Logo UAB
2019/2020

Immunopatologia

Codi: 100754 Crèdits: 3
Titulació Tipus Curs Semestre
2500250 Biologia OT 4 0

Professor/a de contacte

Nom:
Silvia Vidal Alcorisa
Correu electrònic:
Silvia.Vidal@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:
No

Prerequisits

És necessari haver assolit coneixements suficients en: Biologia Cel·lular, Bioquímica, Genètica, Fisiologia i Immunologia Bàsica

Objectius

1. Conèixer de forma general el paper del sistema immunitari en els següents processos patològics:

          a. Infeccions

          b. Al·lèrgies i mecanismes d'hipersensibilitat.

          c. Malalties autoimmunitàries

          d. Immunodeficiències

          e. Neoplàsies i malalties paraneoplàssiques

          f. Trasplantament.

 

2. Conèixer i entendre les proves diagnòstiques i estudis que tenen valor diagnòstic per a les patologies en les que el sistema immunitari hi està relacionat.

3. Comprendre els mecanismes d'actuació de les teràpies de base immunològica (vacunes, immunosupressors, immunoteràpia, ..)

Competències

  • Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  • Dissenyar i fer diagnòstics biològics i identificar i utilitzar bioindicadors.
  • Fer proves funcionals i determinar, valorar i interpretar paràmetres vitals.
  • Obtenir informació, dissenyar experiments i interpretar els resultats biològics.
  • Tenir capacitat d'anàlisi i de síntesi.

Resultats d'aprenentatge

  1. Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  2. Dissenyar i fer experiments moleculars i cel·lulars del sistema immunitari, tant en els aspectes bàsics com aplicats a malalties infeccioses o pròpies del sistema immunitari, i interpretar-ne els resultats.
  3. Identificar i utilitzar marcadors cel·lulars per a la identificació de patologies associades al sistema immunitari.
  4. Interpretar i correlacionar paràmetres essencials tant en situacions de normalitat com en resposta a infeccions o en patologies del sistema immunitari.
  5. Tenir capacitat d'anàlisi i de síntesi.

Continguts

Immunopatologia: el sistema immune com causant de malaltia, principals mecanismes.

Bloc 1: Sistema immunitari i malaltia

1 - Resposta Immunitària a les malalties infeccioses I. Generalitats de la resposta immunitària a infeccions. Infeccions virals.

Seminari  1: SIDA: la epidèmia. El virus de la immunodeficiència humana: VIH. Mecanismes d'infecció de VIH. Història natural de la infecció per VIH. La resposta immunitària al VIH. Perspectives per a una vacuna.

2 - Resposta Immunitària a les malalties infeccioses II. Resposta Immunitària a la infecció per Bacteris. Infeccions emergents.

3 - Inflamació. Concepte. Bases cel·lulars i moleculars de la inflamació. Receptors i factors solubles. Mecanismes i proces.

Seminari 2:  Tuberculosi

4. Hipersensibilitat de tipus 1,2,3 i 4.

5. Al.lergia. Concepte de al·lèrgia, atòpia. Mecanismes bàsic. Principals malalties al·lèrgiques, diagnòstic de les malalties al·lèrgiques.

6 - Tolerància. Concepte de tolerància a antígens propis. Mecanismes generals. Tolerància T. Tolerància B. Antígens segrestats. Trencament de la tolerància i malaltia.

7 - Autoimmunitat. Concepte. Epidemiologia i classificació. Principals malalties. Etiologia. Mecanisme de lesió. Hipòtesi dels múltiples punts de control.

Seminari 3:  Diabetis

8- Immunodeficiències. Definició Immunopatologia. Tipus d'immunodeficiències. SCID. Deficiències immunitat cel·lular. Deficiències immunitat humoral. Deficiències de la immunitat natural. Altres immunodeficiències.

Seminari 4: Enfocaments en el diagnòstic de les immunodeficiències i discussió de casos paradigmàtics.

