna, Virginia Page, and Lise Morjé Howard. "Pitfalls and Prospects in the Peacekeeping Literature." Annual Review Political Science 11 (2008): 283-301

Howard, Lise Morjé. UN Peacekeeping in Civil Wars, Cambridge: Cambridge University Press, 2008.

Hultman, Lisa. "UN Peace Operations and Protection of Civilians: Cheap Talk or Norm Implementation?," Journal of Peace Research 50, no. 1 (2013): 59-73.

Karim, Sabrina, and Kyle Beardsley. Equal Opportunity Peacekeeping: Women, Peace, and Security in Post-Conflict States. Oxford University Press, 2017.

Karim, Sabrina, and Kyle Beardsley. "Explaining sexual exploitation and abusein peacekeeping missions :The role of female peacekeepers and genderequality in contributing countries." Journal of Peace Research 53.1 (2016): 100-115.

Karim, Sabrina, and Kyle Beardsley. "Female peacekeepers and gender balancing: Token gestures or informed policymaking?." International Interactions 39.4 (2013): 461-488.

Karim, Sabrina. "Reevaluating Peacekeeping Effectiveness: Does Gender Neutrality Inhibit Progress?." International Interactions (2016): 1-26.

Matanock, Aila M. 2017. “Bullets for Ballots: Electoral Participation Provisions in Peace Agreements and Conflict Recurrence.” International Security 41(4): 93-132. 

Owens, Patricia. Economy of Force:Counterinsurgency and the Historical Rise of the Social. Cambridge University Press, 2015

Sabaratnam, Meera. Decolonizing Intervention: International Statebuilding in Mozambique. Rowman & Littlefield International, 2017.

Terry, Fiona. Condemned to Repeat?: The paradox of humanitarian action. Cornell University Press, 2013.

Von Billerbeck, Sarah. Whose Peace? Local Ownership and United Nations Peacekeeping. Oxford University Press, 2012.

Whalan, Jeni. How Peace Operations Work:Power, Legitimacy, and Effectiveness. Oxford University Press, 2014.

Zanotti, Laura. Governing disorder: UN peace operations, international security, and democratization in the post–Cold War era. Penn State Press, 2011.

 

Foreign Aid

Bermeo, Sarah Blodgett. "Foreign aid and regime change: a role for donor intent." World Development 39.11 (2011): 2021-2031.

Bermeo, Sarah Blodgett. "Aid is not oil:Donor utility, heterogeneous aid, and the aid-democratization relationship." International Organization 70.01 (2016): 1-32.

Girod, Desha M. “Effective Foreign Aid Following Civil War: The Nonstrategic-Desperation Hypothesis.” American Journal of Political Science. Volume 56, Issue 1, pages 188–201, January 2012.

Girod, Desha M., and Jennifer L. Tobin. "Take the Money and Run: The determinants of compliance with aid agreements." International Organization 70.01 (2016): 209-239.

Lankina, Tomila, Alexander Libman, and Anastassia Obydenkova.“Authoritarian and Democratic Diffusion in Post-Communist Regions.”Comparative Political Studies 49.12 (2016):1599-1629.

Lankina, Tomila V., and Lullit Getachew. “A Geographic Incremental Theory of Democratization: Territory, Aid, and Democracy in Post-Communist Regions.”World Politics 58.4(2006):536-582.

Milner, Helen V., and Dustin H. Tingley. "The political economy of US foreign aid: American legislators and the domestic politics of aid." Economics & Politics 22.2 (2010): 200-232.

Smith, Lida. Spaces of Aid: How Cars, Compounds and Hotels Shape Humanitarianism. Zed Books, 2015.

 

Climate Change

Schroeder, Miriam. "The Construction of China's Climate Politics: transnational NGOs and the spiral model of international relations." Cambridge Review of International Affairs 21.4 (2008): 505-525.

Tuchman Matthews, Jessica. 1989. “Redefining Security.” Foreign Affairs. Vol. 68, No. 2, pp. 162-177.

 

Rise of China

Foot, Rosemary, and Andrew Walter. China, the United States, and Global Order. Cambridge University Press, 2010.

Flores-Macías, Gustavo A., and Sarah E. Kreps. "The Foreign Policy Consequences of Trade: China’s commercial relations with Africa and Latin America, 1992–2006." The Journal of Politics 75.2 (2013): 357-371.

Larson, Deborah Welch, and Alexei Shevchenko. "Status seekers: Chinese and Russian responses to US primacy." International Security 34.4 (2010): 63-95.

Paus, Eva. "The rise of China: implications for Latin American development." Development Policy Review 27.4 (2009): 419-456.

Weiss, Jessica Chen. "Authoritarian Signaling, Mass Audiences, and Nationalist Protest in China." International Organization 67.01 (2013): 1-35.

 

IR from a Global Perspective

Lawrence, Adria. "Triggering Nationalist Violence: Competition and conflict in uprisings against colonial rule." International Security 35.2 (2010): 88-122.

Miller, Manjari. Wronged by Empire: Post-imperial ideology and foreign policy in India and China. Stanford University Press, 2013.

