Titulació | Tipus | Curs | Semestre |
---|---|---|---|
2501925 Ciència i Tecnologia dels Aliments | OB | 3 | A |
Es recomana estar cursant simultàniament o haver cursat les assignatures: Mètodes de processament d'aliments I i la de Mètodes de processament d'aliments II.
Aquesta assignatura està estretament relacionada amb les assignatures de Mètodes de processament d'aliments I i Mètodes de processament d'aliments II, pertanyents a la mateixa matèria.
En aquesta assignatura es treballaran els aspectes pràctics dels coneixements teòrics de les dos assignatures mencionades anteriorment.
Els objectius d’ambdós assignatures son:
- Identificar les propietats dels aliments importants pel seu processat.
- Conèixer i comprendre les operacions de processament d'aliments i identificar les operacions unitàries involucrades.
- Diferenciar la finalitat de les diferents operacions de processat.
- Identificar, comprendre i descriure les instal·lacions i equips de processament i els seus principis de funcionament.
- Comparar els processos de transformació i conservació i saber seleccionar el més adequat en cada situació.
- Comparar, seleccionar, controlar i optimitzar les operacions de processat, independentment de la complexitat d'aquestes.
- Conèixer l'efecte dels processos de transformació i conservació sobre la qualitat nutricional i organolèptica dels aliments.
- Aplicar els coneixements sobre el processament d'aliments per assegurar la qualitat i la seguretat dels productes de la forma més respectuosa possible amb el medi ambient.
El contingut d’aquesta assignatura engloba els continguts pràctics corresponents a les assignatures de Mètodes de processament d'aliments I i la de Mètodes de processament d'aliments II.
Els continguts s'estructuren en sessions pràctiques de laboratori, sessions pràctiques a la planta pilot, seminaris i sessions de problemes.
Les activitats formatives es duran a terme amb sessions de pràctiques a la planta pilot, sessions de pràctiques al laboratori, seminaris a l'aula d'informàtica i tallers de problemes a l’aula. En totes les activitats formatives, els alumnes treballaran els coneixements científics exposats a les classes teòriques de les assignatures de Mètodes de conservació i/o transformació I i la de Mètodes de conservació i/o transformació II.
A les sessions de pràctiques els alumnes realitzaran el treball pràctic amb grup sota la supervisió del professor responsable. Abans de començar casa sessió de pràctiques, l'alumne s'ha d'haver llegit i preparat el guió de pràctiques a fi de conèixer els objectius, els fonaments i els procediments que ha de realitzar i el protocol ha desenvolupar. Abans de la realització de la pràctica el professor preguntarà als alumnes sobre el guió. Això ho podrà fer individualment (demanant a qualsevol dels alumnes presents que expliqui els fonaments de la pràctica a la resta de companys) o mitjançant un petit test (on-line o presencial) o amb entrega de tasques amb tot el grup sencer. El professor farà una introducció de la pràctica i explicarà el funcionament dels diferents aparells que s'utilitzaran durant la pràctica, així com les normes generals de seguretat a tenir en compte durant el seu desenvolupament. Al final de cada pràctica els alumnes hauran de respondre a preguntes plantejades pel professor (mitjançant un test on-line que respondran posteriorment des de casa).
A les sessions de seminari els alumnes realitzaran pràctiques de simulació de processos en aula d’informàtica de manera individual. En acabar la pràctica els alumnes hauran de realitzar un treball autònom a partir dela simulació.
A les sessions de problemes els alumnes realitzaran càlculs de problemes de diferents processos alimentaris de manera individual o en grup, sota la supervisió del professor responsable. En acabar la sessió els alumnes hauran de realitzar un treball autònom a partir dels coneixements adquirits durant la sessió.
El material docent utilitzat a l’assignatura estarà disponible a la plataforma Moodle. A l’inici del curs l’estudiant hi tindrà disponible un guió de totes les pràctiques que realitzarà a la planta pilot i al laboratori. A cada pràctica hi constaran els objectius, fonament i metodologia. Aquesta plataforma també s’utilitzarà com a mecanisme d’intercanvi d’informació i documents entre el professorat i els estudiants.
