Logo UAB
2020/2021

La Gestió Professional de la Seguretat Social i dels Plans de Pensions en l'Empresa

Codi: 42136 Crèdits: 10
Titulació Tipus Curs Semestre
4313301 Drets Sociolaborals OB 0 1
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Carolina Gala Durán
Correu electrònic:
Carolina.Gala@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Equip docent

Jorge Perez Perez
David Gutierrez Colominas
Miguel Angel Purcalla Bonilla

Prerequisits

No n'hi ha

Objectius

La matèria pretén una aproximació pràctica, crítica i de detall a qüestions d'actualitat en el terreny de la Seguretat Social i protecció social. Referent a això, la selecció de les temàtiques abordades en el mòdul es basa en un triple criteri. D'un costat, són seleccionades matèries objecte de reforma recent, a fi de facilitar als estudiants una actualització sobre els aspectes més destacables de les modificacions escomeses en l'ordenament jurídic. En segon lloc, es fa també recalcament en matèries que han estat objecte d'escassa atenció als programes de grau i que normalment mostren una certa complexitat, la qual cosa les fa més adequades per ser abordades en el Màster. Finalment, algunes sessions tracten sobre qüestions habitualment tractades a nivell de grau amb la pretensió d'oferir una perspectiva d'actualització jurisprudencial des d'una visió eminentment pràctica.

Competències

  • Aplicar els sistemes, els mitjans i les tecnologies d'obtenció i difusió de la informació en l'àmbit professional o investigador.
  • Innovar en la cerca de nous espais i àmbits en el camp laboral
  • Interpretar les grans línies de canvi permanent en el sistema de seguretat social, inclosos els diferents sistemes complementaris i la regulació de la seva dimensió transnacional.
  • Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar els sistemes informàtics avançats vinculats amb el sistema de Seguretat Social.
  2. Aplicar els sistemes, mitjans i tecnologies d'obtenció i difusió de la informació per a la seva aplicació en l'àmbit professional o investigador.
  3. Aplicar, en un àmbit determinat, la normativa vinculada amb els plans de pensions del sistema d'ocupació, les millores voluntàries i els contractes d'assegurança col·lectius.
  4. Elaborar adequadament la documentació relacionada amb la gestió de les prestacions de Seguretat Social.
  5. Formular hipòtesis raonables sobre el procés d'integració del sistema de Seguretat Social i dels diferents sistemes autonòmics.
  6. Identificar els diversos mecanismes de protecció social complementària aplicables en el marc d'una empresa o de l?Administració Pública.
  7. Identificar i analitzar les diferents vies de control de l'empresari en matèria de Seguretat Social.
  8. Innovar en la cerca de nous espais i àmbits en el camp laboral
  9. Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit
  10. Resoldre les qüestions pràctiques relacionades amb la gestió i aplicació del sistema de Seguretat Social.
  11. Resoldre les qüestions pràctiques relacionades amb la responsabilitat dels empresaris en matèria de Seguretat Social.
  12. Resoldre qüestions vinculades amb el desplaçament dels treballadors i les seves famílies en el marc de la Unió Europea en relació amb l'accés i l'abast de l'acció protectora dels sistemes de Seguretat Social.
  13. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca

Continguts

Nota prèvia: s'assenyalen a continuació els continguts que es preveu abordar en 2020/2021 en el mòdul de Seguretat Social. Els continguts s'assenyalen seguint l'ordre marcat per la Llei General de la Seguretat Social i per la manualística, ordre que podrà modificar-se en el cronograma. Sobre aquest tema, a principi de curs es facilitarà un cronograma al campus virtual amb la indicació, per a cada sessió, de data, matèria i professor/és responsables de la sessió.

CONTINGUT PREVIST:

Estructura general del sistema de Seguretat Social i àmbit subjectiu

Cotització i recaptació. Problemes pràctics

Accidents de treball i malalties professionals

Incapacitat temporal

Incapacitat permanent. Incidència sobre el treball

Jubilació. Incidència sobre el treball

Ingrès mínim vital

Qüestions pràctiques en matèria de protecció per desocupació

Prestacions per mort i supervivència.