Zarakol, Ayse. After Defeat: How the East learned to live with the West. Vol. 118. Cambridge University Press, 2010.

 

US Foreign Policy

Arnson, Cynthia. Crossroads: Congress, the President, and Central America, 1976-1993. Penn State Press, 1993.

Chaudoin, Stephen, Helen V. Milner, and Dustin H. Tingley. "The Center Still Holds: Liberal internationalism survives." International Security 35.1 (2010): 75-94.

Howard, Lise Morjé. "US Foreign Policy Habits in Ethnic Conflict." International Studies Quarterly 59.4 (2015): 721-734.

Ikenberry, G. John, Thomas J. Knock, Anne-Marie Slaughter & Tony Smith. The Crisis of American Foreign Policy: Wilsonianism in the Twenty-first Century. Princeton: Princeton University Press, 2009.

Martin, Lisa L. "The President and International Commitments: Treaties as signaling devices." Presidential Studies Quarterly 35.3 (2005): 440-465.

Milner, Helen V., and Dustin Tingley. Sailing the water's edge: The domestic politics of American foreign policy. Princeton University Press, 2015.

Saunders, Elizabeth. Leaders at War: how presidents shape military interventions. Cornell University Press, 2011.

Saunders, Elizabeth. "War and the Inner Circle: Democratic elites and the politics of using force." Security Studies 24.3 (2015): 466-501.

Sikkink, Kathryn. Mixed Signals: U.S. Human Rights Policy and Latin America. Ithaca: Cornell University Press, 2004.

Stanley, Elizabeth A. "Ending the Korean War: The role of domestic coalition shifts in overcoming obstacles to peace." International Security 34.1 (2009): 42-82.

 

Revistes i Anuaris

 -          Afers Internacionals (CIDOB)

-          Alerta 20...! Informe sobre conflictos, derechos humanos y construcción de paz (Escola de Cultura de Pau de la UAB)

-          Anuario 20... de Procesos de Paz (Escola de Cultura de Pau de la UAB)

-          Anuario CEIPAZ, edición anual

-          Anuario Internacional CIDOB edición anual

-          Cooperation and Conflict

-          El estado del mundo, Madrid: Ed. Akal, edición anual.

-          European Journal of International Relations (UK)

-          Foreign Affairs (USA)

-          Foreign Affairs Latinoamérica (Méxic)

-          Foreign Policy – Edición Española (Espanya)

-          International Affairs (UK)

-         International Organization (USA)

-          International Security (USA)

-          International Studies Quarterly

-          Keesing’s World New Archives (www.keesings.com)

-          Le Monde Diplomatique (França-Espanya)

-          Política Exterior (Espanya)

-          Revista Electrònica d’Estudis internacionals (Espanya): http://www.reei.org

-          Review of International Studies(UK)

-          Third World Quarterly (UK)

-          La Vanguardia Dossier (Espanya)

-         World Politics (USA)

-          The World Today (UK)

Pàgines web

-        Amnistia Internacional: http://www.a-i.es/

-        Asociación Española de Ciencia política: enlaces útiles con universidades de todo el mundo: http://www.aecpa.es/

-        Banc Mundial: http://www.bancomundial.org/

-        Centro de Investigación sobre la Paz: http://www.cip.fuhem.es/

-        Centro de educación e investigación para la pazwww.ceipaz.org

-        CIDOB: http://www.cidob.es

-        Escola de Cultura de Pau (UAB): http://www.pangea.org/unescopau/

-        European Council on Foreign Relations: http://www.ecfr.eu/

-        FIRST (Facts on International Relations and Security Trends) - http://first.sipri.org/

-        Fons Monetari Internacional: http://www.imf.org/external/spa/index.htm

-        Foreign Affairs - http://www.foreignaffairs.org/

-        Foreign Affairs Latinoamérica – http://fal.itam.mx/FAE/

-        Foreign Policy – Edición Española - http://www.fp-es.org

-        Heidelberg Institute of International Conflict Research  (HIIK) - http://www.hiik.de/en/index.htm

-        Historiasiglo20.org – http://www.historiasiglo20.org

-        Human Rights Watch, web sobre sobre derechos humanos: http://www.hrw.org/

-        Institut for War and Peace Reporting: http://www.iwpr.net/

-        International Affairs Resources (www virtual library) - http://www.etown.edu/vl/

-        International Relations andSecurity Network - http://www.isn.ethz.ch/

-        Le Monde Diplomatique: http://www.monde-diplomatique.fr/

-        Nacions Unides:  http://www.un.org/spanish

-        Observatori de Política Exterior Europea de l’Institut Universitari d’Estudis Europeus (IUEE): http://www.iuee.eu

-        Open Democracy: http://www.opendemocracy.com/home/index.jsp

-        Organització per la Cooperació Econòmica i el Desenvolupament (OECD): http://www.oecd.org

-        Organización para la Seguridad y la Cooperación en Europa. http://www.osce.org/

-        OTAN: http://www.nato.int/home.htm

-        Política internacional a Internet: http://www.diplomaticnet.com/es/

-        Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI): http://www.sipri.org/

-        The Swedish Institute of International Affairs - http://www.ui.se/

-        Unió Europea: http://europa.eu/