Titulació | Tipus | Curs | Semestre |
---|---|---|---|
4315915 Zoonosi i Una Sola Salut (One Health) | OB | 0 | 1 |
Com a requisit per a l'admissió s'ha d'estar en possessió d'algun dels títols que es relacionen a continuació:
Graduats, Llicenciats o Diplomats en l'àmbit de Ciències de la Salut (Veterinària, Medicina, Infermeria, Farmàcia, Ciència i tecnologia dels aliments, Ciència i Salut Animal, Biomedicina, Psicologia ...) i Ciències de la Vida (Biologia, Bioquímica, Biotecnologia , Zoologia, Botànica, Ecologia, Biodiversitat, Ciències ambientals, Enginyeria agronòmica, Silvicultura ...) o equivalents.
Es proporcionaran les definicions, els objectius i el coneixement crític de la naturalesa multidisciplinària del concepte d'Una Sola Salut com a estratègia per a la resolució de problemes, centrant-se en el control de la salut pel que fa a les persones, els animals domèstics i salvatges i en el ecosistema relacionat.
Es detallaran els organismes i institucions oficials implicats, les seves funcions, competències i interaccions. L'anàlisi de riscos definit en l'acord SPS, és un procés seqüencial comprès per l'Avaluació, Gestió i Comunicació del risc que ha d'estar exposat de forma transparent ia l'abast de totes les institucions i governs públics o organitzacions privades. Per això cada institució a nivell regional, nacional, comunitari o a nivell internacional té assignats organisme (s) i entitats responsables en l'anàlisi de riscos, que s'aniran mostrant al llarg del mòdul.
Tenint en compte la necessitat d'establir una avaluació de riscos adequada, es proveirà d'una sèrie de coneixements teòrics i tècnics útils per a la identificació del risc i la presa de decisions. En aquest mòdul es aprendran nocions bàsiques d'epidemiologia, models estadístics i matemàtics i la seva aplicació als estudis epidemiològics i a l'avaluació del risc.
- Introducció a Una Sola Salut
-Organismes oficials: organigrama i funcions d'avaluació, gestió i comunicació de riscos
-Eines epidemiològiques aplicades a Una Sola Salut. Avaluació del risc
-Modelització estadística bàsica
-Modelització en estadística avançada i anàlisi espacial
Activitat dirigida:
Classes magistrals / Classes expositives
Aprenentatge basat en problemes
Debats
Classes de resolució de problemes / casos / exercicis
Activitat supervisada:
Tutories
Resolució de casos, exercicis i problemes
Activitat autònoma:
Realització de treballs / informes
Lectura d'articles / informes d'interès
Estudi personal
Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Aprenentatge basat en problemes | 25 | 1 | 1, 3, 5, 6, 8, 9, 10 |
Classes de resolució de problemes, casos i exercicis | 25 | 1 | 1, 4, 5, 8, 9, 10 |
Classes magistrals / Classes expositives | 35 | 1,4 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 |
Debats | 5 | 0,2 | 2, 4, 5, 6, 7 |
Tipus: Supervisades | |||
Resolució de casos, exercicis i problemes de forma virtual | 35 | 1,4 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 |
Tutories | 15 | 0,6 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi personal | 85 | 3,4 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 |
Lectura d'articles / informes d'interès | 45 | 1,8 | 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 |
Realització de treballs e informes | 30 | 1,2 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 |
A. Els estudiants s'avaluaran en base als següents criteris, amb un pes proporcional sobre la nota final indicat entre parèntesis:
- Assistència a classe i participació en les activitats realitzades individualment o en grup durant aquestes sessions (20%).
- Presentacions orals de treballs (40%):
Exposició oral sobre el paper dels organismes oficials
Exposició oral sobre epidemiologia descriptiva
- Treballs escrits (40%):
Sistemes d'Informació Geogràfica
Anàlisi de la Variància
Regressió simple i logística
B. Per superar aquest mòdul es requereix:
- Assistència obligatòria mínima del 80% de les hores presencials del mòdul
- La nota mitjana final del mòdul ha de ser igual o superior a 5 sobre 10
- Haver presentat TOTS els treballs.
C. En cas de no arribar a la nota mitjana necessària, la recuperació es realitzarà mitjançant la repetició dels treballs escrits, la nota mitjana dels quals ha de ser d'almenys un 6 sobre 10.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Assistència i participació activa a classe | 20 | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 |
Lliurament d'informes i treballs | 40 | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 |
Presentacions orals de treballs | 40 | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 |
- Introducción a Una Sola Salud (One Health concept)
The evolution of One Health: a decade of progress and challenges for the future. Downloaded from veterinaryrecord.bmj.com on September 29, 2014 - Published by group.bmj.com:
https://www.onehealthcommission.org/documents/news/Gibbs_The_evolution_of_One_Health_BBE95DE2EA279.pdf
http://www.onehealthinitiative.com/about.php
http://www.fao.org/ag/againfo/home/en/news_archive/2010_one-health.html
-Organismos oficiales: organigrama y funciones de evaluación, gestión y comunicación de riesgos (Official Institutions and their role in Risk Management and Communication).
