Logo UAB
2020/2021

Pràctiques de Planta Pilot

Codi: 103228 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2501925 Ciència i Tecnologia dels Aliments OB 3 A
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Bibiana Juan Godoy
Correu electrònic:
Bibiana.Juan@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
No
Grup íntegre en espanyol:
No

Equip docent

Marta Capellas Puig
Josep Yuste Puigvert
Manuel Castillo Zambudio
Jordi Saldo Periago

Equip docent extern a la UAB

Joan Gallardo

Prerequisits

Es recomana estar cursant simultàniament o haver cursat les assignatures: Mètodes de processament d'aliments I i la de Mètodes de processament d'aliments II.

Objectius

Aquesta assignatura està estretament relacionada amb les assignatures de Mètodes de processament d'aliments I i Mètodes de processament d'aliments II, pertanyents a la mateixa matèria.

En aquesta assignatura es treballaran els aspectes pràctics dels coneixements teòrics de les dos assignatures mencionades anteriorment.

Els objectius d’ambdós assignatures son:

 

-          Identificar les propietats dels aliments importants pel seu processat.

-          Conèixer i comprendre les operacions de processament d'aliments i identificar les operacions unitàries involucrades.

-          Diferenciar la finalitat de les diferents operacions de processat.

-          Identificar, comprendre i descriure les instal·lacions i equips de processament i els seus principis de funcionament.

-          Comparar els processos de transformació i conservació i saber seleccionar el més adequat en cada situació.

-          Comparar, seleccionar, controlar i optimitzar les operacions de processat, independentment de la complexitat d'aquestes.

-          Conèixer l'efecte dels processos de transformació i conservació sobre la qualitat nutricional i organolèptica dels aliments.

-          Aplicar els coneixements sobre el processament d'aliments per assegurar la qualitat i la seguretat dels productes de la forma més respectuosa possible amb el medi ambient.

Competències

  • Aplicar el mètode científic a la resolució de problemes.
  • Aplicar els coneixements de les ciències bàsiques en la ciència i la tecnologia dels aliments.
  • Aplicar els principis de la biologia i de l'enginyeria química per descriure, analitzar, controlar i optimitzar els processos de transformació i conservació dels aliments.
  • Aplicar els principis de les tècniques de processament i avaluar-ne els efectes en la qualitat i la seguretat del producte.
  • Comunicar-se de manera eficaç, oralment i per escrit, a una audiència professional i no professional, en les llengües pròpies i/o en anglès.
  • Demostrar que es comprenen els mecanismes del deteriorament de les matèries primeres, les reaccions i canvis que tenen lloc durant el seu emmagatzemament i processament i aplicar-hi els mètodes per a controlar-ho.
  • Identificar els microorganismes patògens, alteradors i d'ús industrial als aliments, així com les condicions favorables i desfavorables per al seu creixement en els aliments i en els processos industrials i biotecnològics.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar el mètode científic a la resolució de problemes.
  2. Comunicar-se de manera eficaç, oralment i per escrit, a una audiència professional i no professional, en les llengües pròpies i/o en anglès.
  3. Construir models predictius per a l'efecte dels tractaments tecnològics en els components dels aliments.
  4. Descriure les característiques i la utilitat dels diferents sistemes de control dels processos.
  5. Reconèixer la importància dels processos fermentatius i apreciar el paper dels microorganismes en processos industrials.
  6. Relacionar les característiques dels aliments amb les seves propietats físiques.
  7. Seleccionar els processos de conservació, transformació, transport i emmagatzemament adequats als aliments d'origen animal i vegetal.
  8. Seleccionar mètodes de conservació dels aliments que en frenin el deteriorament.

Continguts

El contingut d’aquesta assignatura engloba els continguts pràctics corresponents a les assignatures de Mètodes de processament d'aliments I i la de Mètodes de processament d'aliments II.

Els continguts s'estructuren en sessions pràctiques de laboratori, sessions pràctiques a la planta pilot, seminaris i sessions de problemes.

Metodologia

Les activitats formatives es duran a terme amb sessions de pràctiques a la planta pilot, sessions de pràctiques al laboratori, seminaris a l'aula d'informàtica i tallers de problemes a l’aula. En totes les activitats formatives, els alumnes treballaran els coneixements científics exposats a les classes teòriques de les assignatures de Mètodes de conservació i/o transformació I i la de Mètodes de conservació i/o transformació II.

A les sessions de pràctiques els alumnes realitzaran el treball pràctic amb grup sota la supervisió del professor responsable. Abans de començar casa sessió de pràctiques, l'alumne s'ha d'haver llegit i preparat el guió de pràctiques a fi de conèixer els objectius, els fonaments i els procediments que ha de realitzar i el protocol ha desenvolupar. Abans de la realització de la pràctica el professor preguntarà als alumnes sobre el guió. Això ho podrà fer individualment (demanant a qualsevol dels alumnes presents que expliqui els fonaments de la pràctica a la resta de companys) o mitjançant un petit test (on-line o presencial) o amb entrega de tasques amb tot el grup sencer. El professor farà una introducció de la pràctica i explicarà el funcionament dels diferents aparells que s'utilitzaran durant la pràctica, així com les normes generals de seguretat a tenir en compte durant el seu desenvolupament. Al final de cada pràctica els alumnes hauran de respondre a preguntes plantejades pel professor (mitjançant un test on-line que respondran posteriorment des de casa).

