Logo UAB
2020/2021

Dret

Codi: 103725 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2502904 Direcció Hotelera FB 1 2
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Mérida Iglesias Lucía
Correu electrònic:
Merida.Iglesias@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
No
Grup íntegre en espanyol:
No

Prerequisits

No hi ha prerequisits.

Objectius

Els objectius són conèixer:

-        El concepte de Dret. La norma jurídica i les branques del Dret.

-        Intervenció pública a l’àmbit hoteler

-        Obligacions i contractes: Contractes bàsics i de l’àmbit hoteler

-        Règim legal de l’activitat d’allotjament turístic: Ordenació de l’activitat hotelera i d’altres activitats d’allotjament turístics.

Competències

  • Analitzar la legislació laboral, fiscal i mercantil del sector de l’hoteleria i la restauració.
  • Analitzar, formular i implantar l'estratègia general d'una organització, així com les polítiques d'actuació de les diferents àrees funcionals del sector de l'hoteleria i la restauració.
  • Demostrar que coneix i comprèn els principis bàsics de l’allotjament i la restauració en totes les dimensions, departaments, activitats i àrees en el context del sector turístic.
  • Demostrar un comportament responsable amb l'entorn mediambiental, social i cultural.
  • Demostrar un comportament ètic en les relacions socials, així com adaptar-se a diferents contextos interculturals.
  • Desenvolupar una capacitat d'aprenentatge autònom.
  • Fer servir les tècniques de comunicació a tots els nivells.
  • Gestionar i organitzar el temps.
  • Identificar el marc legal que regula les activitats hoteleres i de restauració, tant les relatives a la posada en marxa de negocis o activitats, com les referents al manteniment de les instal·lacions y al seu funcionament normal.
  • Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, de persones i de situacions.
  • Treballar en equip.

Resultats d'aprenentatge

  1. Adequar la gestió a la normativa legal aplicable al sector turístic.
  2. Analitzar la legislació existent per permetre establir unes pautes d’actuació en les empreses hoteleres i de restauració.
  3. Aplicar els elements del dret civil, mercantil i laboral que es troben al sector turístic.
  4. Demostrar un comportament responsable amb l'entorn mediambiental, social i cultural.
  5. Demostrar un comportament ètic en les relacions socials, així com adaptar-se a diferents contextos interculturals.
  6. Desenvolupar una capacitat d'aprenentatge autònom.
  7. Fer servir les tècniques de comunicació a tots els nivells.
  8. Gestionar i organitzar el temps.
  9. Identificar els principis jurídics bàsics del sector turístic.
  10. Identificar les diferents normes que en matèria laboral puguin afectar l’ordenació dels recursos humans.
  11. Identificar les obligacions contractuals aplicables al sector turístic.
  12. Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, de persones i de situacions.
  13. Treballar en equip.

Continguts

BLOC I: L’ORDENAMENT JURÍDIC

Tema 1: L’ ordenament jurídic i la separació de poders

Tema 2: El sistema de fonts del dret

Tema 3: L’ordenament jurídic turístic - hoteler

BLOC II: INTERVENCIÓ I ORDENACIÓ DE L’ÀMBIT TURÍSTIC

Tema 4: L’activitat administrativa de foment: en especial turística de foment.

Tema 5: L’activitat administrativa de prestació de serveis públics: en especial de prestació de servei turístic.

Tema 6: L’activitat administrativa de limitació en matèria turística.

Tema 7:  L’activitat administrativa sancionadora en matèria turística.

BLOC III: REGULACIÓ DE L’ACTIVITAT D’ALLOTJAMENT TURÍSTIC

Tema 8: Nocions generals de la contractació i les obligacions

Tema 9: Tipologia de contractes específics d’àmbit hoteler

Metodologia

Classes magistrals amb suport TIC i participació activa dels estudiants.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals 57 2,28 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12
Tipus: Supervisades      
Tutories 15 0,6 6, 8
Tipus: Autònomes      
Fer i comentar supòsits pràctics. 15 0,6 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Avaluació

El sistema d’avaluació serà l'exposat en aquest apartat. 

De no seguir l’avaluació continuada o suspendre-la a les dates oficials establertes es podrà realitzar un examen final de l’assignatura. En les proves de re-avaluació la nota màxima a obtenir serà d’un 5.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Prova teòrica bloc I 20 per cent 1 0,04 1, 2, 6, 8, 9, 11
Prova teòrica bloc II 20 per cent 1 0,04 1, 2, 6, 8, 11
Prova teòrica bloc III 20 per cent 1 0,04 1, 2, 3, 6, 8, 10, 11
Realització i exposició de casos pràctics. 40 per cent 60 2,4 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13

Bibliografia

AURIOLES MARTIN, A. Introducción al derecho turístico. Derecho privado del turismo, ed. Tecnos, 2º ed., Madrid, 2005.

FERNÁNDEZ RODRIGUEZ, C. Derecho administrativo del turismo, ed. Marcial Pons, 4ª ed., Madrid, 2007.

AMAT LLOMBART, P. La contratación en el sector turístico. A partir de las nociones de derecho civil, personal y patrimonial, ed. Tirant lo Blanch, València, 2002.

CEBALLOS MARTIN, M.M, y PEREZ GUERRA, R. El contrato turístico de alojamiento hotelero, ed. Comares, Granada, 2001.