Logo UAB
2020/2021

Legislació i Gestió de Persones al Sector Aeronàutic

Codi: 42875 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
4313785 Gestió Aeronàutica OB 0 1
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Eliseo Sierra Noguero
Correu electrònic:
Eliseo.Sierra@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Equip docent

Isabel Pellicer Cardona
Eliseo Sierra Noguero

Prerequisits

No hi ha.

Objectius

L’objectiu d'aquest mòdul és doble.

En un primer bloc temàtic l'objectiu essencial és l'aprenentatge dels aspectes fonamentals del dret aeronàutic, perquè l'alumne sigui capaç d'utilitzar la legislació, tot i que no tingui formació jurídica. L'estudiant es familiaritza amb la normativa jurídica, la jurisprudència i les tècniques d'interpretació i aplicació del dret aeronàutic.

Amb el segon bloc temàtic es pretén que l'estudiant conegui els eixos del comportament de les persones en l'entorn professional i desenvolupi la capacitat per gestionar-les. Concretament, es pretén que conegui els recursos tècnics per fer possible la gestió estratègica de persones, i que desenvolupi capacitats analítiques, instrumentals i emocionals per aplicar en el seu àmbit d’actuació.

Competències

  • Adequar la gestió a la normativa legal aplicable al sector aeronàutic, a partir de la comprensió dels conceptes específics del dret aeronàutic.
  • Distingir i comprendre els principals elements del comportament de les persones en l'entorn professional del sector aeronàutic per a fer una gestió correcta d’aquestes persones.
  • Innovar en la cerca de nous espais i àmbits en el camp laboral.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'a
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  • Reconèixer la dimensió humana, econòmica, legal i ètica en l'exercici professional.
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  • Treballar de manera col·laborativa en equips multidisciplinaris.

Resultats d'aprenentatge

  1. Comprendre el significat i l'abast de conceptes com ara espai aeri, aeroport, aeronau, empresa aeronàutica, circulació i seguretat aèria, transport aeri i drets dels passatgers.
  2. Contextualitzar el dret aeronàutic en la societat present, futura i en altres sectors de la realitat (enginyeria aeronàutica, informàtica, etc.), així com conèixer-ne l’abast nacional, comunitari i internacional.
  3. Demostrar flexibilitat en les relacions interpersonals.
  4. Determinar i comprendre els factors clau d'un lideratge efectiu.
  5. Determinar i comprendre els factors clau de la gestió per competències.
  6. Determinar i comprendre els factors crítics en la gestió de persones.
  7. Exposar públicament casos pràctics que es plantegin sobre gestió aeronàutica i les seves possibles solucions jurídiques d’acord amb la normativa, la jurisprudència i la doctrina.
  8. Innovar en la cerca de nous espais i àmbits en el camp laboral.
  9. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'a
  10. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  11. Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  12. Reconèixer la dimensió humana, econòmica, legal i ètica en l'exercici professional.
  13. Relacionar els coneixements de dret aeronàutic amb qüestions derivades del trànsit aeronàutic a l’efecte d'oferir solucions justes i eficaces.
  14. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  15. Treballar de manera col·laborativa en equips multidisciplinaris.

Continguts

Bloc temàtic M2-B1: Dret Aeronàutic

    1. El Conveni de Chicago sobre aviació civil internacional i l'Organització de l'Aviació Civil Internacional.

    2. La navegació aèria.

    3. Els aeroports.

    4. L'aeronau.

    5. La companyia de transport aeri.

    6. El contracte de transport aeri de persones i els seus equipatges.

    7. El contracte de transport aeri de mercaderies.

    8. Assegurances, accidents i Dret penal aeronàutic.

 

Bloc temàtic M2-B2: Gestió de Persones en el Sector Aeronàutic

    1. Equips de treball

    2. Lideratge

    3. Comunicació

    4. Conflicte

    5. Negociació

    6. Clima i cultura

    7. Selecció i Formació

    8. Equips d'Alt Rendiment (EAR).

Metodologia

El plantejament metodològic general de l'assignatura està basat en el principi de multivarietat d'estratègies, amb el qual es pretén facilitar la participació activa i la construcció del procés d'aprenentatge per part de l'estudiant sota el principi d ' "aprendre fent".

Especificacions particulars del bloc temàtic M2-B1: Dret Aeronàutic. Aquest bloc temàtic es desenvolupa en format de docència a distància. No hi ha impartició de classes. Cada setmana del curs, l'estudiant disposa al campus virtual del tema complet corresponent, per al seu estudi i anàlisi. Es preveu la realització de casos pràctics a partir de la formació adquirida en els temes i en informació addicional que ha de localitzar de forma autònoma cada estudiant.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes de teoria 10 0,4 4, 5, 6, 12
Seminaris 10 0,4 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 15
Tipus: Supervisades      
Desenvolupament de treballs en grup 32 1,28 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15
Tutories 8 0,32 11
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 50 2 11
Resolució individual de treballs 40 1,6 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14

Avaluació

Perquè qualsevol dels elements d'avaluació sigui considerat en la fórmula de càlcul de la nota final del mòdul (d'acord amb els seus pesos), la seva qualificació individual ha de ser superior o igual a 4.