Metodologia

La metodologia es basa, d'una banda, en la realització d'activitats dirigides que comptaran amb la supervisió i el suport del professor/a en aula, que es basaran en l'exposició de les temàtiques en aula, així com en la discussió de supòsits pràctics que es proposaran a l'alumnat. El nombre reduït d'estudiants en aula permet una dinàmica àgil d'intercanvi en aquest tipus d'activitats.
Així mateix, les activitats dirigides es complementaran amb activitats supervisades que comportaran la realització en aula de petites activitats d'avaluació o supòsits pràctics en aula.
En fi, les activitats autònomes constitueixen un apartat important en el desenvolupament de l'aprenentatge, máxime en el grau de màster, en el qual la maduresa de l'estudiant permet sens dubte una major solvència i aprofitament de les activitats autònomes. Les activitats autònomes es desenvolupen fora de l'aula, sense la supervisió del professor/a i comportaran la realització de les següents activitats: a) lectura i anàlisi de textos (articles, documents, jurisprudència) per a la preparació de l'examen i per a la realització dels supòsits pràctics; b) redacció de supòsits pràctics i c) estudi de la matèria dirigit a la superació de l'examen.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Activitats pràctiques 20 0,8 1, 3, 4, 10, 11, 12
Classes magistrals 36 1,44 4, 5, 6, 7, 10, 12, 13
Conferències 4 0,16 4, 5, 6, 7, 10, 12, 13
Tipus: Supervisades      
Avaluació 3 0,12 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Recerca i anàlisi de documentació jurídica (jurisprudència, normativa, resolucions administratives, convenis col.lectius...) 10 0,4 1, 2, 4, 7, 9, 13
Recerca i lectura de bibliografia 10 0,4 5, 6, 7, 8, 9
Resolució de casos pràctics i elaboració de documents jurídics 17 0,68 2, 3, 4, 6, 7, 10, 11, 12
Tipus: Autònomes      
Elaboració d'esquemes 20 0,8 1, 2, 4, 6, 7, 8, 9, 12, 13
Estudi 90 3,6 6, 7, 9, 10, 13
Recerca i lectura de bibliografia 40 1,6 1, 2, 4, 6, 7, 8, 9, 12, 13

Avaluació

L'avaluació es fonamentarà en activitats d'avaluació continuada, en l'assistència i en una prova o examen final.

En el que concerneix a les activitats d'avaluació continuada, aquestes seran de format breu i es desenvoluparan en el marc de les activitats pràctiques. Consistiran en la resolució de casos pràctics i/o qüestionaris i la seva posterior presentació oral o per escrit. Es realitzaran un mínim de quatre i un màxim de sis activitats d'avaluació, que en el seu conjunt tindran un valor del 45 per 100 de la nota.
També és objecte de valoració l'assistència, tenint sempre en compte que serà necessària una assistència no inferior al 80 per 100 de les sessions de cada mòdul. Dins d'aquest marge es preveu una lleugera penalització en la nota final, que dependrà de les absències de l'estudiant. En aquest sentit, s'entén que el caràcter d'ensenyament de màster, el limitat nombre d'estudiants i la dinàmica docent contribueixen a aquesta importància de l'assistència el més completa possible a les sessions programades. L'assistència a classe tindrà un valor màxim del 15 per 100 de la nota.
L'examen final comportarà una qualificació del 40 per 100 de la nota.
 

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència a les sessions del máster 15 por 100 0 0 1, 5, 6, 7, 9, 13
Elaboració de supòsits práctics i altres activitats 35 por 100 0 0 1, 2, 3, 4, 6, 9, 10, 11, 12
Exàmen final 50 por 100 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Bibliografia

En termes generals, la bibliografia a utilitzar serà l'assenyalada específicament per cada professor/a en les sessions corresponents. A aquests efectes, es penjaran materials al campus virtual de l'assignatura.

Dit això, s'indiquen alguns manuals per a aquells estudiants que desitgin tenir una visió bàsica de les matèries objecte d'explicació en classe.

 

BLASCO LAHOZ, Francisco; LÓPEZ GANDÍA, Juan y MOMPARLER CARRASCO, María A.: Curso Básico de Seguridad Social, València, Tirant lo Blanch, ültima edició

GORELLI HERNÁNDEZ, Juan (y otros): Lecciones de Seguridad Social, Madrid, Tecnos, última edició

MONERÉO PÉREZ, José Luis y otros: Manual de Seguridad Social, Madrid, Tecnos, última edició

 

En el que concerneix a la normativa aplicable, preferentment s'aconsella la utilització de normativa actualitzada de la base de dades westlaw (www.westlaw.es) o BOE. Es faran indicacions sobre aquest tema.