Titulació | Tipus | Curs | Semestre |
---|---|---|---|
2501925 Ciència i Tecnologia dels Aliments | OB | 4 | 1 |
Tot i que no hi ha prerequisits oficials, és convenient que l’estudiant repassi els coneixements adquirits a les assignatures de segon i tercer curs:
L’assignatura de Legislació Alimentaria és una assignatura transversal i fonamental que pretén que l’alumne sigui capaç de conèixer el marc legal per interpretar, aplicar i desenvolupar els principis normatius de dret alimentari i les normes específiques que regulen tot el sector agroalimentari des de la producció primària fins el consumidor.
Objectiu general:
Identificar, analitzar i aplicar el sistema normatiu en totes i cadascuna de las fases de producció i comercialització dels aliments.
Objectius específics:
- protegir al consumidor
- establir practiques equitatives
- establir normes a nivell regional, nacional i mundial
- determinar prioritats
- fer la publicació i divulgació de les normes
Tema1. -Presentació de l'assignatura- 1.1.Introducció general. 1.2 treball de curs de legislació alimentaria.
Dret administratiu
Introducció al Vocabulari jurídic català/castellà/angles
Tema 2. -Què és l'Estat. Què és el Dret. Què és l 'Administració Pública i quines són les seves classes.
Tema 3.-L'ordenament jurídic. La Constitució, les lleis i les normes reglamentàries.
Tema 4.-Les decisions administratives. Els recursos i el control de l'Administració.
Tema 5.-La funció pública.
Tema 6.-Administració, el ciutadà i l'empresa des de el punt de vista del Dret. La llibertat d'empresa. Els serveis públics.
Legislació Alimentària
Tema 7.-Ètica i Deontologia en la pràctica professional. Principis ètics. Deontologia. Codis de conducta i reglaments vigents. Exemples de casos i anàlisis.
Tema 8. Peritatges i responsabilitat civil en l’àmbit alimentari. 11.1 Concepte de responsabilitat civil i professional, 11.2. Elements constitutius per litigi. 11.3. Concepte de perit. 11.4. Informes civil i penals. 11.5 Testimoniatge de perits. 11.6. Drets dels consumidors a nivell comunitari.
Tema 9. Ciència i Legislació alimentaria. Rol dels principis científics en la legislació alimentaria europea.. 9.1. Reglament 178/2002. 9.2. Anàlisis del risc, Avaluació de risc , gestió i comunicació. 9.3. Rol i estructura de la AESA (EFSA). 9.4 funcionament de l’EFSA i impacte legislatiu per sectors.
Tema 10. -Introducció alDret alimentari. 7.1. El control alimentari. 7.2. Normalització, certificació tècnica i seguretat dels productes alimentaris 7.3. Temes transversals de Legislació Alimentaria: Additius Alimentaris. Etiquetatge i l'envasat. Aigua.
Tema 11.- Introducció alDret Comunitari (UE). 8.1. Dret Primari. Dret derivat- (Reglaments-Directives-Decisions-Recomanacions i Dictàmens). 8.2. Dret Jurisprudencial. 8.3. Procés legislatiu en l'àmbit alimentari. 8.4.Òrgans legislatius de la U.E. Normatives europees d'àmbit alimentari.- Normes Verticals i Horitzontals. 8.5.Taula de prioritat de normatives i les seves implicacions. Clàusula de Salvaguarda. Grau de compliment del dret comunitari, conseqüències pràctiques. Controls intra-i extracomunitaris dels productes alimentosos.
Tema 12.-Dret Alimentari d'àmbit Internacional. 10.1. Harmonització tècnica dels acords internacionals. 10.2.Còdex Alimentarius Mundi. Normes. Recomanacions. Fases d'elaboració-(esquema de procediment) i grau de compromís dels països amb el Còdex. 10.3. FDA. Productes GRASS. GATT acords e implicacions per el dret Alimentari.
La metodologia de les classes teoriques i seminaris es dura a terme en format mixte : Presencial i no -presencial
Dins l'assignatura hi ha dues parts: una primera, dedicada a la introducció al Dret, i una segona, destinada a la Legislació Alimentària.
1) Classes teòriques: consistents en classes magistrals amb suport de TICs, a on s’explicaran els conceptes fonamentals dels temes bàsics de la matèria. Es podran fer opcionalment un cert nombre de classes es realitzaran en llengua anglesa
2) Seminaris de resolució presentació de les activitats d’autoaprenentatge grupal: es realitzaran tres seminaris. Durant els seminaris cada grup haurà d’exposar amb el suport visual, els aspectes més importants dels treballs realitzat
3) Tutories: l’alumne haurà de realitzar tutories al llarg del curs per fer el seguiment dels treballs d’autoaprenentatge, i altres aspectes relatius a l’assignatura. Les tutories s’encaminaran principalment a orientar i resoldre els dubtes dels alumnes. Les tutories es podran fer individuals o en grup, depenent dels objectius.
No presencials:
1) Activitats d'autoaprenentatge en grup: els alumnes hauran de realitzar un treball de un tema relacionat amb la matèria de legislació alimentaria. Es tracta de treballs, que impliquen la recerca d'informació per part dels estudiants sobre una o diverses qüestions, i que s'hauran de lliurar per escrit i s´hauran de defensar oralment al final de curs
2) Altres activitats d'autoaprenentatge de realització en grup: els alumnes hauran de fer una immersió dels problemes plantejats per elprofessorat, seguint unes pautes formals i de continguts comunes a tots els grups i que es discutiran i exposaran a les sessions de seminaris
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classes teòriques (classes expositives o magistrals de teoria) | 18 | 0,72 | 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 |
Seminaris | 8 | 0,32 | 1, 2, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13 |
Tipus: Supervisades | |||
Seminaris Tutories | 2 | 0,08 | 4, 12, 13 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi autònom | 28 | 1,12 | 1, 3, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 |
Preparació de casos pràctics i activitats d'avaluació continuada | 17 | 0,68 | 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 |
Les competències d'aquesta assignatura seran avaluades mitjançant:
1) Un examen de legislació alimentaria amb un pes de 40%
2) Un examen de Introducció al dret amb un pes de 20%
3) Un treball de legislació alimentària, que computarà el 40% del total de la nota final de l’assignatura
Les dues parts de l'asignatura i) Introduccio al dret i ii) Ètica i Legislació alimentaria, s'hauran d'aprovar per separat amb un 5 de la nota final. En cas de no arribar a la nota minima es podra recuperar separadament. Si una de les dues parts no s'aprova, o la suma juntament amb el treball no arriba al 50% de la la nota total sera suspès.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Examen d'ética i Legislació alimentaria i Examen d'Introducció al dret | 40% Ètica i legislació alimentaria ; 20% introducció al dret | 2 | 0,08 | 1, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 |
Treball escrit de l'alumne. | 40% (de la part d'ètica i legislació alimentària). | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 |
Enllaços WEB:
Bibliografia de dret Administratiu:
SÁNCHEZ MORÓN, M.: Derecho Administrativo. Parte general. Tecnos, 2016.
GAMERO CASADO, E. i FERNÁNDEZ RAMOS, S.: Manual básico de Derecho Administrativo, Tecnos, 2016.
ESTEVE PARDO, J.: Elementos de Derecho Administrativo, Marcial Pons, 2015.
RECUERDA GIRELA, M.A., Tratado de Derecho alimentario, Aranzadi, 2014.