A les sessions de seminari els alumnes realitzaran pràctiques de simulació de processos en aula d’informàtica de manera individual. En acabar la pràctica els alumnes hauran de realitzar un treball autònom a partir dela simulació.

A les sessions de problemes els alumnes realitzaran càlculs de problemes de diferents processos alimentaris de manera individual o en grup, sota la supervisió del professor responsable. En acabar la sessió els alumnes hauran de realitzar un treball autònom a partir dels coneixements adquirits durant la sessió.

El material docent utilitzat a l’assignatura estarà disponible a la plataforma Moodle. A l’inici del curs l’estudiant hi tindrà disponible un guió de totes les pràctiques que realitzarà a la planta pilot i al laboratori. A cada pràctica hi constaran els objectius, fonament i metodologia. Aquesta plataforma també s’utilitzarà com a mecanisme d’intercanvi d’informació i documents entre el professorat i els estudiants.

A les sessions de seminari i problemes, el professor lliurarà als alumnes el material docent corresponent per cada sessió.

Cal tenir en compte que l’assistència a les pràctiques és obligatòria i que les faltes d’assistència s’hauran de compensar amb treballs autònoms proposats pel professor responsable.

La metodologia docent proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classe teòrica 1 0,04
Seminaris 14 0,56 2, 3, 4, 6, 7, 8
Sessions pràctiques al laboratori 23 0,92 2, 5, 6, 7, 8
Sessions pràctiques planta pilot 23,5 0,94 2, 4, 6, 7, 8
Tallers de problemes 19 0,76 1, 6, 7, 8
Tipus: Autònomes      
Estudi autònom 32,5 1,3 3, 4, 5, 6, 7, 8
Resolució de problemes i seminaris, elaboració de treballs i lectura de guions 30 1,2 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Avaluació

L'avaluació serà individual i es realitzarà de forma continuada en les diferents activitats avaluatives que s'han programat. La puntuació màxima que es podrà obtenir és de 10 punts i s’obtindrà amb la suma de les qualificacions de les diferents activitats avaluatives. Per poder fer mitja és indispensable obtenir un mínim de 5 punts (sobre 10) en cada una de les activitats avaluatives. L'assignatura s'aprovarà amb una puntuació global de 5 o superior. Per poder aprovar l’assignatura es indispensable obtenir un mínim de 5 punts (sobre 10) en els dos examens parcials i haver assistit a un 80% de les pràctiques, amb un mínim de 5 de les activitats avaluatives. L’assistència a les pràctiques es obligatòria i només s’admetran aquelles absències que siguin per causa major i degudament justificades, les quals s’hauran de recuperar amb un treball proposat pel professor.

Cada apartat té un pes determinat en la nota final de l'assignatura de la forma especificada a continuació:

- Pràctiques a la planta pilot i al laboratori (50%): Al inici de la sessió el professor farà preguntes sobre el guió als alumnes, que se l’hauran d’haver llegit i preparat abans. Es pot demanar als alumnes que expliquin als companys el fonament de la pràctica a realitzar de manera oral o escrita (20%). Al final de cada pràctica es farà un examen tipus test sobre el contingut de la pràctica de manera on-line (30%). No es podrà superar l'assignatura amb una falta d’assistència a les pràctiques major del 20%.

 - Seminaris i tallers de problemes (50%): En alguna sessió es plantejaran una sèrie de tasques per resoldre individualment i entregar posteriorment (10%). Es realitzarà un examen parcial al primer semestre (20%) i un examen parcial al segon semestre (20%). El mínim de nota dels examens per poder fer mitja amb la resta de notes es un 5. Per poder aprovar l’assignatura es indispensable obtenir un mínim de 5 punts (sobre 10) en els dos examens parcials.

La recuperació dels examens del primer i segon parcial es realitzarà amb un examen final. Per recuperar la part pràctica es podrà realitzar un examen final, sempre hi quan s’hagi assistit a un 80% del total de pràctiques.

Es considerarà que un estudiant no és avaluable si ha participat en activitatsd’avaluació que representen ≤ 15% de la nota final.

L’avaluació proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Entregables seminaris i problemes 10% 0 0 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8
Examen primer semestre 20% de la nota final 2 0,08 1, 6, 7
Examen segon semestre 20% de la nota final 2 0,08 2, 3, 4, 6, 7, 8
Preparació prèvia a les pràctiques 20 % de la nota final 0,5 0,02 2, 4, 5, 6, 7, 8
Proves tipus test de pràctiques 30 % de la nota final 2,5 0,1 4, 5, 6, 7, 8

Bibliografia

Consultar la bibliografia de les assignatures de Mètodes de processament d'aliments I i Mètodes de cprocessament d'aliments II i i la corresponent a cada pràctica que us trobareu en el guió de pràctiques.