Logo UAB
2020/2021

Legislació Alimentària

Codi: 103236 Crèdits: 3
Titulació Tipus Curs Semestre
2501925 Ciència i Tecnologia dels Aliments OB 4 1
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Serratosa Vilageliu
Correu electrònic:
Jordi.Serratosa@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:
No

Altres indicacions sobre les llengües

Alguns temes podrán impartits opcionalment en angles

Equip docent

Joan Amenós Álamo

Prerequisits

Tot i que no hi ha prerequisits oficials, és convenient que l’estudiant repassi els coneixements adquirits a les assignatures de segon i tercer curs:

  • Anàlisi i control de la qualitat dels aliments
  • Gestió de la Seguretat Alimentària i Salut Pública

Objectius

L’assignatura de Legislació Alimentaria és una assignatura transversal  i fonamental que pretén que l’alumne sigui capaç de conèixer el marc legal per interpretar, aplicar i desenvolupar els principis normatius de dret alimentari i les normes específiques que regulen tot el sector agroalimentari des de la producció primària fins el consumidor.

Objectiu general:

Identificar, analitzar i aplicar el sistema normatiu en totes i cadascuna de las fases de producció i comercialització dels aliments.

Objectius específics:

  • Dotar als estudiants del Grau  de Ciència i Tecnologia dels Aliments de les eines jurídiques , tècniques i pràctiques per a un correcte coneixement del marc legal espanyol, europeu i internacional, que en general esdevingui útil per a la practica professional.
  • Desenvolupar els objectius de la normalització i legislació dels aliments per tal de:

-       protegir al consumidor

-       establir practiques equitatives

-       establir normes a nivell regional, nacional i mundial 

-       determinar prioritats

-       fer la publicació i divulgació de les normes

Competències

  • Assumir un compromís ètic i valorar la importància de la qualitat i de la feina ben feta.
  • Auditar i assessorar legal, científica i tècnicament la indústria agroalimentària.
  • Buscar, gestionar i interpretar la informació procedent de diverses fonts.
  • Comunicar-se de manera eficaç, oralment i per escrit, a una audiència professional i no professional, en les llengües pròpies i/o en anglès.
  • Demostrar sensibilitat en temes mediambientals, sanitaris i socials.
  • Interpretar i aplicar els principis normatius del dret agroalimentari.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar amb una concepció holística i en el marc jurídic els coneixements tècnics adquirits.
  2. Assumir un compromís ètic i valorar la importància de la qualitat i de la feina ben feta.
  3. Buscar, gestionar i interpretar la informació procedent de diverses fonts.
  4. Comunicar-se de manera eficaç, oralment i per escrit, a una audiència professional i no professional, en les llengües pròpies i/o en anglès.
  5. Demostrar sensibilitat en temes mediambientals, sanitaris i socials.
  6. Descriure els fonaments científics del dret en l'empresa alimentària i aplicar els seus principis.
  7. Dur a terme peritatges tècnics basats en dades científiques, legislatives i ètiques.
  8. Explicar els principis ètics de l'exercici de la professió.
  9. Fer dictàmens tenint en compte la legislació existent.
  10. Fonamentar i explicar els mecanismes històrics dels codis de conducta, legislació i responsabilitat civil segons les cultures i el desenvolupament dels països.
  11. Reconèixer els riscos de l'incompliment legislatiu.
  12. Reconèixer i explicar els factors que influeixen en el grau de compliment de la legislació.
  13. Utilitzar de forma correcta la terminologia legislativa i legal.
  14. Valorar diverses legislacions dels diferents països i realitzar informes pertinents.

Continguts

Tema1. -Presentació de l'assignatura- 1.1.Introducció general. 1.2 treball de curs de legislació alimentaria.

Dret administratiu

Introducció al Vocabulari jurídic català/castellà/angles

Tema 2. -Què és l'Estat. Què és el Dret. Què és l 'Administració Pública i quines són les seves classes. 

Tema 3.-L'ordenament jurídic. La Constitució, les lleis  i les normes reglamentàries.

Tema 4.-Les decisions administratives. Els recursos i el control de l'Administració.

Tema 5.-La funció pública. 

Tema 6.-Administració, el ciutadà i l'empresa des de el punt de vista del Dret. La llibertat d'empresa. Els serveis públics.

Legislació Alimentària

Tema 7.-Ètica i Deontologia en la pràctica professional. Principis ètics. Deontologia. Codis de conducta i reglaments vigents. Exemples de casos i anàlisis. 