* United Nations
WTO- SPS agreement. Impact on Public Health Food safety, Animal & Plant Health https://www.wto.org/english/tratop_e/sps_e/spsagr_e.htm
WHO. Areas of work in food safety and zoonosis: http://www.who.int/foodsafety/areas_work/en/
FAO. Contributing to One World , One Health http://www.fao.org/docrep/011/aj137e/aj137e00.htm
CODEX ALIMENTARIUS. Public Health, Food safety, Animal and Plant Health.
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/codex-home/en/
* World Animal Health (OIE). http://www.oie.int/en/ . The concept of One health.
http://www.oie.int/en/for-the-media/onehealth/
* European Union.
Overview of EU activities Public Health, Animal & Plant Health and Food safety: http://ec.europa.eu/health/index_en.htm
General Food law (Food , Feed , Animal & Plant legislation): http://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law/index_en.htm
EFSA: http://www.efsa.europa.eu
ECDC: http://ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx
ECDC-EFSA Rapid risk assesssments: http://ecdc.europa.eu/en/publications/risk_assessment/Pages/default.aspx
EMA: http://www.ema.europa.eu/ema/
Antimicrobial resistance: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/special_topics/general/general_content_000439.jsp
Maximum residues levels MRL: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/regulation/document_listing/document_listing_000165.jsp&mid=WC0b01ac058002d89b
European National Agencies:
http://www.bfr.bund.de/cm/364/eu-food-safety-almanac.pdf
* United States:
FDA. Home page http://www.fda.gov FDA organigram http://www.fda.gov/AboutFDA/CentersOffices/OrganizationCharts/ucm393155.htm
Center for Food Safety and Applied Nutrition http://www.fda.gov/AboutFDA/CentersOffices/OfficeofFoods/CFSAN/default.htm
Center for Veterinary Medicine http://www.fda.gov/AboutFDA/CentersOffices/OfficeofFoods/CVM/default.htm
Opinion article from FDA about One health: http://www.fda.gov/animalveterinary/resourcesforyou/animalhealthliteracy/ucm278139.htm
Centre of Disease Control (CDC): http://www.cdc.gov/foodborneburden/PDFs/CDC-and-Food-Safety.pdf\
Office of Regulatory Affairs: http://www.fda.gov/AboutFDA/CentersOffices/OfficeofGlobalRegulatoryOperationsandPolicy/ORA/default.htm
USDA (United States Department of Agriculture) APHIS One health concept :
http://www.usda.gov/wps/portal/usda/usdahome?navid=onehealth
https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/animalhealth/SA_One_Health
EPA Environmental Protection Agency Activities in Public Health , animal Health and Plant health:
https://www.epa.gov/aboutepa
* Otros:
Transatlantic Taskforce on Antimicrobial Resistance – TATFAR -
http://ecdc.europa.eu/en/activities/diseaseprogrammes/TATFAR/Pages/index.aspx
http://www.cdc.gov/drugresistance/tatfar/index.html
J. Serratosa, Oriol Ribo 2009 International context and impact of EFSA activities in animal welfare in the European Union. 2009 Elsevier (Book- 275-303 pp) Welfare of animal production : assessment and management of risks.
- Epidemiología y análisis de riesgo
Dohoo I., Martin W., Stryhn H. (2009) Veterinary Epidemiologic Research - 2nd Edition.
Dirk U. Pfeiffer, Timothy P. Robinson, Mark Stevenson, Kim B. Stevens, David J. Rogers, and Archie C.A. Clements. (2008). Spatial Analysis in Epidemiology.
Thrusfield, M. (2005) Veterinary Epidemiology. (3ª ed.) Ed. Blackwell Science. Oxford.
OIE (2004) Handbook on Import Risk Analysis for Animals and Animal Products, vol. 2. World Organization for Animal Health (Office International des Epizooties), Paris, France.
R. Bonita, R. Beaglehole, T. Kjellström. Basic epidemiology. 2nd edition. World Health Organization.
- Modelización estadística
David Collett. Modelling Survival Data in Medical Research. 2nd edition. Chapman& Hall.
Hosmer, DW, Lemeshow S. Applied logistic regression. New York. John Wiley & Sons. 2000.
Katz MH. Multivariable Analysis: A Practical Guide for Clinicians. Cambridge University Press, 2006.
Kleinbaum, David G., Klein, Mitchel. Survival Analysis. A Self-Learning Text, Third Edition. Springer.
Lawson A. (2013). Bayesian disease mapping.
Rawlings JO, Pantula SG, Dickey DA. Applied Regression analysis. A research Tool. Second Edition. Springer
Saez M, Saurina C. (2007). Estadística y Epidemiología Espacial. Girona: Documenta universitaria.
QGIS (https://qgis.org/ca/site/)
R (https://www.r-project.org/9
Satscan (https://www.satscan.org/)