Titulació | Tipus | Curs | Semestre |
---|---|---|---|
4313796 Qualitat d'Aliments d'Origen Animal | OB | 0 | 2 |
Els requisits per cursar aquest mòdul són els genèrics del Màster. A més, caldrà haver superat els coneixements impartits en els mòduls previs.
L'objectiu del mòdul és proporcionar als alumnes les eines necessàries per avaluar i gestionar la qualitat dels aliments. En base a això, els continguts d'aquest mòdul desenvoluparan tres aspectes:
• Els principis del disseny experimental i anàlisi de dades, amb la finalitat d'obtenir resultats representatius i conclusions correctes sobre els paràmetres de qualitat avaluats, així com dels principis de la comunicació, oral i escrita, dels resultats.
• L'aplicació dels mètodes d'anàlisi per determinar els indicadors de qualitat, físics, químics, instrumentals, sensorials i microbiològics, prestant especial atenció als mètodes més innovadors d'anàlisi que permetin l'obtenció ràpida de resultats.
• La utilitat dels sistemes de gestió de la qualitat acceptats internacionalment (ISO, IFS, BRC, etc.), com les eines per a garantir tant la qualitat global i la innocuïtat dels aliments, com el bon funcionament dels processos i instal·lacions implicades en tota la cadena alimentària.
Els continguts d'aquest mòdul es distribueixen en els següents blocs temàtics:
El mòdul s'impartirà en 90h de sessions presencials teòriques (classes magistrals, seminaris) i pràctiques (de laboratori i aula d'informàtica). També es proposaran diferents activitats d'autoaprenentatge, de realització individual o col·lectiva, que inclouran resolucions de casos pràctics, amb una càrrega de treball per l'estudiant d'aproximadament 210 h.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Sessions teòriques i pràctiques | 90 | 3,6 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 |
Tipus: Autònomes | |||
Realització de treballs i ressolució de casos pràctics, individuals i en grup | 210 | 8,4 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 |
A l'inici de cada bloc el professor responsable informarà de quines són les activitats a realitzar i el pes relatiu de les activitats i assistència a la nota. La nota final del mòdul s'obtindrà després de ponderar les notes parcials de cada bloc segons el seu pes relatiu en el mòdul.Per superar el mòdul cal també una nota mitjana mínima de 5 sobre 10.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Assistència a sessions teòriques i pràctiques | Variable segon el bloc | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 |
Ressolució de casos pràctics i activitats d'autoaprenentatge i examen | Variable segon el bloc | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 13, 16, 17 |
Llibres:
Anònim 2011, "Microorganisms in Foods 8 Use of Data for Assessing Process Control and Product Acceptance". Intl Commission on Microbiological Specifications for Foods, Springer
Carpenter, Roland P. 2002. "Análisis sensorial en el desarrollo y control de la calidad de alimentos". Acribia, S.A., Zaragoza.
Clute, Mark. 2009 "Food industry quality control system". CRC Press, Taylor & Francis, USA
Crawley, Michael J., 2013, 2nd ed. "The R Book", Wiley, West Sussex, UK.
Dickinson, E.; Van Vliet, T. 2003. "Food Colloids, Biopolymers and Materials". Royal Society of Chemistry
Da-Wen Sun (2009) Infrared spectroscopy for food quality analysis and control. Elsevier (Disponible a: http://www.sciencedirect.com/science/book/9780123741363)
Fellows, P. 2007. "Tecnología del procesado de los alimentos: Principios y Práctica". Ed. Acribia, Zaragoza.
Hough, G. 2010. "Sensory shelf life estimation of food products". Taylor & Francis, Boca Raton, USA
Kilcast, David. 2004. "Texture in Food, Volume 2 - Solid Foods". Woodhead Publishing
Kress-Rogers, E., Brimelow, C. J. B. (Ed.). 2001. "Instrumentation and sensors for the food industry". Ed. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, UK.
Malmfors, Birgita; Garnsworthy, Phil; Grossman, Michael, 2004, 2nd ed. "Writting and presenting scientific papers", Nottingham University Press, Nottingham, UK.
McKenna, Brian M. 2003. "Texture in Food, Volume 1 - Semi-Solid Foods". Woodhead Publishing
Olsen, E. D. 2008. "Métodos ópticos de anàlisis". Ed. Reverté, S. A., Barcelona.
Skoog et al. 2006 "Principles of Instrumental Analisys".6th edition You Liu, Dong. 2009 "Molecular Detection of Foodborne Pathogens". CRC Press, Taylor &Francis, USA
Sun, D. W. (Ed.). 2009. Infrared spectrosocpy for food quality analysis and control. Academic Press.
URL:
http://ddd.uab.cat/record/126376