Logo UAB
2019/2020

Còmput en la Perifèria

Codi: 44025 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
4316624 Internet dels Objectes per a Salut Digital / Internet of Things for e-Health OT 0 2

Professor/a de contacte

Nom:
Remo Suppi Boldrito
Correu electrònic:
Remo.Suppi@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
anglès (eng)

Prerequisits

Es recomana tenir coneixements bàsics sobre Linux i Cloud Computing (conceptes i pràctiques).

Objectius

Aquest curs explorarà la investigació, els entorns i les aplicacions en Edge Computing. El curs començarà amb una revisió dels problemes del Big Data en Cloud i l'estudiant explorarà els entorns per a la computació en dispositius a la perifèria i en el núvol. Els estudiants també crearan un projecte de laboratori per provar tecnologies de computació en la perifèria i el núvol.

Competències

  • Aplicar les eines bàsiques d’investigació a l’àmbit de l’internet de les coses en salut.
  • Desplegar i adaptar serveis i aplicacions geodistribuïdes en dispositius mòbils orientats a les infraestructures Cloud i Edge computing.
  • Dissenyar, desenvolupar, gestionar i avaluar mecanismes de certificació, compressió i garantia de seguretat en el tractament i accés de la informació en un sistema de processament local o distribuït.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  • Utilitzar i implementar mètodes, tècniques, programes d’ús específic, normes i estàndards en el desenvolupament d’aplicacions mòbils/portables i de les xarxes socials en l’àmbit de la salut.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar i planificar una solució distribuïda òptima en una infraestructura mixta Clouds/Edge segons els dispositius disponibles en entorns eHealth aprofitant les capacitats dels sistemes geodistribuïts.
  2. Aplicar les eines bàsiques d’investigació a l’àmbit de l’internet de les coses en salut.
  3. Dissenyar i avaluar un prototip d'aplicació Edge Computing respecte a la seva infraestructura necessària i els seus costos.
  4. Implementar solucions de computació mòbil eficients energèticament mitjançant apps i serveis.
  5. Implementar solucions segures en entorns Edge.
  6. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  7. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  8. Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.

Continguts

Temes del curs:

     Unitat 1: Introducció a Edge Computing
     Unitat 2: El Cloud Computing: problemes i solucions
     Unitat 4: Edge Architectures & frameworks. Simulació.
     Unitat 5: Aplicacions per Edge Computing i estudi de cas (proveïdor de dades + aplicació per a mòbils + backend).

Metodologia

El curs es desenvoluparà en classes, sessions de laboratori i seminaris amb grups de discussió i presentacions d'estudiants.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes conceptuals 27 1,08 1, 2, 3, 4, 5, 8
Pràctiques 12 0,48 2, 3, 4, 5
Tipus: Autònomes      
Preparació i estudi 40 1,6 1, 2, 3, 6, 7, 8
Treball Col·laboratiu 20 0,8 1, 2, 6, 7, 8
Treball personal 40 1,6 1, 2, 3, 5, 6, 8

Avaluació

L'avaluació es farà pels casos d'estudis proposats mitjançant les eines presentades a les sessions de pràctiques i labs. El treball en grup i la interacció (fòrums) també seran avaluats. Finalment l’alumne realitzarà un test conceptual per avaluar els aspectes principals de l’assignatura.

Integritat acadèmica
Si s'està utilitzant el treball d’una altra persona (codi, publicacions d’investigació, etc.) per produir qualsevol treball per a aquest curs, l’estudiant ha de:

  • Indicar com s'utilitza aquest treball,
  • Incloure aquest treball en la secció de bibliografia.

La violació d'aquestes polítiques es considera una violació de la integritat acadèmica, i l'estudiant serà sotmès a les sancions assenyalades per la coordinació dels estudis de MsC a l'Escola d'Enginyeria. L’estudiant està sotmès als drets i responsabilitats que inclogui una sanció acadèmica gestionada pel professor i/o acció per un procés de plagi d’acord a les normes indicades per la UAB per responsabilitats derivades.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Discussió als fòrums 17 3 0,12 1, 2, 3, 4, 5
Estudis de casos: anàlisi i desenvolupament 48 4 0,16 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Test conceptual 35 4 0,16 1, 3, 4, 5, 6, 7

Bibliografia

General:

Específica:

Arquitectura Edge, Serveis

IoT

Device Clouds, Edge Sensor Systems