Bloc 2: La resposta immunitària en situacions clíniques especials

9 - Trasplantament. Tipus de trasplantament. Bases immunològiques del trasplantament d'òrgans, teixits i cèl·lules. Manifestacionsclíniques del rebuig. Tractaments immunosupressors inespecífics. Tractaments immunosupressors específics. Tolerància immunitària al trasplantament. Principals formes de trasplantament clínic.Seminari immunopatologia 3: El problema de la histocompatibilitat i el seu tractament al laboratori de tipificació.

10 - Immunologia Tumoral. Càncer, origen i terminologia. Transformació maligna. Oncogens i inducció del càncer. Tumors del sistema immunitari. Antígens tumorals. Els tumors eviten la resposta immunitària. Immunoteràpia del càncer.

Bloc 3: Teràpies basades en immunologia

11 – Immunoteràpia.  Conceptes general. Citocines i anti-citocines. Teràpies cel·lulars, dela transfusió a les teràpies avançades.

12- Vacunes. Historia la vacunacio. Tipus de vacunes

Bloc 4: Seminaris teòrico-pràctics

Seminari 5: El laboratori d'immunologia diagnòstic. El procés diagnòstic. Les propietats de les proves, El catàleg. La qualitat i les acreditacions.

Metodologia

Aquesta assignatura es recolza en els conceptes, habilitats i actituds adquirides de l'assignatura immunologia cursada prèviament.

La metodologia combina:

1) Classes magistrals dins de les quals s'intercalaran preguntes a respondre per tota la classe en qüestionaris individuals ad hoc, per fomentar així la participació i constituir un element d'avaluació continuada.

2) Seminaris on es discutiran, sobre material prèviament distribuït temes que es presten a una aprenentatge en grup i dialogat. Alguns seminaris consistiran en la discussió de casos clínics paradigmàtics. Al final del seminari s'haurà de lliurar un qüestionari contestant les preguntes que s'han abordat durant el seminari.

3) Pràctiques - Es farà una presentació en grup de la immunopatologia d'una malaltia (a triar entre: esclerosi multiple, Lupus eritematos sistemic, psoriasi, malaltia inflamatoria intestinal) on s'explicaran causes, mecanismes i tractaments

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes expositives 15 0,6 1, 3, 4, 5
Pràctiques d'aula i seminaris 10 0,4 1, 2, 3, 4, 5
Tipus: Supervisades      
Presentació de la immunopatologia d'una malaltia (en grup) 6 0,24 1, 2, 3, 4, 5
Tipus: Autònomes      
Estudi 35 1,4 1, 2, 3, 4, 5

Avaluació

L’avaluació de l’assignatura serà individual i continuada a travès de les següents proves:

Examen Final: Es programarà un examen final  en el que hi haura 20 preguntes sobre les classes teoriques i 10 preguntes dels seminaris. Aixo representa el 60% i el 30% de la nota final respectivament. A aquest es sumarà l'avaluacio del treball presentat a classe, que representarà el 10% restant

Avaluació final:

1) els alumnes que hagin obtingut un mínim de 4,5 (sobre 9) a l'examen final, hauran superat l'assignatura. Per sota d'aquesta nota es donarà com a NO  APROVAT.

2) El alumnes que no hagin superat un aprovat en l'avaluació final tindràn dret a presentarse a un examen de recuperació

La no presentació a qualsevol de les proves ha d’estar justificada

Per participar a la recuperació, l'alumnat ha d'haver estat pr èviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura. Per tant, l'alumnat obtindrà la qualificació de "No avaluable" quan les activitats d'avaluació realitzades tinguin una ponderació inferior al 67% en la qualificació final.

 L'assistència als seminaris o sessions pràctiques és obligatòria. L'alumnat obtindrà la qualificació de "No avaluable" quan l'absència sigui superior al 20% de les sessions programades.