A les sessions de seminari i problemes, el professor lliurarà als alumnes el material docent corresponent per cada sessió.
Cal tenir en compte que l’assistència a les pràctiques és obligatòria i que les faltes d’assistència s’hauran de compensar amb treballs autònoms proposats pel professor responsable.
La metodologia docent proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classe teòrica | 1 | 0,04 | |
Seminaris | 14 | 0,56 | 2, 3, 4, 6, 7, 8 |
Sessions pràctiques al laboratori | 23 | 0,92 | 2, 5, 6, 7, 8 |
Sessions pràctiques planta pilot | 23,5 | 0,94 | 2, 4, 6, 7, 8 |
Tallers de problemes | 19 | 0,76 | 1, 6, 7, 8 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi autònom | 32,5 | 1,3 | 3, 4, 5, 6, 7, 8 |
Resolució de problemes i seminaris, elaboració de treballs i lectura de guions | 30 | 1,2 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 |
L'avaluació serà individual i es realitzarà de forma continuada en les diferents activitats avaluatives que s'han programat. La puntuació màxima que es podrà obtenir és de 10 punts i s’obtindrà amb la suma de les qualificacions de les diferents activitats avaluatives. Per poder fer mitja és indispensable obtenir un mínim de 5 punts (sobre 10) en cada una de les activitats avaluatives. L'assignatura s'aprovarà amb una puntuació global de 5 o superior. Per poder aprovar l’assignatura es indispensable obtenir un mínim de 5 punts (sobre 10) en els dos examens parcials i haver assistit a un 80% de les pràctiques, amb un mínim de 5 de les activitats avaluatives. L’assistència a les pràctiques es obligatòria i només s’admetran aquelles absències que siguin per causa major i degudament justificades, les quals s’hauran de recuperar amb un treball proposat pel professor.
Cada apartat té un pes determinat en la nota final de l'assignatura de la forma especificada a continuació:
- Pràctiques a la planta pilot i al laboratori (50%): Al inici de la sessió el professor farà preguntes sobre el guió als alumnes, que se l’hauran d’haver llegit i preparat abans. Es pot demanar als alumnes que expliquin als companys el fonament de la pràctica a realitzar de manera oral o escrita (20%). Al final de cada pràctica es farà un examen tipus test sobre el contingut de la pràctica de manera on-line (30%). No es podrà superar l'assignatura amb una falta d’assistència a les pràctiques major del 20%.
- Seminaris i tallers de problemes (50%): En alguna sessió es plantejaran una sèrie de tasques per resoldre individualment i entregar posteriorment (10%). Es realitzarà un examen parcial al primer semestre (20%) i un examen parcial al segon semestre (20%). El mínim de nota dels examens per poder fer mitja amb la resta de notes es un 5. Per poder aprovar l’assignatura es indispensable obtenir un mínim de 5 punts (sobre 10) en els dos examens parcials.
La recuperació dels examens del primer i segon parcial es realitzarà amb un examen final. Per recuperar la part pràctica es podrà realitzar un examen final, sempre hi quan s’hagi assistit a un 80% del total de pràctiques.
Es considerarà que un estudiant no és avaluable si ha participat en activitatsd’avaluació que representen ≤ 15% de la nota final.
L’avaluació proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Entregables seminaris i problemes | 10% | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8 |
Examen primer semestre | 20% de la nota final | 2 | 0,08 | 1, 6, 7 |
Examen segon semestre | 20% de la nota final | 2 | 0,08 | 2, 3, 4, 6, 7, 8 |
Preparació prèvia a les pràctiques | 20 % de la nota final | 0,5 | 0,02 | 2, 4, 5, 6, 7, 8 |
Proves tipus test de pràctiques | 30 % de la nota final | 2,5 | 0,1 | 4, 5, 6, 7, 8 |
Consultar la bibliografia de les assignatures de Mètodes de processament d'aliments I i Mètodes de cprocessament d'aliments II i i la corresponent a cada pràctica que us trobareu en el guió de pràctiques.