Logo UAB
2020/2021

Política de l'Àsia Oriental

Codi: 101527 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2500244 Estudis d'Àsia Oriental OB 2 2
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Joaquín Beltrán Antolín
Correu electrònic:
Joaquin.Beltran@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
No
Grup íntegre en espanyol:
No

Altres indicacions sobre les llengües

La meitat de l'assignatura s'imparteix en anglès. Cal un domini de l'anglès que garanteixi la comprensió de textos de treball publicats en dita llengua.

Equip docent

Joaquín Beltrán Antolín
Gustavo Pita Céspedes
Artur Lozano Mendez

Prerequisits

Per a fer un seguiment adient de l’assignatura cal haver realitzar l’assignatura Introducció a les Ciències Polítiques i les Relacions Internacionals, tot havent assimilat els utillatges propis de les Ciències Polítiques.

Els estudiants han de poder llegir i entendre textos acadèmics en anglès.

Objectius

L'assignatura Política de l’Àsia Oriental analitza la realitat política de la zona des d’una perspectiva internacional, regional i nacional. S'adquiriran coneixements avançats de les realitats polítiques de la regió, especialment les de potències com Xina i Japó. No només s'ofereix una visió general dels diferents sistemes polítics, sinó que es familiaritza a l'estudiant amb els elements que componen el sistema: actors (partits polítics, faccions, actors subestatals, societat civil, etc), institucions de l'Estat (administració pública, cambres legislatives, tribunals, ens locals, etc), textos constitucionals. Tots aquests elements s'analitzaran no com a a variables estàtiques, sinó des d’un punt de vista dinàmic i històricament situat. L'enfocament de la docència pretén posar de relleu la dimensió de la política a qualsevol estudi i aproximació a diferents societats.

Competències

  • Actuar seguint un codi deontològic propi de la pràctica professional.
  • Conèixer i comprendre la política i les relacions internacionals d'Àsia Oriental.
  • Conèixer i utilitzar els recursos de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per recopilar, elaborar, analitzar i presentar informació en relació amb els estudis de l'Àsia oriental.
  • Conèixer la història, els valors, les creences i les ideologies de l'Àsia oriental per comprendre i valorar críticament temes socials, fenòmens i processos relacionats amb la regió.
  • Desenvolupar estratègies d'aprenentatge autònom.
  • Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  • Resoldre situacions de conflicte.
  • Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, persones i situacions.
  • Tenir habilitats en les relacions interpersonals.
  • Treballar en equip en un context internacional multilingüe i multicultural.
  • Vetllar per la qualitat del propi treball.

Resultats d'aprenentatge

  1. Actuar seguint un codi deontològic propi de la pràctica professional.
  2. Avaluar els resultats obtinguts en el procés de cerca de la informació per documentar-se i actualitzar els coneixements de ciències polítiques, economia i sociologia.
  3. Conèixer i comprendre la política i les relacions internacionals d'Àsia Oriental.
  4. Conèixer la història, els valors, les creences i les ideologies de l'Àsia oriental per comprendre i valorar críticament temes socials, fenòmens i processos relacionats amb la regió.
  5. Desenvolupar estratègies d'aprenentatge autònom.
  6. Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  7. Resoldre situacions de conflicte.
  8. Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, persones i situacions.
  9. Tenir habilitats en les relacions interpersonals.
  10. Treballar en equip en un context internacional multilingüe i multicultural.
  11. Utilitzar eines diferents per a fins específics en el camp de les ciències polítiques, l'economia i la sociologia.
  12. Utilitzar la terminologia específica de ciències polítiques, economia i sociologia.
  13. Vetllar per la qualitat del propi treball.

Continguts

PART I. POLÍTICA XINESA
TEMA 1. Fonaments de la política xinesa i perspectives d'anàlisi.
TEMA 2. El sistema polític imperial i el de la república nacionalista.
TEMA 3. Ideologia i legitimació de la República Popular Xinesa. Del maoisme fins l'actualitat.
TEMA 4. Estructura i organització del poder: La Constitució; el Partit Comunista de la Xina; govern central i local; Exèrcit d'Alliberació Popular.
TEMA 5. Participació política i moviments socials.
TEMA 6. «Un país, dos sistemes»: Política a Taiwan i Hong Kong.

PART II. POLÍTICA DEL JAPÓ
TEMA 1. Aproximacions a l’estudi del sistema polític japonès Fonaments de la política japonesa.
TEMA 2. Aproximació al nou sistema polític de postguerra: La Constitució japonesa. El nou estatus de l'emperador. L'article 9 sobre la «renúncia a la guerra». El sistema jurídic.
TEMA 3. L'organització institucional: La Dieta, el Gabinet i el Primer Ministre. L'estructura territorial de l'Estat.
TEMA 4. Els actors del sistema polític: El sistema polític de 1955 i 1993. Els partits polítics i les faccions. El «triangle de ferro». El paper de la burocràcia. Iniciatives ciutadanes.
TEMA 5. Estudis de casos: Aprofundiment en aspectes concrets del temari. Actualitat política del país.