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen de classes teoriques 60% 4 0,16 2, 3, 4, 5
Questionaris de seminaris 30% 4 0,16 1, 2, 3, 4, 5
avaluació de la presentació 10% 1 0,04 1, 2, 3, 4, 5

Bibliografia

  • Llibres bàsics en anglès:

Janeway’s Immunobiology by K Murphy. Ltd/Garland Science, NY & London, 8th ed (2011)

Kuby Immunology (with web support) by T.J. Kindt, R.A. Goldsby, B.A. Osborne. W.H. Freeman Co., 6th ed (2006)

Roitt's Essential Immunology, by Peter Delves, Seamus Martin, Dennis Burton, Ivan Roitt, Wiley-Blackwell Ed., 12th ed (2011)

 

  • Llibres bàsics en castellà o català:

Inmunobiología de Janeway: K Murphy, P. Travers, M. Walport, Mc Graw Hill, 7ª ed, (2008).

Introducción a la Inmunología Humana de L. Faimboim, J. Geffner.  Ed Medica Panamericana, 7ª ed (2011).

Inmunología, Biología y Patología del Sistema Inmunitario de JR Regueiro, C López Larrea, S González Rodríguez, E Martínez Naves. Ed Médica Panamericana, 4ª ed, 2011.

Diccionari d'immunologia de TERMCAT, Centre de Terminologia, Ed Masson, Barcelona, 2005

 

Bibliografia especifica

Autoantibodies, Second Edition. 2nd ed. Ed. M.E. Gershwin, Y Shoenfeld, M Eric Gershwin, Y. Shoenfeld, and Pier-Luigi Meroni. Elsevier Science, 2007.

Primary Immunodeficiency Diseases. Ed. Nima Rezaei, Asghar Aghamohammadi, and Luigi D. Notarangelo. Springer, 2008.

Primary Immunodeficiency Diseases Ochs, Hans D. 2/e C. 2nd ed. Oxford University Press, USA, 2006.

Clinical Immunology: Principles and Practice: Expert Consult: Online and Print (Rich, Clinical Immunology) by Robert R. Rich MD, Thomas A. Fleisher MD, William T. Shearer MD PhD and Harry W. Schroeder II MD PhD, 2008.

Therapeutic Immunology. 2nd ed. Ed. K. Frank Austen, Steven J. Burakoff, and Fred S. Rosen. Wiley-Blackwell, 2001.

Altres texts recomanats

Lecture Notes in Immunology. Ian Todd, Wiley Blackwell, 2010. Immunologia Celular y Molecular A. Abbas. 6 edició (2008) Ed. Elsevier (en castellà). Immunobiology. Ch. Janeway. 7a edició (2007). Ed Garland Science Really Essential Medical Immunology, 2nd Edition. Arthur Rabson, Ivan Roitt, Peter Delves. 2004, Wiley

Bibliografia de consulta

Fundamental Immunology. WE. Paul. 6a edició (2008). Ed. Lippincot Villiams & Wilkins (per consultes en profunditat)

També es recomanen els apartats dedicats a la Immunologia dels textes de Medicina: Medicina Interna. Farreras. 16a edició (2008). Ed. Elsevier

Recursos a Internet

Classes d'immunologia Unitat Docent Badalona: Harrison's online, part dedicada al sistema immunitària http://www.accessmedicine.com/content.aspx?aid=2858331. (Ordenadors biblioteca UAB)

Text del departament d'Immunologia, Universitat de Cordoba, España, http://www.uco.es/grupos/immunologia-molecular/immunologia (access lliure)

http://www.roitt.com - Figures, qüestionaris de auto-aprenentatge,

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/bv.fcgi?rid=imm - És el text d'Immunobiology de Janeway, accessible per consultes, en anglès

http://www.new-science-press.com/browse/immunity - Molts capítols d'aquest text són de lliure accés. Molt bons gràfics, i entrevistes amb algun dels immunòlegs més coneguts i creatius del moment. Molt recomanable.

http://pathmicro.med.sc.edu/book/immunol-sta.htm - Text on line pwls estudiants d'immunologia de la Escola de Medicina de la Universitat de South Carolina

Videos on line

http://labs.idi.harvard.edu/vonandrian/index.html