Tema 8. Peritatges i responsabilitat civil en l’àmbit alimentari. 11.1  Concepte de responsabilitat civil i professional, 11.2. Elements constitutius per litigi. 11.3. Concepte de perit. 11.4.  Informes civil i penals. 11.5 Testimoniatge de perits. 11.6. Drets dels consumidors a nivell comunitari.  

Tema 9.  Ciència i Legislació alimentaria. Rol dels principis científics en la legislació alimentaria europea.. 9.1. Reglament 178/2002. 9.2. Anàlisis del risc, Avaluació de risc , gestió i comunicació. 9.3.  Rol i estructura de la AESA (EFSA). 9.4 funcionament de l’EFSA i impacte legislatiu per sectors. 

Tema 10. -Introducció alDret alimentari. 7.1. El control alimentari. 7.2. Normalització, certificació tècnica i seguretat dels productes alimentaris   7.3.  Temes transversals de  Legislació Alimentaria: Additius Alimentaris. Etiquetatge i l'envasat. Aigua. 

Tema 11.- Introducció alDret Comunitari (UE). 8.1. Dret Primari. Dret derivat- (Reglaments-Directives-Decisions-Recomanacions i Dictàmens).  8.2. Dret Jurisprudencial. 8.3. Procés legislatiu en l'àmbit alimentari. 8.4.Òrgans legislatius de la U.E. Normatives europees d'àmbit alimentari.- Normes Verticals i Horitzontals. 8.5.Taula de prioritat de normatives i  les seves implicacions. Clàusula de Salvaguarda. Grau de compliment del dret comunitari, conseqüències pràctiques. Controls intra-i extracomunitaris dels productes alimentosos.

Tema 12.-Dret Alimentari d'àmbit Internacional. 10.1. Harmonització tècnica dels acords internacionals.  10.2.Còdex Alimentarius Mundi. Normes. Recomanacions. Fases d'elaboració-(esquema de procediment) i grau de compromís dels països amb el Còdex. 10.3. FDA. Productes GRASS. GATT acords e implicacions per el dret Alimentari.

 

Metodologia

La metodologia de les classes teoriques i seminaris es dura a terme en format mixte : Presencial i no -presencial  

Dins l'assignatura hi ha dues parts: una primera, dedicada a la introducció al Dret, i una segona, destinada a la Legislació Alimentària.

1)     Classes teòriques: consistents en classes magistrals amb suport de TICs, a on s’explicaran els conceptes fonamentals dels temes bàsics de la matèria. Es podran fer opcionalment un cert nombre de classes es realitzaran en llengua anglesa

2)     Seminaris de resolució presentació de les activitats d’autoaprenentatge grupal: es realitzaran tres seminaris. Durant els seminaris cada grup haurà d’exposar amb el suport visual, els aspectes més importants dels treballs realitzat

3)     Tutories: l’alumne haurà de realitzar  tutories al llarg del curs per fer el seguiment dels treballs d’autoaprenentatge, i altres aspectes relatius a l’assignatura. Les tutories s’encaminaran principalment a orientar i resoldre els dubtes dels alumnes. Les tutories es podran fer individuals o en grup, depenent dels objectius.

No presencials:

1)     Activitats d'autoaprenentatge en grup: els alumnes hauran de realitzar un treball de un tema relacionat amb la matèria de legislació alimentaria. Es tracta de treballs, que impliquen la recerca d'informació per part dels  estudiants sobre una o diverses qüestions, i que s'hauran de lliurar per escrit i s´hauran de defensar oralment al final de curs

2)     Altres activitats d'autoaprenentatge de realització en grup: els alumnes hauran de fer una immersió dels problemes plantejats per elprofessorat, seguint unes pautes formals i de continguts comunes a tots els grups i que es discutiran i exposaran a les sessions de seminaris

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques (classes expositives o magistrals de teoria) 18 0,72 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Seminaris 8 0,32 1, 2, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13
Tipus: Supervisades      
Seminaris Tutories 2 0,08 4, 12, 13
Tipus: Autònomes      
Estudi autònom 28 1,12 1, 3, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Preparació de casos pràctics i activitats d'avaluació continuada 17 0,68 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Avaluació

Les competències d'aquesta assignatura seran avaluades mitjançant:

1)     Un examen de legislació alimentaria amb un pes de 40%

2)     Un examen de Introducció al dret amb un pes de 20% 

3)     Un treball de legislació alimentària, que computarà el 40% del total de la nota final de l’assignatura

Les dues parts de l'asignatura  i) Introduccio al dret i ii) Ètica i Legislació alimentaria, s'hauran d'aprovar per separat amb un 5 de la nota final. En cas de no arribar a la nota minima es podra recuperar  separadament. Si una de les dues parts no s'aprova, o la suma juntament amb el treball no arriba al 50%  de la  la nota total sera suspès.