Metodologia

Les classes de l’assignatura de Política a l’Àsia Oriental seguiran com a eina metodològica principal les explicacions que el professorat oferirà durant tot el semestre.  A més a més, s'oferirà un seguit de lectures addicionals de caire obligatori que conformaran el gruix dels materials de l’assignatura. Les classes teòriques seran complementades per pràctiques com el visionat de documentals o pel·lícules, que seran analitzades i debatudes a classe. També s'establirà una pràctica de seguiment de la política d’Àsia Oriental per a comentar l’actualitat de la regió. Finalment, l'alumnat aprendra a localitzar, investigar i sintetitzar fonts especialitzades tals com articles de revistes acadèmiques, readers, bases de dades, pàgines institucionals, etc.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals/presencials, anàlisi de textos, debats a classe. 50 2 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Tipus: Supervisades      
Treball individual escrit (política japonesa o xinesa) 49,34 1,97 1, 2, 3, 4, 5, 6, 11, 12, 13
Tipus: Autònomes      
Estudi i lectura de textos 49 1,96 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Avaluació

La informació sobre l’avaluació, el tipus d’activitat d’avaluació i el seu pes sobre l’assignatura és a títol informatiu.El professor responsable de l’assignatura la concretarà en començar a impartir la docència.

L’assignatura inclou tres activitats d’avaluació:

1. Prova d'avaluació escrita sobre política japonesa (35% de la nota final de l'assignatura)

2. Prova d'avaluació escrita sobre política xinesa (35% de la nota final de l'assignatura)

3. Treball individual sobre política japonesa o xinesa (30% de la nota final de l'assignatura) 

Altres consideracions 

La informació sobre l’avaluació, el tipus d’activitat d’avaluació i el seu pes sobre l’assignatura és a títol informatiu. El professorat responsable de l’assignatura la concretarà en començar-ne a impartir la docència.  

Revisió 

En el moment de lliurar la qualificació final prèvia a l’acta, el docent comunicarà per escrit una data i hora de revisió. La revisió de les diverses activitats d’avaluació s’acordarà entre el docent i l’estudiant. 

Recuperació 

Podran accedir a la recuperació els estudiants que s’hagin presentat a activitats el pes de les quals equivalgui a un 66,6% (dos terços) o més de la qualificació final i que hagin tret una qualificació mitjana ponderada de 3,5 o més. 

L'estudiant es presentarà exclusivament a les activitats o proves no presentades o suspeses. En cap cas es podrà recuperar nota mitjançant una prova final equivalent al 100% de la nota. 

En el momentde lliurar la qualificació final prèvia a l’acta de l’assignatura, el docent comunicarà per escrit el procediment de recuperació. El docent pot proposar una activitat de recuperació per a cada activitat suspesa o no presentada o pot agrupar diverses activitats en una de sola. 

Consideració de “no avaluable” 

S’assignarà un “no avaluable” quan les evidències d’avaluació que hagi aportat l’estudiant equivalguin a un màxim d’una quarta part de la qualificació total de l’assignatura. 

Irregularitats en les activitats d’avaluació 

En cas d’irregularitat (plagi, còpia, suplantació d’identitat, etc.) en una activitat d’avaluació, la qualificació d’aquesta activitat d’avaluació serà 0.En cas que es produeixin irregularitats en diverses activitats d’avaluació, la qualificació final de l’assignatura serà 0. 

S’exclouen de la recuperació les activitats d’avaluació en què s’hagin produït irregularitats (com ara plagi, còpia, suplantació d’identitat). Es considera com a "còpia" un treball que reprodueix tot o gran part del treball d'un/a altre/a company/a, i com a "plagi" el fet de presentar part o tot un text d'un autor com a propi, és a dir, sense citar-ne les fonts, sigui publicat en paper o en forma digital. En el cas de còpia entre dos estudiants, si no es pot saber qui ha copiat qui, s'aplicarà la sanció a ambdós.

Més informació: https://www.uab.cat/web/estudiar/grau/informacio-academica/avaluacio/en-que-consisteix-l-avaluacio-1345662177201.html

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Prova d'avaluació: politica japonesa 35% 0,58 0,02 1, 3, 4, 5, 6, 12, 13
Prova d'avaluació: política xinesa 35% 0,58 0,02 1, 3, 4, 5, 6, 12, 13
Treball individual escrit (política japonesa o xinesa) 30% 0,5 0,02 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Bibliografia

Bibliografia sobre el sistema polític xinès:

CARLSON, Allen, Contemporary Chinese Politics: New Sources, Methods, and Field Strategies. New York: Cambridge University Press, 2010 (e-book, via Servei Biblioteques UAB)

DITTMER, Lowell, ed., Taiwan and China. Fitful Embrace. Oakland: University of California Press, 2017. https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/31093

DREYER, June Treufel, China's Political System. Modernization and Tradition. Nueva York: Routledge, 10th ed., 2019 (e-book,via Servei Biblioteques UAB)