Totes les activitats basades en informes escrits s'han de presentar dins de les dates de venciment indicades pel professor. Si se suspèn una activitat basada en informe, l'estudiant podrà tornar a presentar el seu informe d'acord amb les correccions / indicacions proporcionades pel professor.

Si se suspèn un examen escrit, l'estudiant tindrà l'oportunitat de repetir-ho.

Les dates de recuperació d'exàmens, així com les dates de reentrega d'informes de treballs seran comunicades pel professor a l'inici del curs.

A continuació s'indiquen les activitats d'avaluació corresponents a cada un dels blocs temàtics que conformen el mòdul.

M2-B1: Dret Aeronàutic

• Examen final. Consta de dues parts:

o Examen teòric. Consta de 40 preguntes tipus test.

o Desenvolupament d'un petit cas pràctic. L'alumne disposarà de 48 hores per desenvolupar i enviar la seva proposta.

• Resolució d'exercicis del curs.

• La reavaluació d'aquest bloc, en cas de ser necessària, consistirà en un examen de reavaluació de la matèria suspesa. De aprovar, la nota final de la matèria avaluada serà apte / no apte; és a dir, un 5 en el cas de ser apte.

M2-B2: Gestió de Persones en el Sector Aeronàutic

• Quadern de treball: També conegut àlbum de fitxes, consisteix en una carpeta d'experiències, documents, imatges, fotos i productes seleccionats i disposats per l'alumne / a com una evidència del seu procés d'aprenentatge i assimilació dels contennidos treballats a classe. Com a eina d'avaluació, ofereix elements d'anàlisi que amplien els criteris d'avaluació tradicionals. El professor / a proporcionarà les instruccions pertinents parteixi la confecció del quadern de treball.

• La reavaluació d'aquest bloc, en cas de ser necessària, consistirà en la realització d'un treball de recuperació que es valorarà en termes d'apte (5) o no apte.

Nota important: Per tenir dret a ser avaluat en aquest mòdul, s'hauran d'acreditar els percentatges mínims d'assistència a classe que s'indiquen a continuació:

 - En la modalitat semipresencial: 75%

 - En la modalitat virtual: 50%

No hi ha un tractament diferenciat en l'avaluació dels repetidors.

L’estudiant es pot presentar a la recuperació de cada assignatura sempre que s’hagi presentat a un conjunt d’activitats que representin un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l’assignatura.

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Cuadern de treball (M2-B2) 50 % 0 0 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15
Examen final (M2-B1) 35 % 0 0 1, 2, 7, 9, 10, 13, 14
Resolució d'exercicis (M2-B1) 15% 0 0 1, 2, 9, 10, 11, 13

Bibliografia

Bloc temàtic M2-B1: Dret aeronàutic

  • MARTÍNEZ SANZ, F. (Dir.) y PUTZ, A. (Coord.), Manual de Derecho del transporte, Marcial Pons, 2010.
  • MORILLAS JARILLO, M. J., PETIT LAVALL, M. V. y GUERRERO LEBRÓN, M. J., Derecho aéreo y del espacio, Marcial Pons, 2015.
  • SIERRA NOGUERO, E., Manual de Derecho aéreo, Tirant lo Blanc, 2020.

Bloc temàtic M2-B2: Gestió de Persones en el Sector Aeronàutic

  • Baisoff, D., Victor, D. (1991). Gestión del conflicto. Díaz de Santos. Madrid.
  • Borrell, F. (1996). Cómo trabajar en equipo. Gestión 2000. Barcelona.
  • Brams, S.J., Taylor, A.D. (2000). La solución ganar-ganar. Cómo garantizar que cada uno se queda la parte que le corresponde. Ariel. Barcelona.
  • BROS, W. y Moberg, D. (1990) Teoría de la organización y la Administración: enfoque integral. Limusa: Mexico.
  • Dessler G. (1983) Administración de Personal. Prentice Hall: Mexico.
  • Fisher, R., Ury, W., Patton, W. (1998). Obtenga el sí: El arte de negociar sin ceder. Gestión 2000. Barcelona.
  • Hall, R. (1996). Organizaciones, Estructura, Procesos y Resultados. 2da Edición. Prentice Hall: México.
  • Jeffrey A. Joerres (2011). "LA LLEGADA DE HUMAN AGE, la era de las Personas y el Talento"; http://www.manpower.com/researchcenter
  • Martínez-Tur, V., Ramos, J. y Moliner, C. (2015). Psicología de las organizaciones. Madrid: Síntesis.