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen d'ética i Legislació alimentaria i Examen d'Introducció al dret 40% Ètica i legislació alimentaria ; 20% introducció al dret 2 0,08 1, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Treball escrit de l'alumne. 40% (de la part d'ètica i legislació alimentària). 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Bibliografia

  • Codigo Alimentario Español. y disposiciones complementarias.Editorial Tecnos 1988.
  • Elementos del derecho en la Alimentacion.Estructura, principios y disposiciones esenciales. Organizacion de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentacion.Estudio legislativo nº 7.
  • Cuadernos de Legislacion Alimentaria. FAO/OMS.
  • Objetivos y principios fundamentales de un derecho comparado de la alimentacion. Bigwood,E.G. & Geraad,A 1967-1971. Alimentaria.
  • Comision del Còdex Alimentarius.Manual de procedimiento. FAO/OMS Roma 1992.
  • Manual de notificacion y control de T.I.A. “Salut Publica de S.i S.S. Generalitat de Catalunya.
  • Martin Mateo, R. Manual de derecho administrativo, Editorial Trivium, Madrid, 1955.
  • Murcia Tomas M.A. et al. Recopilación Legislativa Española de interés para el sector alimentario, Universidad de Murcia 1966.
  • Codigo de Legislacion Alimentaria Basica, Editorial Civitas, 1995.
  • Cosculluela Montaner , Luis “Manual de derecho administrativo” Ed. Civitas.
  • Fuentes Gassó, J.R. Hidalgo Moya J.R. Moles Plaza R.J. La seguridad de los productos Ed. Ariel.
  • Losada Manosalvas, Samuel “La gestión de la seguridad alimentaria” Ed. Ariel
  • Moles Plaza, Ramon-Jordi “Derecho y calidad” Ed. Ariel
  • Parada Vazquez, Ramon “Derecho administrativo” Ed. Marcial Pons

Enllaços WEB:

  • OMS sobre seguretat alimentaria: http://www.who.int/fsf
  • Servei de seguretat i inspecció alimentària de la USDA americà: http://www.fsis.usda.gov/
  • International Food Safety Council: http://www.foodsafetycouncil.org/
  • FDA (Food and Drug Administration) : http://www.fda.gov/Food/default.htm
  • Codex Alimentarius: http://www.codexalimentarius.net
  • Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria: http://www.efsa.eu.int
  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición: http://www.aesan.msc.es
  • Agència catalana de Seguretat Alimentària: http://www.gencat.cat/salut/acsa/
  • Food Safety Agency: http://www.food.gov.uk/
  • La seguridad alimentaria en Europa: http://ec.europa.eu/food/food/index_es.htm
  • http://www.consumaseguridad.com/
  • http://www.fao.org/noticias/2001/010406-s.htm
  • http://www.gencat.es/sanitat/cat/cindex.html
  • http://www.avhic.com/
  • http://europa.eu.int/eur-lex/es/index.html
  • http://www.mapausa.org/Guia/subguia6.htm
  • http://www.cdc.gov/nceh/spanish/default.htm
  • http://www.recol.es/web/Veterinaria/default.asp?idCmdad=22&nombCmdad=Veterinaria
  • http://www.oie.int/esp/normes/mcode/e_summry.htm
  • http://www.ers.usda.gov/publications/aib766/aib766.pdf
  • http://www.mapya.es
  • http://www.who.org
  • http://europa.eu.int/comm/dg24/index.html
  • http://www.aice.es
  • http://www.boe.es

Bibliografia de dret Administratiu:

 

SÁNCHEZ MORÓN, M.: Derecho Administrativo. Parte general. Tecnos, 2016.

GAMERO CASADO, E. i FERNÁNDEZ RAMOS, S.: Manual básico de Derecho Administrativo, Tecnos, 2016.

ESTEVE PARDO, J.: Elementos de Derecho Administrativo, Marcial Pons, 2015.

RECUERDA GIRELA, M.A., Tratado de Derecho alimentario, Aranzadi, 2014.