FEWSMITH, Joseph, China since Tiananmen. The Politics of Transition. Cambridge: Cambridge UniversityPress, 200. Llibre en línia (via Servei Biblioteques UAB)

GOLLEY, Jane; JAIVIN, Linda; HILLMAN, Ben; STRANGE, Sharon, eds. China Dreams. China Story Yearbook. Acton: ANU Press, 2020. https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/37595

GUO, Sujian, Chinese Politics and Government. Power, ideology, and organization. Routledge, New York,2012. (e-book, via Servei Biblioteques UAB)

JOSEPH, W. A., Politics in China: An Introduction. New York: Oxford University Press, 2010, 3rd ed, 2019. (e-book, via Servei Biblioteques UAB)

KUAH-PEARCE, Khun Eng; GUIHEUX, Gilles, eds., Social Movements in China and Hong Kong. The Expansion of Protest Space. Amsterdam: Amsterdam University Press, 2009. https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/35311

LU, Yu-Ting, Taiwan. Historia, política e identidad. Barcelona, Edicions Bellaterra, 2010.

MA Ngok, Political Development in Hong Kong, State, Political Society and Civil Society. Hong Kong:Hong Kong University Press, 2007 (Chapter One: Political Development in Hong Kong; Chapter Nine: An Institutionalist’s Conclusion) https://hkupress.hku.hk/pro/con/784.pdf

PEOPLE'S DAILY, DEPARTMENT OF COMMENTARY, Narrating China's Governance. Stories in Xi Jinping's Speeches. Singapore: Springer Nature, 2020. https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/23173

SORACE, Christian; FRANCESCHINI, Ivan; LOUBERE, Nicholas, eds. Afterlives of Chinese Communism, Political Concepts from Mao to Xi. ANU Press, 2019 https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/24972

U, Eddy, Creating the Intellectual. Chinese Communism and the Rise of a Classification. Oakland: University of California Press, 2019. https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/25146

UNGER, Jonathan, ed., The Nature of Chinese Politics. From Mao to Jiang. Armonk: M.E. Sharpe, 2002. (e-book, via Servei Biblioteques UAB)

WRIGHT, Teresa, Party and State in post-Mao China. Cambridge: Polity Press, 2015.

 

Bibliografia sobre el sistema polític japonès:

Andrews, W. (2016). Dissenting Japan: A History of Japanese Radicalism and Counterculture, from 1945 to Fukushima. London: Hurst & Company.

Ehrhardt, G.; Klein, A.; McLaughlin, L.; Reed, S. R. (2014). Kōmeitō: Politics and religion in Japan. Berkeley, CA: Institute of East Asian Studies, University of California, Berkeley.

Gaunder, A. (2011). The Routledge Handbook of Japanese Politics. London: Routledge. <http://cataleg.uab.cat/record=b1938882~S1*cat>.

George Mulgan, Aurelia (2006). Power and Pork: A Japanese Political Life. Canberra: ANU Press. <http://cataleg.uab.cat/record=b1714329~S1*cat>.

Hayes, L. D. (2009). Introduction to Japanese politics (5th ed.). Armonk, N.Y.: M.E. Sharpe. <cataleg.uab.cat/record=b1892653~S1*cat>. 6th ed.: <https://www.amazon.es/Introduction-Japanese-Politics-Louis-Hayes/dp/1138244155/>.

Kingston, J. (ed.) (2013). Critical Readings on Contemporary Japanese Politics. Leiden: Brill. <http://cataleg.uab.cat/record=b1892632~S1*cat>.

Maruyama, M., & Morris, I. (1969). Thought and Behaviour in Modern Japanese Politics. London : Oxford University Press. <http://cataleg.uab.cat/record=b1806003~S1*cat>.

Oda, H. (2012). Japanese Law. Oxford: Oxford University Press.

Schoppa, L. J. (2014). The Evolution of Japan's Party System: Politics and Policy in an Era of Institutional Change. Toronto: University of Toronto Press.

Stockwin, J.A.A (1975, 2008). Governing Japan. Divided Politics in a Resurgent Economy. Malden: Wiley-Blackwell, 4th ed. <http://cataleg.uab.cat/record=b1805670~S1*cat>.

____ (2003). Dictionary of the Modern Politics of Japan. London: Routledge. <http://cataleg.uab.cat/record=b1723839~S1*cat>.

____ (2012). Japanese Foreign Policy and Understanding Japanese Politics: The Writings of J.A.A. Stockwin. Leiden: Global Oriental.

Vosse, W.; Drifte, R.; Blechinger-Talcott, V. (2016). Governing Insecurity in Japan: The Domestic Discourse and Policy Response. New York: Routledge, Taylor & Francis.

Wan, Ming (2016). Understanding Japan–China Relations: Theories and Issues. New Jersey: World Scientific Publishing Company.

Woodall, B. (2014). Growing Democracy inJapan: The Parliamentary Cabinet System since 1868. Lexington, Ky: Univ. Press of Kentucky.